Dodaj do ulubionych

Nie chce już pić mleka- półtora roczniak

08.10.10, 10:51
Dziewczyny, przejrzałam wątki na temat nie jedzenia mleka przez maluchy, ale dotyczyło to z reguły niemowlaków, a mój ma 18 miesięcy i odmawia mleka.
Jak skończył rok, przeszedł z pepti (jadł ok.210 ml) na zwykły Bebilon to zajadał się nim (czasem nawet ok.300 ml) jakiś miesiąc, potem nie chciał, więc kupiłam Nestle Junior waniliowe i zaczął jeść po 240 ml na noc i rano. Od paru dni nie wypija nawet 50 ml.
Czy mam odpuścić sobie to mleko w ogóle, czy dawać mu tylko w miseczce jako bazę do kaszki ryżowej? Chyba on jest jeszcze za mały, żeby całkiem zrezygnować z mleka? A może znowu mam poszukać innego, już sama nie wiem.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 11:15
      Objawów alergii nie ma?
      Możesz mleko zastąpić nabiałem wszelakim, sinlakiem, podawać je z kawą zbożową albo z kakao (ale nie tymi nesquikami, tylko takim prawdziwym) albo zrobić budyń czy milk shake z owocami... Albo zaufać jego apetytowi i odpuścić na pewien czas, dzieci sobie czasem tak odstawiają na trochę jakąś grupę produktów, a potem do niej wracają w momencie niedoborów. Nic mu się nie stanie.
      • agnes0406 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 12:16
        Mój starszy syn donoszony odstawił cyca w wieku 11 mcy i od tej pory zero mleka. Serki jogurty wciskane na siłę . Dzis ma 16 lat , nadal nie lubi mleka, raz na te 16 lat był u dentysty, zęby zdrowe jak dzwon, a tez się martwiłam .
    • karro80 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 12:20
      A przetwory mleczne?
      Dodatkowo mleko i serki można przemycić w naleśnikach, racuchach, pierogach i nawet chlebie jeśli c się raz na jakis czas zachce upiec(mozna upiec, po ostygnięciu pokroić i jak ma być tylko dla malego, to zamrozić i odmraża np 2 kromki dziennie) - jest wyspokowapniowy chlebek z riccottą - bardzo prosty w wykonaniu, smakuje ja chcleb tostowy, a zawiera fajna dawkę wapnia i białka, w ogóle piekąc normalny chleb można zanienić np wodę na mleko, a cześć przennej mąki na orkisz z dodatkiem amarantusa i masz niesamowitą odżywkę w kromce chleba.
      Na deser ciasta "ptasie mleczka", serniczki zamiast innych słodkości.
      • marynka07 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 12:30
        Moja też od chyba 16 miesiąca zycia nie pije mleka (obecnie ma 3 latka) lubi bardzo kakao i monte ,jugurty bardzo rzadko je.
      • martha_sz2 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 16:08
        On je jogurty, kaszki mleczno-ryżowe, masła na kanapce nie chce, ale przemycam mu w zupie.
        Czasem mu robię naleśniki, takie na sinlacu.
        Karro80, poproszę przepis na ten chlebeksmile
        Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi, może faktycznie nie mam co panikować.
        • karro80 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 18:41
          pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/08/aksamitny-chleb-z-ricotta-i-koperkiem.html
          ja robiłaqm bez koperkusmile
          • martha_sz2 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 18:53
            Dzięki wielkie, wkrótce spróbuję zrobić smile Janek wcina koperek aż mu się uszy trzęsą więc zrobię z.
            Wiem, że może głupie pytanie, ale on już może jeść takie jogurty dla dorosłych? Daję mu tylko te misiowe i czasem ode mnie kilka łyżeczek zwykłego.
            • mama-cudownego-misia Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 19:06
              Moze, ale raczej kup naturalny i miksuj z owocami, dosładzając w razie potrzeby miodem albo brązowym cukrem. Bo jak mi czasem wpadnie w łapę taki jogurt, co to ma 1% owoców, trochę barwników i aromatów i 30 g cukru na 100 g...
              • martha_sz2 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 19:44
                W lato tak próbowałam, ale skończyło się rewolucją żołądkową, ale spróbuję może już dojrzał do takiego jedzenia. Dzięki za podpowiedzi. Mam wrażenie, że jak był mniejszy to jakoś mi łatwiej szło planowanie jego żywienia.
                MCM, a nie masz może jakiejś mądrej rozpiski?? Do roku szliśmy wg tych Twoich, co dostałam na maila kiedyś.
                • ania.moc Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 08.10.10, 20:38
                  hymm może to dla was będzie dziwne ale mój młody przed skonczeniem roczku mleka juz nie pił - bo nie chciał
                  ale nadrabiał mleko w kaszkach grysiku serki jogurty itd
                  robiłam mleko bebilon z grysikiem albo kaszko bobovity
                  • squire1983 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 09.10.10, 15:33
                    moja też nie chciała mleka b.szybko. na pewno jak miała 10 mies. to jadła tylko kaszki na melku modyfikowanym. a może nawet to było wcześniej. jak skończyła 2 latka odstawiliśmy kaszki, teraz okazyjnie dostaje. pije kakao na krowim i je wszystkie przetwory.
                    • squire1983 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 09.10.10, 15:35
                      kaszki na mleku modyfikowanym tzn. takie bobovity np. manna czy owsianka. oczywiście nie "tylko" kaszki, bo miała normalnie rozszerzaną dietę, chodziło mi o to, że samego mleka modyfikowanego nie piła wink
                • mama-cudownego-misia Marta 09.10.10, 17:17
                  Jasne, że mam smile Dla 2-3 latka i dla 4-6 latka. Puść mi maila, to Ci prześlę.
                  • martha_sz2 MCM 11.10.10, 10:01
                    Napisałam na maila gazetowego, czekam na rozpiskę, dzięki
                    • mama-cudownego-misia Re: MCM 11.10.10, 10:57
                      Hej, na dniach Ci wyślę, tylko Małżonek mnie zostawił z rozbebeszonym kompem i 4 dyskami w kupce na biurku... Na którymś to jest, ale muszę każdy z osobna podłączyć i poszukać. Ale najdalej w środę dostaniesz, dobrze? (w środę Wielka Konfiguracja smile )
                      • martha_sz2 Re: MCM 11.10.10, 11:23
                        Ok, poczekam smile
                      • wiwika12 Re: MCM 11.10.10, 15:23
                        MCM czy ja też mogę liczyć na rozpiskę diety na gazetowego??? Mam prawie smile 2-latkę i zaczynam mieć problemy co i jak podawać... Czy ona już może takie regularne dorosłe jedzenie czy jeszcze nie?? Podjada coś tam od nas ale zasadniczo jedzie na tym dla maluchów i chce coś zmienić by masy nabrała w trybie przyspieszonym wink
                        • izu222 Re: MCM 08.11.10, 22:42
                          MCM czy ja również mogłabym dostać rozpiskę? Przeszukiwałam forrum żeby znaleźć coś na temat na awersji na mleko i znalazłam ten wątek.
                          Chociaz u nas jest gorzej - Staś cały czas ma nietolerancję na krowę, a bebilonu nie chce i już. Próbowałam na tym bebilonie robić kaszki, dosypywac kakao, płatki, nawet budyń i nic nie mu nie odpowiada.
                          Nie je i już, kilka łyków i ucieka. Ja go nie chcę stresowac, ale trochę się obawiam, niedoborów wapnia. Więc moze coś z tej Twojej rozpiski mnie natchniesmile
    • mandinka83 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 09.11.10, 15:08
      również baaaaaardzo ładnie proszę o tę rozpiskę... smile
      m_twardowska@o2.pl
      • verka77 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 09.11.10, 20:11
        Mój syn też zbojkotował mleko po ukonczeniu roku. Wpadłam na pomysł ( który potem rpzz rok przeklinałam wink ) by podawać mu mleko w nocy przez sen, bo naczytałam się że powinien jeszcze modyfikowane pić ( żadnych kaszek itd tez na mleku nie chcial) , skuteczne było , owszem - wypijał, ale skonczyl przesypiac noce i zaczal sie domagac nocngo mleka - w dzien dalej nie wypil ani kropli - naciągało go na wymioty..Rok przetrwałam, mały mleka juz nie pije żadnego ( podobni jak ja , mojj ojciec itd _ MLEKA NIENAWIDZIMY smile) ale jada twarozki, i jogurty, choc rzadko..
        Wiec jesli bardzo chcesz by pił mleko - to mozna sprobowac - kosztem nieprzespanych nocy smile
        • martha_sz2 Re: Nie chce już pić mleka- półtora roczniak 09.11.10, 20:27
          Już mu się odwidziało i pije mleko smile tylko rano, ale pije. Na noc kaszka zjedzona łyżeczką z miseczki. Chyba nie ma co się chwalić, że te ranne to z butli wciąga 240 ml smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka