Dodaj do ulubionych

tromograf komputerowy głowy

31.07.11, 09:56
witam,
moja córeczka 14miesięcy (29tc 1510) dostała skierowanie od neurologa na tomograf głowy ponieważ jej jedna z źrenic znacznie się powiększa nie pamiętamy czy ma to od urodzenia. Na czym to badanie polega jak się je wykonuje u tak małego dziecka, czy trzeba się jakoś specjalnie przygotować do tego badania. pani neurolog mówiła że w szpitalu trzeba zostać aż trzy dni, a ja mam jeszcze dwójkę 14 miesięcznych dzieci
Obserwuj wątek
    • kinder0610 Re: tromograf komputerowy głowy 31.07.11, 10:20
      Mogę napisać jak wygląda u dorosłego. Wjeżdża się do takiej tuby i leży nieruchomo, w moim przypadku podawano w trakcie badania kontrast. Badanie trwa ok 20 min - długość zależy ok badanej części ciała. Podejrzewam , że w przypadku dziecka podadzą środki uspokajające, żeby spało. Niekoniecznie trzeba przebywać w szpitalu, żeby to badanie wykonać.
      • tolka11 Re: tromograf komputerowy głowy 31.07.11, 11:03
        U malego dziecka i TK i RM wyglada tak: wywiad anestezjologiczny, na czczo, usypianie, wjezdza do tuby, badanie no oczu trwa okolo 30 minut. potem wybudzanie i obserwacja i powoli plyny i jedzenie.
        dziecko trzeba uspic, bo w czasie badania nie ma prawa sie ruszyc. i nie, nie musi trwac 3 dni, ale pewnie NFZ placi temu szpitalowi, gdy dziecko jest 3 dni hospitalizowane. u nas przy dziecku do 1 rz trwa 2 dni, tzn: pierwszego przyjecie na oddzial i badanie, drugiegi wypis. przy straszym jeden dzien.
    • zdunia1979 Re: tromograf komputerowy głowy 31.07.11, 18:31
      Wcześniej porozmawiaj z lekarzem i wyjaśnij,żę w domu masz trojaczki i zależy cie aby jak najszybciej wrócić bo nie masz opieki do dziewczynek. Jeśli badanie zrobi rano to powinno sie udać wyjść wieczorem a wypis po prostu odebrac po trzech dniach.

Trzymam kciuki
    • martha_sz2 Re: tromograf komputerowy głowy 31.07.11, 19:50
      Mój Janek miał już TK jamy brzusznej kilka razy, zawsze jedziemy do szpitala dzień przed badaniem, w dzień badania jak Tolka pisała na czczo, usypianie, wybudzanie i obserwacja, po 2 godzinach można podać płyn, jak jest ok można dać coś do jedzenia, a na drugi dzień po badaniu wypuszczają do domu.
      Ile samo badanie oczu trwa to nie wiem, jama brzuszna + klatka piersiowa ok. 10 minut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka