Dodaj do ulubionych

Program dokum. o wcześniakach

03.02.12, 19:31
W najbliższą sobotę ma być jakiś spory dokument o wcześniakach... TVN24 o 9.40. O ile dobrze zapamiętałam godzinę smile
Obserwuj wątek
    • natalka8510 Re: Program dokum. o wcześniakach 03.02.12, 19:59
      Z tego co kojarze w niektore dni o 9:40 jest program fundacji tvn moze to to.Tylko ze to na zwyklym tvn.ale obejrze napewno.
    • ironia-losu11 Re: Program dokum. o wcześniakach 03.02.12, 20:25
      Dziewczyny, sorry za zamieszanie - ten dokument będzie jutro na tvn24, ale wieczorem - o 20.40
      • aaalicja2 Re: Program dokum. o wcześniakach 03.02.12, 20:39
        Oooo.. muszę oglądnąć, albo nagram sobie.
    • rewolka404 Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 06:13
      moj Maly nie byl w zlym stanie, tylko kilka dni na oiom i ok 20 dni inkubator, ale nie mam ochoty. moze to kiedys minie...czekam na relacje wink
      a tak przy okazji. w szpitalu, w ktorym ja rodzilam, wiecej widzialam sprzetu z Fundacji tvn niz wosp
      • misiekjasiek Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 09:11
        To prawda ale głównie z/w na to, że oddział na Klinicznej został wyremontowany przez Fundację TVN i dlatego jest tam więcej sprzętu od nich. WOSP zaopatruje szpitale, które potrzebują sprzętu, Kliniczna akurat ma to szczęście, że są pod opieką TVN i zaopatrzeni są. Ale wiadomo, że sprzęt się zużywa i pewnie za jakiś czas będzie więcej tych z serduszkiem...

Reportaż na pewno obejrzę, dzięki za info.
        -----
        Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
        • natalka8510 Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 10:13
          W "naszym " szpitalu w Poznaniu na polnej byly tylko sprzety z serduszkiem.pozdrawiam
    • ironia-losu11 Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 21:26
      Nastawiłam sobie nagrywanie, bo w programie wyświetlało mi się, że jest "Dokument" o 20.40, i teraz odpalam - a tu nie ma tego sad Widocznie zdecydowali się puścić to kiedy indziej.
      • wimperga Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 21:32
        ironia-losu11 napisała:

> Nastawiłam sobie nagrywanie, bo w programie wyświetlało mi się, że jest "Dokume
        > nt" o 20.40, i teraz odpalam - a tu nie ma tego sad Widocznie zdecydowali się p
        > uścić to kiedy indziej.

Ja tak samo, żałujęsad((.
        • phere_nike Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 21:37
          ja rowniez czekalam
      • renatamalinows Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 21:46
        Ja też włączyłam na tvn24, ale tam dzisiaj tylko o Madzisad.
        • beatka126 Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 22:13
          też czekałam, rozesłałam smsy wszystkim znajomym wcześniaczym mamom - mieliśmy oglądać a tu dziś o Madzi - też wcześniaku. Wiecie gdy usłyszałam, że Madzia była wcześniakiem pierwsze moje myśli były: Boże co ta matka musi przeżywać najpierw dziecko zabrali jej z porodówki, a teraz z wózka... a tu takie zwrot akcji, nie potrafię tego zrozumieć;/
    • ironia-losu11 Re: Program dokum. o wcześniakach 04.02.12, 22:15
      Ech, ten tvn.. Już kiedyś też się tak u nich nacięłam - było sporo zajawek dokumentu, który baaardzo chciałam zobaczyć, a jak co do czego to puścili coś innego i nawet się nie zająknęłi, że "przepraszamy, ale... nadamy tego i tego dnia".
      • inx123 Re: Program dokum. o wcześniakach 09.02.12, 14:51
        będzie w tą sobotę o 20.40 na tvn24 ...
        • wimperga Re: Program dokum. o wcześniakach 11.02.12, 21:17
          Właśnie oglądam...I myślę o naszych forumowych wcześniakach.
          • beatka126 Re: Program dokum. o wcześniakach 11.02.12, 23:05
            też oglądałam, bo na szczęście nastawiłam sobie przypominajkę w telefonie... obejrzałam i poszłam pozmywać naczynia aby trochę ułożyć myśli... wogóle to w końcu obejrzałam jakiś program z szpitalem w tle, bo od czasu porodu nawet wzmianka choćby o serialu "Ostry dyżur" powodowała u mnie ogólne roztrzęsienie... Denerwowało mnie materialne podejście do sprawy ile to pieniędzy szpital wydaje na ratowanie dzieci, które nie wiadomo czy przeżyją.. jednak z drugiej strony dorosła już niepełnosprawna dziewczyna wcześniak z 26 t.c. pokazująca swoje życie uzależnione od rodziców. Porównując 23 a 26 t.c. wydawałoby się, że to sporo a jednak... jednak czy t.c. ma tu zasadnicze znaczenie, czy ważniejsza jest siła walki dziecka, jego dojrzałość - płuca, serce, mózg, czy personel na jaki akurat trafi czy może szczęście? ech i te ciągle powtarzające się zdanie wszystko zależy od rodziców... to oni podejmują decyzję czy ratować takiego skrajnego wcześniaka. Tylko tak jak było powiedziane każdy rodzic wierzy, że to jego dziecko będzie w tych 5 % dzieci, które przeżyją i będą miały się dobrze... Jednak myślę, że takie rozumowanie mają rodzice, którzy wcześniej nie spotkali się z tematem skrajnego wcześniactwa. Sama zastanawiam się czy jeśli kiedyś jeszcze zdecyduję się na dziecko i pojawi się wizja przedwczesnego porodu to czy będę potrafiła podjąć decyzję czy ratować za wszelką cenę takiego maluszka, który tak naprawdę jest częścią mnie, czy pozwolić mu umrzeć w moich ramionach... Oglądając ten dokument można byłoby dojść do wniosku, że wszystkiemu winne jest prawo - etyka czy jak to zwać bo jeśli wg nich ratowanie wcześniaka z 23 t.c. to kupa kasy wydanej w błoto, jednak 26 t.c. ciąży to też możliwe komplikacje i też duże pieniądze na ratowanie płodu, które nie wiadomo jakie będzie miało życie... to gdzie powinna być bariera - 30 t.c.??? - wtedy pieniądze nie będą wydane w błoto, bo prawie wszystkie dzieci przeżyją? Przecież umierają dzieci donoszone na wskutek jakiś ukrytych schorzeń, więc czemu tym maluchom nie dać szansy? Gdy po porodzie wykryli u mnie zatorowość i wywieźli mnie na kardiologie wywiad ze mną przeprowadzał bardzo młodziutki lekarz zdziwiony moim roztrzęsieniem, bo jak to powiedział on sam jest wcześniakiem z 7 miesiąca ważył kilogram gdy się urodził i przeżył a to było prawie 30 lat temu, więc czego ja płaczę... hmm... nie powiem denerwował mnie tym, że nie potrafił zrozumieć mojego płaczu, ale chciałabym aby mój Wiki wyrósł na tak przystojnego i mądrego faceta jak ten lekarz!
            • nowa23 Re: Program dokum. o wcześniakach 12.02.12, 10:05
              a mozna ten dokument znalesc gdzies w sieci ?
              bo nie obejrzalam w tv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka