Dodaj do ulubionych

"Sense" Szczecin

15.02.12, 23:11
Dziewczyny napiszcie mi proszę po ilu wizytach stwierdzono,lub wykluczono u Waszych dzieci zaburzenia SI?Pytam,ponieważ byliśmy juz raz ,przeprowadzono z nami wywiad i mamy ustalony termin kolejnej wizyty,na której dostaniemy juz "plan działania"
W ogóle jakie wrażenia po pobycie tam?
Szczerze dla mnie to spotkanie jakieś bardzo dziwaczne było....
Obserwuj wątek
    • olaaa-calineczka Re: "Sense" Szczecin 16.02.12, 11:12
      u nas były 3 i diagnoza na trzeciej ,wrażenia ok jak dla mnie tylko ,ze my tylko diagnozę tam robiliśmy a terapię już gdzie indziej...
      • mamusianatusi Re: "Sense" Szczecin 16.02.12, 14:02
        olaaa-calineczka napisała:

> u nas były 3 i diagnoza na trzeciej ,wrażenia ok jak dla mnie tylko ,ze my tyl
        > ko diagnozę tam robiliśmy a terapię już gdzie indziej...

My również chcemy,by tylko diagnoze postawili.Na pierwszej wizycie przeprowadzali z Wami wywiad,a na drugiej i trzeciej?? W jakim wieku Twoje maleństwo miało diagnoze?
        • misiekjasiek Re: "Sense" Szczecin 17.02.12, 08:33
          mamusianatusi
          My nie robiliśmy diagnozy w Szczecinie, ale pytasz, ile spotkań, więc powiem Ci dla porównania, jak to było w Bydgoszczy.
          U nas były 4 spotkania każde trwało 2 godziny (pierwsze chyba 2,5): pierwsze to obszerny wywiad i obserwacja dziecka, wypełnienie przeze mnie kwestionariusza zachowań, dwa kolejne to typowa diagnoza, ostatnie spotkanie z rodzicami, przedstawienie wniosków, diagnozy i zaleceń.
          -----
          Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
    • olaaa-calineczka Re: "Sense" Szczecin 17.02.12, 09:31
      u nas 3 w sumie też to co pisze Justyna.My robiłyśmy diagnozę bo Maja skończyła rehabilitacje jak miała 1,5roku ...problem miałyśm z chodzeniem,dodatkowo nadwrażliwość dotykową zaobserwowałam,dziewczyny na forum właśnie mi poleciły integrację i powiem ci,że są efekty my jeszcze chodzimy na terapie wielozmysłowąsmile
      • mamusianatusi Re: "Sense" Szczecin 18.02.12, 14:03
        U nas to pierwsze spotkanie trwało godzinke ,może nawet niecałą.Nie powiedziano czy mała na zaburzenia SI,czy też nie.Teraz mamy pójść na drugie spotkanie i już mi pedagog powiedział,że na tym zakończymy.Mała żadnego badania nie miała,jedynie ten wywiad z nami,dlatego mnie to wszystko bardzo dziwi...Mąż też mówi że to coś dziwnego...Kasę wydamy i nie wiemy czy warto
        • misiekjasiek Re: "Sense" Szczecin 18.02.12, 20:01
          mamusianatusi
          Cała diagnoza polegała głównie na "zabawie", czyli sprawdzaniu możliwych zaburzeń poprzez np. bujanie, chodzenie po różnych fakturach, dotykanie różnych faktur, zabawy manualne, ruchowe, puszczanie dźwięków o różnej częstotliwości, wąchanie różnych zapachów itd. Przy tym wszystkim wnikliwa obserwacja reakcji i zachowań dziecka w konkretnej sytuacji.
          Być może pedagog (naszą diagnozę przeprowadzał wykwalifikowany terapeuta SI - kobitka jest pedagogiem specjalnym) nie zauważyła nic niepokojącego i być może usłyszysz na spotkaniu, że córka nie ma zaburzeń. O ile oczywiście cokolwiek zrobili, bo na podstawie wywiadu raczej nic nie stwierdzą, konieczna jest obserwacja dziecka.
          Na ostatnim spotkaniu dostałam do ręki 5-stronicową diagnozę wraz z zaleceniami.
          Michasia prowadziła świetna, przesympatyczna babka, z dużym doświadczeniem i rewelacyjnym podejściem do dzieci. Wszystko robiła dokładnie, bez pośpiechu.

Cytat ze strony ośrodka, w którym robiliśmy diagnozę:
          "CO OBEJMUJE DIAGNOZA ZABURZEŃ INTEGRACJI SENSORYCZNEJ?
          Wywiad z rodzicami obejmujący przebieg ciąży, porodu, wczesne etapu rozwojowe, przebyte choroby
          Kwestionariusze wypełniane przez rodziców dotyczące zachowania dziecka w domu
          Testy badające schemat ciała, koordynację ruchową, czucie głębokie, planowanie motoryczne
          Próby kliniczne podczas których dziecko wykonuje polecenia ruchowe terapeuty
          Podsumowanie wyników i omówienie ich z rodzicami"

-----
          Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka