Dodaj do ulubionych

Chwalimy się! Mowa

05.03.12, 19:05
Muszę się pochwalić, po naszych przykrych "przygodach" wreszcie jakieś pozytywne wydarzenia, otóż Michu rozkręca się z mową - o dziwo! nawet bardziej niż Jasiek - zaczyna nazywać swoje ulubione pluszaki: mimi i pipi, teraz już nie tylko macha łapką i robi papa ale MÓWI papa smile Przy pytaniu, czy mówienie jest fajne - odpowiada "tak", mało tego, czyta książki po swojemu... przewraca strony i po chińsku sobie opowiada, jeszcze pokazuje na tekst. O rany smile I to w ciągu paru dniu tak fajnie zaskoczył, na spacerach idzie i opowiada co widzi, widać, że sprawia mu to frajdę. Obydwoje mówią już "dziadzia", normalnie kosmos smile
Czekamy na ustalenie terminu rozpoczęcia terapii logopedycznej i psychologicznej, jutro mamy neurologa, straszna nerwówka, bo niestety ruchowo poszliśmy do tyłu..... no ale nie o tym miał być wątek.
Nie mogę się doczekać, aż będę narzekać na to, że gadają od rana do wieczora, oby, oby!!!

PS. Jakby ktoś szukał, fajne są mikrofony, które robią echo. Kosztują grosze. U nas fajnie się sprawdziły, chociaż co jakiś czas idą w kąt tongue_out
-----
Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
Obserwuj wątek
    • rewolka404 Re: Chwalimy się! Mowa 05.03.12, 22:12
      ale mi sie mordka ucieszyla, jak przeczytalam ten post smile
      a narzekac bedziesz juz niedlugo, matkom nie dogodzisz wink
    • mama-cudownego-misia Re: Chwalimy się! Mowa 06.03.12, 07:22
      Super wieści smile
      i taaak, bedziesz narzekać, z taką dwójką smile
    • nasz-jeremi Re: Chwalimy się! Mowa 06.03.12, 12:04
      Super chłopaki. Jak rozkręcą się, to będą gadać od rana do wieczora.Jeremiasz na razie mówi pojedyncze sylaby.Może też niedługo zaskoczy. Justynko czekamy na odpowiedz na e-maila. Może mamy ten sam turnus w Zabajce.
    • mamaolisia Re: Chwalimy się! Mowa 06.03.12, 12:31
      Justynka bardzo sie cieszę z postępów Michasia i trzymam mocno kciuki za neurologa.
      Buziaczki
      • wyspa-ela Re: Chwalimy się! Mowa 06.03.12, 12:59
        super smile oby tak dalej smile
        • aaalicja2 Re: Chwalimy się! Mowa 06.03.12, 13:51
          Super wieści!

Justyna a o jakich mikrofonach piszesz?
          Moja Laura dostaje szału jak ktoś rozmawia przez telefon, na zasadzie że ona musi słyszeć i odpowiada "tak", "nie" itp, sobie znane słówka.
          Ostatnio jak rozmawiam, to z komórki puszczam jej rozmówki polsko-niemiecki, podstawowe zwroty, mówie że dziadek dzwoni i ona gada z tymi rozmówkami - w sensie powtarza słówka.

Ostatnio cały dzień gadała bitte smile, to już przegięcie w pozytywny sensie, więc chcę ją trochę nakierować na inne tory.

Może któraś z mamusiek zna nagrania podstawowych zwrotów w naszym ojczystm języku, albo jakieś proste, dostosowane do 20 miesięczniaka "słuchanki" to bym ją przerzuciła na słuchanie czegoś takiego.
    • martha_sz2 Re: Chwalimy się! Mowa 06.03.12, 16:40
      Super wieści!!
      • misiekjasiek Re: Chwalimy się! Mowa 06.03.12, 18:59
        Dzięki smile smile smile
        Neurologa mamy za sobą, immunologa też - oj dużo się dzisiaj działo, o tym m.in. osobny temat ale mamy już termin na oddział (zrobią MRI mózgowia, EEG i może coś jeszcze?) już za 1,5 tygodnia.
        nasz-jeremi nic nie dostałam na maila, tzn. nie mam maila od Was. Zabajkę mamy chyba od 29 kwietnia, ale jeszcze muszę to dograć, bo w ogóle z nimi nie rozmawiałam, tylko mailowo. Zgadamy się na privie bo mam jeszcze parę pytań odnośnie tego sms, co pisałam dzisiaj smile
        alicja, to są takie mikrofony z echo, na zasadzie pudła rezonansowego, są śmiesznie tanie ale zabawa przednia. Znalazłam je na polecanych pomocach logopedycznych i kupiłam przez allegro ale ostatnio Łukasz widział takie w normalnym kiosku ruchu tongue_out
        -----
        Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
        • aga.n.f Re: Chwalimy się! Mowa 06.03.12, 23:39
          Suuper Justynasmile
          • becia_mama_kacperka Re: Chwalimy się! Mowa 07.03.12, 23:54
            super!
            Troszkę zazdroszczę bo mój Kacper mówi "baba, mama, gol, tir, mem" Nie wiem kiedy tak ruszymy z mową jak Twoje chłopaki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka