Dodaj do ulubionych

kwas foliowy

06.03.12, 18:20
dziewczyny, czy wiecie może czy kwas foliowy dostępny jest w kropelkach, ew. w kapsułkach? Moja córeczka ma zalecony kwas foliowy ze względu na przebytą anemię ale lekarka dała tabletki. A ja zastanawiam się, czy któraś z firm farmaceutycznych wpadła już na pomysł wypuszczenia leku w kropelkach. Bądź co bądź niemowlaczkom przepisuje się kwas a rozgniatanie tabletek i podawanie proszku, który się nie rozpuszcza jest średnio łatwe
Obserwuj wątek
    • mama_janka007 Re: kwas foliowy 06.03.12, 18:33
      mielismy kwas foliowy roznych firm, zawsze w tabletkach. jedne rozpuszczaly sie w pare sekund na lyzeczce z woda, nic nie trzeba bylo rozgniatac. pozostawaly grudeczki wielkosci ziarenek piasku i spokojnie takiemu maluchowi mozna to podac, na lyzeczce wlasnie.
      • mama-cudownego-misia Re: kwas foliowy 06.03.12, 19:14
        Kup moździerz. Przyda Ci się jeszcze wielokrotnie do rozgniatania różnych tabletek.

Jak Małgosia musiała brać ossopan, to na poważnie rozważałam wsadzenie go do worka i jeżdżenie po nim autem. Pancerna tabletka. Moździerz mnie wybawił smile
        • rewolka404 Re: kwas foliowy 06.03.12, 23:07
          ja uzywam wlasnie tluczka od mozdzierza, tabletka w kawalek papieru sniadaniowego i gniote, potem tak prasuje tluczkiem i wychodzi pylek.
          • meggy099 Re: kwas foliowy 07.03.12, 08:45
            My rozgniatalismy łyżeczką i dodawaliśmy do kaszek i nie było problemu z malutkimi grudkami.
            Pozdrawiam
            • myszon999 Re: kwas foliowy - dla zainteresowanych 07.03.12, 20:37
              Koleżanka z innego forum podpowiedziała, że tabletkę można rozpuścić. No i można. Sprawdziłam w wodzie, a spróbuję w mleku ale powinno działać. No i problem rozwiązany smile
              • mama_janka007 Re: kwas foliowy - dla zainteresowanych 07.03.12, 21:02
                nie tylko z innego forumwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka