aga.n.f 02.04.12, 12:35 serwisy.gazetaprawna.pl/pit/artykuly/601661,rodzice_odlicza_podwojna_ulge_rehabilitacyjna_w_pit.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
motylk-kk Re: Ważne - interpretacja dot. ulgi rehabilitacyj 02.04.12, 19:25 Proszę o pomoc PIT 37 W roku 2010 nie uzyskałam żadnych dochodów Mąż dochód z tytułu o pracę i umowy zlecenia Mamy troje niepełnosprawnych dzieci Wszystkie faktury z apteki za lekarstwa dzieci są wystawiane na mnie (ulga rehabilitacyjna) Pytania: Jak mam się rozliczyć? czy muszę składać jakieś oświadczenie do US, że nie miałam dochodu? Czy mogę w jakiś sposób rozliczyć się z mężem? Co z fakturami, które wystawiane są na mnie? Czy rachunki, które również wystawiane są na mnie (nie faktury) za rehabilitację dzieci mogę rozliczyć z tytułu ulgi rehabilitacyjnej? na używanie samochodu osobowego w celach rehabilitacyjnych mogę odliczyć 1 * - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł czy 3 * - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł pozdrawiam mama wcześniaków 1350, 1480, 1510 - 29tc Odpowiedz Link
ola_mi Re: Ważne - interpretacja dot. ulgi rehabilitacyj 02.04.12, 21:11 Jeżeli przez cały zeszły rok podatkowy byłaś w zawiązku małżeńsim, to mozesz rozliczyć się z mężem (jeżeli mąmiał tylko um.opracei zlecenie to wypelniacie PIT37). Ty nie musiszdo US sładać żadnych oświadczeń, po prostu dochód u Ciebie wynosi 0. Macie prawo do odliczenia(tzn Twój mąż-bo Ty nie małaś dochodów) ulgę prorodzinna na każde dziecko, ulgę rehabilitayjną (uzytkowanie samochodu o ile Twój mąż jest jego współwłaścicielem). Co do leków,t dziecko musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności a leki musza być mu zalecane i muszą mieć one "odzwierciedlenie" w niepełnosprawności dziecka (przykładowo nie mozna odliczać witamin). Co do faktu, że FV wystawione sa na Ciebie a TY nie miałas dochodów,musiałabyś sie dowiedzieć w Twoim US czy może odliczyć je mąż (ojciec dzieci). Nie wiem jak to jest więc nie będe wprowadzała w błąd. Odpowiedz Link
polaa27 Ola-mi 02.04.12, 23:38 Ola, a jeśli jedne z małżonków pracuje, a drugi jest na wychowawczym urlopie i rozliczają sie wspólnie, to mogą odliczyć tę podwójną kwotę czy tylko pojedynczą? (chodzi o jedno dziecko) Odpowiedz Link
misiekjasiek Pola 03.04.12, 08:34 Ja jestem już po złożeniu rozliczenia i rozmowach z US (u mnie akurat dotyczyło podwójnej ulgi z/w na chłopców). W skarbówce doradzono, że oczywiście mogę sobie odliczyć ale tylko wtedy, gdy mam dochód. Nawet przy rozliczeniu wspólnym. I faktycznie, nawet program odrzucał kwotę, gdy chciałam ją wpisać po swojej stronie. A jestem w tej samej sytuacji, co Ty - mąż osiąga dochód, ja jestem na urlopie wychowawczym = nie mam nic. ----- Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r. Odpowiedz Link