Dodaj do ulubionych

Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia?

02.05.12, 14:51
Witam wszystkie mamy,
Jestem w drugiej ciąży (pierwsza zakończona w 32tc przez cc ale maluszek nie był hipotrofikiem tylko spadało mu tętno, ma prawie trzy lata i jest wagowo w ponad 50 centylu, wzrost między 75 a 90 centyl) , obecnie jestem w 33 tc i 1 dzień. To trzecie USG, na którym lekarze wspominają coś o hipotrofii i obserwacji w tym kierunku. Na razie dzidzia ma wymiary BPD, HC i FL ma odpowiednie do tygodnia ciązy ale AC jest cały czas za małe (ok 2 tygodnie opóźnione w stosunku do reszty pomiarów i wieku ciąży), waga dziś na USG została oszacowana na 1930g , ok 30 centyla. No i dziś lekarz robiący USG powiedział, że nie jest to "głęboka hipotrofia" ale jest. Dopiero za tydzień mam wizytę u lekarza prowadzącego; chciałam zapytać o wasze doświadczenia, tzn. czy może to po prostu być taka uroda dzieciaczka, czy któraś z was miała podobne doświadczenia? Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • ilovetwins Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 02.05.12, 15:37
      lekarzem nie jestem, ale na moje oko i "centylową manię" to 30 centyl jest jak najbardziej ok, marzyłam o takim wink Waga bardzo ładna, cóż, dzieciątko nie musi ważyć 4 kg przy porodzie wink
      Powód do zmartwień związany z hipotrofią byłby, gdybyście byli poniżej centyla, tak jak moja córeczka była (i nadal jest) ...
      Nie martw się na zapas i spokojnej końcówki ciąży życzę wink
    • nastjaa Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 02.05.12, 16:46
      Jeżeli Twoje dzieciątko będzie nadal przybierać na wadze to nie ma się czym martwić - jeżeli utrzyma się na ok.30 centylu to w 40tc będzie ważyć ok. 3200g . Najważniejsze są przepływy i to, żeby waga dalej szła do przodu smile

Dużo zdrówka, pozdrawiam smile
      • karolinaikonrad Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 02.05.12, 18:35
        No właśnie przepływy wszystkie (UA, MCA,DV) są prawidłowe, płyn owodniowy też. Tylko ten brzuszek taki mały. A ponieważ mam cukrzycę ciążową to się naczytałam właśnie w internecie o hipotrofii asymetrycznej i że ta cukrzyca to jedna z przyczyn
        Dzięki dziewczyny
        • kiri77 Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 03.05.12, 08:26
          u mnie donoszony maluch mial w 33 tc 1998g i o hipotrofi nie bylo mowy urodzil sie z waga prawie 4 kg.a wymiary wiem ze do 2 tyg to norma. Mojemu tez roznily sie jeden ma 33 inne na 32 kolejne na 34 tc takze nie czytaj tyle i ciesz sie ciazasmile
    • czarna_sosna Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 12.05.12, 11:52
      Jeśli dzidzia przestanie rosnąć lub asymetria pogłębi się to będzie hipotrofia. Czasami wszystko zależy od sprzętu usg, ułożenia dziecka i doświadzenia lekarza badającego. Często ciężko zmierzyć brzuszek bo np. dzidzia leży bokiem, albo grzbietem do góry. A nawet jeśli to będzie hipotrofia, to od biedy lepiej asymetryczna- organizm koncetruje siły na rozwoju mózgu- główka więc rośnie szybciej. U mojej Córy hipotrofia asymetryczna zaczęła się w 30 tygodniu. Główka jeszcze trochę rosła, nóżki też, brzuszek przestał. Byłam przerażona, ża asymetria będzie oznaczać zaburzenia w budowie, nieproporcjonalność itd. Ale Córa urodzona w 36 przez cc była co prawda mała, bo ważyła 2 kg, ale długa, 48 cm. I tylko chuda jak szczypior, szczególnie brzuszek, nie był krótszy, ale bardzo chudy. Dziś ma 6 miesięcy i chociaż ciągle brakuje jej tego kilograma do rówieśników, to nadgoniła na długość. I jest pięknie proporcjonalna, chociaż troche za mało na niej ciałka smile. Nie martw się, nawet jeśli to hipotrofia, to nie jest tragedia- 1930g to już kawał dzieciaka i na pewno da sobie radę smile
    • karolinaikonrad Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 12.05.12, 16:44
      Dzięki za wszystkie odpwiedzi, zobaczymy co będzie dalej bo we środę mam następne USG kontrolne.
      A na razie od zeszłego tygodnia leżę i nie wstaję, bo młode się śpieszy za bardzo a dobrze byłoby dotrzymać chociaż do 36 tygodnia ...
      • asia-5 Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 12.05.12, 17:51
        Mam nadzieję, że spokojnie dotrzymasz do 36tc a Maluch urodzi się z zadowalającą wagą.

Mam pytanko co do pierwszego dziecka. Pamiętasz może jak syn "piął" się po siatce centylowej. Obecnie jego gabaryty są imponujące smile
        Mój Karol ur. w 32,5tc z wagą 2130g. Na początku był pod siatką i się z czasem zaczął powoli wspinać na kolejne centyle. Jednak od pewnego czasu jest 10centyl i nic wyżej. Zastanawiam się czy ma szanse dobić na 25centyl.
        Wyglądało u nas to tak:
        1msc - pod siatką
        2-5msc - około 3 centyla
        6-10msc - koło 10 centyla - no i ciekawa jestem czy już tak nie zostanie?
        • karolinaikonrad Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 12.05.12, 19:37
          asia-5 u nas to było tak : waga urodzeniowa 1670, długość 44cm, ale u niego nie mówili nic o hipotrofii , a potem:
          2mce - 3770g
          4mce - 6050g i 63cm
          6mcy - 7300g i 69cm
          10mcy - 9220g i 76cm
          nie wiem jak to na centyle bo nie mam przed sobą siatek ale ogólnie u synka neonatolog mówiła na początku, że za dużo je i za szybko rośnie
          • asia-5 Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 13.05.12, 21:42
            Z tego co widzę to Karol do pewnego momentu bardzo podobnie przybierał. Jednak Twój synek super odskoczył między 6-10nsc.
            Mój na 6msc ważył 7150g ale na 10msc tylko 8500g ponieważ strasznie spadły mu przyrosty, gdzieś 250g na miesiąc sad Mam nadzieję, że się coś ruszy wagowo.
            • karolinaikonrad Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 13.05.12, 22:10
              Ja postaram się jutro napisać ci jak i co młody jadł jak miał około 10 miesięcy bo ja matka wariatka notowałam skrzętnie każdy posiłek (włącznie z godziną ), leki, wagę przez około pierwszy rok jego życia smile
            • karolinaikonrad do asia-5 14.05.12, 22:52
              Napiszę ci co i jak jadł w wieku 10 miesięcy
              ogólnie było to 5 posiłków,
              Śniadanie: ok 200ml Nutramigenu (był alergikiem!) zagęszczonego kleikiem orkiszowym albo owsianym albo kukurydzianym (uczulenie na ryżowe) (są takie super kaszki Holle gdzie można dobrać jakieś zboże dla uczuleniowca)
              II śniadanie: owoce + kasza manna albo owoce + sinlac
              Obiad: taka gęsta pulpa warzywno-mięsna + 1/4 żółtka codziennie + oliwa
              Podwieczorek : jak śniadanie i ta sama ilość
              Kolacja : jak śniadanie i ta sama ilość

Do tego poza jakimiś typowymi lekami czy witaminami dostawał kwasy DHA OmegaMed
              • asia-5 Re: do asia-5 15.05.12, 10:51
                Twój synek ładnie jadł, tylko pozazdrościć:
                U nas teraz
                śniadanie: 100ml kaszka
                obiad: 90ml zupka
                obiad cd:90ml
                deser: 100-180ml jogurt/owoc++biszkopt
                kolacja:140ml kaszka
                w nocy pierś. Tak jest teraz, kiedyś jadł lepiej. Nie wiem co się stało, niby idą ząbki ale apetyt ma słaby. Od dzisiaj zacznę dawać żelazo bo jest niedokrwistość mała. No nic zobaczymy.
                Dzięki,
    • alinalen Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 12.05.12, 18:52
      Moja nie hipotrofik ale w 32tyg ważyła tyle co twój maluch. urodziła się w 39tyg z wagą 2700. Różnica miedzy głową a brzuchem była ok 3tyg. Także jeśli tylko dotrwacie do terminu powinno przybrać znacznie na wadze smile Ja miałam nadciśnienie tak dla odmiany.
    • karolinaikonrad Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 17.05.12, 19:38
      Miałam wczoraj USG, no brzuszek rośnie ale jest cały czas ok 1,5 tygodnia za resztą. Wczoraj zaczęłam 36 tydzień. Waga jest oszacowana na 2260 (wg lekarza to waga na ok 34 tydzień), to też chyba troche mało jak na skończony 35tc. Chudziak taki .
      Lekarz wypytywał jaka ja byłam przy urodzeniu (wcześniaczka, urodzona w 35tc skończonym z wagą 2100, 48 cm długości), twierdzi, że to ma znaczenie dla mojej dzidzi. Co o tym myślicie?
      • zbiszkopcik Re: Do mam hipotrofików - czy to hipotrofia? 17.05.12, 20:41
        Waga rodzicow przy urodzeniu tez ma znaczenie, w koncu genetycznie dziecko jest uwarunkowane.
        • alinalen nie zgodzę się do końca 17.05.12, 20:52
          Ja ważyłam 4kg mój mąż 4kg a młoda 2700...nie widzę powiązań. W rodzinie jednej i drugiej dzieci duże i długie
          • mama-cudownego-misia Re: nie zgodzę się do końca 17.05.12, 21:01
            To jest udowodniony fakt smile Haczyk tkwi w tym, ze statystycznie waga dziecka przy porodzie jest zbliżona do wagi urodzeniowej jego rodziców, a statystyka pozwala jedynie opisać korelację, ewentualnie oszacować prawdopodobieństwo, ale nie mówi nic o tym, jak będzie w konkretnym wypadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka