Dodaj do ulubionych

wzmozone odruchy w nozkach

31.10.12, 17:13
Dzis mlody mial kontrole u neurologa. ogolnie pani dr bardzo zadowolona, na to co on przwszedl to ladnie die rozwija. ma 4,5 mca korygowanego i smieje sie, przewraca z plecow na brzuch i odwrotnie, lapie sie za kolanka i powoli juz za stopy, zadnego zachodzacego slonca nie ma, chwyta obiema raczkami i przeklada zabawki z kednej do drugiej. na koniec powiedziala ze ma wzmozone odruchy w konczynach dolnych. jak zapytalam co to oznacza to tylko powiedziala ze tak to jest po wylewach... dodala tez z usiasc usiadze, stanac stanie a co dalej zobaczymy. jakos bardzo zle to odebralam. nic mi woecej nie powiedziala co te odruchy wzmozone oznaczaja a ta niewiedza mnie dobija. mozecie mi cos o tym powiedziec? mialy to wasze dzieci?
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: wzmozone odruchy w nozkach 31.10.12, 19:16
      No miała, miała. Generalnie ja bym się bardzo cieszyła, jakbym usłyszała na etapie, na którym jest Twój mały, że "usiąść usiądzie, stanąć stanie'" smile. Serio. Bo to oznacza, ze będzie chodził, tylko może np. krzywic nóżki i potrzebować dodatkowej rehabilitacji czy odpowiednich butów przez pewien czas.
    • mamaantonki Re: wzmozone odruchy w nozkach 31.10.12, 20:42
      Moja Tośka też jak miała jakieś 4-5 mies korygowanych to wkładala stopy do buzi i obracała się ale tylko z pleców na brzuch. U nas też najbardziej problematyczne są chyba nogi. Napięte.Jak miała 6 mies korygowanych (9 urodzeniowych) jedna z neurolożek naszych powiedziała, że mała za ok 2 mies będzie raczkować. Miesiąc później lekarka od rehabilitacji powiedziała, że Mała ma b. słaby podpór, że nie stabilizuje tułowia i do siedzenia jej ho ho. Chciała nas wysłać na intensywną rehabilitację do centrum dla dzieci niepełnosprawnych (Tośka nie ma orzeczenia). Nie posłuchałam jej. Tylko naszą rehabilitantkę poprosiłam o godzinę więcej rehabilitacji w tyg. Czyli z dwóch przeszliśmy na trzy. Trzy tyg po fatalnej wizycie u lekarki od rehabilitacji Mała siedziała posadzona. Po miesiącu od momentu, jak zwiększyliśmy ilość ćwiczeń Młoda siedziała, siadała, raczkowała i zaczynała wstawać. Miała wtedy 8 mies. korygowanych. Neurolożka się nie pomyliła co do raczkowania. Teraz ma 10,5 mies korygowanych (13,5 urodzeniowych) chodzi przy meblach. Nie rehabilitujemy się już prawie od dwóch miesięcy. neurolog twierdzi, że do chodzenia jeszcze trochę, ale to dobrze, że raczkuje długo. Ma sama dojść do chodzenia, bez reabilitacji. tak orzekło dwóch neurologów i nasza rehabilitantka, której ufam bardziej niż jakiemukolwiek lekarzowi. Tośka trochę koślawi stopy. Może będzie trzeba się jeszcze porehabilitować, ale nic to. Moja Tośka jest z 27 tyg, dostała tylko 3 pkt w skali Apgar, miała wylewy III st. więc to ile osiągnęła do tej pory to bardzo dużosmile Moja Mała bohaterkasmile dacie radę z nóżkamismile
    • mamusianatusi Re: wzmozone odruchy w nozkach 02.11.12, 17:12
      Mój synek miał wzmożone napięciew kończynach górnychi dolnych początkowo,później w kończynach górnych puściło....i zostało wzmożone napięcie w stopach.Rozwijał się tez super,jedyne co to zaczał chodzić przy meblach gdy miał rok ,trzymany za rączkę też chodził (ale w związku z tym wzmożonym napięciem na palcach chodził i trudno mu było postawic całą stopę),bał się pójść sam bez trzymania,bo mówił,ze się przewróci i w sumie pierwsze kroki bez trzymania zrobił gdy miał 2,5 roku.Gdy był troszkę starszy dostawał botox na rozluźnienie mięśni i sporo to pomogło.Teraz 12-go będzie miał podcięte ścięgna achillesa (to nie jest poważny zabieg) i ortopeda powiedział,ze nawet nikt po zabiegu nie zauwazy że coś tutaj było nie tak...Ach obecnie ma 9 lat.
      Na tym etapie na jakim jest Twoje dziecko niczym bym się nie przejmowała,bo w sumie nic złego sie nie dzieje
      • little.d Re: wzmozone odruchy w nozkach 02.11.12, 17:42
        Tylko ze maly nie ma wzmozonego napiecia miesniowego tylko odruchy.
        • mamusianatusi Re: wzmozone odruchy w nozkach 02.11.12, 21:15
          little.d napisał(a):

> Tylko ze maly nie ma wzmozonego napiecia miesniowego tylko odruchy.

Oj to sorki,widocznie źle zrozumiałam... wink
          • domi2209 Re: wzmozone odruchy w nozkach 04.11.12, 23:48
            Mój Filipek, z 36 tyg, 2000 gram miał przetrwały odruch kroczenia stwierdzony przez neurologa, zamartwiałam się tym, często sama (choć nie powinnam) stawiałam go ,żeby spr czy kroczy, na szczęcie po rehabilitacji wszystko szybko przeszło, czego i wam życzę
    • aleksandrajurek Re: wzmozone odruchy w nozkach 29.01.13, 17:31
      u mojego synka jest to samo tylko ze oprocz wzmozonych odruchow ma bardzo niskie napiecie. Mamy sie polozyc do szpitala na diagnostyke. Tez miel wylew (II) stopnia. Neurolog chce wykluczyc choroby miesni. Wg niej takie odruchy sa po niedotlenieniu/wylewach ale nie chciala gdybac. Mamy miec EMG i tomografie. Powiedziala ze w najlepszym wypadku pozniej bedzie chodzil, oby...
      • little.d Re: wzmozone odruchy w nozkach 29.01.13, 18:53
        u nas juz napiecie ok, odruchy tez. rehabilitacja widocznie przyniosla efekty i jest ograniczona do 1 razu w tygodniu.
        EMG tez michal mial, kilka sekund i po krzyku, wynik od razu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka