Dodaj do ulubionych

Internista - proszę o pozostawienie wątki kilka dn

17.12.12, 10:07
Przepraszam, że na wątku wcześniaki, ale wiem żeznacie masę lekrzy, może wśród nich znacie jakiegoś sprawdzonego internistę. Dziewczyny pilnie potrzebuję dobrego internistę dla starszej osoby, taki który przyjeźdża do domu. Żeby nie zbył, bo to starsza osoba, tylko zlecił badania ewentualnie szpital itp. Proszę nie usuwać wątku przez kilka dni. Z gory dziękuję za pomoć!
Obserwuj wątek
    • kinder0610 Zapomniałam dodać, że WROCŁAW 17.12.12, 10:09
      Z Wrocławia
      • mama-cudownego-misia Re: Zapomniałam dodać, że WROCŁAW 17.12.12, 10:28
        Ale wiesz, do szpitala skierowanie to chyba tylko taki państwowy może dać, w sensie najlepiej lekarz I kontaktu...
        • little.d Re: Zapomniałam dodać, że WROCŁAW 17.12.12, 12:30
          ale sa internisci, ktorzy przymuja prywatnie rowniez. mimo ze przyjezdzaja prywatnie daja skierowanie na badanie z nfz i do szpitala tez wypisza.
    • kinder0610 Re: Internista - proszę o pozostawienie wątki kil 17.12.12, 13:25
      najwazniejsze to żeby zabadał, osluchał icoś podpowiedział. A ze szpitalami to jest tak, że niektórzy mogą wypisać, a inni nie.
      • mama-cudownego-misia Re: Internista - proszę o pozostawienie wątki kil 17.12.12, 14:00
        Wiesz, w zeszłym roku w sumie szukałam takiego i nie znalazłam. Ci, co jeżdżą po domach, to zwykle takie młodziki bez doświadczenia są, że już rodzinny lepszy, bo przynajmniej się w życiu naosłuchiwał trochę. Znam jednego starszego, co do domu prywatnie przyjeżdża, ale stanowczo nie polecam uncertain, kiedyś mnie na IP przyjmował i zbluzgał, że zamiast się w domu leczyć, to go po nocy budzę, podłogę brudzę, utratę przytomności pewnie udawałam, a w ogóle symuluję i złośliwie nie odpowiadam na pytania (bo sobie nie mogłam przypomnieć, ile mam lat i kiedy się urodziłam). Potem na to symulowanie 6 dni w szpitalu przeleżałam i przez dobę w ogóle do mnie nie docierało, gdzie jestem i czemu.
        A jak rozumiem koniecznie musi Ci do domu przyjechać?
        Trochę też wszystko zależy od tego, w czym dokładnie problem. Tu piszesz o osłuchaniu, wiec chyba infekcja jakaś? Bo kiedyś pisałaś o dnie moczanowej, a dla starszego człowieka geriatra czasem lepszy na dłuższą metę...
        • kinder0610 Re: Internista - proszę o pozostawienie wątki kil 17.12.12, 15:25
          Wiesz chodzi o moja babcię, nie jest z Wrocławia. więc lekarz rodzinny jej nie przyjmie. Ma trudności z poruszaniem , więc wyprawy do gabinetów są utrudnione. ewentualnie możemy podjechać jak nie znajdziemy wizyty domowej. Z dna moczanowąjuż sie wyjaśniło. Babcia rzadko chodzi do lekarza, była dość mocno przeziębiona, niby minęło, ale byłabym spokojniejsza, żeby ją jeszcze jakiś "specjalista" zbadał. A może jakiś gabinet? to podjedziemy. Miałam keidyś fajnego lekarza, przyjeżdżał do dziadka, ale za nic nie możemy sobie przypomnieć jak się zwał. crying W każdym razie może, któraś dziewczyna coś sobie przypomni, bo jak mam trafić na jakiegoś ...hm
          • mama-cudownego-misia Re: Internista - proszę o pozostawienie wątki kil 17.12.12, 16:13
            hmmm... Tak sobie osłuchać, czy przeziębienie minęło, to chyba byle kto potrafi, mogłabyś pierwszą lepszą wizytę domową zamówić. Za to tak ogólnie dla przebadania i oceny stanu zdrowia to już chyba geriatra... Jest jakaś dr Tomkawid czy jakoś tak, koleżanka do niej dziadka prowadzała i była zadowolona.

Trudno w ogóle o dobrego internistę z gabinetem prywatnym we Wrocku. Może nie ma popytu, bo w końcu nawet w weekendy jest państwowy dyżurujący pierwszego kontaktu i dodatkowo są różne przychodnie prywatne... Teraz jak mnie w weekendy coś złapie, to jeżdżę do EMC na łowiecką, tylko staram się upolować taką bardzo sensowną lekarkę pierwszego kontaktu... Aleksandrę cośtam... Akurat zgubiłam karteczkę z namiarami confused . W każdym razie jak zadzwoniłam do recepcji i poprosiłam o zapisanie do takiej blondynki w wieku przed 40-stką, chyba o imieniu Aleksandra, to od razu wiedzieli, o kogo chodzi smile Strasznie dokładna. W awaryjnej sytuacji nawet z dzieckiem do niej poszłam, wizyta kosztowała chyba 80 zł, ale było bardzo dokładne badanie, dokładny wywiad, wytłumaczyła wszystko przystępnie. No i w poczekalni ją wszyscy pacjenci chwalili, co w PL jest rzadkością, bo zwykle pacjent niezadowolony z definicji smile
            W ogóle to EMC lubię, tylko raz jeden kilka lat temu specjalista stamtąd się mnie wystraszył, a tak to naprawdę dokładni są i od 3 lat mam z nimi same dobre doświadczenia.
          • 1ewok Re: Internista - proszę o pozostawienie wątki kil 18.12.12, 08:31
            Jeżeli Babcia jest z Polski to każdy państwowy lekarz Ją przyjmie na podstawie dowodu ubezpieczenia (ostatni odcinek emerytury/renty) lub jak nie ma takiego na podstawie pisemnego oświadczenia, że jest ubezpieczona. Zadzwoń do przychodni i zapytaj co musisz ze sobą mieć. Często jest też możliwość zamówienia odpłatnej wizyty domowej z przychodni - wtedy z reguły recepty są wypisywane na 100% odpłatności, ale skierowania na badania (odpłatne) i ew. do szpitala (bezpłatnie) dostaniecie. Jeżeli Babcia ma problemy z poruszaniem się to najlepiej połączyć te dwie opcje i zgłosić w przychodni na NFZ i zapłacić za wizytę, żeby Babcia nie musiała iść, ale wtedy na podstawie papierka z przychodni powinny Wam przysługiwać wszystkie usługi z pakietu NFZ.
            • kinder0610 Re: Internista - proszę o pozostawienie wątki kil 18.12.12, 14:54
              dziękuję popytam w ośrodku zdrowia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka