Dodaj do ulubionych

refundacja pieluch

19.12.12, 09:33
Dziewczyny, jak to jest z tą refundacją pieluch? Czy wliczają w to Pampersy czy jakieś inne pieluchy. wiem jak załatwić formalności ale czy mi się to opłaca skoro wydaje niecałe 60zł/mies, a przy refundacji muszę sama reszte dopłacać a wiadomo Pampersy są drogie... smile
Obserwuj wątek
    • mama.ady Re: refundacja pieluch 19.12.12, 10:27
      wliczają pampersy i refundują chyba połowę kwoty albo trochę więcej, ja miałam taką kartkę od pediatry, który wypisywał zapotrzebowanie na kwartał i z tym szłam do sklepu ze sprzętem rehabilitacyjnym i akcesoriami refundowanymi przez NFZ, tam mi podbijano na tej kartce pieczęć i wydawano pieluchy (pamiętam, że to były pampersy nr 5 i 6) a ja dopłacałam różnicę
      • natalka8510 Re: refundacja pieluch 19.12.12, 17:23
        Powiedzcie cos wiecej o tych pieluchach.Od jakiego wieku sa refundowane itp...dzieki
        • mamusianatusi Re: refundacja pieluch 19.12.12, 19:09
          natalka8510 napisała:

> Powiedzcie cos wiecej o tych pieluchach.Od jakiego wieku sa refundowane itp...d
          > zieki

Nie wiem jak jest teraz,ale kiedyś były od 3-go roku życia,bo pytalismy dr neurolog i nam mówiła że do 3-go roku zycia dziecko ma prawo sikac...
          W każdym razie pieluchy wypisuje specjalista-np.neurolog,z tym do NFZ-u po zlecenie i co miesiąc wykupujesz pieluchy np. w aptece.Gdy mój synek był mały to mieliśmy 60 sztuk za 18zł pieluch happy.
          Dla Natusi mam zlecenie,ale nie korzystam,bo u nas sprowadzają tylko pieluchy Seni i Tena w cenie coś około 30zł za 60 sztuk,poza tym nasza dr się pomyliła i zamiast pieluchomajtek wypisała nam pieluchy anatomiczne,a pieluchy anatomiczne dla takiego malucha to nizbyt dobre rozwiązanie.Byłam u dr ale całkiem zapomniałam to przeprawić....
          • zuzu-and-more Re: refundacja pieluch 19.12.12, 21:26
            refundowane są od 3 roku ż. Idziesz do lekarza rodzinnego który wypisuje zaświadczenie,z tym do odziału NFZ- dostajesz książeczkę na rok. Później już możesz chodzić do lekarza po receptę co 3miesiące na pieluchy. NFZ refunduje 60szt pieluch miesięcznie- resztę dopłacasz Ty. Z tego co czytałam ok.20zł/mies. Jeśli masz dość niskie dochody- PEFRON może Ci zwrócić Twoją dopłatę, jeśli złożysz fakturę i cos tam jeszcze.
            Ale właśnie mnie trapi że 60pieluch dla nas to na 2-3tygodnie, i dalej sama będę musiała kupować- czyli de facto zaoszczędze 10zł miesięcznie (kupujemy pieluchy w biedronce)
            • aga.n.f Re: refundacja pieluch 23.12.12, 21:40
              Czy te refundowane pieluchy kupuje sie w jakiś specjalnych, wyznaczonych sklepach/aptekach?
              • mamusianatusi Re: refundacja pieluch 27.12.12, 00:41
                aga.n.f napisała:

> Czy te refundowane pieluchy kupuje sie w jakiś specjalnych, wyznaczonych sklepa
                > ch/aptekach?

Nie w wyznaczonych,ale warto zapytac w najblizszych aptekach czy istnieje możliwość wykupienia pieluch i jeśli tak to jakich,bo u nas np. nie w każdej aptece się tym zajmują,a w tych w których można wykupić to nie ma dobrych pieluch...
    • madasia Re: refundacja pieluch 29.12.12, 14:50
      Warto zrobic rozponaie w patekach czy w sklepach ze przetem ortopedycznym, bo kazdy sklep czy apteka podpisuje osobna umowe z NFZ. I mimo,ze cena refundacji jest stala, to jt tylko dla sklepu, a dla pecjenta jest zmienna.Stad moze sie okazac, ze w jedym sklepie cena jednego ( zrefundowanego) pampka wynosi 1zl a w drugim 1,50. Przy 60szt jest to niezla roznica
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka