Dodaj do ulubionych

Laktuloza - który preparat?

24.02.13, 16:18
Którego preparatu używacie? Młody od 2 tygodni ma zaparcia po raz pierwszy w zyciu. Tydzień temu skończyło się lewatywą, ale znów 5 dni bez kupy. A diety i stylu życia nie zmieniliśmy... Jadę do apteki po lewatywę to bym też laktuloze kupiła i zaczęła dawać, tylko tych preparatów całe mnóstwo i nie wiem które?
Obserwuj wątek
    • bijou82 Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 16:34
      My podawaliśmy lactulosum
      a z naturalnych-owoc kiwi .. pomaga do dziś
      • polaa27 Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 16:55
        O mam kiwi, to mu dzisiaj damsmile Ja do tej pory dawałam dżem sliwkowy, ale jakoś nie działauncertain
    • martha_sz2 Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 17:04
      Na zaparcia dostałam dla Janka od gastroent.FORLAX w saszetkach, super działa i jeszcze zwykła parafina też.
      • aaalicja2 Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 19:19
        Z naturalnych wspomagaczy dobre są:
        morele suszone - jak nie zje, namocz na noc i rano zblenduj
        sok z surowego buraka i burak przetworzony w postaci surówek i barszczyku
        maliny
        sok świeży z winogronu-najlepiej oczywiście bezpestkowego
        kompoty z suszonych owoców, sok śliwkowy, gruszkowy
        soki jednodniowe niepasteryzowane tzw. jednodniowe, nie kubusie itp.
        i opijać synka jak smoka i powinno być dobrze.
        Można w sieci kupić mini lewatywki dla dzieci (niemieckiej produkcji) - mają mniejsze średnice i mniejszą pojemność, są poręczniejsze w stosowaniu.
        Zamiast laktulozy można stosować cukier mleczny - naturalną laktulozę.
        No i jak najmniej cukru.
        • rewolka404 Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 20:01
          aaalicja2 napisała:

> Z naturalnych wspomagaczy dobre są:
          > morele suszone - jak nie zje, namocz na noc i rano zblenduj
          > sok z surowego buraka i burak przetworzony w postaci surówek i barszczyku
          > maliny

mojego Mlopdego gotowany burak zatwardza. Dloatego prawie nie dostaje uncertain
          • aaalicja2 Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 20:24
            O.... jaki zaparciuch, na moją z kolei wszelkie kombinacje buraczane działają rewelacyjnie!
            • polaa27 Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 20:35
              My jemy i śliwki i buraki i siemię lniane. Nie widziałam jakiś szczególnych właściwości rozlużniających, ale moze też, ze wczesniej nie mieliśmy problemu z zaparciami. Mam nadzieje, ze to przejściowe.
        • mama-cudownego-misia Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 20:39
          > Zamiast laktulozy można stosować cukier mleczny - naturalną laktulozę.
          Eee... Ale cukier mleczny to jest laktoza, nazwa podobna, ale substancja inna. Laktoza zostanie strawiona i wchłonie sie w jelicie, podczas gdy laktuloza się nie wchłania i zatrzymuje wodę w kupie oraz działa jak prebiotyk...

Polaa, ja też stosowałam syropek lactulosum. A co go tak nagle zatkało?? Alergia jakaś? Stres? Pić przestał?
          • polaa27 Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 21:08
            Nie mam pojęcia. Mam nadzieję, że to zmiany na lepsze, bo do tej pory to raczej te kupę "utwardzaliśmy" kreonem.

Jedyne co mu zmieniłam, to ilość pomidorów, a raczej soku pomidorowego dodawanego do zupki, bo wtedy lepiej jadł. Także w ostatnim czasie jadł wiecej pomidorów niż zwykle, ale żeby pomidor go tak zaparł??
            • mamusianatusi Re: Laktuloza - który preparat? 24.02.13, 22:30
              U nas były zaparcia praktycznie od zawsze.Gastrolog zaleciła więc laktuloze (kazała podawac przewlekle) 3*5ml i dodatkowo parafinę ciekłą 3*5ml,ale znowu po tym małą za bardzo rozluźniło,więc zmniejszyłam początkowo na 1*5ml laktuloze,a parafine odstawiłam całkiem.Obecnie gdy tylko zauważe że nie "wykupała" się ze dwa dni,to podaję 5cm laktulozy i po problemie.
              A co do kiwi to na mnie swietnie działa wink
            • mama-cudownego-misia Re: Laktuloza - który preparat? 25.02.13, 09:15
              Hmmm... Ja bym spróbowała laktulozę, a do tego probiotyk (bo na mleko jest uczulony? Dobrze pamietam, ze kefiry i jogurty wszelakie odpadają?), dietę bogatoresztkową i dodatkowo orzechy + owoce drobnopestkowe (bo te kiwi, truskawki itd, co tak pomagają, to błonnik, ale też pestki drażniące mechanicznie ściane jelita i pobudzające perystaltykę). Do tego oczywiście musiałabyś pilnować, zeby pił.

Swoja droga moja tak od alergii miała, męczyła się strasznie kilka miesiecy, nie moglismy dojśc o co chodzi, nawet jej zmieniłam mleko krowie na kozie, ale właściwie nie pomogło, dieta bogatoresztkowa nie pomagała, laktuloza, debridat i dicoman (to taki błonnik w kapsułkach, fajna sprawa) pomagały średnio... W pewnym momencie się u chirurga na ostrym dyrzuże skończyło, bo czopki przestały działać uncertain
              I wiesz, co się okazało? Gastrolog kazała tak w slepo dstawic na 2 tyghodnie nabiał wszelaki, również kozi i sojowy, i przeszło jak ręką odjął. A nie miała żadnych innych objawów alergii czy też nietolerancji, tylko te zaparcia.
              • mama-cudownego-misia Re: Laktuloza - który preparat? 25.02.13, 09:54
                Acha, jeszcze mi się przypomniało, że tam są jakieś przeciwwskazania, jesli laktozy nie toleruje, i jakies interakcje z lekami na refluks (nie wiem, czy jeszcze bierze)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka