Dodaj do ulubionych

wydłużone Achillesy

19.03.13, 23:11
Synek mój 5 grudnia przeszedł zabieg wydłużenia ścięgien Achillesa.Gipsy zdjęto mu z prawej nogi w styczniu,a z lewej w lutym-mała odleżyna mu się zrobiła na pięcie-mial lekko czerwone,ale już jest ok.Na prawej od zdjęcia gipsów super chodzi,a lewą kuleje do dzis-chodzi o wiele gorzej niż przed zabiegiem.Dzis np. ledwie stawał na tą nogę bo tak go bolała.O bieganiu nawet nie ma co marzyć,a jak na śnieg poszedł to na kolalach po podwórku chodził sad
Do swojego ortopedy mamy 200km,a kazał przyjechac jak będziemy mieli ortezy (za tydzien mamy przymiarkę) i teraz nie wiem czy jechac szybciej,czy gdzieś na miejscu poszukac jakiegoś ortopedę....
Podpowiedzcie co mogę zrobić-jakieś prześwietlenie czy co? Czy Wasze dzieci po takim zabiegu chodziły dobrze?
Zaczynam żałowac że zgodziłam sie na ten zabieg.
Obserwuj wątek
    • misiekjasiek Re: wydłużone Achillesy 20.03.13, 11:31
      Od 5 grudnia minęło sporo czasu. Co mówili ortopedzi w szpitalu, jak długo mały będzie dochodził do siebie? Rehabilitujecie się po tej operacji?
      Wg mnie powinnaś pojechać do ortopedy, który prowadził synka, bo jest to niepokojące.

Chodzi o operację nacinania ścięgien, aby zlikwidować przykurcze?
      Jeśli tak - Michał był kwalifikowany do takiej operacji przez wszystkich świętych, aż pojechaliśmy do dobrego ortopedy od napięć i odradził nam operację. Przekonał mnie jeden argument, że on nie widział u wielu dzieci poprawy a wręcz przeciwnie, miał pacjentów, którzy po prostu przestawali chodzić. Po tej wizycie zrezygnowaliśmy z zabiegu.
      • mamusianatusi Re: wydłużone Achillesy 20.03.13, 18:19
        Właśnie o likwidację przykurczy chodziło.
        Ortopeda gdy zdjął gips ,to był zadowolony i powiedział ze od razu nie będzie biegał ,bo noga sie przyzwyczaic musi,ze to kwestia kilku dni.No ale gips z tej nogi ma zdjęty juz miesiąc a nadal kuleje.

Co do rehabilitacji.Mieszkamy na takim zadupiu że wszędzie mamy bardzo daleko,najbliżej rehabilitacja jest około 50km od nas.Jeździliśmy tam przed operacją,a po operacji na nasze miejsce już ktoś wskoczył i kiedy nie zadzwonię to mówią "proszę końcem mies. zadzwonić","prosze za dwa tyg. zadzwonić" itd.W przyszłym tyg pojadę i poszukam gdzieś dalej chociaż prywatnie.Na razie ile możemy ćwiczymy w domu.

Co do tego odradzania zabiegu.U nas lekarze bardzo dobrze rokowali,bo jak stwierdzili Krzysiu ma "delikatne" podkurcze więc bez obaw.
        Myślę ze tutaj zawiniła ta odleżyna,bo nic poza piętą na której była odleżyna go nie boli.
        Dziś cały dzień byliśmy w trasie,ale jutro zadzwonie do ortopedy i o tym porozmawiam,najwyżej pojedziemy do niego.
        • nasz-jeremi Re: wydłużone Achillesy 20.03.13, 19:40
          Jeżeli lekarze określili przykurcze jako" delikatne" to dlaczego zdecydowali się operować? Nam podobnie powiedziano NIE OPEROWAĆ . Walczymy z przykurczami rehabilitacją i rozciąganiem w domu. Na razie wygrywamy chociaż nie jest lekko. Jak nie będziemy dawać rady to pomyślimy o fibrotomii.Jeżeli masz problem z rehabilitacją na miejscu to może warto pomyśleć o turnusach.Akurat Jeremiasz jest na turnusie i dzielnie ćwiczy. Jeżdzimy do ośrodka gdzie jest3.5 h rehabilitacji ruchowej. Warto.
          • mamusianatusi Re: wydłużone Achillesy 21.03.13, 11:35
            nasz-jeremi napisała:

> Jeżeli lekarze określili przykurcze jako" delikatne" to dlaczego zdecydowali si
            > ę operować? Nam podobnie powiedziano NIE OPEROWAĆ .

Mój syn ma już 10 lat.... Był rehabilitowany,dostawał botox na rozluźnienie i w końcu lekarze stwierdzili ze tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie zabieg.

Walczymy z przykurczami re
            > habilitacją i rozciąganiem w domu. Na razie wygrywamy chociaż nie jest lekko. J
            > ak nie będziemy dawać rady to pomyślimy o fibrotomii.Jeżeli masz problem z reha
            > bilitacją na miejscu to może warto pomyśleć o turnusach.Akurat Jeremiasz jest n
            > a turnusie i dzielnie ćwiczy. Jeżdzimy do ośrodka gdzie jest3.5 h rehabilitacji
            > ruchowej. Warto.

Turnus to na pewno świetne rozwiązanie pod warunkiem że ma się takie pieniążki jakie trzeba na taki turnus wydać.
            Dziś udało mi się telefonicznie umówić na rehabilitację ale dopiero od połowy kwietnia smile
        • kala0621 Re: wydłużone Achillesy 20.03.13, 19:45

my po podcieciu ścięgien nie chodziliśmy wogole przez miesiac na nogi nie mogła stanąć wogole,jakby nie wiedziała do czego ma wogole nogi po miesiącu stanęła i zaczęła chodzic
          kala0621@op.pl Kuba 1997 Alan 2006 Marysia 2007
          • mamusianatusi Re: wydłużone Achillesy 21.03.13, 11:37
            kala0621 napisała:

>
            > my po podcieciu ścięgien nie chodziliśmy wogole przez miesiac na nogi nie mogła
            > stanąć wogole,jakby nie wiedziała do czego ma wogole nogi po miesiącu stanęła
            > i zaczęła chodzic

ooo.To jakieś pocieszenie wink A gdy już zaczęła chodzić to jak jej szło?

> kala0621@op.pl Kuba 1997 Alan 2006 Marysia 2007
            • kala0621 Re: wydłużone Achillesy 24.03.13, 10:30

chodzi i wciąż rehabilitacja teraz jesteśmy na turnusie w Zabajce ja nie żałuję ze zrobiliśmy zabieg jestem zadowolona.
              • mamusianatusi Re: wydłużone Achillesy 25.03.13, 09:54
                Więc mam nadzieje że i mój pan za moment zacznie biegać wink Udało mi się znaleźć rehabilitację prywatnie ,zaczynamy od środy smile)
    • ewela265 Re: wydłużone Achillesy 25.03.13, 10:38
      witam! zwracam sie z prosba o wypelnienie ankiety,wszystkie Panie, ktore urodzily przed 37 tygodniem ciazy. ankieta ta posluzy mi do pisania pracy licencjackiej. z gory dziekuje i pozdrawiam
      www.ankietka.pl/ankieta/108151/porod-przedwczesny.html
    • mamusianatusi Re: wydłużone Achillesy 29.03.13, 10:42
      Wczoraj mierzyliśmy ortezy i Krzys w nich chodzi pieknie,obie nózki stawia równo ! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka