Dodaj do ulubionych

Zaparcia u 4latka

05.05.13, 18:42
Nigdy nie mieliśmy takiego problemu i nagle... Nie zmieniałam diety, leków, stylu życia. A zaparcia męcza młodego od kilku tygodni. Dochodzi nawet do 5 dni bez kupy, co kończy sie lewatywą.

Diete ma bardzo zdrową (eko produkty, zero konserwantów i chemii, jest na diecie bezmlecznej i bezglutenowej), je warzywa i owoce, dostaje probiotyki. Jest po operacjach gastrologicznych, na stałe przyjmuje Kreon i Polprazol.

Próbowaliśmy już jedzenie kwaśnych rzeczy, bogatych w drobinki (amarantus, kiwi), suszonych śliwek. Po 2 dawkach 5ml Duphalacu dostał biegunkisad więc odstawiłam. Masaże brzuszka, aktywność fizyczna, więcej picia, etc.

Macie jakieś pomysły, sposoby na zaparcia?
Obserwuj wątek
    • mamusianatusi Re: Zaparcia u 4latka 05.05.13, 20:12
      Nam gastroenterolog kazała na stałę przy zaparciach podawać lactulozę 3*5ml,+ parafina ciekła 3*5ml,no ale jak mała zaczeła robić to nie nadążałam jej przebierać i w związku z tym sama zmieniłam dawkowanie na 1*5ml lactulozy bo tyle akurat wystarczyło by z raz dziennie się wypróżniła.Pani dr powiedziała że dobrze ze zmniejszyłam i że jelita się nie rozleniwiają po tych lekach.Później jednak okazało się ze mała ma niedoczynność tarczycy i odkąd dostaje euthyroxN zaparcia ustąpiły,dodam że wcześniej wynik tsh był w normie.Doktor powiedział nam że zaparcia mogą byc jednym z objawów niedoczynności tarczycy.

Syn mój 10 letni natomiast zaparcia ma praktycznie od urodzenia i wszystkie badania wychodza ok.Teraz z trudem się wypróżni,a wcześniej żadne nawet leki mu nie pomagały.
    • bijou82 Re: Zaparcia u 4latka 05.05.13, 21:16
      A co na te zaparcia mówi pediatra, gastroenterolog, chirurg ? (nie wiem u kogo konsultowałaś)
      U mojej Małej takie problemy są i będą zawsze, ale chirurg poinstruował Nas co robić,z tym że u nas chodzi o przewężenie jelita, krótsze jelito, zrosty pooperacyjne.
      Kilka tygodni to długo, i te 5 dni bez wypróżniania u takiego dużego chłopca tez są niepokojące... Te domowe sposoby mogą nie zadzialac,tym bardziej ze jak piszesz diety nie zmieniliście,etc.
      • polaa27 Re: Zaparcia u 4latka 05.05.13, 22:15
        Na razie jeszcze z nikim nie konsultowałam.

Wracam do laktulozy 1ml na dzień (po 5ml na dzień dostał biegunki). Tarczycę mamy w normie, akurat jesteśmy pod okiem endokrynologa i mam aktuyalne wyniki hormonów sprzed 2 tygodni.

Nigdy wczesniej nie miał zaparć, wręcz przeciwnie kupy miał dosć luzne po 1-2 na dzień. Dlatego też dostał Kreon na lepsze trawienie i mniejsze kupy. Chyba odstawię mu na razie ten Kreon w takim razie też. No i w planach wizyta u naszego gastrologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka