Dodaj do ulubionych

Maks - rozwoj

01.06.13, 22:26
witam,

Maks urodzil sie w 31 tyg, przez nagle cc z powodu mojego cisnienia.w poniedzialek pojechalam do szpitala na badania a we wtorek w nocy cielisad wczesniej nikt nie zauwazyl problemow z cisnieniem i przeplywami.1420g,41 cm, wylew 1 stopnia, apgar 5/7/7. w szpitalu lezelismy 6 tyg. jakos sie udalo bo nie ma zadnych powiklan, Maks ma teraz skonczone 8 miesiecy/6 korygowane.
waga 8 kg, wzrost 72 cm.ogolnie gdyby nie rahabilitacja to nie czulabym ze mam wczesniaka.

na dzien dzisiejszy Maks umie pelzac wokol wlasnej osi,turlac sie, troszke pelza do przodu jak czegos bardzo chce, na rehabilitacji cwiczy siedzenie i pozycje do raczkowania,lezac na brzuchu wysoko unosi sie na raczkach.duzo mowi i sie smieje.
wlasnie przeszlismy pierwszy katar, wiecej chorob nie bylo.

chyba dobrze, nie? Mam nadzieje ze nadal bedzie ladnie sie rozwijal i szybko dogoni rowiesnikow.
Obserwuj wątek
    • bijou82 Re: Maks - rozwoj 01.06.13, 22:58
      Czesc mamo Maksa, tu mama Madzi i Hani wink
      Pewnie że to dobrze, baaaa nawet świetnie że Maks tak się rozwija
      Ciesz się tym, nie zamartwiaj zbytnio, a rehabilitacja jest po to właśnie by nadgonił rówieśników smile
      I do zobaczenia, może spacer jak się ociepli?
      Tym razem może Maks i Hana się zauważą? wink
    • carmita80 Re: Maks - rozwoj 02.06.13, 09:15
      Po co twoje dziecko cwiczy cos (siedzenie) czego jeszcze umiec nie musi? Dzieci urodzone o czasie rzadko kiedy potrafia siedziec w wieku 6 m-cy, nawet w wieku 8 nie wszystkie robia to samodzielnie i stabilnie. Moja starsza corka ur w 42 tyg usiadla w wieku 9 m-cy.
      • little.d Re: Maks - rozwoj 02.06.13, 09:29
        jakto po co cwiczy siadanie? po to zeby wzmacniac miesnie i zeby usiadl o czasie. ma czekac az sam usiadzie? wczesniaki maja tak, ze czesto jak im sie czegos nie pokaze to same nie zalapia. z reszta co innego sadzanie i otaczanie poduszkami, a co innego cwiczenie siadania z rehabilitantem. zakladsm ze wie co co robi.
        moj maly cwiczyl z rehabilitantem siadanie od 8 mca urodzeniowego a usiadl dopiero na rok.

wg obecnych "standardow" lrkarze licza okres wyposrodkowany, czyli urodzeniowo ma 8 mcy, skorygowanego 6 wiec licza jak 7.

maksowi zycze oby tak dalej!!!!
      • natalka8510 Re: Maks - rozwoj 03.06.13, 10:13
        Nie no nie moge powoli czytac to co piszesz.A co tam niech zacznie siedziec w wieku 2 lat bo moze dopiero wtedy mu sie zachce?!Z dziecmi trzeba wszystko cwiczyc pokazywac.No chyba ze twoje to geniusze i wiedza kiedy co i jak maja robic.

Brawa dla Maksia i duzo sil na nastepne postepy. wink
    • rewolka404 Re: Maks - rozwoj 02.06.13, 09:44
      Bardzo dobrze jest smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka