Dodaj do ulubionych

Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu.

04.10.13, 16:33
Witam, wczoraj wyszłam do domu z moimi bliźniaczkami, jednym ze specjalistów których mamy odwiedzić w 4, 8 i 12 tyg życia jest okulista. Jesteśmy z Krakowa. Słyszałam że w Krakowie kiepsko z okulistami dla wcześniaków. Słyszałam że dobrzy okuliści są w Katowicach ale nie wiem gdzie uderzyć, gdzie dzwonić, to jest jakiś szpital, poradnia? Jestem zielona, pomożecie?

Dziewczynki są jednojajowe, miały jedno łożysko, przez ostatni miesiąc kiepsko rosły, mimo niby dobrych przepływów i mojej wyrównanej cukrzycy. Tydzień temu w czwartek w nocy ostro zaczęła się u mnie gestoza, w piątek rano dotarłam do szpitala z ciśnieniem 180/110, zrobili szybkie cięcie i tak oto,zostałam mamą cudownych dziewczynek. Urodziły się w 36tc, z wagą 2100 i 2400g.
I jeszcze jedna rzecz mnie martwi, wykryto zmiany w USG mózgu, do kontroli. Opisane są jako: mózg o zatartej echostrukturze, obustronnie w obrębie bruzdy wzgórzowo-ogoniastej zmiany hyperechogeniczne, większe po stronie lewej z torbielami. Obecna mała jama przegrody przeźroczystej. Druga dodatkowo ma lewy splot naczyniowy o nieregularnym kształcie, widoczne "halo" okołokomorowe i te torbiele większe. Martwie się sad Kontrole mamy mieć za ok 3 tyg tylko muszęje zarejestrować i mieć nadzieje że terminy nie są długie.
Obserwuj wątek
    • ewik74 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 04.10.13, 18:16
      Jeśli chodzi o okulistę która zna się na noworodkach to nie musisz jechać do Katowic. W Krakowie mamy kilku specjalistów: mnie są znane 2 osoby . Dr. Fałdzińska-Tętnowska - teraz przyjmuje w szpitalu na Strzeleckiej (ale prywatnie). Pracowała kiedyś w szpitalu w Witkowicach jak jeszcze istniał i zajmowała sie właśnie takimi małuszkami również. Wcześniaki bada też dr. Ewa Ortyl tylko nie wiem gdzie przyjmuje prywatnie. Myśmy chodzili do niej na Kopernika do "wcześniakowa".
      Badanie okulistyczne takiego dziecka nie jest miłym widokiem dla mamy więc musisz się przygotować na to że dziecko będzie krepowane (zawijane w prześcieradło) i będzie miało zakładane rozpórki na oczka.
      Co do USG główki to TYLKO dr. Wanda Cyrul- przyjmuje prywatnie na: ul. Trynitarskiej 4 w Szpitalu Bonifratrów, na ul. Zaczarowane Koło i gdzieś na Wiślnej (chyba Diagnoza, ale nie jestem pewna). Jeśli masz zdjęcia USG główki to zabierz koniecznie na badanie.
      jak masz jeszcze jakieś pytania co do lekarzy Krakowskich to pytaj - przerobiłam trochę temat smile
      • mamaantonki Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 04.10.13, 18:56
        Jesli bys chciala do Katowic to dr Wójcik- Niklewska na Ceglanej na NFZ lub dr Pojda prywatnie a na NFZ chyba na Ligocie w GCZD
      • free.groszek Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 05.10.13, 06:51
        Ewik dzięki za info. A ile czasu to badanie na oczka trwa?
        • ewik74 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 05.10.13, 08:56
          A wiesz że nie wiem, jakoś tak na zegarek nigdy nie patrzyłam. Ale w gabinecie to średnio koło 15-20 minut jestem (z całą tą paierologią) no i plus 3 kropienia oczek w odstepach kilkunastominutowych \(na korytarzu)
        • hansana Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 05.10.13, 23:10
          Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale w szpitalu ( w warszawie) badal dr hautz blyskawicznie, czasem dziecko nie zdążyło sie dobrze rozplakac, pozniej powtarzaliśmy badanie w czd i tez bylo szybko- wg mnie to moze minuta, niby oczy znieczulone, ale widok okropny i płacz taki, ze każda sekunda trwa wieczność. Trzeba to przezyc i juz. U nas dziecko nie byli zawijane w prześcieradło, tylko trzymała dziecko pielęgniarka i rodzic.
    • ulek32 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 05.10.13, 19:49
      Witam serdecznie, jestem położną pracującą na oddziale Intensywnej Terapii Noworodka w jednym z Warszawskich szpitali. Prowadzę badania na temat sprawowania opieki przez matkę nad dzieckiem przedwcześnie urodzonym (wcześniakiem) na oddziale Intensywnej Terapii Noworodka (ITN). Nie od dziś wiadomo, że powstawanie więzi między matką a jej dzieckiem dotyczy już okresu ciąży, warto więc przedstawić, jak wież ta przekłada się na chęć opieki nad dzieckiem po urodzeniu w warunkach szpitalnych, szczególnie gdy mamy do czynienia z wcześniakiem. W tym celu zwracam się do Pań z szczególna prośba o wypełnienie ankiety, która pomoże mi pokazać choć w niewielkim stopniu z jakimi odczuciami i problemami borykają się matki, których dzieci znalazły się na oddziale ITN.
      Zachęcam do komentowania ankiety.

moje-ankiety.pl/respond-52889.html
    • anu-lqa Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 07.10.13, 13:40
      Witam ja w prawdzie nie jestem z Krakowa , ale z Rudy Sląskiej i polecam dr Pojdę smile Natomiast jutro jedziemy do Krakowa na wizytę do OKO med-u ul. Głowackiego i tam sa specjaliści okuliści od wcześniaków. smile))
      www.franekprzybyla.pl
      • free.groszek Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 07.10.13, 16:24
        Dzięki. Ten OKO med to prywatnie jest czy mają kontrakt z NFZtem?
        • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 07.10.13, 16:31
          dr Ortyl prywatnie robi na Ujastku badanie w kierunku retinopatii.
          badanie trwa chwilę ale tak jak dziewczyny pisały zakrapia się 3 razy w odstępach kilkunastominutowych.
          • free.groszek Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 07.10.13, 17:31
            Dzięki ptaszysko. A nie orientujesz się ile kosztuje wizyta i czy są długie terminy?
            • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 07.10.13, 19:07
              ceny nie pamiętam tzn. dokładnej ale rząd 200zł (robilam dawno a w międzyczasie byłam na wielu wizytach z moją kruszynką). co do terminów to ona jest w srody zawsze bo najpierw sprawdza dzieciaczki na oddziale na ujastku. ale nie bylo problemow ile trzeba tyle rejestrują w odpowiednim oczywiście tyg.

wiem że jak sie ma skierowanie to można to zrobić na nfz ale albo na kopernika albo na wielickiej. u nas był taki problem że mnie nie chcieli zarejestrowac bo już 2 badania miała na ujastku i trzecie też mi kazali tam zrobić.... oczywiście robią też na pewno na prokocimiu na nfz, ale nie mam pojęcia jakie terminy bo akurat chodze na strzelecką i na prochową.

jakbyś coś potrzebowała to daj znać ja akurat na bierząco biegam bo moja ur. się 21 lutego w 31 tyg ciąży.

co do zmian w mózgu jakieś skierowanie do neurologa macie?

• free.groszek Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 07.10.13, 21:09
                Do neurologa nie mamy, tzn przy wypisie ze szpitala nikt nie mówił nic o neurologu, mamy zrobić za ok 3 tyg USG przezciemiączkowe. Nas wypuścili warunkowo ze szpitala, bo mniejsza nie osiągnęła wagi do szczepienia. W środe idziemy na oddział się zaszczepić i potem rejestrujemy się do rejonowego pediatry
                • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 07.10.13, 21:13
                  to ja polecam neurologa, neurolog sprawdzi czy dziewczyną nic nie dolega, nie ma przeciwwskazań do szczepień itd. bo obraz usg to jedno a objawy neurologiczne to drugie. u nas na 2 usg wyszły cuda a na 3 przy wypisie nagle okazało się że wszystko oki, ale do neurologa chodzę co miesiąc, no ale my to skrajny wcześniak także to inna historia. czy mogę zapytać gdzie rodziłaś?
                  • free.groszek Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 08.10.13, 01:36
                    Ja rodziłam w Żeromskim. Jestem bardzo zadowolona. Będę u pediatry to mogę poprosić o skierowanie do neurologa. Pewnie sama i tak wypisze, bo pewnie będzie chciała mieć decyzje o dalszych szczepieniach.
                    Czytałam że z racji wcześniactwa przysługują nam darmowe pneumokoki i krztusiec bezkomórkowy, ten krztusiec to mają w przychodni?
                    Powiedz mi Ptaszysko, czy szczepicie się w swojej przychodni, czy wysłali Was do punktu szczepień przy szpitalu i tam Was prowadzą? Macie indywidualny kalendarz szczepień? Sory że tak o wszystko pytam, ale zielona jestem. Przy starszej było wszystko łatwiejsze, była donoszona (a nawet przenoszona, bo z 42tc). A teraz mam kruszyny i to jeszcze dwie na raz.
                    • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 08.10.13, 08:46
                      pytaj.
                      my jesteśmy w poradni szczepień, ale nie jestem z niej zadowolona ponieważ pani dr chce szczepić na wszystko na raz a ja się z tym nie zgadzam. nie chodzi mi tu o skojarzone tylko 6w1 i w tym samym dniu np. pneumokoki i rotavirusy itd.
                      tak z racji wcześniactwa przysługują darmowe pneumokoki (przymusili mnie tylko do pneumokokow na resztę nie wyraziłam zgody więc nie wiem jak z krztuscem. jak masz sensownego pediatrę to polecam poprosić o skierowanie to poradni tzw. patologii noworodka. ja osobiście bardzo polecam na strzeleckiej poradnię wad i zaburzeń rozwoju dr Palczewską super lekarz i naprawdę popatrzy dogłębniej na córki. jak nie będzie potrzeby nie będziecie chodzić a jakby coś to naprawdę będziesz spokojniejsza smile babka podchodzi indywidualnie do każdego malucha a nie robi taśmy. pyta zawsze b. dokladnie o wszytsko ustala co i kiedy wprowadzić do jedzenia itd.
                      ja mam siostrę bliźniaczkę smile to tak a propo. (jakby co pisz do mnie na maila (strusica@o2.pl)
                      • free.groszek Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 08.10.13, 15:30
                        Do poradni wad i zab rozwoju na Strzelecką jesteśmy zarejestrowane na 15 listopada. Tam tylko ta jedna dr przyjmuje, czy jest więcej lekarzy? A poradnia szczepień która Was prowadzi to też ta na Strzeleckiej?
                        • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 08.10.13, 15:31
                          tak na strzeleckiej jest tylko dr Palczewska. a do poradni szczepień też tam, lepsze opinie slyszałam o Jana Pawła. ale to jak mówie wszystko zalezy jakie masz podejście do szczepień. bo może tylko ja się z panią dr nie umiem dogadać...
                          • ewik74 Ptaszysko 08.10.13, 20:25
                            a do jakiej lekarki tam chodzicie?? Ja chodziłam do Domaradzkiej i była całkiem do rzeczy.
                            • ptaszysko16 Re: Ptaszysko 08.10.13, 20:45
                              pytasz o poradnię szczepień?
                              dr Czajka. tak jak pisalam jedyny zarzut to to że chce szczepić na wszystko od razu za jednym zamachem (jak w jej opinii dziecko zdrowe) z czym ja się osobiście nie zgadzam. a tak to w porządku, bada zawsze dokładnie pyta o reakcje poszczepienne itd. no ale nie robiła problemów że nie chce szczepić kazała tylko podpisac oswiadczenie.
                              • ewik74 Re: Ptaszysko 09.10.13, 21:24
                                Sama do niej nie chodziłam ale słyszałam dobre opinie o Czajce.
                                A co do Palczewskiej to uprzedź koleżankę wyżej, że jest....hmmm....specyficzna smile
                                • ptaszysko16 Re: Ptaszysko 09.10.13, 21:27
                                  wiesz no wiadomo smile ale ja idąc do lekarza to nie idę żeby mi sie dzieckiem zachwycał tylko jak ma problemy to je wyleczył, a ona to zrobiła smile wyleczyła nam anemie, osteopenię smile ustawiła karmienia takze odpukać moja nawet kataru nie miała smile
                                  badania zawsze b. dokładne nie na odwal się.
                                  no a poza tym baba ma mega doświadczenie i to widać.

nie było problemów pozlecała sama badania itd. ja sobie to cenię. a nie pierdu pierdu o niczym.
                                  a dr czajka jest b. dobrym specjalista ale ja akurat mam swoje zdanie i kropka big_grin a ona miala swoje no się nie dogadalyśmy.
                              • ewik74 Re: Ptaszysko 09.10.13, 21:34
                                Ptaszysko włąśnie teraz doczytałam ,że mieliscie propozycje 6w1 i powiem szczerzez że sie lekko zdziwiłam (widocznie co lekarz to inna opinia, ale aż tak rózna??). Mnie wręcz Domaradzka nie pozwoliłaby szczepić takim "wash & go" - i sama zaproponoiwała oddzielne szczepionki. Ponieważ wczesniej dokształciłam się lekko przez neta oczywiście to łaskawie się zgodziłam smile
                                • ptaszysko16 Re: Ptaszysko 09.10.13, 21:36
                                  ewik 6w1 to mówię nic. ona chciala 6w1 + od razu pneumokoki i rotawirusy w jeden dzien za jednym zamachem ! jak mówilam ze neurolog odradza to mi mowila że dlaczego ona się nie zgadza i musiałam się tłumaczyć za neurologa !
                                  • ewik74 Re: Ptaszysko 09.10.13, 21:54
                                    Ja też cenię Palczewską i dużo by mówić dlaczego, ale i tak uważam ją za jednego z najmniej przyjemnych lekarzy z jakimi miałam doczynienia. A żeby było weselej to nas traktowała "łagodniej" smile (też by dużo opowiadać dlaczego ale to nie o to chodzi).
                                    Tak czy siak jak dziewczyna ma skierowanie do Palczewskiej to niech idzie ale trzeba uprzedzić żeby się nie zraziła. Może akurat ją polubi jak nas tongue_out
                                    • free.groszek Re: Ptaszysko 10.10.13, 04:17
                                      Ewik co masz na myśli pisząc specyficzna? Opisz mi o co chodzi, żebym była przygotowana smile
                                      Lubie wiedzieć czego się mam spodziewać.
                                      • ptaszysko16 Re: Ptaszysko 10.10.13, 08:44
                                        baba jest konretna. wiesz nie pogadasz na zasadzie jak to niektórzy, o jakie masz śliczne ubranko smile tylko masz konkrety, przygotuj wcześniej sobie notatki dotyczace, ile razy dziecko je, co je jakie ilości np. jak je kaszkę to jaką ile ml itd. jak cyc to wiadomo ze inaczej ale przykładowo, pyta o to kiedy byłaś u jakiego specjalisty co powiedział, czy masz wyniki. także pokseruj sobie wszystko żebyś jej mogła zostawić, wizyta będzie płynniejsza, co zażywacie, od kiedy, czy dziecko ma jakieś dolegliwości. Ona wszystko sobie czyta także daj jej czas. potem na spokojnie można zadawać pytania i odpowiada. oczywiście nie zawsze to co człowiek chce usłyszeć big_grin ale najwazniejsze że wie co robi. baba ma ponad 35 lat doświadczenia.
                                        mówiąc szczerze nas lubi, ostatnio nawet powiedziała do Natalki ze pewnie następnym razem jej papa zrobi.
                                        dr bada dziecko, trzeba w tym pomagac jak u każdego pediatry, w miarę szybko rozebrać (więc polecam jakieś bodziaki a nie sukienusie i lakierki jak co poniektóre mamy) położyć na wadze, przytrzymac do mierzenia wzrostu. jak masz 2 córeczki to weź kogoś ze sobą bo samej może byc ci cięzko. zwłaszcza ze często jest tak że maluchy marudzą/płaczą a człowiek by się chciał podowiadywać jeszcze o różne rzeczy a mu maluch ryczy i ciężko się skupić.
                                        ja mówiąc szczerze nigdy nie odniosłam wrażenia że mi kobieta nie pasi. ma bardzo dużą zaletę w przeciwieństwie do co poniektórych jak nie jest czegoś pewna to nie pieprzy glupot. zleci badania a nie wysnuje teorię niczym nie podpartą. może czasem sa takie sytuacje typu że pani dr stwierdziła ze Mała za mało waży bo mówi że coś wygląda że malo przybrała a ja mowię jakie mało jak na pewno 6,5 kg waży i po wazeniu mówi ze oki, no 6,5 a nie wyglądało. ale ja tego nie odbieram w zły sposób. dla mnie to fachowiec który nie krytykuje mnie tylko wie że pewne parametry zdrowia dziecka sa istotne. no i ufam babie całkowicie. jak pytałam czy np. mogę dawać jakies takie przegryzki w stylu biszkopt, chrupki kukurydziane mowi nie to nie. nie wchodze w filozoficzną dyskusję a jak to. jak powiedziała ze póki nie skonczy mała 9 miesiecy sugerowałaby dawać dania ze słoiczka bo sa przebadane to oki. wiem ze chce dobrze . dla mnie najwazniejsze jest to ze ona do KAŻDEGO dziecka podchodzi indywidualnie a nie do wszystkich hurtem te same zalecenia, wiem bo kolezanka też chodzi.

popatrz sobie na wiek korygowany córek i zobacz co poradniki mówią że powinny umiec bo też pyta czy np. dziecko robi to i to.
                                      • ewik74 Re: Ptaszysko 10.10.13, 08:56
                                        Wiesz ja do niej chodziłam ze starszakiem który ma niespełna 10 lat więc było to daaawno. Wtedy była bardzo humorzasta. Na znanym lekarzu ma wiele opinii i powiem Ci że czasem niestety prawdziwych. Ale z mojego doświadczenia powiem Ci, że lekarz naprawdę kompetentny i interesuje się dzieckiem całościowo. Nie olewa chociaż czasem rodzicowi może się tak zdawać. Ona po prostu nie panikuje z byle czego tylko nie umie tego przekazać rodzicowi i ma się wrażenie że jest się przez nią zbywanym niestety.
                                        Tak jak pisała ptaszysko to nie jest lekarka, która się pozachwyca dzieckiem (jak pewnie inni) i poklepie Cię po ramieniu mówiąc jaka jesteś wielka. Jest oschła ale warto się z nią skonsultować. Jak jesteś bardzo wrażliwa możesz wymięknąć tongue_out
                                        Ale dla pocieszenia powiem Ci że koleżanka do niej chodziła jakieś 2-3 lata temu i była zadowolona, nie narzekała tak jak inne koleżanki sprzed lat, więc może się kobieta trochę empatyczna zrobiła z wiekiem smile (a że chodzi się do 2 urodzin, więc to nie była jednorazowa opinia).
                                        Mam nadzieję że cię nie wystraszyłam ale lepiej wiedzieć niż się później zdziwić.
                                        • free.groszek Re: Ptaszysko 10.10.13, 11:06
                                          Dzięki dziewczyny. Ja nie lubie ciućkania tylko konkrety, więc mam nadzieje że mi kobieta podpasi smile Mnie zależy na konkretach i zdrowiu córeczek, od ciućkania to mam obie babcie smile
                                          To będzie nasza pierwsza wizyta, termin mamy na 15 listopada, dziewczynki będą miały wtedy 2 tyg wieku korygowanego. Biorę moją siostre do pomocy. Odnośnie rozwoju i "umiejętności" mam brać pod uwagę wiek korygowany? Czyli na listopad 2 tyg życia?
                                          Co ile miałyście wizyty u niej? My będziemy mieć tylko podstawowe badania (morfologia z rozmazem, bilirubina całkowita i mocz), takie badania pani przy rejestracji kazała zrobić przed wizytą.
                                          Czy USG główki to też od razu tam robią? Czy mam się zgłosić osobno na USG mózgu?
                                          • ptaszysko16 Re: Ptaszysko 10.10.13, 14:52
                                            patrz i na jedno i na drugie. ale generalnie rozwoj wcześniaków to wiek korygowany. generalnie większość czasem idzie jak burza i wybiega wiek korygowany.
                                            a skierowanie na usg głowki macie?
                                            bo myśmy robili ale prywatnie tam nie robili. jakby co to moze sprobuj wcześniej przed wizytą zrobić żeby pójśc do niej z wynikiem. i jeszcze na pewno ksero wypisu dziewczynek ze szpitala.
    • kamila.mama Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 10.10.13, 13:39
      My jesteśmy z warszawy ale ostatnio byliśmy właśnie w Krakowie u okulisty dr Wójcik na ul. Bociana. Podobno dobra. w poradni był tłum maluchów... my byliśmy z oczopląsem i od razu zakwalifikowano nas na zabieg w Katowicach u tej doktor. Doktor wydaje się być konkretna, jasno i rzeczowo odpowiada na pytania, wyjaśnia wszystko, ma dobre podejście do dziecka choć może się wydać na pierwszy rzut oka wyniosła. minus to straszne kolejki-czekaliśmy ok. 3 godz na wizytę mimo, ze prywatnie...crying(
      • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 10.10.13, 14:55
        nie strasz sad my mamy w pt isc. 2 godziny same badania i 3 godzinny posliz to moja tak padnie sad
        • kamila.mama Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 10.10.13, 16:19
          jeśli idziesz na do tej dr co my to raczej będziesz czekać, nie wiem jak jest w innych miejscach...
          • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 10.10.13, 16:20
            tak do tej samej. dlatego zapytałam. powiedz mi jeśli możesz jakie badania są robione?
            • kamila.mama Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 10.10.13, 21:26
              Najpierw badała ortoptystka - robiła takie podstawowe badania-jak dziecko patrzy, czy wodzi wzrokiem, pokazywała jakieś plansze, światło itp. u nas diagnoza już był postawiona przez okulistę do którego chodzimy w wawie. doktor sprawdziła jeszcze jak wygląda oczopląs, jak dziecko ustawia głowę, pokazywała obrazki w różnych odległościach, kierunkach. opierała się na wpisach w naszej dokumentacji. inne dzieci też najpierw do ortoptystki, potem do lekarza i ewentualnie znów do ortoptystki na zakraplanie ozu i znów potem lekarz. z zakraplaniem schodzi dłużej około godzinę.ogólnie to dziwny system tam panuje do wchodzi sie i wychodzi z tych gabinetów "po tysiąc razy";/ kobieta w rejestracji ściemniała, że troszkę jest opóźnienie ( zamiast o 12. 15 weszliśmy o 15!!) a na moje pytanie czy te wszystkie osoby są przed nami ( a było chyba z 10) odp. że nie, nie wszystkie. dobre sobie... życzę cierpliwościwink
              • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 10.10.13, 21:29
                moja ma 5 miesięcy ja z nia tyle nie wytrzymam, jakby co będe robić sceny. bo rozumiem badanie z zakrapianiem bo wiem ze trwa bo miała 3 razy już.
                dziękuję. przynajmniej będę wiedzieć na co się nastawiać. zwłaszcza ze mamy wizytę o 15.40.
                także zaczne w razie czego od powołania się na znajomości...
                • kamila.mama Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 10.10.13, 21:32
                  smile napisz potem jak było smile
    • ptaszysko16 Re: Okulista-retinopatia gdzie? I zmiany w mózgu. 11.10.13, 20:20
      my już po wizycie. Mała ma nadwzroczność. jestem b. zadowolona. poszlo super szybko i sprawnie. może taki dzień, może tez dlatego że moja maluch to nas szybko obsłużyli. poza tym no dr powiedziała że mamy operować tam gdzie byliśmy na konsultacjach także tyle do przodu. teraz tylko czekać aż Mała podrosnie. mamy sie do niej pojawić jak skończy roczek korygowany to zobaczy czy nie trzeba okularów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka