Witam, wczoraj wyszłam do domu z moimi bliźniaczkami, jednym ze specjalistów których mamy odwiedzić w 4, 8 i 12 tyg życia jest okulista. Jesteśmy z Krakowa. Słyszałam że w Krakowie kiepsko z okulistami dla wcześniaków. Słyszałam że dobrzy okuliści są w Katowicach ale nie wiem gdzie uderzyć, gdzie dzwonić, to jest jakiś szpital, poradnia? Jestem zielona, pomożecie?
Dziewczynki są jednojajowe, miały jedno łożysko, przez ostatni miesiąc kiepsko rosły, mimo niby dobrych przepływów i mojej wyrównanej cukrzycy. Tydzień temu w czwartek w nocy ostro zaczęła się u mnie gestoza, w piątek rano dotarłam do szpitala z ciśnieniem 180/110, zrobili szybkie cięcie i tak oto,zostałam mamą cudownych dziewczynek. Urodziły się w 36tc, z wagą 2100 i 2400g.
I jeszcze jedna rzecz mnie martwi, wykryto zmiany w USG mózgu, do kontroli. Opisane są jako: mózg o zatartej echostrukturze, obustronnie w obrębie bruzdy wzgórzowo-ogoniastej zmiany hyperechogeniczne, większe po stronie lewej z torbielami. Obecna mała jama przegrody przeźroczystej. Druga dodatkowo ma lewy splot naczyniowy o nieregularnym kształcie, widoczne "halo" okołokomorowe i te torbiele większe. Martwie się

Kontrole mamy mieć za ok 3 tyg tylko muszęje zarejestrować i mieć nadzieje że terminy nie są długie.