22.02.14, 10:14
Odpisałam Ci w temacie rodzin wieloraczkowych ale nie wiem, czy jeszcze tam zajrzysz.
Wydaje mi się, że kwalifikujecie się do przeliczenia dochodu pod kątem utracenia ale musiałabym dokładniej poznać sytuację, żeby Ci pomóc. Dlatego pytałam, czy pracownik mopsu zapoznał się z sytuacją (wie o utraceniu dochodów i przejściu na świadczenie pielęgnacyjne) czy tylko dostał papiery i z automatu przeliczył dochód z US.
Obserwuj wątek
    • eda321 Re: Eda321 23.02.14, 22:33
      Dzięki za informację. Panu w Mopsie powiedziałam o "utracie" etatu u męża i przejściu od 01.2013r. na działalność gospodarczą, a ja od 2011r. jestem na świadczeniu pielęgnacyjnym na Błażka. Miałam przy sobie PIT-y za rok 2012 i 2013r. Obejrzał je i powiedział, że podstawą wyliczenia dochodu i tak musi być 2012r. Na moje "marudzenie", że to bez sensu, bo wtedy (tzn. w 2012r.) nie potrzebowaliśmy pomocy - a teraz owszem, bąknął coś, że ewentualnie moglibyśmy starać się o świadczenie na podstawie innego paragrafu i wydaje mi się, że coś tłumaczył właśnie o utracie dochodu. Suma sumarum stanęło na tym, że mam przynieść dokładniejsze informacje o przychodach i kosztach w dz. gospodarczej w ciągu 2013r. i wtedy ewentualnie popatrzy, czy kwalifikujemy się do złożenia wniosku. To chyba chodziło mu o to samo, o czym Ty piszesz. To może jednak się uda. Dam znać co mi Pan naopowiada (wybieram się jutro).
      • misiekjasiek Re: Eda321 24.02.14, 10:20
        Tak, chodzi mi o to samo, o przeliczenie na podstawie utraty dochodu.
        Wiesz, koszyk dochodów utraconych jest dosyć zawężony i króluje tam zawieszenie działalności a nie zmniejszenie dochodów czy przejście z etatu na działalność gorzej opłacalną, ale tak naprawdę to wszystko zależy od interpretacji... przyciśnij gościa, niech się weźmie za robotę.
        To będzie pierwszy raz, kiedy złożysz wniosek o zasiłek rodzinny?
        • eda321 Re: Eda321 24.02.14, 17:11
          Tak - pierwszy raz będę ubiegać się o zasiłek rodzinny. Po dzisiejszej rozmowie w MOPS, Pan stwierdził, że można spróbować złożyć wniosek, bo sprawę da się podciągnąć pod utratę (dochód wystąpił dopiero w 7 m-cu działalności gosp. i to niewielki).
          • misiekjasiek Re: Eda321 24.02.14, 21:22
            Złożyłaś go dzisiaj, tak? Jeśli nie, zrób to do piątku - wtedy przy pozytywnej decyzji dostaniesz wyrównanie w marcu lub kwietniu za luty. Zasiłek rodzinny i dodatki nie są podzielne, tak więc otrzymasz całą kwotę, liczy się tylko data wpływu wniosku.
            • eda321 Re: Eda321 25.02.14, 20:38
              Tak, złożyłam dziś - udało mi się wszystko skompletować. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Składając wniosek trochę się zdziwiłam - ogólnie 3 osoby debatowały nad tym jak ta działalność gospodarcza (tzn. dochód z niej lub jej brak) ma być zinterpretowany. Wywijały przy tym każda swoimi notatkami z zebrań w UM. Czy naprawdę przepisy dot. przyznawania świadczeń rodzinnych przy działalności gospodarczej są tak niejasne, że na zebraniach muszą sobie ustalać jak mają do tego podchodzić?
              • misiekjasiek Re: Eda321 26.02.14, 14:14
                Nie, aż tak kosmiczne to nie jest, być może chodzi im o samą utratę - moim zdaniem utrata w Twoim wypadku jest jak byk. Daj znać, jaką decyzję podjęli i pamiętaj, że masz prawo odwołać się do SKO, gdybyś dostała odmowę.
                • eda321 Re: Eda321 27.02.14, 17:48
                  Ok. Dam znać - dzięki za podpowiedzi.
                  • eda321 Re: Eda321 13.03.14, 15:07
                    No i dostałam odmowę. Nie wiem czy jest sens składać odwołanie, bo tłumaczenie decyzji przez Pana w Mopsie było takie, że jak by logika nie podpowiadała, to oni i tak muszą dostosować się do przyjętych zasad i uproszczeń co do dochodów z działalności gospodarczej. A w naszym przypadku to bez użycia logiki się nie da.
                    Wniosek był składany, że się tak wyrażę, na utratę dochodu. W styczniu 2013r. założona działalność dała dochód w 7 m-cu działania (mam na myśli narastająco). Potem do końca roku była cały czas na plusie, ale średniomiesięcznie wychodziło tak, że spokojnie łapaliśmy się na te limity 623 zł na osobę. Moje podejście w wyjaśnianiu dochodu było całościowe, tzn. logiczne mi się wydawało, że powinno się brać narastająco od początku roku, bo tu było widać jaką kwotą dochodu naprawdę dysponowaliśmy. Ale podejście urzędu była zgoła inne. Kwotę dochodu ustalili na podstawie uzyskanego dochodu z m-ca następującego po miesiącu, w którym dochód został po raz pierwszy osiągnięty za dany miesiąc (biorąc pod uwagę przychody i koszty tylko z tego jednego konkretnego m-ca). Czyli liczyli tylko w konkretnym m-cu przychody do kosztów - pierwszy taki dochód z samego 1 m-ca wyszedł w kwietniu, potem dochód liczony z 1 m-ca wyszedł w maju. Akurat w maju była spora f-ra przychodowa i sprawa się rypła. Ta nasza działalność gosp. wygląda tak, że raz na jakiś czas jest duża f-ra, potem przez kilka m-cy bywa zerowy przychód. Nie ma tu regularności przychodowej, a koszty są ponoszone w miarę regularnie. Z tego co zarobimy w danym m-cu może się zdarzyć, że musimy przeżyć 2 albo 3 m-ce. Ale takie przypadki nie są rozpatrywane indywidualnie. I stąd mamy taką decyzję jaką mamy. Dochód za drugi m-ąc i koniec. Chciałam składać jakieś wyjaśnienia do wniosku, ale powiedziano mi, że i tak będą musieli zastosować się do swoich przepisów i wziąć dochód z drugiego m-ca.
                    Jak myślisz jest sens się odwoływać? Mam prawie 2 tygodnie na zareagowanie.
                    • zbiszkopcik Re: Eda321 13.03.14, 17:53
                      Odwolaj sie,nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka