14.06.14, 00:18
Witajcie.
Dawno mnie tu nie było smile Hania pieknie rośnie, 29.maja skończyła 3 latka smile waży około 13,5kg mierzy nie wiem ile, ale ciuszki nosi 98/104, jak widzę do innych trzylatków to czasem jest wyższa, a juz napewno nie odbiega od reszty donoszonych. Waga niska wiem, ale cieszę się bardzo że jest jak jest. Radosna, szalona, bryka, śpiewa, tańczy, czyta wink, jest gadułą smile, mówi pięknie. Oko jest nadal problemem, a nawwet dwa - oczka nam uciekają, najprawdopodobniej bedzie zabieg wiosną. Martwię się, ale nie mamy wyjscia.
Zęby - mam pytanie o to czy Wasze wcześniaki trzylatki maja już wszystkie zęby? moja Hania nie ma jeszcze żadnej piątki. dziwne to dla mnie. Wiem , że już powinna mieć ale nie ma. Dotykam jej tam ziąseł, nie są nawet rozpulchnione jakby juz miały sie wyżynać. W związku z tym długo schozi jej zjedzenie mięska, zuje i żuje - nie ma czym dobrze go pogryźć.
Co z tymi zębami? powiedzcie proszę jak bylo u Was.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • anias2000 Re: Zęby. 15.06.14, 12:18
      Wiesz - nie mam doświadczenia zbyt dużego z wcześniakami, mój dzieć ząbkował książkowo.
      Niemniej z pracy w przedszkolu z 3 latkami pamiętam, że niektóre dzieciaki nie miały jeszcze w tym wieku piątek. W czterolatkach nie widziałam ani jednego dzieciaka bez piątek.
      To może być kwestia genetyczna. Być może u Ciebie, lub taty dziecka ząbki szły później.

• mamusiahanuni Re: Zęby. 15.06.14, 21:19
        Dzieki Anias2000. Jak widać nikt nic o zebach nie wie, nikt tak nie mial jak my smirk. To co mowisz jest jak najbardziej prawdopodobne, nie wiem jak zabkowalam, babcie nie pamiętają. Ja tez w pracy widuje uzebienie maluchow, i jak do tej pory zdarzaly sie trzylatki z zepsutymi piatkami, a zaden jeszcze z brakiem. Uzbrajam sie w cierpliwosc, bo jakkolwiek nic innego zrobic nie moge smile
        Dzieki. Pozdrawiam.
        • maja_wro Re: Zęby. 15.06.14, 22:35
          Mój jako 3-latek nie miał jeszcze piątek. Też się zaczynałam już nad tym zastanawiać. Teraz ma 4 lata i chyba już wszystkie zęby, a na pewno dolne 5-tki (bo ciężko mu do buźki zajrzeć).
          • mamusiahanuni Re: Zęby. 16.06.14, 17:53
            Maja_wro dzieki, na wiesci od takiej Mamy jak Ty czekalam wink. No to oczekuje tych piatek nadal. Moze to dlatego, ze srednio je, wazy jak pisalam 13,5kg, moze dlatego te zeby tak powoli rosną... Nie wiem. Pozdrawiam.
            • maja_wro Re: Zęby. 22.06.14, 15:28
              Każde dziecko jest inne, wiadomo. U nas akurat tak było. Cieszę się jednak, że moja wypowiedź podniosła Cię na duchu smile
              Mój z apetytem nie miał nigdy problemów (najwyżej daleko posunięta wybiórczość pokarmowa), ale waży obecnie około 10 kg. Może rzeczywiście drobniejszym dzieciom dłużej rosną zęby?...Przypomniało mi się też, że mojemu synkowi bardzo długo zarastało ciemiączko, choć nie wiem czy ma to jakiś związek z wyżynaniem się ząbków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka