26.10.14, 23:18
Witam serdecznie wszystkich rodziców !
Od 20/tu dni jestem mama wcześniaka Kostka urodzonego w 34tyg plus 4dni ... termin porodu planowany 11 listopada.
Od kilku dni męczą naszego synka kolki uncertain - karmie piersią, bardzo pilnuje diety chyba nic nie uczula maluszka - bynajmniej nie ma widocznych objawów w postaci np wysypki.
Moje pytanie to czy któreś z rodziców miało podobny problem ? I jak sobie z nim poradzić ... Ciepłe okłady, masaże OK, ale zastanawiam się nad podaniem jakiegoś leku. Czy to bezpieczne ?! Większość leków podawać po pierwszym miesiącu - taka informacja na ulotkach, a jak w praktyce ? Jak to jest z wcześniakami ? Co z wiekiem korygowanym ?
Niby synek ma 20 dni, ale do porodu ciągle jest na minusie 18 ... Czyli co czekać te 18 dni plus potem miesiąc zanim cokolwiek podam dzidzi ? uncertain Chciałabym Mu jakoś ulżyć w cierpieniach.
Dodam, że synek bardzo "szybko" wrócił z nami do domku po 10 dniach. Oczywiście leżał w inkubatorze, miał niewielkie problemy z oddechem, był intubowany 2 dni, ale ogólnie bardzo szybko przystosował się do życia na tym świecie smile . Lekarze zapewniają, że pomogła Mu w tym waga urodzeniowa 3.100 - potem troszeczkę spadliśmy do 2.600 teraz znowu idziemy powoli w górę !
Jak sądzicie czy mogę pomóc synkowi w inny sposób niż masaż i ciepłe okłady ?! Bo to nie do końca się sprawdza ... Czy słyszeliście drodzy rodzice o leku Infacol ? Przebywamy obecnie w UK i na opakowaniu piszą, że od pierwszego dnia życia można stosować, ale ulotka tego samego leku w Polsce mówi, że od pierwszego miesiąca uncertain i bądź tu mądrym ...
Pozdrawiam ! Ilona
Obserwuj wątek
    • macumi Re: KOLKI ! 27.10.14, 06:40
      Moje pytanie to czy któreś z rodziców miało podobny problem ? I jak sobie z ni
      > m poradzić ... Ciepłe okłady, masaże OK, ale zastanawiam się nad podaniem jakie
      > goś leku. Czy to bezpieczne ?! Większość leków podawać po pierwszym miesiącu -
      > taka informacja na ulotkach, a jak w praktyce ? Jak to jest z wcześniakami ? C
      > o z wiekiem korygowanym ?
      Ale to nie Ty się masz zastanawiać, tylko pediatra lub neonatolog smile. Kolki w tym wieku mogą wynikac z niedojrzałości układu pokarmowego (i wtedy podaje się leki na receptę, np. debridat), moga być wynikiem nadkażenia bakteriami szpitalnymi (i wtedy podaje sie probiotyki), mogą to być gazy, i wtedy stosuje sie substancje, które "rozpuszczają" bąbelki, mogą wreszcie wynikać z jeszcze kilku bardziej lub mniej poważnych problemów.

Niestety przygotuj się na to, że nie zawsze się utrafi za pierwszym razem, czasem potrzebne są dodatkowe badania, a czasem nie udaje się uzyskać niczego lepszego niz zmniejszenie objawów, ale tak czy siak, pomimo tego, że w UK jest to trochę utrudnione - powinnać tu współpracować z lekarzem. To jest wcześniak, a nie zwykłe dziecko, i musisz się do tego lekarza przebić. Zostawiac tego nie można, bo dziecko cierpi.

Na pocieszenie - większość wcześniaków miewa kolki. W końcu mijają.
      • kostek0610 Re: KOLKI ! 27.10.14, 11:41
        Dzięki !

Pobyty w UK utrudnia nam tak naprawdę wszystko sad dla tutejszych lekarzy Wszystko jest OK "that's fine that's normal" w ogóle dodam, że zobaczyć lekarza to cud ! Pielęgniarki i położne po kursach odwiedzają nas w domu, ważą małego i to w zasadzie koniec "obserwacji" czy dziecko rozwija się prawidłowo sad Wizyte u lekarza mamy dopiero po 6 tygodniach, a mały dziś kończy 3 dopiero ... Każda z tych Pań daje rady na zasadzie " moje dzieci, ... ja ze swoim dzieckiem..." i nie muszę dodawać, że każda rada jest odwrotna do poprzedniej. Czasem mam wrażenie, że moja internetowa wiedza jest lepsza niż ich :wyuczona" uncertain chore to, ale prawdziwe ... Mamy tutaj polska klinikę w której raz w tyg i to w niedzielę przyjmuje polski pediatra. Wybierzemy się tam, ale jaką mam pewność, że to "dobry" lekarz, a nie taki który ściągnie kasę i to nie mało, bo 100 funtów za samo wejście. Pieniądze się nie liczą !!! Za tą sume mogę mieć bilet do Polski, ale musimy czekać na paszport sad i błędne koło się zamyka ... czekać ? nie czekać ? Wolałabym iść do poleconego pediatry sprawdzonego sad a nie jakiegoś z przypadku, bo nie ma innego wyjścia sad ...
        • macumi Re: KOLKI ! 27.10.14, 12:03
          Wiesz, praktycznie kazda mama z UK pisze tu to samo. Mam też znajome mamy w Anglii i Irlandii i też ta sama śpiewka - trudno się przebić do lekarza. Podobno skutkuje czasem żądani, zeby taka piguła napisała oświadczenie, że świadoma faktu, iż jest to wcześniak, przyjmuje na siebie wszelką odpowiedzialność za ewentualne problemy zdrowotne dziecka wynikajace z opóźnienia wizyty lekarskiej (o ile to od niej zależy, a nie po prostu terminy są kilkutygodniowe).

W przeciwnym wypadku ja bym przynajmniej ten raz do pediatry poszła prywatnie. Niech da zielone światło na jakiś infacol, bo od tego sie zaczyna, niech oceni skórę, bo to może jakaś nietolerancja jednak, niech obmaca brzuszek... Nawet średni pediatra jest lepszy, niż działanie w ciemno i eksperymentowanie z lekami na własną rękę.

Tylko nie nastawiaj się na efekt 100% i od razu, kolki są niestety wredne...
          • macumi Re: KOLKI ! 27.10.14, 12:06
            Acha, a w ogóle są lepsze preparaty niż infacol - z tym samym esputiconem, ale bez aromatu pomarańczowego, którego niektóre dzieci strasznie nie znoszą.
        • run_away83 Re: KOLKI ! 27.10.14, 13:40
          Ale przecież zeby pojść z dzieckiem do lekarza nie musisz mieć pozwolenia położnej ani health visitor! Domyślam się, że zapisałas dziecko do swojej przychodni? To po prostu zadzwon i umów dziecku wizyte u gp. Wizyta po 6 tygodniach to standardowa wizyta kontrolna - ważenie, wywiad, ogolbe badanie lekarskie. Jak coś cię niepokoi to nie musisz (ani nie powinnaś) na nią czekać. Jakby dziecko miało gorączkę, to czekałabyś kilka tygodni do wizyty kontrolnej? Nie! Tak samo z jakimikolwiek innymi dolegliwosciami z którymi sobie nie radzicie i ze wszystkim co cię niepokoi - masz prawo pójśc z dzieckiem do lekarza od razu.

Trzymam kciuki za waszego maluszka smile
          • kostek0610 Re: KOLKI ! 27.10.14, 15:37
            Dokładnie nie muszę ! Ale znam swojego GP od 7 lat i znam tutejsza służbę zdrowia ! Spędziliśmy z małym sporo czasu w SZPITALU ostatnio, bo najpierw z Nim jako wcześniakiem potem były problemy ze mną po porodzie ... więc co mi po opinii mojego hinduskiego GP czyli lekarza rodzinnego uncertain skoro w szpitalu na widok małego i opisywanych przez nas dolegliwości wszyscy i lekarze i pielęgniarki-położne tylko reagowały "jaki on słodki " " to normalne" " to minie" i ich ulubione CUTE !!! BLESS HIM !!! jedyne momenty kiedy miał do czynienia z "profesjonalną" opieką i diagnozami to pobyt w inkubatorze gdzie był podłączony do całej aparatury miał robione badania i było wiadomo co i jak ... a po opuszczenia inkubatora - "radź sobie sam" uncertain ... mały wygląda naprawdę zdrowo ! jest silny ! Tylko te kolki , choć zaczynam sie zastanawiać czy to na pewno kolki ... po każdym jedzeniu przychodzi moment, że sie tak napina, pręży, podkurcza nóżki widać grymas bólu na buźce dusi dusi i po chwili jak pójdzie bączek lub kupka widać taka ulgę. Jest przy tym bardzo niespokojny, ale nie płacze raczej wydaje tylko jęki, nie chce leżeć na pleckach, czasem oczywiście zdarza się, że płacze. Jak je słychać jak w brzusiu się przelewa jak kiszki tak "chlupają" ... je dość często praktycznie co godzinkę - dwie maks przerwy to 3h robi regularnie duże, żółte, miękkie kupki ... z tym że dość szybko się najada lub też nie uncertain bo kończy tak po 5-10 min rzadko dłużej ...
            • run_away83 Re: KOLKI ! 27.10.14, 15:54
              A zapytałaś ktoregoś z lekarzy o ten lek o ktory spytałaś tutaj? Tzn, czy możesz go podać swojemu dziecku?
            • run_away83 Re: KOLKI ! 27.10.14, 16:08
              lgę. Jest przy tym bardzo niespokojny, ale nie płacze raczej wydaje tylko jęki,
              > nie chce leżeć na pleckach, czasem oczywiście zdarza się, że płacze. Jak je sł
              > ychać jak w brzusiu się przelewa jak kiszki tak "chlupają" ... je dość często p
              > raktycznie co godzinkę - dwie maks przerwy to 3h robi regularnie duże, żółte, m
              > iękkie kupki ... z tym że dość szybko się najada lub też nie uncertain bo kończy tak p
              > o 5-10 min rzadko dłużej ...

Z tego co piszesz, wynika, że to może być najzwyklejsza niestrawność spowodowana tym, ze dziecko ssie krótko i często, wiec zjada stosunkowo duża ilość mleka pierwszej fazy, ktore jest bogate w laktozę, a jego mały brzuszek ma problemy z jej strawieniem - stad bączki i wzdęcia. Sprobuj stopniowo wydlużac dziecku karmienia, jak przysypia to wybudź, jeslu odpycha piers i jest niespokojne, to ponos w pionie żeby mu się odbiło i przystaw jeszcze raz do tej samej piersi, żeby ssało jedną pierś przynajmniej 15-20 minut - wtedy zje więcej mleka drugiej fazy (bogatego w białko) i trzeciej fazy (bogstego w tluszcze), naje się do syta nieco mniejszą objętością mleka i bedzie mu łatwiej trawić. No i oczywiscie nadal karm na żądanie, tak czesto jak maluch chce i po karmieniu noś w pionie, żeby się porządnie odbiło.

Uwaga - powyższa rada nie oczywiscie nie wyklucza ani nie zastępuje konsultacji z lekarzem, jesli czujesz że jest wam potrzebna smile

--
              doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ? Dresden
              www.trageschule-dresden.de
              • kostek0610 Re: KOLKI ! 27.10.14, 16:18
                Bardzo dziękuję ! To sensowne co piszesz muszę popracować na wydłużeniem karmienia może faktycznie odbędzie się bez pomocy farmakologicznej - byłoby super !!! Metoda prób i błędów ... jest to moje pierwsze dziecko w wieku 28 lat wink i po wszystkim co przeszliśmy wiem, że ostatnie ! Dopiero uczymy się z mężem "nowego życia" .
                • run_away83 Re: KOLKI ! 27.10.14, 16:30
                  W takim razie trzymam kciuki żeby się udało i żeby pomogło smile Pierwsze tygodnie i miesiące z dzieckiem zawsze sa trudne, a zwłaszcza kiedy to pierwsze dziecko, w dodatku wczesniak, ktoremu coś dolega.

Btw. Ja też jestem mamą po przejściach, mam trójkę dzieci (z których dwoje to późne wczesniaki) i też mieszkam w UK, jak masz ochotę to możesz do mnie napisać (run.away83@gmail.com) - czasem pewnie będę mogła w czyms pomóc, albo coś podpowiedzieć smile
    • momoneymoproblems Re: KOLKI ! 27.10.14, 14:03
      musisz odbijać maluszka - nosić tak długo po jedzeniu aż sobie porządnie beknie. U nas był problem, ale nosiliśmy małego na zmianę aż do uzyskania oczekiwanego efektu i to najlepiej poskutkowało. Czasami było to 10 minut czasami 45.
      • momoneymoproblems Re: KOLKI ! 27.10.14, 14:07
        dodam jeszcze że nosząc maluszka musisz masować plecki od dołu do góry - oklepywać lub po prostu lekko przyciskać wykonując jeden posuwisty ruch od dołu do góry.
        • kostek0610 Re: KOLKI ! 27.10.14, 15:15
          Staramy się odbijać po każdym karmieniu, ale raz to sie udaje i to natychmiast bardzo głośno, efektownie innym razem nie uncertain ...
          • momoneymoproblems Re: KOLKI ! 27.10.14, 20:38
            no właśnie a powinno się odbić po każdym posiłku, to właśnie z tych razów kiedy dziecko nie odbije gromadzi się powietrze w jelitach które powoduje kolki. Nosić, masować aż do skutku. Czasami powietrze wyjdzie drugą stroną - ważne żeby wyszło. Ja się zawzięłam i pilnowałam bardzo tego odbijania - lepsze 30 minut noszenia niż brak snu albo sen niespokojny ch chwila przerywany płaczem . Jeśli karmisz piersią to przystawiaj jak najczęściej, jak dziecko pije łapczywie z głodu - wtedy połyka więcej powietrza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka