Dodaj do ulubionych

ile tu wczesniakow z 26t?

05.01.05, 18:46
Moja Emma ur.sie 19 listop.w26t+1d podczas tej wielkiej burzy.690gr.33cm.to o
niej bylo m.in.w telewizji,jak Jurek Owsiak zostal ojcem chrzestnym oddzialu
neonatologi w szpitalu im.KopernikasmileEmma w swieta zaczela oddychac sama bez
cepapu,pokonala NEC i teraz wazy 1190.Od dwoch dni ja kanguruje.Dzis miala
zabieg laseropatii z powodu II retinopatii.Za tydzien kontrola....A poza tym
ciesze sie ze Was znalazlam!!!Podnosi mnie to na duchu.
Obserwuj wątek
    • minkapinka Re: ile tu wczesniakow z 26t? 05.01.05, 18:57
      moja Zoska z 25 tyg. , w tej chwili 2 lata 9 miesiecy w 100% zdrowa
      Trzymamy kciuki za Emmę, wagę ma bardzo dobra jak na wagę urodzeniową smile) Zosi
      udało się 1 kg osiągnąć po 6 tygodniach smile)
      Czekamy na wieści smile))
      • mamaemmy Re: ile tu wczesniakow z 26t? 05.01.05, 19:12
        No to gratuluje takiej duzej juz pannicy!!A kiedy wzieliscie Zosie do domu?Ile
        wtedy wazyla?A jak u niej z oczkami?Czy mozesz mi przeslac jej zdjecie?
        Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzsmile)
        • minkapinka Re: ile tu wczesniakow z 26t? 06.01.05, 10:45
          Zosia spedziła w szpitalu 86 dni. Nie miała żadnego zabiegu operacyjnego.
          Retinopatia II stopnia wycofała się. Nie ma (chyba) problemów ze wzrokiem,
          dawno nie byliśmy u okulisty...
          Przewód Botala sam sie zamknął, choc trwało to dość długo. Ostatnio bylismy u
          kardiologa - serce zdrowiutkie.
          Największym problemem była głowa - obustronne wylewy III stopnia. Dziś po
          wylewach nie ma śladu.
          Zdjęcia Zosi, niestety dość stare, ale poprawię się smile)
          tinylink.com/?pr5GUWyJnzPozdrawiam
          Kasia
          Ps. Prosimy o aktualne informacje o Emmie - najlepiej w nowym wątku smile)))

• ania.silenter_exunruzanka Re: ile tu wczesniakow z 26t? 05.01.05, 19:55
      Moja Olcia urodzila się wprawdzie w 31 tc, ale rozwinięta na 28 tc (hipotrofia)
      z wagą 1120g. Miala retinopatię III st. i laseroterapię - widzi bardzo dobrzesmile.
      Będzie dobrzesmile))
      pozdrawiam
      • mamaemmy Re: ile tu wczesniakow z 26t? 05.01.05, 21:08
        ola wlasnie przegladalam wasze rozmowy...GRATULACJE z Ktosia,a raczej z Ktosismile
        Zycze Ci abys dotrwala do 40 tyg.a coreczki zdrowej i conajmniej 3500gr!Masz
        jakies pomysly co do imion?Ja zawsze chcialam miec 2 lub 3 corki,choc cala
        ciaze bylam przekonana ze to chlopiecsmile))
        • mamaemmy Re: ile tu wczesniakow z 26t? 05.01.05, 21:18
          Ania,nie Ola;pomylilo mi sie.A Oli gratuluje przyszlej siostry.
        • ania.silenter_exunruzanka Mamoemmy:) 06.01.05, 00:04
          mamaemmy napisała:

> Zycze Ci abys dotrwala do 40 tyg.a coreczki zdrowej i conajmniej 3500gr!

Dziękuję, dziękujęsmile - jako mama wcześniaczka, wiesz co tu jest najważniejszesmile.

Masz
          > jakies pomysly co do imion?

No, wlaśnie - nie mamsad((. Tzn. najpierw chcialam Alicję, potem Antoninę
          (Tosię) i wreszcie Anastazję, a mężowi nic się z tego nie podobasad((.
          No, i jestem w kropcesad.
          pozdrawiam
          • mamaemmy Do Ani 06.01.05, 22:19
            Wszystkie imiona mi się podobają!!!Musisz tylko pokonać męzasmilePozdrawiam!
    • ola75 Re: ile tu wczesniakow z 26t? 05.01.05, 20:02
      Witam
      Mam na imię Ola. Urodziłam synka ( 1 lipca 2004)w 28 tygodniu ciąży, ale wagowo
      i "wzrostowo" był dokładnie taki sam jak Twoja córcia smile. Do domku synek
      wyszedł po równych 3 miesiącach, czyli 30 września, ważył 2140 (termin porodu
      miałam na 26 września). Olafek miał retinopatię II stopnia, ale na szczęście
      się cofnęła sama. Dziś synek waży 3620 i ma się dobrze. Dołączam link do strony
      ze zdjęciami Olafka
      fotogalerie.pl/galeria/galeria_tata_olafka
      Pozdrawiam i trzymam kciuki
      Ola
    • mamaigora1 Re: ile tu wczesniakow z 26t? 05.01.05, 20:29
      Jestem mamą Igora tc.26+6, waga urodzeniowa 850g, wzrost 36cm
      Również po laseroterapii (III stopień)
      Do domku wyszliśmy po 77 dniach
      Poniżej link do naszej historii

Jola
      • mamaemmy Re: ile tu wczesniakow z 26t? 05.01.05, 20:43
        Dziewczyny dziekuje za slowa otuchy!A Olafek i Olusia sa przesliczni,nie mog
        sie doczekac jak Emusia bedzie tez taka duza!Poczytalam tez historie Oli i
        Igora,pewnie bede je czytac codziennie,zeby sobie poprawic nastroj!
    • gruchotka Re: ile tu wczesniakow z 26t? 06.01.05, 11:22
      Mat urodził się tak samo 26. tydz.+1. Ważył 930 i mierzył 37 cm.
      Niestety urodził się w kiepskim stanie, zielone wody zamartwica,
      posocznica, zapalenie płuc. i 3/5/7 pkt APGAR.
      Teraz skończył 4 lata. Fizycznie rozwija się super, intelektualnie
      troszkę gorzej, ale jest to do nadrobienia.
      Ale oczywistym jest, że dziewczynki rozwijają się znacznie lepiej,
      fizycznie i psychicznie, wiadomo wink

Mateusz i Dominik, czyli absolute beginners
    • hanti Re: ile tu wczesniakow z 26t? 06.01.05, 14:06
      My również witamy serdecznie na forum i czekamy na wieści o Twojej córeczce smile
      • mamaemmy Emma wazy juz 1210!!! 06.01.05, 17:34
        Dzis ja kangurowalam 4godziny!Zabieg laseropatii byl udany,kontrola w
        nast.tygodniu.Znowu byla telewizja,rozmawiali z MAMA KANGURZYCA,wiec w
        niedziele na 2 Emma bedzie,chyba o 10:30,ale dokladnie niewiem.Ogladajcie-
        bedzie o wczesniakach(WOśP)Emma jest cudna,wyleczyla sie z posocznicy i w ogóle
        słyszałam dziś JEST DOBRZE.Każda wczesniakowa mama wie jak wiele znaczą te
        słowa z ust lekarzy!!Te małe a tak wielkie kroczki naszych wcześniaczków!Dzięki
        za listy i za zdjątka!Czy tylko mi się wydaje,czy wcześniacki to najładniejsze
        dziecismile)))?aha mam pytanie do mamy Zosi:to chyba o Was był artykuł w RODZICE
        (2002,listopad)?Znam go na pamięć...Ciesze się że jest
        ok.Danta
        • minkapinka Re: Emma wazy juz 1210!!! 06.01.05, 19:30
          Cieszę się, że JESt DOBRZE, a będzie jeszcze lepiej smile))
          Kanguruj ile się da, to cudowne chwile. Zoska tak sie przyzwyczaiła do
          kangurowania, że jeszcze długo w domu nie chciała zasnąć inaczej niż na piersi
          mamy lub taty smile)) Po pewnym czasie stało się to niewygodne, bo Zosia była już
          tak dłuuuuga, że trudno było ze spiącą na piersiach Zocha wstać, zeby położyć
          ją do łóżkasmile)
          To o nas był artykuł w Rodzicach, niestety nie do konca prawdziwie
          przedstawiono sprawę...
          Pozdrawiam
          Kasia
          • mamaemmy Re: Do mamy Zosi 06.01.05, 22:11
            A z czym naciągnęli prawdę?Nie ukrywam że mi się ten artykuł podobał bardzo-
            napawał mnie optymizmem.Ucałuj ode nas Zosie!!!
            • minkapinka Re: Do mamy Zosi 07.01.05, 00:57
              Ale trochę podkoloryzowali, żeby się lepiej czytało smile)
              Ja również całuję Emmę smile))
          • mamaemmy ZDJĘCIA EMMY 07.01.05, 00:47
            www.danty.neostrada.pl/
            • minkapinka Re: ZDJĘCIA EMMY 07.01.05, 00:54
              Sliczność smile))) I widać jak się przez te 7 tygodni zmieniła!!!!!!!!!!!!
              • mamaigora1 Re: ZDJĘCIA EMMY 07.01.05, 09:44
                Piękna dziewczynka!
          • mamaemmy Jak założyć swoją historie? 07.01.05, 22:55
            Czy po prostu zaczyna się nowy wątek...?
            • minkapinka Re: Jak założyć swoją historie? 08.01.05, 00:35
              Taaak!!!
            • ania.silenter_exunruzanka Re: Jak założyć swoją historie? 08.01.05, 00:42
              Tak, nowy wątek!
              pozdrawiam
              • mamaemmy Emusia pokonuje retinopatie!!!!! 11.01.05, 00:10
                Dzis miala pierwsze badanie po laseroterapii i lekarka powiedziala,ze nie ma
                zadnych wylewów,nie ma pogorszenia,nawet zaczyna sie zwezac(bylam nieprzytomna
                ze strachu,wiec nawet nie wiem dokladnie co sie zweza)ale idzie ku dobremu!!Za
                tydzien kolejna kontrola.Dla przypomnienia:Emma miala retinopatieII ale juz
                miala przechodzic wIII.Ale nie przeszla!DZIEKI CI BOZE!
                • minkapinka Re: Emusia pokonuje retinopatie!!!!! 11.01.05, 00:40
                  Cieszymy się bardzo smile))))))))))
                  • lanre2 Emma -da sobie rade ze wszystkim 11.01.05, 06:16
                    Dzieki Bogu nasza dziewczynka bedzie miala cudne oczki, w ktorych objawi sie
                    cala milosc do Mamusi.
                • paweljez Re: Emusia pokonuje retinopatie!!!!! 11.01.05, 11:39
                  Witaj tu Paweł.Po pierwsze wielkie gratulacje dla Emmy i bankowo wszystko
                  bedzie ok.Po drugie mniemam,ze Mama Emmy ma na imie Danusia i leżala na
                  Kopernika na parterze w sali razem z moja Agnieszka(tą z Poznania od blizniaków
                  na takim dodatkowym łozku,Aga chwilowo wychodzila ze szpitala bodaj w dniu w
                  którym Ty rodzilaś Emme).Ja mialem przyjemnośc dyskutować z Tobą o imionach dla
                  Dzieciaczków.Mam nadzieje,ze pamietasz.Otoz moja Aga jest z powrotem w szpitalu
                  i chciala by sie z Toba skontaktować i pogadać.Jezeli jest szansa to daj
                  znać.Serdeczne pozdrówka.I sciskam kciuki za Emme.Będzie dobrze
    • mamaigora1 Retinopatia... 11.01.05, 07:01
      Sama pamietam w jakim strachu byłam przed zabiegiem Igora, i po zabiegu w
      oczekiwaniu na pierwsza kontrolę, a pptem juz jakos poszło i teraz kontrole
      mamy dopiero jak Igus skończy roczek.

Zdrówka
      • mamaemmy Emma ma 1490!!! 19.01.05, 23:17
        To jakis cud!!W 2 dni 90gram!!!Juz karmie ją sama butelką,je 30 ml co
        3godziny-opróżnia butle w pięć minut!Ostatnio jedna z pielegniarek
        powiedziała:ma pani "zarąbiste "szczęście,albo Emma!Zeby wyjsc z takiego stanu w
        jakim ona była do tego co jest teraz!Ktoś tam nad Wami czuwa... Przyznałam jej
        racje pokazując obrazek Matki Boskiej który przykleiłam na inkubatorze..jej
        Patronki{Emma ma na drugie Maria}.Moje modlitwy zostają wysłuchane,moze dlatego
        ze trwaja dłużejsmilebo modle sie nie tylko o Emme ale też o wcześniaki
        "forumowe" ,wcześniaki w naszym szpitalu i o wszystkie wcześniaczki jakie się
        rodząsmileZresztą na pewno nie jestem w tym sama!Pozdrawiam.
        • minkapinka Re: Emma ma 1490!!! 19.01.05, 23:21
          Bardzo się cieszymy smile)) I cały czas trzymamy kciuki. Do wyjścia do domu już
          niedaleko smile))
          Kasia
        • hanti Re: Emma ma 1490!!! 19.01.05, 23:25
          Gratuluję, Emma to naprawde dzielna kobitka smile))) tylko tak dalej !!!
          • lanre2 Emma ma 1490!!! 20.01.05, 06:15
            Dziekujemy za modlitwe, jak widac zostaje wysluchana u mojej coreczki , masz
            wspaniale dziecko, wszyscy bardzo sie cieszymy !!!
            • mamaigora1 Re: Emma ma 1490!!! 20.01.05, 07:33
              ooo, 1,5 kg to już jest za co złapać - mały tłuścioszek...
              Igor pod koniec bytności w szpitalu tez przybierało czasem po 60 - 90g na dobe
              tak mu się spieszyło do domu...
    • minkapinka Re: ile tu wczesniakow z 26t? 24.01.05, 00:21
      Co dziś u Emmy?
      • mamaemmy Re: ile tu wczesniakow z 26t? 24.01.05, 15:44
        Emma waży już 1560!Wczoraj był obchód ze studentami i na temat naszej córeczki padło takie zdanie:"A tu jest dziewczyneczka z 26 tygodnia,właśnie kangurowana przez tate i karmiona przez mame-jest całkowicie zdrowa,to nasz wielki sukces;teraz tylko rosnie i jak będzie mieć 2kg pójdzie do domu." Moja Emma to WIELKI SUKCES!!!
        • ania.silenter_exunruzanka Re: ile tu wczesniakow z 26t? 24.01.05, 15:54
          mamaemmy napisała:

>"A tu jest dziewczyneczka z 26 tygodnia,właśnie kangurowana
          > przez tate i karmiona przez mame-jest całkowicie zdrowa,to nasz wielki
          sukces;t
          > eraz tylko rosnie i jak będzie mieć 2kg pójdzie do domu." Moja Emma to WIELKI
          S
          > UKCES!!!

C-u-d-o-w-n-i-e!
          Cieszę się razem z Tobąsmile.
          pozdrawiam
        • minkapinka Re: ile tu wczesniakow z 26t? 24.01.05, 17:04
          To chyba najpiekniejsze słowa, jakie może usłyszeć mama wcześniaka smile)))
          Cieszę się razem z Wami
          Kasia
        • mamaigora1 Re: ile tu wczesniakow z 26t? 25.01.05, 07:15
          I oby tak juz zostało, czego całej Waszej trójce zyczę
        • lanre2 ile tu wczesniakow z 26t? 25.01.05, 13:07
          Kochana Emma, chcialoby sie powiedziec -jakie to wszystko proste, za kilka lat
          nikt nie pozna , ze tyle trudu wlozyli Rodzice w jej male slodkie istnienie.
          Pozdrawiamy "Wielki Sukces"
          Ela
          • mamaemmy Awans! 25.01.05, 17:02
            Emma wczoraj z inkubatora przeszła do łóżeczka!A dziś przychodze do niej a panie z uśmiechem mówią,że awansowała na dół,na patologie noworodka!Choc moje wybredne dziecko nie jest tym faktem szczególnie zachwycone-tam była cisza,leżała sobie w sukieneczce w inkubatorze,a tu..wrzask,pisk a Emma cała owinieta w becikismile
            • ania.silenter_exunruzanka Re: Awans! 25.01.05, 17:14
              mamaemmy napisała:

> Emma wczoraj z inkubatora przeszła do łóżeczka!A dziś przychodze do niej a
              pani
              > e z uśmiechem mówią,że awansowała na dół,na patologie noworodka!Choc moje
              wybre
              > dne dziecko nie jest tym faktem szczególnie zachwycone-tam była cisza,leżała
              so
              > bie w sukieneczce w inkubatorze,a tu..wrzask,pisk a Emma cała owinieta w
              beciki
              > smile

Faktycznie - wybredna kobietkasmile)).
              pozdrawiam
              • mamaemmy Emma ma 1760 gram!!! 30.01.05, 10:31
                Moje dzieciątko rośnie jak na drożdżach,pewnie dlatego, ze znów karmią ją sondą-lepiej im przybiera na wadze i się nie męczy jak to było(podobno)jak jadła z butelki.Jutro kontrola okulistyczna...Mam nadzieje,że ta wstrętna retinopatia już się cofnęła!!Jestem przerażona jedną rzeczą:w domu powinno byc ciepło ok.23-25stopni a my mamy piec na węgiel i 2 piecyki "olejowe" i jest ok 20-21stopni!!!Wszystko dlatego,że tak zimno na polu!Najgorsze jest to że 21stopni jest wtedy jak grzeje się non stop,a tak normalnie to jest 18...Napiszcie mi czy mierzyłyście temperature w domu i ile miałyście stopni?
                • hanti Re: Emma ma 1760 gram!!! 30.01.05, 12:06
                  Po pierwsze gratuluję wagi smile)) moja Karolcia z wagą 1785g została wypisana do
                  domu. A co do temperatury to żeczywiście mieliśmy w domu bardzo ciepło, bo
                  kurczak strasznie marzł. Olejak i nawilżacz powietrza działaly całą dobę. Ale
                  tylko chwilkę, po jakiś 2 tyg wróciliśmy do normalnej temperatury, oczywiście
                  stopniowo.
                • ania.silenter_exunruzanka temperatura 30.01.05, 12:17
                  mamaemmy napisała:

Jestem przerażona jedną rzeczą:w domu powinno byc ciepło ok.23-2
                  > 5stopni a my mamy piec na węgiel i 2 piecyki "olejowe" i jest ok 20-
                  21stopni!!!
                  > Wszystko dlatego,że tak zimno na polu!Najgorsze jest to że 21stopni jest
                  wtedy
                  > jak grzeje się non stop,a tak normalnie to jest 18...Napiszcie mi czy
                  mierzyłyś
                  > cie temperature w domu i ile miałyście stopni?

U nas była sytuacja odwrotna - w mieszkaniu gorąco jak w pieklesad. Wczoraj
                  oglądaliśmy z mężem stare filmy, na których maleńka (zaraz po wyjściu ze
                  szpitala) Oleńka leży w łóżeczku tylko w pampersikusmile. A czy wiadomo już, kiedy
                  Emmma wychodzi ze szpitala? Myślę, że dobrze byłoby utrzymać w domu temp. 22st,
                  a jeśli to trudne to cieplej ubierać i przykrywać dzieciątko (2 warstwy
                  ubranek). A czy dziecko jest ciepło można sprawdzać na karczku i pleckach
                  (jeśli spocone to za gorąco), jeśli chłodne - za zimno.
                  pozdrawiam
                  • mamaemmy Do Ani 30.01.05, 12:25
                    Emma wyjdzie ...za 240gram,czyli jak bedzie miec 2 kg,z moich obliczen ta cudowna chwila bedzie za ok8-14 dni..Ale dokładnie nie wiemsmileOni mówią zwykle 2 dni wczesniej.
                    • ania.silenter_exunruzanka Re: Do Ani 30.01.05, 14:15
                      mamaemmy napisała:

> Emma wyjdzie ...za 240gram,czyli jak bedzie miec 2 kg,z moich obliczen ta
                      cudow
                      > na chwila bedzie za ok8-14 dni..

Fajniesmile.
                      Pamętam jaką miałam straszną tremę jak byłam pierwszy dzień sam na sam z Olą w
                      domuwink - a to dlatego, że przed urodzeniem Oleńki nie miałam żadnej styczności
                      z niemowlętami (nie mówiąc o jakiejkolwiek umiejętności zajmowania się nimisad).
                      No, oczywiście umiałam małą karmić butelką(nauczyłam się w IMiDz), ale i tak
                      bałam się, że mała się zachłyśniesad((, umiałam ją przewinąć. Nargorsze było,
                      kiedy płakała a ja nie wiedziałam dlaczegosad. Ale tego można nauczyć się bardzo
                      szybko - po prostu obserwując zachowanie dziecka np. jeśli pręży brzuszek,
                      podkurcza nóżki to oczywiście kolki itp. Nieraz rozbawiłam e-mamy rozpaczliwymi
                      postami typu: "Chyba nie nadaję się na matkę", "Boję się własnego
                      dziecka" wink.Ale za to teraz - rewelacjasmile. Oli wychodzą górne dwójki, bolą ją
                      dziąsełka i jak płacze to pokazuje paluszkiem, gdzie ją boli.
                      Reasumując: oczywiście każde dziecko jest inne, ale gdybyś w przyszłości nie
                      wiedziała czegoś to pisz. Może któraś z nas już to przeżywała i coś Ci poradzi.
                      pozdrawiam
                • mamaigora1 temperatura w domu 31.01.05, 07:44
                  U nas Igor wychodził do domu w maju gdy temepratura na dworze nie była
                  rewelacyjnie wysoka, kaloryfery juz nie grzały a dogrzewanie jakims piecykiem
                  nie wchodziło raczej w grę...
                  I mielismy w mieszkaniu temperature 19-20 stopni i Igorowi odpowiadało -
                  najwyżej go cieplej ubierałam...
                  Wyczytałam gdzies w madrej książce, że lepiej nie przegrzewac mieszkania,
                  dziecko lepiej i zdrowiej chowa sie w niższej temepraturze (pow. 18 st.) -
                  mniej choruje i lepiej znosi alergie gdy juz ja ma...
    • mamaigora1 Link do wypowiedzi o temperaturze w domu 31.01.05, 08:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=17803969
      • mamaemmy Po okuliscie... 31.01.05, 17:02
        Dzis było kolejne badanie kontrolne.Z dobrych rzeczy to siatkowka sie nie odkleja a naczynia rozwijają się ok.Ale(czy musiało być to ale...?)okulistce nie podobają się jakies błonki na jednym oczku,istnieje możliwość że mogą "pociągnąć siatkówke".Na razie jednak nic alarmującego się nie dzieje..Muszą cofnąć się te błonki,zniknąć!!!Więc kontrola za 2 tygodnie.Poza tym Emma znów ma anemie i chyba jest rekordzistką na tym forum jeśli chodzi o przetaczanie krwi-ma to znów robione 8 lub 10 raz...Martwię się tym oczkiem...
        • lanre2 Po okuliscie... 01.02.05, 06:22
          Nie martw sie oczkiem , lekarze zawsze tak mowia.To ich asekuracja.Trzeba
          sluchac tylko polowe , ta pierwszza, ze siatkowka sie nie odkleja i sa naczynia
          krwionosne.To znaczy , ze Mala widzi!!!
          Ela
        • mamaigora1 Re: Po okuliscie... 01.02.05, 07:34
          hej nie martw się, Emma jest pod dobra opieka okulisty i na pewno w razie
          potrzeby w pore będą podjęte odpowiednie działania...
          Głowa do góry - naprawde znikomy procent wczesniaków przechodzi laseroterapie
          przy retinopatii - u znaczącej większości wszelkie zmiany znikaja same!!!
          • mamaemmy Nie mogę uwierzyć...!!!!!.. 03.02.05, 12:15
            Własnie dowiedziałam się od oddziałowej,ze jak tak dalej będzie dobrze z Emi to za tydzień wezmiemy ją do domu!!!Ma już 1850gr.i nie sprawia większych problemów!Serce bije mi 220 na minutę-jestem taka podekscytowana!Nie wiem jak wytrzymam ten tydzień,wiedząc,że szczęście tak blisko!I jest to szczęscie które można zważyc!Moje ma az 1850gramsmile))
            • ania.silenter_exunruzanka Super:))) 03.02.05, 15:26
              mamaemmy napisała:

> Własnie dowiedziałam się od oddziałowej,ze jak tak dalej będzie dobrze z Emi
              to
              > za tydzień wezmiemy ją do domu!!!Ma już 1850gr.i nie sprawia większych
              problem
              > ów!Serce bije mi 220 na minutę-jestem taka podekscytowana!Nie wiem jak
              wytrzyma
              > m ten tydzień,wiedząc,że szczęście tak blisko!I jest to szczęscie które można
              z
              > ważyc!Moje ma az 1850gramsmile))

To wspaniała wiadomość!!!
              To jest jak najbardziej możliwesmile - Olcia wychodziła do domu z wagą 1870 gr.
              pozdrawiam
              • mamaemmy Nie najlepiej..:((((( 08.02.05, 17:54
                Emma zaczyna tracić na wadze,przybywać po 10gr i znowu spadać..Zaczęła blednąc,a teraz jeszcze spadek saturacji. Znów ma 1840,nie ma apetytu. Podejrzewają infekcje moczową,że podobno takie są objawy przy tego typu infekcjach. Podobno nie tylko zdarza się to wcześniakom,ale zwyczajnym noworodkom też. Jutro wyniki moczu i ewentualnie antybiotyksad(( Więc cieszyłam się przedwczesnie,że jest z nią ok...Czy któraś z Was coś wie na temat takich infekcji?.....
                • ania.silenter_exunruzanka Re: Nie najlepiej..:((((( 08.02.05, 18:59
                  Tak to bywa z dzieciaczkami - raz lepiej, raz gorzej. Moja Olcia - mimo, iż nie
                  ma infekcji moczowej je raz lepiej (czyli cały dzień co godzinę) a innym razem
                  nie chce jeść w ogóle. Nie martw się - jeśli Emmma ma taką infekcję to podadzą
                  jej antybiotyk i szybko wyzdrowieje. Dobrze, że odkryli to póki mała jest w
                  szpitalu - ciężko byłby Wam wracać do szpitala już z domkusad.
                  Trzymaj się i nie zamartwiaj.
                  pozdrawiam
                • mamaigora1 Re: Nie najlepiej..:((((( 09.02.05, 07:28
                  lepiej, że odkryli to w szpitalu, naprawde trudno byłoby Wam z domku przenieśc
                  sie znowu do szpitala...
                  Igor juz miał prawie wypis w ręku i fotelik stał pod oddziałem kiedy lekarza
                  zadecydował, że zostanie jeszcze tydzień (zapalenie pepka) i z dwojga złego
                  lepiej, że okazało to sie w ostatnich minutach planowanego pobytu w wzpitalu
                  niż póxniej w domu - bo pewnie bysmy wcale tak szybko nie zareagowali z mężęm
                  na sygnały Igora, że cos sie złego dzieje, a tak antybiotyk dozylnie i po
                  tygodniu bylismy juz 'prawie' całkiem zdrowi w domku...
                  na pewno lekarze szybko poradza sobie z ta infekcją...w szpitalu nie trudno o
                  takie wirusowe lub bakteryjne stany zapalne, ale paradoksalnie to własnie w
                  szpitalu najszybciej sie tego pozbędzie Emma.
          • minkapinka Re: Po okuliscie... 09.02.05, 00:11
            naprawde znikomy procent wczesniaków przechodzi laseroterapie
            > przy retinopatii - u znaczącej większości wszelkie zmiany znikaja same!!!
            Wiekszość wcześniakow ze skrajnie niską wagą urodzeniową (urodzonych z wagą
            ponizej 1000g) przechodzi laseroterapię.
            • mamaemmy To jednak infekcja:((( 09.02.05, 23:16
              U Emmy wykryli w moczu bakterie,więc zaczęli dawać jaj antybiotyk,a ją samą znów dali na intensywną terapię.Mam nadzieję,że to tylko to,nic więcej.I tak jak dziewczyny napisały-dobrze że to się stało jeszcze w szpitalu!A nie np w domu i do szpitala musiałaby wrócić..brrrsad
              • tiya Re: To jednak infekcja:((( 10.02.05, 12:05
                No właśnie, dobrze,że mala była jeszcze w szpitalu, bo w domu takich inf. u
                takich maluchow się nie leczy.
                Moja corka (obecnie 10,5 mies) jest po takiej wlaśnie infekcji, na szczęście
                jedniorazowej. Też wykryli ją jeszcze w szpitalu i opóźnilo to wyjście do domu o
                jakieś 2 tygodnie.
                Od opuszczenia szpitala jest pod opieką poradni nefrologicznej, co sprowadza się
                do wizyt raz na 2 mies, kontrolnej morfologii (początkowo co 2-3 tyg)moczu i
                posiewach. Miala także robione usg nerek. To wszystko dlatego, że u takich
                maluszkow infekcja może być sygnalem jakiejś wady ukladu moczowego (broń Boże
                Cię nie straszę) Z reguly jest tak, że jeśli usg wychodzi ok, tylko kontroluje
                się mocz przez jakiś czas. U nas usg wykazało jakieś nieprawidlowości, więc
                mloda miała jeszcze jedno badanie-cystografię, która nie potwierdzila refluksu.
                Czyli wszystko w porządku, paskudna bakteria przyplątała sie przypadkiem smile
                Po roczku wyrzucają nas z poradni smile.
                Życzę malutkiej szybkiego powrotu do zdrowia, z pewnością lekarze przebadają ją
                na wylot i nie będziecie mieć powodu do niepokoju. Pozdrawiam serdecznie
                • mamaemmy Dziękuje Ci tiya! 10.02.05, 12:34
                  Uspokoiłaś mnie,naprawde!Lekarze własnie mi powiedzieli że już jest lepiej!Super,że ze Twoja córeczka nie ma nawrotów-oby tak było i z moją Emmą!Buziaki!
                  • tiya Mamoemmy :) 14.02.05, 16:36
                    Co u córeczki?
                    p.S. Szczerze mowiąc obawiałam się, że Cię przestraszę. Ale właśnie chcialam Cię
                    uspokoić smile) Pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka