iwonasg 13.05.05, 12:52 Witam Mam pytanie czy wiek koryg obejmuje dziecko urodzone na przelomie 36/37 tydz c z waga 2700. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiaf1 Re: wiek korygowany 13.05.05, 15:42 Wiek korygowany odnosi się do wszystkich dzieci urodzonych przed planowanym terminem. Nie traktuj go jednak jak wyznacznika tzn np moje dziecko powinno za 3 tygodnie skonczyc rok to ma jeszcze 3 tyg na to , żeby zacząć chodzic))) Wiek korygowany to takie pomocne narzędzie przy ocenianiu rozwoju dzieci przedwcześnie urodzonych, zwłaszcza tych , które przyszły na świat 2,3 miesiące przed terminem a nawet więcej. Ciężko bowiem porównywać dziecko urodzone o czasie ważące np 3,5 kg z maluchem, który urodził się w tym samym dniu z wagą np 600g i całkowicie nie przygotowany do zycia z mnóstwem dolegliwości. Wiadomo , że te dzieci po poł roku, roku, czasem nawet dwóch nie będą się rozwijały jednakowo. Twój dzidziuś to wyjątkowo dorodny wcześniak ale ...wcześniak. Jeśli korygowanie wieku o te 3,4 tygodnie pozwoli ci stwierdzić , że wszystko jest ok to pewnie, że tak- koryguj wiek dziecka. Jest np ważne przy szczepieniach jeśli chcesz je odwlec w czasie. Napisz o co dokładnie chodzi, czy cos cię niepokoi? Pozdrawiamy Basia i Jaś Odpowiedz Link
kama321 Re: wiek korygowany 16.05.05, 19:48 Też mam z tym kłopot u lekarza. Moja córunia Martynka urodziła się 24.01.2005r w 35 tc., waga 2 600 g. Niektórzy lekarze korygują wiek, niektórzy mówią że wcześniak z 35 tyg to nie wcześniak. Ostatnio neurolog powiedział, żeby być ostrożnym ze "zwalaniem wszystkiego na wcześniactwo bo coś można przegapić". Staram się zachować zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link