Dodaj do ulubionych

Poszerzenie rogów przednich

04.08.05, 09:12
Mam prośbe o pomoc moze mialyscie podobny przypadek.
Moj synek w maju mial wykonane usg glowy i wyszla torbiel przegrody przezrczystej, nieznaczne zaokraglenie komor bocznych bez ich poszerzenia. Glebokosc komor 3mm pozatym wszystko ok. nie mial zdiagnozowanych zadnych wylewow.
Ostatnio torbielka juz sie wchlonela. Wystepuje jednak nieznaczne poszerzenie rogow przednich z ich zaokragleniem Glebokosc rogow od 6-7 mm.
Wymiar dwukomorowy 35 mm, wskaznik Evansa 0,39. Doktor Karpinski robiacy usg powiedzial ze taka moze byc uroda Szymka i zeby sie niczym nie przejmowac.
Neurolog jednak zadzwonila abym wykonala kolejne usg mowiac ze to wynik niedotlenienia. Denerwuje sie troche bo nie wiem co o tym sadzic. Jutro mam wizyte ale z Ta pania to sie chyba nie dogadam.
Powiedzcie mi co sadzicie o tych wynikach.
Mam nadzieje ze to nic groznego.

Buziaki
Obserwuj wątek
    • agunia16 Re: Poszerzenie rogów przednich 04.08.05, 10:27
      Hey.Moj kuba mial wylewy i ich skutkiem utworzyly sie szczeliny ktore
      powiekszaly sie z 4 na 8mm yeraz sie naszczescie zatrzymaly.Tylko nie wiem czy
      to o te same przestrzenie chodzi.podobno jak maja wiecej niz 1 cm to sie z tym
      cos robi tzn posylaja do neurohirurga na konsultacje.zawsze dobrze sprawdzic u
      paru lekarzy ja tez tak robilam.Pozatym u takiego dziecka wszystko sie bardzo
      szybko zmienia i moze cofnal niestety zostaje tylko czekanie.Na pewno bedzie ok,
      Pozdrawiamy
      • hania.wiecewicz Re: Poszerzenie rogów przednich 04.08.05, 10:43
        Wydaje mi sie ze rogi przednie to nie sa szczeliny ale nie jestem pewna.
        Poza tym nigdy nie było mowy o wylewie nawet 1 stopnia a maly ma juz 3,5 miesiaca.
        Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Wydaje mi sie ze lekarz robiacy usg nie powiedzialby ze wszystko w porzadku a tak moze byc jak Szymek ma.

Pozdr
        Hania
        • hania.wiecewicz Re: Poszerzenie rogów przednich 04.08.05, 11:20
          znalazlam info na usg przestrzen podtwardowkowa i szczelina srodkowa nieposzerzone...\

pozdrawiam
          hania
          • agunia16 Re: Poszerzenie rogów przednich 04.08.05, 12:00
            Aha czyli nie to samo bo Kuba ma wlasnie ta powiekszona.bedzie ok informuj na
            biezaco co i jak
            • hania.wiecewicz Re: Poszerzenie rogów przednich 04.08.05, 12:29
              Na pewno bede informowala. Zobaczymy jak wyjdzie nastepne usg ale powinno ogolnie byc ok.

Pozdr
              Hania
    • mama_oliwki1 Re: Poszerzenie rogów przednich 05.08.05, 10:14
      z tego co sie orientuje to poszerzenie komor to nic strasznegho i niepowinno
      miec wplywu na rozwoj dziecka . jezeli to wina niedotlenienia to spustoszenie
      robia leukumulacje (niewiem czy dobrze napisalam) ale to tez nieprzesadza o tym
      czy ma byc zle czy dobrze. jezeli ma tylko powiekszone komory to niemasz sie
      czym martwic ale jak bedziesz po usg to sie odezwij. pozdrawiam i duzo zdrowka
      zycze.
      • hania.wiecewicz Re: Poszerzenie rogów przednich 05.08.05, 19:30
        Hejka,

Bylismy dzis u neurologa. Kolejne usg 27.08. Pani powiedziala ze synek idzie do przodu i ladnie sie rozwija o) uff

Buzka
        Hania
    • monia23 Re: Poszerzenie rogów przednich 06.08.05, 12:35
      Hej. Z twoich postów wywnioskowałam że jest raczej ok, Czynnik Evansa miesci
      się wnormie więc nie martw się. To że komory są nieznacznie tylko poszerzone
      jeszzce o niczym nie przesądza, pomyśl ilu ludzi może tak mieś cudownie się
      rozwijac i nawet o tym nie wiedzieć bo kiedyś nie robiło się tak nagminnie USG
      główki dzieciom jak teraz. Najważniejsze że torbielka się wchłonęla, komory nie
      poszerzają się i to jest dobre. Problem by był gdyby zaczęły się powiększać tfu
      tfu a tak to faktycznie może być tylko taka uroda i tyle. Nie dziw isę
      neurologowi bo w końcu musi być pewien (pewna) że z dzieckiem nic się nie
      dzieje. Lepiej zrobić o jedno badanie więcej niż mniej. I dmuchac na zimne.
      Jesli masz jeszcze jakieś pytania to pisz, niestety trochę wchłonęłam ten temat
      komór mózgowych itd. Pozdrawiam i dużo zdrówka!!
    • ania.silenter Mnie się kojarzy, że Ola coś takiego miała 06.08.05, 13:28
      Prof. Helwich z KPN w IMiDz powiedziała mi (szalałam z niepokoju), cytat: "W
      tej małej główce nic się nie dzieje", a lekarz-specjalista od USG po zrobieniu
      USG przezciemiączkowego stwierdził, że "na polityka to ona (Ola) się nie
      nadaje" - tzn. mózg ma uformowany normalnie. Po tej wypowiedzi zrozumiałam, ze
      jego zdanie o polskich politykach nie jest najlepszewink.
      pozdrawiam
      • hania.wiecewicz Re: Mnie się kojarzy, że Ola coś takiego miała 06.08.05, 13:59
        Dzieki za dobre slowa. Juz sie uspokoilam.
        Zastanawialam sie nad tym i wiem ze usg robily 2 rozne osoby na roznych sprzetach. Wczesniej szymus mial 3mm a teraz 6mm-7mm. Mysle ze moze byc blad w pomiarach ktorejs z osob. Ciesze sie ze jest jak jest i mysle ze bedzie dobrze.
        Najwazniejsze ze neurolog na razie twierdzi ze maly bardzo dobrze sie rozwija:0)
        Z synkiem idziemy oboje na usg - najpierw synek potem mama (bede sprawdzala swojego naczyniaka na watrobie).

buziaki
        Hania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka