czarija Re: Pytanie do EWAQ 16.03.06, 23:28 Przepraszam za szybko kliknęłam Cześć mam pytanko.Mam córeczkę w wieku zbliżonym do Twojej.Jest o miesiąc starsza.Tak sobie czytam Wasze historie , a z racji tego ,że nasze dzieci są w podobnym wieku Waszą czytam najczęściej.Przeczytałam ,że Wasza córeczka ma kłopoty z tarczycą i z serduszkiem.Chciałam sie zapytać jak na to wpadiście.Czy szpital Was skierował na jakieś badania ,czy może pediatra.Jeśli chodzi o tarczyce to nawet nie wiem jakie badania wskazuja na to ,że coś jest nie tak, a może są jakieś inne objawy? Jeśli chodzi o serduszko to czy to o czym piszesz to jest to samo co przepływ przez FO- mam taką informację w epikryzie.Będę wdzięczna za wskazówki ponieważ momentami zastanawiam sie czy czegoś nie przeoczyłam ja lub lekarze .Dziękuję i pozdrawiam Czarija Odpowiedz Link
ewaq Re: Pytanie do EWAQ 16.03.06, 23:53 Jeśli chodzi o tarczycę, to na objawy wskazujące na jej niedoczynność (niestety, nie wiem jakie, bo nie zdradzono mi tej tajemnicy ;-> ) zwróciła uwagę pediatra, ale nie ta w rejonie, tylko prywatnie. Z tego, co wyczytałam w internecie to objawem jest np. marmurkowa skóra i to Akurat u Ani się potwierdziło. ALe jest szereg innych objawów - zajrzyj na forum "Zdrowie dziecka" forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=577 Na pewno potwierdzeniu czy wykluczeniu świadczą poziomy hormonów TSH, FT3, FT4. Co do otwartego otworu owalnego, to wykryto go jeszcze w szpitalu, a w epikryzie opisany był jako ASD (ASD - atrial septal defecf, tzn. otwór międzyprzedsionkowy). Na wypisie mieliśmy w zaleceniach kontrolę po 2 miesiącach, co też stało się przedwczoraj, no i teraz - jak pisałam w naszym wątku - Anula już będzie musiała być pod stałą opieką poradni kardiologicznej. Myślę, że w Waszej epikryzie FO wskazuje na ten sam problem, bo Foramen Ovale oznacza otwór owalny, a skoro napisane jest przepływ przez FO, to przypuszczam, że to niestety to. Dziwne tylko, że w szpitalu jeszcze nie kazano Wam tego kontrolować. A pediatra też nie zwrócił na to uwagę? Może zapytaj przy najbliższej okazji, może też spróbuj wyłudzić skierowanie. Mam nadzieję, że choć troszkę Ci pomogłam Pozdrawiam PS.A w jakim wieku urodziła się Twoja córeczka? Odpowiedz Link
czarija Re: Pytanie do EWAQ 17.03.06, 00:26 Moje słonko miało skończony 32 tc.Wg lekarzy był to 31- ale nie mieli racji.Nikt do tej pory nic nie mówił nam na temat tarczycy czy serduszka pomimo ,iż jesteśmy pod opieką specjalistów: 3 neonatologów /lubię być pewna dlatego 3/ 1 prywatnie , 1 tam gdzie urodziłam,1 w innym szpitalu/ i pediatry oraz rzeszy innych osób.W szpitalu przy wypisie powiedziano nam ,że wielu ludzi ma otwór FO i nie wie o tym oraz ,że powinien zarosnąć się , a jesli nie to też nie przeszkadza w niczym.Rodziłyśmy w tym samym szpitalu więc mam nadzieje ,że jeżeli coś by było nie tak to by nas gdzieś skierowano.Upewnię się jednak, bo różnie to bywa. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź oraz życzę dużo zdrówka dla Ani Odpowiedz Link
ewaq Re: Pytanie do EWAQ 17.03.06, 10:16 Mi też mówiono, że otwór moze się zamknąć, ale jednak kontrolę zalecono. Być może tylko tak mówiono, żeby mnie uspokoić, a swoje już wiedzieli tzn. to, co dowiedziałam się na ostatnim echo, że otwór raczej sam się nie zamknie. Może u Twojej córeczki lepiej to wyglądało i dlatego "odpuszczono"??? A skąd wiesz, ze rodziłyśmy w tym samym szpitalu? Hmm... chyba ani razu nie napisałam tego... No chyba że po nazwisku lekarki, które raz wymieniłam Odpowiedz Link
czarija Re: Pytanie do EWAQ 17.03.06, 11:04 Masz rację.Zorientowałam po nazwisku lekarki.Chyba,że to zbieżność osób Rozumiem,że rodziłaś w Warszawie w szpitalu nad WisłąJeśli tak to chyba to ten sam choć jest tam kilka ,ale ten jest jednym z wiodących. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewaq Re: Pytanie do EWAQ 17.03.06, 13:41 to nie zbieżność osób A jeśli Twoja córeczka jest miesiąc starsza od mojej i treochę czasu spędziłyście na oddziale to może i miałysmy okazję się spotkać Odpowiedz Link
czarija Re: Pytanie do EWAQ 17.03.06, 14:10 No możliwe,że się spotkałyśmy.My na święta trafiłyśmy do domu.Jak zauważyłam jest tu wiele mam z tego szpitala.Ja natomiast jestem mamą raczej czytającą to forum aniżeli piszącą Odpowiedz Link
ewaq Re: Pytanie do EWAQ 18.03.06, 23:05 No to na bank musiałyśmy się mijać nie raz, bo my dopieo 10 stycznia szpital opuściłyśmy. Odpowiedz Link
czarija Re: Pytanie do EWAQ 19.03.06, 23:46 My leżałyśmy na sali bananowej i wyszłyśmy do domu 22 grudnia.Przez jakiś czas nawet na sali pomarańczowej -jak na bananowej nie było miejsca Odpowiedz Link