Dodaj do ulubionych

Chodzi na paluszkach

20.03.06, 10:11
Jestem mama blizniakow z 33 tygodnia ciazy. Chlopcy sami jeszcze nie chodza.
Chodza sami przy meblach i za raczki. Kubus bardzo czesto chodzi na
paluszkach. Wiem ze to nieprawidlowe, ale czy ktores dziecko tak mialo i np.
z tego wyroslo??Neurolog niby mowil ze oprocz tego nie ma zadnych
niepokojacych odruchow i ze to powinno do roku zaniknac, ale nie zanika i on
uparcie staje ciagla na tych palcach. Normalnie tez potrafi stawiac stopy,
ale jak mu sie przypomni to i tak staje na nich.
Ponoc jak bylam mala to tez tak chodzilam, a moj maz uwielbia "bawic" sie w
podobny sposob swoimi stopami(tzn. ciagle podwija i prostuje paluchy).
Myslicie ze to moze byc genetyczne czy powinnam sia martwic???
Kubus raczkuje od 4 miesiecy i potrafi sam stac bez trzymania kilkanascie
sekund. 5 marca skonczyl rok.
Obserwuj wątek
    • ancia11 Re: Chodzi na paluszkach 20.03.06, 11:26
      Mój synek (26 tc waga 980 gram) też jak zaczynał chodzic to najpierw chodził na
      palcach. Trwało to około 1,5-2 lata. Potem zaczął chodzić normalnie na stopach.
      Obecnie ma skończone 4 latka i już mu się to nie zdarza. A dodam jeszcze, że
      tatuś Danielka tez chodził na palcach (może to u nich genetycznesmilesmilesmilesmile)
      Ania
    • venla Re: Chodzi na paluszkach 20.03.06, 15:47
      Może powinnaś udać się z dzieckiem do jakiegoś rehabilitanta, żeby sam ocenił
      jakość chodzenia i problem paluszków. Mój mały bardzo szybko stawał na
      wyprostowanych nóżkach i podwiniętych pod spód palcach. Wy chyba nie macie
      takiego problemu o ile dobrze zrozumiałam. Okazało się, że ma wzmożone napięcie
      mięśniowe i zalecono teraopię metodą Vojty. W przypadku Twojego Kubusia jeżeli
      potrzebne byłyby jakieś ćwiczenia to raczej inna metodą ze względu na wiek i
      siłę dziecka podczas rehabilitacji. Mam nadzieję, że to oczywiście nie będzie
      konieczne, ale lepiej skonsultowac to u specjalisty, a dobry rehabilitant z
      pewnością zrobi to najlepiej, biorac pod uwage jego doświadczenie w tym
      zakresie. Pozdrawiam
      • asiuleks Re: Chodzi na paluszkach 20.03.06, 17:08
        Jestesmy pod opieka neurologa i od 2 miesiaca życia jezdzimy z chlopcami na
        rehabilitacje. Teraz od 2 miesiecy nie bylismy na cwiczeniach bo nasza
        rehabilitantka zachorowała. Wizyte u neurologa mam 23 marca(w czwartek. Jemu od
        poczatku nie podobały sie nozki Kuby-kuba wczesniej ciagle podwijal paluszki u
        stop. Masowalismy mu, glaskalismy i juz nie robi tego tak czesto. A teraz
        zaczal na tych paluchach chodzic.Neurolog mowi ze napiecia w nozkach nie ma i
        ze to jest jeden z objawow mpd ale ze raczej maly nie ma mpd i zeby sie tym tak
        nie martwic bo jest ok. Ale wiecie ja jako mama boje sie i wyobrazam sobie
        zaraz najgorsze. Boje sie ze nagle po roku wyskoczy mi z jakas zła diagnoza. A
        kiedy wasze wczesniaczki zaczely same chodzic???Pamietacie???
    • agakosz Re: Chodzi na paluszkach 20.03.06, 19:16
      Pamiętam, że córcia moje siostry (urodzona o czasie) też bardzo długo chodziła
      na paluszkach. Właściwie to najpierw stawała na palce, chodzić zaczęła dość
      późno bo w 14 m-cu życia. Potem jak już ładnie biegała to też najczęściej na
      palcach. Nie wiem czy jej rodzice to konsultowali z lekarzem, ale na pewno nie
      była rehabilitowana. Jak miała 3 lata to nadal często chodziła na palcach, ale
      już z tego zupełnie wyrosła (teraz ma 4 i pół).
    • venla Re: Chodzi na paluszkach 20.03.06, 22:46
      Uważam, że jeżeli Kubuś podwija paluszki, to ma wzmozone napięcie mięśniowe i
      potrzebne są jakieś ćwiczenia żeby to nieprawidłowe ułożenie nie utrwaliło się.
      Dziwne, że neurolog dostrzegając jakieś problemy, nawet minimalne, nie zalecił
      czegoś co tu pomoże a na pewno nie zaszkodzi. My mieliśmy bardzo dobrą
      rehabilitantkę, która zakończyła rehabilitację dopiero, kiedy mogła śmiało
      stwierdzić, że wszystko jest ok. My jeździliśmy do niej raz w tyg. 45 km (na
      kasę chorych) mimo, że w naszym mieście też usprawniają metodą Vojty. Im
      młodsze dziecko tym łatwiej o korektę ewentualnych nieprawidłowości. Mój Miłosz
      zaczął chodzić za dwie rączki gdy skończył roczek (chociaż nie można tak
      prowadzać dziecka), samodzielnie trochę później, ale nie pamiętam już kiedy.
      Gdy skończył 8 m-cy zaczął samodzielnie siedzieć, potem długo raczkował, ale to
      bardzo dobrze, Twój Kubuś też raczkuje, dzięki temu być może samoistnie
      zaniknie to napięcie w stópkach. Powodzenia dla Ciebie i dzieci!!!
      • asiuleks Re: Chodzi na paluszkach 21.03.06, 00:23
        Venla - u nas to wyglada tak(postaram sie opisac dokladnie)
        Kuba zaczal siedziec jak skonczyl 8 miesiecy,wstawac 10 a teraz bardzo sprawnie
        i szybko wychodzi mu chodzenie za raczki. Raczkuje juz od dawna.
        Nasz problem polegal na tym, ze kubus czesto podwijal paluszki jak draznilo mu
        sie stopke od spodu.(nie przy chodzeniu) Rehabilitantka kazala glaskac mu
        nozki. No i w pewien sposob ten odruch zanikal. Neurolog powiedzial ze nie
        powinien tak robic, ale pozatym odruchem nie ma zadnych innych niepokojacych
        objawow, i ze powinno do roku zaniknac. Co prawda kuba nie robi juz tego tak
        czesto(nie podwija juz tak czesto paluszkow pod spod, chociaz czasmi mu sie
        jeszcze zdaza).
        No a gdy zaczal wstawac i chodzic za raczki to zaczal stawac na paluszki.
        Potrafi chodzic normalnie na calej stopce, ale bardzo czesto "paluszkuje" .
        A w jaki sposob rehabilitantka "zwalczyla"ten zly odruch u Milosza???
        Neurolog twierdzi ze kuba rozwija sie bardzo dobrze, ze nie ma zadnego napiecia
        tylko te stopki nie tak robi. Troche mnie zmartwilas ze cos moge zaniedbac i
        przeoczyc ;-(
        • mamaemmy Re: Chodzi na paluszkach 21.03.06, 03:04
          Hej-nie martw się-u nas było to samo.Po cwiczeniach pomogło.Dużo
          głaskania ,łaskotania stópek.Oraz ustawianie dziecku nóg na całej stopie i
          przytrzymywanie jej-przyciskanie do podłoża.U nas akurat był to objaw lekko
          OBNIŻONEGO napięcia i Emka podnosząc się na tych palcach jakby sama chciała
          wyrównać to napięcie.Ja z nią ćwiczyłam non stop-co stała na palcach to jej
          obniżałam nóżkę i mówiłam "na całej stópce!"Teraz na sam dzwięk tych słów
          schodzi z palców.Ale jak łazi to na całych już stopach!Tzn łazi za ręce,bo sama
          nie chodzi jeszczesmile
          Pozdrawiam cieplutko!
        • venla Re: Chodzi na paluszkach 21.03.06, 07:14
          Przepraszam, naprawdę nie chciałam Cię zmartwić. Jeżeli jest tak jak piszesz to
          nie martw się. Napisałam to co na ten temat wiem, nie w celu spędzania Ci sny z
          powiek. Życzę wszystkiego dobrego!
          • asiuleks Re: Chodzi na paluszkach 21.03.06, 08:13
            Dzieki wszystkim za odpowiedz. Troche mnie pocieszylyscie. W czwartek bedziemy
            widziec sie z neurologiem. Dam znac co powiedzial.
            Venla - nie masz mnie za co przepraszac wink
            Czasami dobrze jak jakas mama wypowie sie co sadzi na dany temat, bo to moze
            pomoc dotstrzec problemy czasami lekcewazone przez nia sama i najblizsze
            otoczenie. Dziekuje
            Pozdrawiam
            • asiuleks Re: Chodzi na paluszkach 23.03.06, 22:47
              Jestesmy juz po wizycie u neurologa. Z chlopcami wszystko ok. Mamy sie za 2
              miesiace pokazac do kontroli. Neurolog powiedzial ze nie powinnismy sie
              przejmowac stopkami kubusia. Bo nie chodzi on na paluszkach ciagle, tylko jest
              to u niego nawykowe, tzn. musi z tego wyrosnac. Gdyby bylo to mpd. to nie
              stawal by normalnie na cala stopke tylko ciagle na paluszki.A on u niego bardzo
              ladnie stal na calych stopkach. Powinien z czasem o tym zapomniec i nauczyc sie
              chodzic normalnie.
              Pozdrawiamy
              • venla Re: Chodzi na paluszkach 25.03.06, 21:49
                Cieszę się, gratulacje dla Ciebie i Twoich mężczyzn
                • asiuleks Re: Chodzi na paluszkach 26.03.06, 11:13
                  Pochwale sie ze wczoraj Kubus zrobil 6 pieknych samodzielnych kroczkow i
                  kilkanascie razy poscil sie i zrobil tak po 2-4 kroczkiwink
                  Mam nadzieje ze zmobilizuje w koncu brata i Kamilek pojdzie za braciszkiem wink
                  • venla Re: Chodzi na paluszkach 15.04.06, 20:28
                    Miłosz prosił żebym w jego imieniu podziekowała Kamilkowi i Kubusiowi za
                    pozdrowienia!!!
                    • asiuleks Re: Chodzi na paluszkach 16.04.06, 00:26
                      Nie ma za co wink Szybko nas skojarzyliscie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka