Dodaj do ulubionych

Próchnica

24.04.06, 10:13
Właśnie jesteśmy po pierwszym lapisowaniu ząbków i są niestety czarne. Tzn.
sztuk 4 jest prawie czarnych. Przed nami kolejne wizyty. Pani doktor pociesza
mnie, że ok. 70 % dzieci ma próchnicę i czarne ząbki, ale ja widze tylko moje
dziecko z tymi ząbkami. Jedyny powód do radości to to, że Aluś bardzo mile
mnie zaskoczył, bo myślałam że wyjdziemy na sygnale z tego gabinetu i nic z
tego nie wyjdzie. A on bardzo miło mnie zaskoczył bo siedział rewelacyjnie
grzecznie z otwartą buzią i nawet nie pisnął. Moje domysły wzięły się stąd że
nasze mycie ząbków polega na tym, że ja dosłownie siadam na dziecko, knebluje
mu rączki i nóżki własnym ciałem i dopiero mogę myć, inaczej się nie da.
PPozdrawiamy serdecznie i dbajcie o ząbki!
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: Próchnica 24.04.06, 10:15
      Asiu,
      a kolor czarny to od lapisowania czy tak po prostu napisałas o próchnicy?
      • asia_233 Re: Próchnica 24.04.06, 10:25
        To od lapisowania. Jak miał próchnicę to w tych miejscach był żółtawy. jak mu
        myłam zęby to mu strasznie krwawiły dziąsła to od próchnicy miała stan zapalny
        dziąseł, teraz jest lepiej. Choć jak już wcześniej wspomniałam nie wierzyłam że
        misja lapicowanie powiedzie się. Pozdrawiam Cię Jola.
        • venla Re: Próchnica 24.04.06, 14:07
          Czy do dentysty poszłaś z małym bo dostrzegłaś oznaki próchnicy, czy tak
          zwyczajnie na kontrolę? Ja nie zauważyłam u Miłosza żadnych przebarwień,
          codziennie chętnie myje ząbki, ale czasem jak je w nocy to już mu drugi raz nie
          myję. Może powinnam się wybrać na wszelki wypadek?
          • asia_233 Re: Próchnica 24.04.06, 18:35
            Alan od dawna miał takie dziurki, poszliśmy do dentysty i powiedziała, że jak
            zacznie schodzić szkliwo to wtedy przyjść.Tzn.miała jeszcze nadzieję że
            zachamujemy tą próchnicę, ale nie dało rady. A ja też w nocy daję kasze i nie
            myję bo chyba dostały Alek ataku histerii. Może niedługo skończymy z tymi
            kaszkami. Pozdrawiam serdecznie. Pa
            • venla Re: Próchnica 24.04.06, 19:46
              Ja też mam nadzieję, że nocne jedzenie się skończy i w końcu będę spokojna o te
              ząbki a przynajmniej o to, że zrobiłam co mogłam żeby o nie dbać. Kiedyś też
              miałam zamiar dawać małemu Zymafluor, ale słyszałam o nim różne opinie i
              zrezygnowałam chociaż już kupiłam te krople.

www.bobasy.pl/?u=venla&s=d2c70411aecf5498771f81bbe093a175
    • mamaigora1 Dziewczyny, a jak długo szczotkujecie??? 24.04.06, 20:32
      U nas to wygląda tak sobie, max. 30 sekund - Igor ma na razie 1o zębów w
      calości i 4 wyrzynające się, ma chyba obolałe dziąsełka, bo nie pozwala
      szczotkowac ani nazbyt zamaszyście, ani nazbyt długo...
      • agunia16 Re: Dziewczyny, a jak długo szczotkujecie??? 24.04.06, 20:57
        Kubuś ma 15 msc od pierwszego zeba myje mu zeby rano i wieczorem ale bardzo
        duzo pil pil w nocy.Zauwazylam ciemna plamke na zabku i poszlismy do
        dentysty.Okazalo sie ze to pruchnica butelkowa.Posmarowali mu zabki czymy i
        mamy przyjsc jeszcze pare razy.Mam nadzieje ze uda sie to zachamowac.Przeszlam
        na wode min w nocy i oduczyl sie picia i wkoncu polubil niekapek
        Pozdrawiamy
        • venla Re: Dziewczyny, a jak długo szczotkujecie??? 24.04.06, 21:24
          Aż wstyd się przyznać ale nie wiem ile Miłosz ma zębów!!! Wiem, że dużo.
          Codziennie wieczorem myję mu ząbki, czasem też rano i w nocy po wypiciu mleka
          (ale nie zawsze). Nie wiem ile czasu to trwa, chyba też ok. 30s. Najpierw
          poziomo na dole i na górze, potem od środka i z zewnątrz te z przodu. Miłosz
          bardzo lubi myć zęby bo uwielbia smak pasty, jak go nie przypilnuję to wyciska
          ją i zjada.Na wodę nie ma szans w nocy przejść, bo mleko to on
          kochawww.bobasy.pl/?u=venla&s=604c95ffb2cba7397f7850cb1ddc04c4

• asia_233 Re: Próchnica 25.04.06, 10:57
      Alanek Ma chyba już dwie piątki, czyli jeszcze jedna i na razie koniec. A mycie
      u nas trwa krócej niż 30 s , technika już znana i to tylko mam dostep do
      przednich ząbków bo robi taki szczękościsk, że nic go nie ruszy. Ale tylne
      ząbki pani doktor pokazał i są zdrowe. Nawet usta muszę mu "rozdziawiać" bo tak
      zaciśnie jak widzi szczoteczkę, że szok. A dziwne, bo zepsuły mu się dwie górne
      jedynki i dwójki, reszta ząbków śliczna. Pozdrawiam.
    • damimax Re: Próchnica 26.04.06, 07:25
      O rany - no teraz to już musztarda po obiedzie, ale może inni skorzystają....
      Dość radykalnie podeszliście do tematu - próbowaliście w ogóle leczyć te
      ząbki?? Mam super dentystkę, która leczy ząbki maluchom - owszem powiedziała mi
      o lapisowaniu, ale traktowała to jako ostateczność. Wczoraj właśnie wróciliśmy
      od niej z wyleczonym ząbkiem. Ponoć mleczki są dużo słabiej unerwione niż stałe
      i wiele dzieci z powodzeniem daje sobie wyleczyć ząbki.
      A ku przestrodze - próchnica wcale nie musi wyglądać jak czarba dziura - u nas
      było to białe przebarwienie na ząbku, a jak się okazało pod nim głęboka dziurasad
      • beataklaudia Re: Próchnica 26.04.06, 11:03
        Klaudia ma już wszystki piątki, szorujemy ile się da...moze łącznie jest to 30
        sek ale ile z tego przypada na poszczególne zęby trudno powiedzieć..o ile dół
        daje sobie wymyć..o tyle z góra jest katastrofa...
        ..na dodatek Klaudia jeszcze je po umyciu zębów..kaszkę..po jedzeniu nie ma
        szans umyc bo zwymiotuje kaszkę, a je tą kaszkę tuż przed snem, zdrugiej strony
        nie zrezygnuję z tej kaszki bo i tak ma niedowagę i trudno jej cos wcisnąć..
        no wiec zobaczymy co z tgo będzie..na chwile obecną ma ząbki jak perełki..
        POzdrawiam,
        Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka