Dodaj do ulubionych

pytanie o rehabilitacje

24.07.06, 13:47
moj synek 32tc urodzil sie 3 maja i mielismy rozpoczac rehabilitacje od 28
lipca. niestety termin zostal odwolany do wrzesnia co najmniej, bo pani
Liliana, swietna rehabilitantka, ulegla wypadkowi sad neurolog ocenil stan
synka jako dobry. takze nie wiem, czy szukac kogos, bo nie wiem, na czym
polega rehabilitacja dzicka w stanie dobrym, bez zastrzezen i czy wazny jest
czas rozpoczecia. a jezeli znacie kogos prywatnie w Trojmiescie, chetnie
poprosze o kontakt!
pozdrawiam, monika
Obserwuj wątek
    • traganek Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 15:12
      A byłaś w ośrodku wczesnej interwencji na Przymorzu? My się tam właśnie
      wybieramy na pierwszą wizytę w sierpniu. Mam nadzieję, że pani o której piszesz
      nie jest jedyną rehabilitantką tam. Moje maluchy raczej będą musiały być
      rehabilitowane. Mają już 3,5 miesiąca i jestem zła, że rehabilitacja i tak
      zacznie się zbyt późno. Więc o żadnych opóźnieniach u nas nie może być mowy
    • margowlinka Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 16:20
      Moj syn urodzil sie w 25 tyg. i wymagal intensywnej rechabilitacji.Mieszkamy w
      Gdyni i chodzilismy na rehabilitacje w Gdansku na Przymorzu oraz w Gdyni na
      ul.Harcerskiej.Obecnie chodzimy tylko na Harcerska.Znam tych
      rechabilitantow.Dobrym rechabilitantem jest pan Maciek /pracujacy na
      Harcerskiej /oraz pani Ela ktora jest na urlopie wychowawczym/a pracowala na
      Przymorzu/a do ktorej mozna sie umowic prywatnie.Mam ich telefony jesli bys je
      chciala to podaj swoj meil to tobie napisze.Co do rechabilitacji to moze
      wystarczy niewielka stymulacja a to moze okreslic tylko lekarz
      rechabilitant.Pozdrawiam Mariola mama Kubusia.
    • mbkow Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 16:38
      no wlasnie bylam zarejestrowana na tysiaclecia w osrodku wczesnej rehabilitacji,
      w czerwcu pod koniec bylam u pani dr Sowy - neurolog i ona od razu polecila mi
      zapisac sie na rehabilitacje. dzis zadzwonili z tego osrodka, ze pani
      rehabilitantka ulegla wypadkowi i nie ma zastepstwa, dopiero we wrzesniu cos
      bedzie wiadomo. Traganku domyslam sie, ze jak nie zadzwonil nikt, to Wasza
      wizyta sie odbedzie. bylam zarejestrowana do pani Liliany. Margowlinko, bardzo
      Cie prosze o te telefony na adres gazetowy mbkow@NOSPAM.gazeta.pl
      pozdrawiam, monika
      • traganek Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 16:49
        Ja też na wszelki wypadek poproszę: agta@wp.pl
      • margowlinka Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 17:46
        Juz wam napisalam dzwoncie.Pozdrawiam i powodzenia Mariola
    • traganek Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 16:52
      A u neurologa byłaś prywatnie czy w przychodni na Zaspie? Ja jestem najpierw
      umówiona do dr Borysa w ośrodku wczesnej interwencji a dopiero tydzien później
      do neurologa. Nie wiem czy to dobra kolejność?Może powinnam iść do neurologa
      wcześniej prywatnie? Znacie jakiegoś dobrego w Gdyni lub Gdańsku?
    • afire Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 20:01
      Traganek i mbkow napisalam do was meila dajcie znać, czy doszedl

Pozdrawiam
      Mama Kamila ur 28.11.05 ,33tc,1720g,49cm
      • traganek Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 20:51
        Otrzymałam od was mejle. Bardzo dziękujęsmile
    • gruchotka Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 22:19
      Witam
      Mój młodszy syn urodził się w 32 tyg. i w ogóle nie był rehabilitowany, nie
      było takiej potrzeby, zdaniem neurologa i dr rehabilitacji.
      Natomiast mój starszy syn (26 tyg,) był rehabilitowany w OWI na Tysiąclecia.
      Niestety jego stan był poważny a rehabilitantka, nie porafiła sobie poradzić.
      Bo mimo rehabilitacji Mat mając 12 miesięcy jeszcze nie trzymał głowy, a mając
      14 miesiecy ledwie sam siedział.
      Dopiero jak trafilismy do dr Szarmach (dr rehabilitacji) na Tysiąclecia i
      zamiast NTD Bobath zaleciła Vojtę, to nastąpił szybki postęp ruchowy. A ja
      głupia wierzyłam rehabilitance, że wyszstko jest OK i wcześniej do dr Szarmach
      nie poszłam i żałuję. No, ale jak rehabilitantka przychodziła prywatnie do
      domu, to dziwne, gdyby mówiła inaczej.
      Nie wiem czy dr Szarmach jeszcze pracuje na Tysiąclecia, ale jeżeli tak, to
      polecam u niej wizytę, bo jest lekarzem "starej daty" i pracuje (pracowała?)
      w szpitalu na Polankach, a tam trafiały chyba wszystkie "wczesne" wcześniaki
      z Klinicznej, mające problemy z dysplazją oskrzelowo-płucną. No i pani dr miała
      pod opieką dzieci na OIOM-ie, więc miała cały czas kontakt z bardzo chorymi
      maluchami i wcześniakami, a tym samym ogromne doświadczenie i praktykę.
      • hania.wiecewicz Re: pytanie o rehabilitacje 24.07.06, 22:46
        Mój synek urodził się 33/34 hbd. Był rehabilitowany przez ładnych parę miesięcy. Rozwijał się i tak w swoim tempie. Obecnie uważam że to trochę strata czasu byla bo rehabilitacja i tak nic nie przyspieszyła. Na szczęście nic nas to nie kosztowało prócz abonamentu który i tak byśmy opłacali. Szymek kilka miesięcy temu zaczął raczkować, ma 15 miesięcy i zbiera się do chodzenia.

Pozdrawiam
        Hania
        • anetuchap Re: przepraszam,że nie na temat 27.07.06, 14:50
          Jak się czuje pani Lila?
          To rehabilitantka naszej córci i niepokoję się,że coś złego ją spotkało.

A Tobie, radziła bym pójść do jeszcze jednego neurologa, dla pewności.
          Polecam dr Pilarską, ona przyjmuje na Jesionowej we Wrzeszczu.

Pozdrawiam
          Aneta
          • mbkow Re: przepraszam,że nie na temat 29.07.06, 22:31
            dowiedzialam sie, ze pani Lila ma zlamana noge i prawdopodobnie za 2miesiace
            wroci do pracy...
    • bamboo Re: pytanie o rehabilitacje 27.07.06, 22:46
      Dagmara Karwacka - też pracuje w OWI, oprócz tego prywatnie... Niestety nie mam
      telefonu, ale jeśli chcesz mogę wziąć - dopiero 1-ego mamy spotkanie.

Co zaś rehabilitacji wcześniaczka... Prawdopodobnie neurologowi chodziło o to,
      że jego stan jest dobry, tzn. w normie wiekowej /chodzi o wiek korygowany/,
      czyli rehabilitacja w jego przypadku ma na celu "podkręcenie", żeby szybciej
      dogonił rówieśników /tych urodzonych w terminie/. Przynajmniej tak było w
      naszym przypadku /Franek ur. się w 35 t.c./ - my zaczęliśmy wcześno
      rehabilitację, gdy mały miał chyba z 7 tyg. i niedługo zakończymy smile Im
      wcześnmiej tym lepiej, poza tym rehabilitant pokaże Ci jak pielęgnować malucha
      i zapewne ćwiczenia do domu. smile

pozdrawiam,
      • anetuchap Re: Pani Dagmara 28.07.06, 00:08
        Też ją polecam. Chodziliśmy do niej na hipoterapię.
        Znalazłam numer,ale nie wiem,czy aktualny - 609169124.
        • bamboo Re: Pani Dagmara 01.08.06, 15:19
          nr juz nieaktualny, teraz do P.Dagmary jest 509 89 89 29
          pozdrowionka
          • magda_w24 Re: Pani Dagmara 01.08.06, 20:24
            Witam
            Znam świetną rehabilitantkę która przyjmuje prywatnie u siebie w domu.Ja chodzę
            cały czas do niej,a właściwie już idę ostatni raz.Kobieta ma świetne podejście
            do dzieci,dziecko nie płacze,chętnie ćwiczy ja byłam bardzo zadowolona.Jest
            rehabilitantką w szpitalu na zaspie i ona również rehabilituje wcześniaki na
            oiomie.Nr tel do niej to 660673636 Pani Ania.Jak zapyta z kąd masz nr to od
            mamy Marcelka.Marcelek urodził sięz wagą 980g,29 tc jak zacząłchodzić miał rok
            półtora miesiąca.POzdrawiam
            • trojakowamama Re: Pani Zosia 01.08.06, 20:56
              Ja bardzo polecam p. Zosię z OWI na Tysiąclecia, nie wiem czy jeszcze tam
              pracuje, ale na pewno ma wizyty prywatne - domowe (mam tel.). Terminy zajęć w
              OWI są różne, więc my raz w tyg. chodziliśmy do ośrodka a drugi raz
              rehabilitowaliśmy prywatnie. Juruś wyszedł ze spastyczności (podejrzenie
              porażenia mózgowego) nam mi się zgłosić dopiero bodajże w 4 m-cu życia dzici,
              tymczasem rehabilitacja to również odpowiednie trzymanie dziecka, przewijanie,
              odkładanie do łóżeczka i podnoszenie. Okazało się, że większośc rzeczy robiłam
              źle, pogłębiając tym m.in. asymetryczne i odgięciowe układanie się córki.
    • mbkow Re: pytanie o rehabilitacje 01.08.06, 21:54
      dziewczyny, strasznie Wam dziekuje za wszystkie kontakty!
      • traganek Re: pytanie o rehabilitacje 15.08.06, 18:28
        A czy ktoś się orientuje czy dr Szarmach jeszcze gdzieś pracuje (na pewno nie
        ma jej już na Polankach)? Może można się do niej umówić prywatnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka