Dodaj do ulubionych

mało przybiera, jakie badania??

16.09.06, 15:02
Natalka urodzona w 33tc z wagą 1840g, teraz ma 18,5 miesiąca. Waży 8500g. W
ciągu 4 miesięcy przybrała 300g. Natalka nie jest ruchliwa, chodzi dopiero od
miesiąca, je bardzo ładnie i dużo, nie ma problemów z biegunkami ani
ulewaniem. Wiem, że są tu mamy, których dzieci też są malutkie. Jakie badania
powinnyśmy zrobić? Do tej pory zrobiliśmy tylko badanie kału na pasożyty.
Obserwuj wątek
    • janka19 Re: mało przybiera, jakie badania?? 16.09.06, 20:17
      Też mamy ten problem.
      Mała ma 20 miesięcy wazy 7,200g, startowała od 650g.
      My mamy za sobą wizyte u endokrynologa, strawdzilismy TSH, FT3 I FT4. Wyszło OK.
      Przed nami jeszcze wizyta w poradni chorób metaboliczych i por.
      gastroenderologicznej. Niepokoimy się jej waga dlatego sami poprosilismy o
      skierowania do róznych poradni.
      Mała kiepsko je, tzn. nie lubi obiadów, inne produkty akceptuje, uwiebia
      jogorty, serki ale na tym az tak sie nie przybiera.
      Dzisiaj ją zmierzyłam, przez 1,5 miesiąca urosła 3 cm. To całkeim ładnie.
      Mam nadzieję że nic jej nie dolega, ot, taka jej uroda po prostu.
      • baszkas Re: mało przybiera, jakie badania?? 18.09.06, 10:19
        Witam,
        Moja prawie ze juz 3 letenia Ala (32tc, 1190g) wazy jakies 11,2kg obecnie, 2
        lata konczyla z waga 9,5kg. Z badan, jakie robilam to kontrolnie co pol roku
        morfologia i badanie ogolne moczu + wizyta u gastroenterologa po bilansie
        dwulatka (skierowanie z przychodni). Na razie tylko tyle, bo:
        przybiera na wadze stale - malo, ale stale, miesci sie jeszcze caly czas na 3
        centylu wg siatek centylowych dla wczesniakow, do 3 zwyklego centyla brakuje
        jej jakies 05,kg, a pani doktor gastroenterolog powiedziala, ze 10% ponizej 3
        centyla 'zwyklego' jeszcze nie jest duzym problemem, szczegolowe badania robi
        sie, gdy jest to wiecej niz 10% niedoboru masy ciala. Ala zjada juz wszystko,
        choc miewa swoje dni, ze trzeba doslownie w nia wciskac jedzenie, a czasem
        znowu sama chodzi i wola, ze jest glodna. Jest bardzo ruchliwa, energia ja
        wprost rozpiera, wiec sie smieje, ze tez nie ma z czego jej sie tluszczyk
        odkladac. Na razie, dopoki utrzymuje staly przyrost wagi i wzrostu wiecej badan
        nie robie.
        Tez sie bardzo martwilam i nadal martwie, ze jest taka drobna (najmniejsza w
        swojej grupie 3-latkow w przedszkolu), ale coz - widocznie taka jej urodasmile
        Pozdrawiam,
        Basia
        • mamaemmy Re: mało przybiera, jakie badania?? 18.09.06, 13:48
          a ja ostatnio wyczytalam w jakiejsc angielskiej ksiazce,ze wczesniaki sa takie
          co nadganiaja z waga ,ale sa i takie ktore zawsze beda mniejsze i lzejsze od
          rowiesnikow.
          Kilka lekarek powiedzialo mi juz to samo.
          Wiec ja bym sie nie martwila,jesli wszystko inne jest ok!
          Widzialam sie kiedys w przychodni z jedna mama i wyznala mi ze jej syn w wieku 5
          lat wazyl tyle samo co w wieku 9-po prostu nie przybieral na wadze nic,choc
          rosl.Zrobili wszystkie badania-ale to po prostu "taka jego uroda byla"Dodam ze
          nie byl wczesniakiem!
        • simonhektor Re: mało przybiera, jakie badania?? 19.09.06, 09:03
          To prawie dokladnie jak moj synek - prawie 3 latka i 11,5 kg...
      • emilka74 Re: do janka19 18.09.06, 21:07
        Moja córeczka waży tyle co Twoja,ma teraz 26 m-cy( mając 20 wazyła jakieś 6.700)
        Ma 74 cm,i tu moje pytanie ile mierzy Twoja córeczka?Emilka przez wakacje też
        urosła ok 3,5 cmwinki stopa z nr 18 na 20
        wskoczyła.

pozdrawiam mama Emilki i Gabrielkawink
    • emilka74 Re: do witka 55 18.09.06, 21:23
      Jak juz pisałam Emilka(26 m-cy)waży ok 7.200(jak ma dobry dzieńwinkmierzy 74
      cm.Urodziła się w 33 tyg z wagą 1.140.mając 11 m-cy miała robiony szereg badań
      genetycznych+celiakie,wchłanianie,hormon wzrostu,krzywą cukrową,TSH,.Jedyne
      chyba czego nie miała to badań pod kątem metabolicznym,ale to podobno jedynie w
      Centrum Zdrowia Dziecka wykonują.Po roku część z tych badań powtórzyliśmy,ale
      równiez nic nie wykazały.Dodam jeszcze że Emilka należy zdecydowanie do
      niejadków,jest energiczna i żywiołowa,mało śpi,a to wszystko raczej nie sprzyja
      tyciucryingJesteśmy pod opieką endokrynologa,który wagą kazał się nie martwić,tylko
      kontrolować wzrost co 3 miesiące.A przed ukończeniem 3 roku życia kolejne
      badania genetyczne-wtedy juz
      kompleksowo.pozdrawiam

mama Emilki i Gabrielkawink
      • witka55 Re: do witka 55 19.09.06, 13:29
        No właśnie do endokrynologa też mamy iść. Czy jeżeli wyjdą prawidłowe badania
        krwi na TSH, to endokrynolog nic więcej nie "zdziała"?
        • emilka74 Re: do witka 55 19.09.06, 15:06
          no u nas nic mądrego nie wymyśliłcrying
    • janka19 Re: mało przybiera, jakie badania?? 20.09.06, 21:50
      A my jestesmy po wizycie w poradni chorób metabolicznych.
      Mała została obejrzana, zmierzona, zważona, wywiad trwał chyba z 15 minut.
      Obecnie waży 7,350g i mierzy 74 cm.
      Dr nie widzi niczego niepokojącego, dostalismy jednak skierowanie na oddział-
      procedur jednodniwych (10 stycznia) gdzia mają ją połozyc na 2 dni zrobić
      wszystkie możliwe badania.
      Kazała na karmic ja o regularnych porach, posiłki stale bez podjadania typu-
      biszkopcik,ciasteczko.
      Ma duzo spać, bo to sprzyja produkcji hor. wzrostu.
      Badanie podst. hormonów, krwi i kału wyszło OK.
      Czekamy na styczeń. Mam nadzieje że nic nie znajdą, i okaże się że to taka
      uroda mojej córeczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka