kamapyp 24.10.06, 09:53 Mam pytanie - czy wśród mam wcześniakowych są jakieś z Wrocławia? Pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiap15 Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 11:00 No hej, ja jestem wrocławską mamą wcześniaczka, Szczepana urodzonego w 33Hbd z wagą 1940g i 43 cm. Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 11:48 to super! Już myślałam, że nikogo nie ma. Napisz mi ile Twój synek ma teraz? Gdzie rodziłaś? Jak się rozwija? Może kiedys sie spotkamy na jakims spacerku? Jak chcesz to możemy pogadać na gg 1327640. Pozdrawiam Ciebie i Twojego synka! Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 11:53 A i zapomniałam dodać, że też mam dzidzię z 33tyg.(2150g,49cm).Madzia ma teraz 5 mies. Odpowiedz Link
gosiap15 Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 12:58 Szczepan ma prawie 5 m-cy. Myśle, że rozwija się nieźle. Jak zauważe jakąś niedoskonałość w rozwoju to potem mnie zaskoczy podwójnie. Na przykład jeszce dwa tygodnie temu nie trzymał prosto główki jak się go podciągało do siadu a teraz sam dzwiga się do siedzenia i jestem w szoku bo trzyma sie całkiem sztywno. Mamy rehabilitacje ale tylko w formie zabawy a niektórzy twierdzą że nie potrzebuje tego ale to dla nas zabawa i nie zaszkodzi. Rodziłam na dyrekcyjnej, spędziłam tam 14 dni, troche strachu i kłopotów ale myśle ze o wszystkim zapomnimy, teraz pozostały tylko męczące kontrole. Z tego co wiem to jest jeszcze wiecej mam wroclawskich, nawet znam jedną osobiście, mame Zosi która rodziła sie w tym samym dniu co Szczepek.Pozdrawiam Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 14:17 Gosiap15!To nasze dzieci są rówieśnikami!Moja Magda urodziła się 25 maja. Jeśli chodzi o rozwój mojej malutkiej to jest podobnie jak u Ciebie. Kiedy już się zaczynam martwić to ona wszystko nadrabia dosłownie z dnia na dzień. Moja córeczka nie jest rehabilitowana, chodzimy na kontrole do rehabilitanta ale on nie widzi potrzeby chociaż wcześniej neurolog powiedziała, że powinna. A jakiego rodzaju rehabilitację stosujecie i gdzie i do kogo chodzicie? Odpowiedz Link
baszkas Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 13:18 Hejka! Tez jestesmy z Wroclawia Ala ma juz 3 lata, urodzila sie w 32tc, waga 1190g na Dyrekcyjnej. Mozesz poczytac o nas troche przeszukujac forum, co jakis czas wrzucalam jakies info o Ali, troche zdjec w linku ponizej Pozdrawiamy! Basia i Ala Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 14:18 Ale super dziewczynka, śliczności! Pozdrawiamy Odpowiedz Link
agalew Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 17:23 my tez z wrocławia Eliza 34 tydzien, oraz Bartosz 35 tydz. Obecnie Bartus 7 lat, Eliza 7 Mies.. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
zorrgula Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 22:06 Witam I my też jesteśmy z Wrocławia. Gosiap15 chyba myślała o nas Zuzia urodziła się 31.05.2006 o 0:08 w 29tc z wagą 830g, na Dyrekcyjnej. Pozdrawiamy Zuzia&Ania Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 24.10.06, 22:27 Cześc zorrgula!Szukam mam z Wrocławia bo chciałabym nawiązać kontakt z osobami które mają podobne probemy z dzidziami co ja. Jeśli masz ochotę to odezwij się, będzie mi miło,gg1327640. Pozdrawiamy ja i moja Madzia! Odpowiedz Link
gosiap15 Re: mamy z Wrocławia 25.10.06, 09:39 Zorgula-owszem owszem Was miałam na myśli ja nie używam gg, uzywam skype-a ale za to na maila z chęcią. gpudlik@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
astopyrka Re: mamy z Wrocławia 05.11.06, 22:52 cześć my też jesteśmy z wrocławia Natalka urodziła się 8 lipca 2006 na brochowie. waga 1200 39 cm obecnie 4100 pozdrawiam Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 06.11.06, 12:38 Witaj astopyrka! Super waga, w porwnaniu do wagi startowej!A w którym tyg. urodzia się Twoja Natalka? Mam jeszcze pytanie - gdzie teraz chodzicie do lekarzy(np. neurolog)? bo my jesteśmy na etapie nowych poszukiwań i jestem ciekawa opini. Pozdrawiamy! Kamila i Madzia Odpowiedz Link
astopyrka Re: mamy z Wrocławia 06.11.06, 14:07 Natalka urodziła się w 30 tygodniu Jeśli chodzi o neurologa to my też szukamy innego bo pani doktor do której trafiliśmy jest beznadziejna. do neonatologa i na rehabilitacje chodzimy do Korczaka Jeśli ktoś morz mi polecić dobrego neurologa będę wdzięczna pozdrowionka Agnieszka i Natalka Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 06.11.06, 16:42 astopyrka! My też chodzimy do Korczaka, teraz zmieniamy neurologa. Zarejestrowaliśmy się do dr Kuczyńskiej, jest podobno bardzo dobra, tak słyszałam od mam które chodziły ze swoimi dziećmi do niej. Przyjmuje w poradni na Kozanowie. Mamy termin na 8 grudnia na fundusz. Odpowiedz Link
mamajedrusia Re: mamy z Wrocławia 06.11.06, 16:34 Witam! Ja też wrocławianka Dość dawno gościłam na tym forum Jedruś urodził się w 27 tyg z wagą 1150 na klinikach. Teraz ma dwa lata i pomimo tragicznego startu rozwija się prawidłowo. Jest rehabilitowany metodą Bobath i pozostaje pod ciągła obserwacją neurologa Monika i Jędruś Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 06.11.06, 16:48 Witaj mamajedrusia! Ja też moją córeczkę rehabilituję metodą Bobath, rehabiitantka powiedziała, że rehabilitacja może potrwać kilka miesięcy. A dlaczego Wy tak długo ćwiczycie? Jakie problemy neurologiczne ma Twój synek? Moja Magda miała wylewy dokomorowe II st i teraz stwierdzono minimalną asymetrię i obniżone napięcie mięśniowe (chociaz co do tego napięcia to co lekarz to inna opinia - wedlug niektórych ma obniżone a niektórzy twierdzą, że w normie). Pozdrawiamy! Kamila i Madzia Odpowiedz Link
martika06 Re: mamy z Wrocławia 06.11.06, 21:22 Hej. Jestem wroclawską mamą wcześniaka- Majki z 35tc. Nawet nie mialam śmialości pisać na tym forum, bo na tle tych dzielnych wcześniaczków Maja to nie wcześniak, gdyby nie wątek wrocławski. Maja urodzila się z wagą 2600g, 50cm przez cc- zagrażająca zamartwica wewnątrzmaciczna (jak to napisali mądrze). byla przygotowana na wcześniejsze narodziny (podali mi sterydy), więc oddychala sama, a w inkubatorze lerzala 2 doby. od 4 doby bylyśmy już razem , a od 9 doby w domku- nic jej nie bylo A dziś ma prwie 10msc,peofilaktycznie bylyśmy pod kontrolą neuro (z Korczaka), ale wszystko ok, więc już nie chodzimy. rozwija się świetnie- już chodzi z pewną taką nieśmialością przy meblachi jest przekochana. Pozdrawiam Was mocno Wroclawianki i Wasze maluszki. Odpowiedz Link
mamajedrusia Re: mamy z Wrocławia 08.11.06, 10:08 Wiesz co...rehabilitujemy go tak długo bo uwazam że to nie zaszkodzi. Mały ma jeszcze problemy z równowagą (póżno zaczał chodzić bo przez 5 miesięcy był w gipsach-operacja stóp końsko szpotawych) Problemów neurologicznych na szczęscie nie ma ale zagrożenie było wielkie(wylew 4 stopnia i martwa tkanka w mózgu). Dmucham na zimne a że Bobaty to świetna gimnastyka więc ćwiczymy. Rehabilitantka ćwiczy z nim tez motorykę małą. Chodzimy tez do ośwrodka wczesnej interwencji na zajęcia z pedagogiem , muzykoterapię i na salę poznawania świata. Muszę przyznać , że mały idzie do przodu. A gdzie chodzicie na rehabilitację? Ja robię to prywatnie i mam naprawde świetna rehabilitantkę Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 08.11.06, 11:16 Moja Magda miała wylewy II st a rehabilitantka mówiła, że praktycznie nie widac żadnych śladów. Na tą rehabiitacje chodzimy do prywatnej przychodni Ormed na Wejherowskiej do p.Rybarczyk. Bardzo fajna rehabilitantka, ma świetne podejście do dzieci.Dopiero byliśmy na trzech spotkaniach, więc jesteśmy początkujący. A Wy gdzie chodzicie i ile płacicie? pozdrawiamy! Kamila i Madzia Odpowiedz Link
mamajedrusia Re: mamy z Wrocławia 08.11.06, 22:50 Ja rehabilituję małego prywatnie i rehabilitantka przyjezdza do nas do domu. Rehabilituje Jędrusia Kasia Urban. Do Ormedu bede jeździć na muzykoterapię i logopedię do pani Małgosi Modelskiej wspaniała kobieta,i naprawdę slicznie śpiewa Odpowiedz Link
warwara76 Re: mamy z Wrocławia 06.11.06, 22:48 Cześć Jestem mamą dwuipółletniego Patryka, który urodził się w 31tc z wagą 2200. Pomimo podanych sterydów mały miał koszmarne problemy na starcie. Rodziłam na Brochowie, a Patryk pierwsze pięć miesięcy swojego życia spędził na R w Korczaku. Teraz pozostaje pod kontrolą neurologa, pulmonologa, chodzimy na zajęcia do ośrodka wczesnej interwencji, a ostatnio zaczęliśmy bawić się w żłobku teatralnym (niestety, z przerwami spowodowanymi chorobami Patryka) Mamajedrusia, chyba nasze dzieci miały tą samą super rehabilitantkę Bobath-ów Pozdrawiam serdecznie mamy wcześniaków i ich pociechy Kinga Odpowiedz Link
baszkas Re: mamy z Wrocławia 07.11.06, 09:05 Jesli chodzi o dobrego neurologa, to moge polecic dr Dołyk, ale od razu uprzedzam, ze pani doktor jest zwolenniczka metody Vojty i w ten sposob bada dzieci i glownie zaleca rehabilitacje ta metoda. Ala pozostawal pod jej opieka przez pierwszy rok zycia. Pani doktor przyjmowala w Promyku na Swobodnej i w Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej nr 5 ul. Czajkowskiego 28, tel. 71/ 325 48 50 (tylko do poludnia) Pzw, Basia Odpowiedz Link
zorrgula Re: mamy z Wrocławia 07.11.06, 10:02 ...i jeszcze dr Dołyk przyjmuje w Pulsantisie, ale tylko prywatnie, wizyta kosztuje 70zł Pozdrawiamy Zuzia(29tc830g)&Ania Odpowiedz Link
busiana Re: mamy z Wrocławia 08.11.06, 21:02 nie tylko prywatnie, również w ośrodku wczesnej interwencji w Pulsantisie własnie tam chodzimy z Kacperkiem (obecnie 15 tyg, urodzony na Dyrekcyjnej w 35 tyg o wadze 1800) Odpowiedz Link
astopyrka Re: mamy z Wrocławia 07.11.06, 16:26 Bardzo proszę o namiary na dr Kuczyńską tel i gdzie dokładnie przyjmuje O dr Dołyk słyszałam że jest dobra ale znajomy lekarz powiedział mi że często wyolbrzymia pewne niedociągnięcia rozwojowe, które dziecko samo by nadrobiło i zawsze zaleca Vojte mimo, że nie zawsze jest w tm momencie niezbędna byliśmy dzisiaj u rehabilitanta, Natalka rozwija się dobrze pozdrowionka Odpowiedz Link
kamapyp Re: mamy z Wrocławia 07.11.06, 23:13 dr Kuczyńska przyjmuje w ośrodku "Puchatek" na ul. Kozanowskiej 46, tel. (071)373- 89-41 pozdrawiamy! Kamila i Madzia Odpowiedz Link