karolina726 11.02.07, 16:35 Jestem mamą 10 tygodniowego wczesniaka. Chiałam was zapytać kiedy pojawiły się pierwsze łzy u waszych dzieci i czy miały w ciągu dnia ropki w oczach Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolantusia1 Re: pierwsze łzy 11.02.07, 18:09 my walczyliśmy prawie pół roku z ropiejącymi oczami i dopiero antybiotyk podziałał. A łzy nie pamiętam ale trochę chyba to trwało. Odpowiedz Link
aneksik_51 Re: pierwsze łzy 11.02.07, 20:26 u nas ropiało oczko przez 3 miesiące, nic nie pomagało ani maść ani krople, w końcu okazało się że Bartuś miał niedrożny kanalik łzowy i musieliśmy udać się na zabieg przetykania. Bardzo nieprzyjemny ale od tamtej pory nie mamy problemów z ropką w oczku. A na łezki musisz chyba jeszcze troszkę poczekać. u nas to długo trwało. Odpowiedz Link
u_brzoska Re: pierwsze łzy 11.02.07, 21:57 U nas ropialo oczko juz jak Berenia byla w domu, ok 4go mies jej zycia, dostalismy antybiotyk w masci plus jakies kropelki, po 2 tyg od zastosowania mialo przejsc albo opcja z przetykaniem kanaliku lzowego, odczekalismy 4 tygodnie, przeszlo samo i od tej pory zadnych problemow. Co do lez - pojawily sie bardzo wczesnie - jak Berenia miala 1.5 mies, wrocila do Bielska z Katowic po operacji oczu, byla bardzo umeczona droga, na dodatek przegrzano ja w inkubatorze transportowym, jak przyjechala to strasznie plakala, uspokajala i przytulala ja jedna z pan pielegniarek i opowiadala nam pozniej, ze Bercia zalala jej lzami caly przod fatrucha, tam gdzie ja przytulala Biedna Bercia Odpowiedz Link
u_brzoska Re: pierwsze łzy-korekta 12.02.07, 14:05 Koryguje bo przekrecilam - jak sobie dobrze policzylam, to Bercia miala wtedy juz dwa miesiace. Przepraszam, ale te wszystkie dane wyciagam z pamieci, jakos jeszcze nie zebralam sie zeby wyciagnac karte choroby Bereni ze szpitala. A pamiec bywa zawodna, zwlaszcza gdy chodzi o przykre tematy.... Odpowiedz Link
mola060506 Re: pierwsze łzy 11.02.07, 22:23 witam, mojej Oli też bardzo ropiały oczka,stosowałam różne zabiegi(różne krople,maści i nawet przemywanie oczek esencją z herbaty sposób teściowej) aby się tego pozbyć(miała ROP III-i zabieg fotokoagulację laserem diodowym)i dopiero po jakims czasie lekarz-okulista przepisał nam krople TOBREX i miałyśmy stosować przez 5 dni rano i wieczorem i po tych pięciu dniach oczko przestało ropieć już na dobre. POzrawiam mama Oli (06.05.06 -27 hbd-1340g) Odpowiedz Link
barmagos Re: pierwsze łzy 11.02.07, 22:34 Mnie sie wydaje że już w szpitalu- ale nikt nie wierzył, i już sama nie wiem czy to tak było czy nie- a Jula wyszła ze szpitala pół mc "przed planowanym terminem porodu", wydaje mi sie jednak ze płakała łzami leżąc w inkubatorze...ale może tak tylko widziałm przez swoje łzy..? Ale nie ropiały jej oczka, i nie zatykały sie kanaliki na szczęście. Odpowiedz Link
karutka Re: pierwsze łzy 14.02.07, 02:36 moja dzidzia ma 12 tygodni i łzy pojawiły się jakieś 4 tygodnie temu a oczko ropieje do dziś.Wcześniaki rodzą się beż rzęs i to głównie dlatego oczka ropieją ponieważ rosnące rzęski odtykają i podrażniają jednocześnie powieki.Nic się nie martw dopóki białko ma jasny kolor wszystko jest ok.Nie przemywaj oczka rumiankiem bo może spowodować alergię i zapalenie skóry wokół oczka. pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link