Dodaj do ulubionych

USGprzezciemiączkowe-interpretacj a

26.05.07, 23:25
proszę o pomoc w interpretacji usg główki mojego 2 tygodniowego synka-układ
komorowy symetryczny nieposzerzony,niewielki wylew do lewego splotu
żylnego.komora 3 i 4 prawidłowe,tkanka mózgowa bez zmian
ogniskowych,przestrzeń przymózgowa nieposzerzona-rozumiem że mały ma wylew
ale do czego do mózgu,do okolicy okołomózgowej ?jak to interpretować ?
Obserwuj wątek
    • zapalka151206 Re: USGprzezciemiączkowe-interpretacj a 26.05.07, 23:54
      pewnie najlepszą interpretację da neurolog
      U nas poszerzona była o 1mm przestrzeń przymózgowa, radiolog nas nastraszył, że
      pewnie niedotlenienie było, więc chodziliśmy jak struci.
      Neurolog uśmiechnęła się pobłażliwie i stw. że niektórzy tak mają i już i nic z
      tego nie wynika. Najważniejsze jak powiedziała, to to, że nie ma zmian ogniskowych.
      Jeżeli twój synek jest wcześniakiem to wylewy się zdarzają i same wchłaniają,
      zwłaszcza te małe.
      Głowa do góry, pozdrawiam
      • szymus4 Re: USGprzezciemiączkowe-interpretacj a 27.05.07, 05:12
        ja napiszę o moim synku, Gabryśku, który urodzony o czasie, na 10 pkt, w dwie
        godziny po odejściu wód. Jak byliśmy na usg głowy bo obwód gł, większy niż
        klatka. Radiolog stwierdziła że ma poszerzoną przestrzeń chyba do 2mm i był
        niedloteniony przy porodzie-co jest nieprawdą. Neurolog zmierzyła mu głowę i
        jest na 97 centyl, akurat był tata u lekarza i jemu też zmierzyła głowę i jako
        dorosły też ma głowę na 97 centyl wsród populacjii dorosłych, stwierdzając że
        tak ma po tacie i już. Nic sie z synkiem nie dzieje, rozwija się dobrze i tym
        porzerzeniami nie należy się martwić. A nawet nie jest wcześniakiem-37tyg. Także
        różnie bywa.

pozdrawiam
        Ania
        • moni_flis Re: USGprzezciemiączkowe-interpretacj a 27.05.07, 10:27
          Poszerzenie przestrzeni piodtwardowkowych czyli przymozgowych zawsze ma podloze
          niedotlenienia! Na jakiej podstawie stwierdzasz, ze maly nie byl niedotleniony?
          Przeciez niedotleniony nie znaczy-musial byc pod respiratorem czy CPAP`em! Nie
          sadze, ze donoszonemu dziecku sprawdzano gazometrie! Liczy sie rozwoj dziecka i
          to najwazniejsze!
          Wedlug mnie usg jest dobre, a wylewy szybko sie wchłoną!
          • mysz56 Re: USGprzezciemiączkowe-interpretacj a 27.05.07, 10:58
            ale ten wylew niewielki do splotu żylnego to co to jest?kompletnie się nie znam
            na tym ,do neuro oczywiście idziemy ale może macie identyczne doświadczenia z
            takim wynikiem?kompletnie nie rozumiem tych terminów-
            podtwardówka,przymózgowie ,splot żylny pomóżcie
          • zapalka151206 do moni flis 27.05.07, 22:18
            "Poszerzenie przestrzeni piodtwardowkowych czyli przymozgowych zawsze ma podloze
            > niedotlenienia! "
            Nieprawda, poszerzenie do 2 mm może być ufizjologiczne i nie świadczy o
            niedotlenieniu- tak mówi nasz neurolog- a jest to specjalista od wcześniaków,
            mądra kobieta i ja jej wierzę.
            My mieliśmy poszerzoną,a niedotlenienia nie było!!! gazometria była robiona-
            doczytałam się potem w karcie wypisowej
      • moni_flis Re: USGprzezciemiączkowe-interpretacj a 28.05.07, 11:24
        Ale ja nie mowilam nic o 2mm ze to poszezrzenie ktorej przyczyna jest
        niedotlenienie! Nasza neurrochirurh twierdzi (to samo czytam w literaturze), ze
        norma to 0-4 a nawet 5 mm. Poszerzone przestrzenie obserwuja gdy wartosc
        przekracza 5mm. I tu przyczyna jest niedotlenienie okoloporodowe jak twierdzi! U
        nas Miłosz był obserwowany gdyz przestrzen podtwardowkowa miala powyzej 8mm.
        • zapalka151206 do moni flis 28.05.07, 12:40
          no to się nie zrozumiałyśmy smile
          przestrzeń 3mm to standard, do 5 to rzeczywiście norma.
          ja miałam na myśli 2mm ponad standardowe 3mm( czyli łącznie 5mm)
          "nasza przestrzeń" miała 4mm i zanim dowiedziałam się co i jak, genialna
          p.radiolog zdążyła nas wystraszyć
          • mysz56 Re: do moni flis 30.06.07, 14:48
            no to mój synek w wieku 7 tyg ma tą przestrzeń na 4 mm to jest norma drogie
            mamy?martwię się
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka