ciesia 11.08.07, 08:00 www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4378887.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gruchotka Re: Słyszałyście!!!! 11.08.07, 18:55 Cały artykuł: www.gazetawyborcza.pl/1,82709,4378937.html Mnie Ci rodzice zupełnie nie przekonują A dziecko niestety ma typowe objawy Shaken Baby Syndrom (syndrom dziecka potrząsanego), więc tylko można pogratulować angielskiej opiece społecznej skuteczności. Gdyby nasz system opieki społecznej tak działał... Odpowiedz Link
oyate Re: Słyszałyście!!!! 12.08.07, 21:40 Przykro mi gruchotko ale się z Tobą nie zgodzę. Pomyśl. Twoje dziecko ma kilka siniaków, sąsiedzi wzywają Policję, bo Cię nie lubią i mówią,że maltretujesz dziecko. Lekarze widzą siniaki i od razu zabierają Ci dziecko i ograniczają prawa do wyjaśnienia sprawy. Czy to jest dobrze działający system?? Pytam się dla kogo???Na pewno nie dla dziecka. I szkoda,że inni ludzie rzucają wyroki nie będąc lekarzami, którzy badają tą sprawę. Odpowiedz Link
gruchotka Re: Słyszałyście!!!! 13.08.07, 09:14 oyate napisała: > I szkoda,że inni ludzie rzucają wyroki nie będąc lekarzami, którzy > badają tą sprawę. No właśnie, a mimo to stwierdzasz, że rodzice są niewinni. A tutaj nie chodziło o kilka siniaków, niestety . W Polsce dziecko może żyć z rodzicami alkoholikami w urągających warunkach i nikogo, szczególnie MOPS to nie interesuje. Dopiero jak dochodzi do tragedii, dziecko zostaje pobite, czy wychodzi nago na mróz a media to nagłośnią, dopiero wtedy ktoś sie zastanawia, że coś jest nie tak. Opinia społeczna kamieniuje takich rodziców, tylko, że mimo wcześniejszych symptomów nikt nie zareagował, czyli odpowiedzialne służby, a sąsiedzi standartowo, nic nie widzieli i nie słyszeli. Odpowiedz Link
oyate Re: Słyszałyście!!!! 13.08.07, 17:58 Oj mylisz się gruchotko!! Ty byś sędzią nie mogła być bo nie jesteś ani bezstronna ani nie znasz się na prawie, Ja nie mówię,że rodzice są niewinni ale do czasu rozwiązania sprawy stosuje się "domniemanie niewinności". Odpowiedz Link
gruchotka Re: Słyszałyście!!!! 14.08.07, 12:46 oyate napisała: > Ty byś sędzią nie mogła być Dlaczego, bo dowody do mnie bardziej przemawiają niż tłumaczenia tych "rodziców"? W WB każdy wypadek dziecka i wizyta w szpitalu jest odonotywana, przy drugim pojawia się kurator i kontroluje rodzinę. W tym przypadku musiało dojść do prawdziwego zaniedbania, skoro od razu zabrano dziecko. Na szczęście Alex ma nową mamę, następna rozprawa 28.08.07. i mam nadzieję, że nie wróci do "rodziców". Odpowiedz Link
oyate Re: Słyszałyście!!!! 14.08.07, 13:33 W artykule, który ja mam do czytania nic nie mówiono o siniakach tylko o wylewie, który defakto mógł powstać jeszcze w szpitalu, gdy maleństwo było na oddziale wcześniaków. Czy sam wylew skłania Cię do takich wniosków?? Czy masz inne informacje źródłowe na temat tej sprawy?? Chętnie się zapoznam ze szczegółami. Odpowiedz Link
gruchotka Re: Słyszałyście!!!! 14.08.07, 15:08 * po omdleniu Aleksa lekarze ze szpitali w Ealing i St. Mary's orzekli, że chłopczyk ma wylew krwi wewnątrz czaszki i na dnie oka. Przyczyną może być "potrząśnięcie lub wiele innych przyczyn". * Krwawniena na dnie oka w 80% wynikają z przyczyn zewnętrznych, a krwawieni na dne oka i pozostałe obrażenia Alexa najwyraźniej wskazuja na Shaken Baby Syndrom. W tym artykule są podane wszystkie szczegóły, przeczytałam ten artykuł i mogę wysnuć wnioski Może przeczytaj ten artykuł kilka razy "i informacje źródłowe na temat tej sprawy" nie bedą Ci potrzebne. Na szczęście Alex ma innego opiekuna, więc nie ma co deliberować... Sąd II Instancji 28.08.07 wyda ostateczny wyrok. Odpowiedz Link
kicia031 Re: Słyszałyście!!!! 14.08.07, 16:17 Niestety, bardzo wiele osob nie wie, ze dzieckiem nie wolno potrzasac, w Polsce nikogo o tym nie ucza, a rodzice Alexa najpewniej nie uczestniczyli w jakis ekwiwalenatch szkoly rodzenie w UK. Niedawno byl watek na e-mamie, i mnostwo osob nie widzialo zadnego problemu w potrzasaniu dzieckiem. Bolesna lekcja dla rodzicow, ale ja mysle, ze i oni sie czegos nauczyli i moze po jakims czasie, juz madrzejsi, odzyskaja malucha. Tak jeszcze zwrocilo moja uwage, ze dziecko bylo na spacerze z ojcem, kiedy to sie stalo, niestety faceci czesto nie maja cierpliwosci do dzieci i tez wiedzy o tym, co wolno i czego nie wolno z maluchem. Strasznie to smutne wszystko. Odpowiedz Link
selena1967 Re: Słyszałyście!!!! 13.08.07, 09:03 Zgadzam się w pełni z Gruchotką i zazdroszcze brytyjczykom social service! U nas matce, która dręczy dziecko po piatym upomnieniu przydziela sie kuratora, który niewiele czuje i niewiele chce widzieć. Po pierwszym "wypadku" gdy dziecko posiniaczone trafia do szpitala może ogranica sie prawa, a dziecko cierpi nadal. Cierpi podwójnie bo ból zadaje mu osoba najblizsza, do której ono (mimo wszystko) tęski i lgnie. Czase trzeba właśnie takich działa aby to przerwać . Jest płacz dziecka ale z czasem ma ono szanse nabrać zaufania do nowych opikunów i odnależć spokojnie zycie i dzieciństwo. Taka jest prawda - nie roztkliwiajmy sie nad para niodpowiedzialnych młodych ludzi, którzy najprawdopodobniej skrzywdzili dziecko, a teraz przestraszyli sie i żałują. Liczy sie tylko dobro dziecka i to dobro obiektywne. Ja nie wierze w cudowne nawrócenia wyrodnych mężów i rodziców - jak ktos już zar skrzywdził słabszego, to zrobi to i po raz drugi... Dzieci potrafiz zmęczyć, wyprowadzic z równowagi, a jednak (na szczęście) większość z nich po interwencji rodziców nie trafia do szpitala ... czyli mozna się opanować ! pozdr Odpowiedz Link
monika774 Re: Słyszałyście!!!! 13.08.07, 09:14 Ja też uważam że musieli mu sami zrobić krzywdę, samo przez siebie mówi są na emigracji, nie mają stałej pracy (dochodów), nie mają stabilizacji życiowej a to wszystko rodzi flustrację a tu jeszcze dziecko (napewno nie planowane) którym trzeba się zając i trzeba mieć na nie pieniądze. Poprostu wyżyli się na nim! Odpowiedz Link
ciesia Re: Słyszałyście!!!! 13.08.07, 09:43 Oj Monia tutaj bym sie z taba nie zgodzila, to, ze na emigracji to nie znaczy, ze sa kiepskimi rodzicami(my tez na emigracji), mamy co prawda stala prace ale znam tez tutaj polakow ktorzy nie maja a pracuja tyllko dorywczo, raz tu raz tam i sa tutaj z coreczka i nic zlego nie moge powiedziec na ich temat.Z mieszkaniem za granica tez nie jest tak latwo, nam sie na szczescie udalo i mamy swoje 3 pokojowe ale wiem ze trzeba troche sie pomeczyc, zeby je dostac. a KREW W CZASZCE TO MOGA BYC WYLEWY, KTORE NIE BYLY STWIERDZONE JAK SIE URODZIL, BO Z REGOLY WCZESNIAKOM dokladnie przeswietla sei glowki, pisze tez ze dzieciak byl slabowity od urodzenia. Nie nalezy nikogo oceniac w ten sposob, ja ich nie bronie ale moze rzeczywsiscie to nie ich wina Odpowiedz Link
ewelina-s-82 Re: Słyszałyście!!!! 13.08.07, 10:54 slyszalam i wlos sie na glowie jezy...ale w uk gzdzie teraz obecnie przebywam,podobno social service dziela teraz w takich przypadkach dosc zapobiegliwie(lekarz badajacy malucha mial posobno zasugerowac ze ten wylew jest wynikiem potrzasania)reaguja bo bylo zbyt wiele przypadkow niedopatrzen z ich strony...a tak pozatym jesli rozpoczeto juz postepowanie sadaowe to cos w tym musi byc??? przecierz rodzice gdyby im zalezalo poprosili by o jakas komisje lekarska albo konsultacje niezaleznych lekarzy???skoro byl wczesniakiem to chyba istnieje jakas dokumentacja lekarska z okresu szpitala i mozliwosc polaczenia tego wydarzenia z jego wczesniactwem???sama nie wiem bo nie jestemm lekarzem,ale bede sledzic co sie dalej wydarzy.. Odpowiedz Link
adi1311 Re: Słyszałyście!!!! 13.08.07, 11:38 jestem po studiach pedagogika opiekuńcza i praca socjalna w zawodzie pracowałam krótko ale jedno wiem z praktyki nasza opieka społeczna pozostawia wiele do życzenia,co gorsza to sytuacje pogarsza nasze polskie prawo ,dając nieskończenie wiele szans rodzinie co niejednokrotnie kończy się tragedią ,bledem jest twierdzenie że każda biedna rodzina to patologia ,patologia to alkocholizm ,narkomania ,i przemoc ..... Odpowiedz Link
oyate Re: Słyszałyście!!!! 13.08.07, 18:04 Dokładnie jak piszesz. Nie każda rodzina biedna to patologia. I co Polakom w Polsce powinno się zabierać dzieci bo stracili pracę i nie mogą znaleźć stałej?????? Mój mały miał stwierdzone wylewy dopiero na kontrolnym USG jak już był w domu, powstały na skutek wcześniactwa. Ale w tygodniu w którym mu robiono pierwsze USG nie stwierdzono wylewów. Powstały później. I co??? Mnie też mają zabrać dziecko??? Może wam wszystkim też, bo Wasze dzieci miały wylewy!! Nie rzucajcie wyroków przed zakończeniem sprawy. Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: Słyszałyście!!!! 15.08.07, 23:16 Lekarze stwierdzili, że przyczyną stanu dziecka może być "potrząśnięcie lub WIELE INNYCH PRZYCZYN"... Więc wcale nie jest powiedziane, że rodzice znęcali sie nad małym.. Ja bym tak skwapliwie ich nie oceniała, bo, jak napisała Oyate, wylewy moga byc zdiagnozowane nawet u paromiesięcznego dziecka i wcale nie muszą byc wynikiem urazu - jako matki wcześniaków zdajecie sobie chyba sprawę z tego, jak kruchy jest organizm takich dzieci? Odpowiedz Link