gosiamama.oskara 26.02.08, 00:20 jak długo podawac wit D3,mój synek dostaje raz dziennie po 2 kropelki,oraz cebion multi 5 kropelek.Teraz ma 7 miesiecy-4 korygowane. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
traganek Re: odnosnie wit.D3 26.02.08, 07:58 Nam neonatolodzy kazali podawać do dwóch lat. Odpowiedz Link
100ania Re: odnosnie wit.D3 26.02.08, 10:02 Oskar miał odstawioną ze względu na ciemiączko (było bardzo małe),a poza tym chłopcy bardzo szybko na sztucznym mleku byli, a tam już jest D3 Odpowiedz Link
aga1978 Re: odnosnie wit.D3 27.02.08, 22:04 Mój Bartek w tym samym wieku 7 i 3 korygowane. Dokładnie dostaje tak samo witaminy jak twój synek. Odpowiedz Link
moni_flis Re: odnosnie wit.D3 28.02.08, 10:11 Wszystko zalezy od ciemiaczka, wchlaniania D3 i mleka jakie dostaje. Moi byli na sztucznym wiec tak juz byla pewna dawka D3 ale roznie sie wchlaniala wiec rozne mieli dawki. Chlopcom ciemie zroslo sie na rok i wtedy D3 odstawiono. Córeczk amiala duze ciemie, wit D3 slabo sie wchlaniala gdyz corce pocila sie glowka. Miala nawet 4 krople D3 podawane. Ale nikt na pałe dawki nie ustalal. Dadalismy jej wapn i fosfor aby nie przesadzic, gdyz przedawkowanie D3 uposledza nerki. Ciemie zroslo jej sie dopiero na 2 urodziny i wedy odstawiono D3. Odpowiedz Link
bkowal5 Re: odnosnie wit.D3 28.02.08, 16:30 Ja dawałam 5 kropelek cebionmulti i 1 kropelke devikap.Od początku lutego ,gdy wprowadziłam juz obiadki,pani doktor pozwoliła odstawić devikap.Zauwazyłam ,ze mały poci się bardzo w nocy.Postanowiłam znów dawać devikap,tak jak wcześniej.Może to za dużo ,bo w obiadkach przeciez też jest witamina,a jak piszecie nadmiar upośledza nerki.Gdy pytałam czy mogę odstawić devikap,nawet nie sprawdzała ciemiączka.Mój Bartuś ma 7,5 miesiąca(6 korygowane).Ijeszcze nie siedzi.Czy powinnam się już martwić.ur.w 34 tygodniu z 2 punktami.jak dotąd jeszcze nie rehabilitowany,chociaż ma slabe napięcie prawej strony i prawą rączką gorzej rusza.Napiszcie coś.pozdrawiam Odpowiedz Link
11anetta Re: odnosnie wit.D3 28.02.08, 18:05 moj synek tez sie poci w nocy strasznie sie rozkopuje choc w pokoju jest chlodno.jak go karmie glowke ma spocona ale to moze przez jedzonko.Nie wiedzialam,ze moze to miec zwiazek z d3. BKOWAL jesli dziecko potrzebuje rehabilitacji to pediatra z pewnoscia ci powie.to on przeciez daje skierowanie na nia. Odpowiedz Link
moni_flis Re: odnosnie wit.D3 28.02.08, 18:59 Moja córka zawsze miala wieksza cieplote ciala. jej jedna bluzeczke ubieralam, chlopcom musialam dwie. W nocy rozkopana, w domu 18 stopni max a jej wiecznie goraco. I wlasnie wiecznie glowka.To ze dziecko poci sie gdy je to normalne, wklada w to wysilek. Trzeba sprawdzic skad pocenie sie jesli jest to uciazliwe i zdaza sie dosc czesto. Moze miec rozne podloza niekoniecznie musi swiadczyc o krzywicy. Moja corka wapn i fosfor miala zawsze w granicach normy wiec krzywicy nie miala, ale np dodanie 1 czy 2 kropli D3 duzo dawalo. I wybaczcie ale pediatrze to nie wierzylabym jako osobie kompetentnej w badaniu napiecia miesniowego. Przeciez to nie neurolog, rehabilitant. To tak jakby na badanie wzroku do kardiologa przyjsc. Skonsultujcie dzieci w OWi czy poradni dla wczesniakow jesli cos Was niepokoi. Moje dzieci urodzone w 30tc, nie rehabilitowane, rozwijaly sie ksiazkowo, ale siedziec zaczely majac skonczone 8 misiecy. Na roczek samodzielnie chodzily. Wedlug mnie nie masz powodow do niepokoju. Twoje dziecko ma jeszcze czas! Odpowiedz Link
mama.ady Re: odnosnie wit.D3 28.02.08, 23:54 pocenie się nie świadczy o krzywicy! ale jest jednym z objawów przedawkowania wit.D3 czyli hiperkalcemii tak jak i brak apetytu, zaparcia, wielomocz, upośledzenie pracy nerek, zwapnienia i piasek w nerkach a nawet niewydolność nerek i śpiączka, dlatego jeżeli coś was niepokoi warto oznaczyć poziom wapnia w moczu to badanie jest proste ale rzadko zalecane przez lekarzy - niestety...u nas objawy były długo bagatelizowane i o mały włos nie doprowadziło jej to kalectwa... Odpowiedz Link