ap77 Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 09:20 wlasnie tez mialam napisac!!! Odpowiedz Link
zurawska.barbara Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 09:29 właśnie oglądam, nie chcę się chwalić, ale ostatnio proponowałam im ten temat kilka tygodni temu może to z mojej inicjatywy Odpowiedz Link
ap77 Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 09:31 tez mialm do nich napisac, fajnie, ze juz nie musze) Oczywiscie znowu sie wzruszylam! Od razu jacusia wzelam na rece i razem, ogladalismy. Pozdrawiam Wszystkie nasze mamusie! Tylko matka wczesniaka zrozumie inna matke wczesniczka. Odpowiedz Link
zurawska.barbara Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 09:45 cieszę się że poruszyli temat, ale nie wiem jak Wy myślicie, sądzę, ze w mediach jest za mało informacji o powodach porodów przedwczesnych, bo wydaje mi sie ze wiele z nas gdyby miało więcej wiedzy o zagrożeniach w ciąży uniknęło porodu przedwczesnego. Nie chcę mówić za innych, ale w moim przypadku tak było. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 10:27 W ogóle w mediach jest za mało "profilaktyki ciążowej". Na zachodzie kampanie "planuj ciążę, zaszczep się na różyczkę" (Francja), "sprawdź, czy nie jesteś zakażona chlamydią" (Londyn), nie pal w ciąży (Szwajcaria)... A u nas marne informacje pod reklamami piwa, że to szkodzi dziecku. A prawda jest taka (chociaz oczywiście nie dotyczy ona wszystkich mam wczesniaków), że nie bez powodu w Polsce rodzi się najwięcej wcześniaków i najwięcej hipotrofików w całej Europie (a na dodatek statystycznie w najgorszym stanie). Składa się na to bieda, brak odpowiedniej opieki i zaplecza medycznego, trudny dostęp do badań prenatalnych, ale też brak uświadomienia - kobiety w ciąży w Polsce po prostu o siebie nie dbają. Ile razy się słyszy, że jedno piwko nie zaszkodzi, że piwo Karmi wspomaga laktację, widzi ciężarną żłopiącą mocną kawkę i herbatkę. Nie bez winy jest zła dieta (z przyzwyczajnia, braku wzorców, oszcędności), badania są za drogie, częściowo pełnopłatne (toksoplazmoza, cytiomegalia, chlamydia), więc wiele kobiet ich nie robi, badań wymagających pobrania płynu owodniowego dla wykluczenia infekcji w ogóle się w Polsce nie przeprowadza... Swego czasu zastanawialiśmy się nad taką kampanią, uczącą, jak dbać o siebie w ciąży, ale wtedy brakowało funduszy i zainteresowania mediów. Może za pare lat... Odpowiedz Link
oyate Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 11:47 W pierwszej ciąży rzuciłam palenie, byłam pod dobrą opieką, dbałam o siebie...a moje córki urodziły się z hipotrofią...oj ja biedna ..patologia. Błagam nie uogólniaj. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 14:18 To ja błagam, czytaj ze zrozumieniem, zanim się doczepisz. Napisałam przeciez, że nie dotyczy to wszystkich mam wcześniaków. Poza tym, skoro wczesniaków rodzi się u nas praktycznie o 1/3 więcej, niż na zachodzie, to można wysnuc logiczny wniosek, że przynajmniej ta nadprogramowa 1/3 (a tak naprawdę więcej, na zachodzie tez są kobiety w ciąży, które o siebie nie dbają) jest efektem ogólnego zaniedbania w czasie ciąży. Nie uważasz, że o takich sprawach powinno się mówić, nawet kosztem delikatnych uczuć mam wcześniaczków, ale za to dla dobra tychże dzieciaków? Odpowiedz Link
agusia79-dwa mamo-cudownego-misia 14.03.08, 15:28 mamo-cudownego-misia uogólniłaś. Ja rzuciłam palenie gdy dowiedziałam się, że jestem w ciąży,alkohol wypiłam dwa razy-raz gdy nie wiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, drugi- toast szampanem rozrobionym z wodą na własnym ślubie. Na zwolnienie lekarskie poszłam na początku 4 miesiąca, bo mój pracodawca nalegał. zrezygnowałam z kawy- co nie było trudne, bo piłam ją wcześniej tylko okazjonalnie,mocnejherbatki też nie żłopałam- chyba że za taką uważasz zieloną. A co do badań i profilaktyki, to masz całkowitą rację- za mało się o tym u nas mówi, a robi się jeszcze mniej. Jeśli kiedykolwiek zdecyduję się na ponowną ciążę, to na pewno nie postawię na publiczną służbę zdrowia, chyba że coś się w niej zmieni. Może... Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: mamo-cudownego-misia 14.03.08, 18:38 No właśnie nie uogólniłam, wyraźnie napisałam, że omawiany przez mnie społeczny problem wcześniactwa nie dotyczy wszystkich mam. Zresztą, bądźmy szczere, gdybym uogólniła, to musiałabym oskarżyć o zaniedbania również siebie, bo przecież też nie urodziłam czterokilogramowego kloca... Swoją drogą, Wasze reakcje i wzięcie moich słów do siebie świadczą o tym, że jednak gdzieś w Was to charakterystyczne dla mam wcześniaków poczucie winy jeszcze siedzi . We mnie pewnie też, ale ja już mam taki schemat reagowania, że ze złymi doświadczeniami radzę sobie przez działanie. Masz rację, że publiczna służba zdrowia w Polsce w dużej mierze przyczynia się do zwiększonej liczby przedwczesnych urodzin. Ze względu na kontakt ze służbą zdrowia mam na codzień pełno tego przekładów - a to ciężarnej w 6 miesiącu, mamie wcześniaka (gestoza, pierwsza ciąża zakończona cc w 31 tygodniu, duża hipotrofia), której drugie dziecko już wykazuje sporą hipotrofię, państwowy ginekolog każe przyjść na następne USG za miesiąc i nie kieruje nawet do poradni patologii ciąży (a jest taka w mieście), a to u innej ciężarnej, po 4 poronieniach, lekarz ignoruje krwawienie, i dziecko rodzi się wprawdzie w 35 t.c., ale wykrwawione i odkorowane... Niewątpliwie w naszym systemie opieki zdrowotnej zawodzi medycyna pierwszego kontaktu. Jednak nie tylko ona... To forum nie jest reprezentatywną próbką - odwiedzające je mamy to osoby wykształcone i raczej dość obrotne. Nie znajdziesz tu (przynajmniej mam nadzieję) pijaczki, która poczęła, nosiła i urodziła na gazie, i której dziecko nic nie obchodzi, która nigdy go nie będzie rehabilitować czy nawet chodzić z nim po specjalistach. Sama wiesz, że takich matek i takich wcześniaków jest bardzo dużo. Oczywiście, w wypadku pijaczki żadna kampania nic nie zmieni, ale już jej kuzynka, która alkoholoczką nie jest, ale lubi wypić piwko do obiadu i kawkę po, może się zastanowi... Odpowiedz Link
madasia Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 09:35 Im wiecej sie mowi o tym problemie, tym lepiej. I nie tylko w kontekscie, ze urodzilam wczesniaka i moje dziecko jest zdrowe, ale rowniez ze ratowanie wczesniaka to ratowanie zycia. I my rodzice, kochamy nasze dzieci, takie jakie sa. Nawet gdy sa chore... Odpowiedz Link
monikamadzia Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 09:40 Ja tez się wzruszyłam jak zobaczyłam inkubatorki wspomnienia zaraz wróciły i łzy,takich programów powinno być więcej jest to budujące dla innych mam,a wcześniaczki będą się rodzić aby jak najmniej.Pozdrawiam wszystkie wcześniaczki i mamy. Odpowiedz Link
ania.silenter :P - wypowiadałam się przez moment w tym programie 14.03.08, 11:42 ta kobitka w brązowym płaszczu to właśnie ja. Odpowiedz Link
niuniadr Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 15:05 A ja byłam z małym na badaniach i nie oglądałam, czy ktoś wie na jakiej stronce można to obejrzeć??Bardzo bym chciała.Bardzo proszę o informację Pozdrawiam Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 15:30 sprawdzałam na ich stronie internetowej dziendobrytvn.onet.pl i nie znalazłam...chyba, że niedokładnie przejrzałam Odpowiedz Link
niuniadr Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 17:19 Ja też wszystko przeglądałam io nie ma tego A tak bardzo chciałabym zobaczyć ten program.Gdyby komuś się udało znależć, to bardzo proszę, napiszcie:] pozdrawiam Odpowiedz Link
mamaigiiemilki Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 14.03.08, 21:36 tez nie ogladalam- pracuje- i tez prosze o linkchcialabym obejrzec... Odpowiedz Link
wioola_13 link z "ddtvn" 14.03.08, 23:19 nie wiem czy chodzi Wam kochane mamy o to bo tez nie ogladalam ale pogrzebalam i CHYBA mam. mam nadzieje ze chodzi o ten linkdziendobrytvn.onet.pl/4,1475599,poradnik.html pozdrawiam Odpowiedz Link
monikamadzia Re: Za chwilę w dzień dobry tvn wcześniaki!! 15.03.08, 06:51 Trochę ukrócili, nie ma początku ale to malutki szczegół. Ale to jest to. Odpowiedz Link