angel818 19.06.08, 16:33 Jestem ciekawa,jak wasze pociechy opanowały(bądź są w trakcie opanowywania)umiejętności korzystania z nocniczka. Moja Ania ma 16 mcy i jak na razie jej kontakt z tym urządzeniem kończy sie na wrzucaniu do niego różnistych przedmiotów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariagajor Re: nocnik:) 19.06.08, 17:03 U nas jest tak samoFilip mimo,ze ma 16 miesięcy ( 13 korygowane)nocnik traktuje jako pojemnik na zabawki,myślałam,że przed wyjazdem na wakacje uda mi się go oduczyc,ale raczej nici z tego Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: nocnik:) 19.06.08, 18:45 wg mnie 16 m to zdecydowanie za wczesnie, zeby nauczyc nocnikowania, dziecko musi dawac sygnały, ze zrobilo siusiu w pieluszke, potem daje sygnal, ze chce siusiu, mysle ze wiek powyzej 2 lat to najwczesniej, dziewczynki ponoć szybciej opanowuja te technike, nie mozna sadzac na sile i do tego krzyczec, bo znam przypadek gdzie dziecko nie zrozumialo o co mamie chodzi i potem balo sie sikac nawet do pieluszki. u nas bylo tak-ja probowalam sadzac na nocnik w wieku 2,5 lat -nic z tego nie wyszlo, dopiero gdy Szymek mowil, ze zrobil siusiu w pieluszke sadzalam na nocnik, i latem przed 3 urodzinami nauczyl sie, potem przychodzi pora na nauke spania bez pieluszki. Odpowiedz Link
sirbal Re: nocnik:) 19.06.08, 20:14 Hej, mojej malej babcia kupila nocnik z pozytywka jakies 2-3 tyg. temu (obecnie ma 17mcy). Pierwszego dnia pokazalismy, ze jak sie zrobi siusiu (wleje wode to nocnik zagra. Wytlumaczylismy malej, ze robi sie tam si i wlasciwie tyle, posadzilam ja na zachete- podobalo sie ale nic nie zrobila. Za kazdym razem gdy ja szlam do lazienki mowilam, ze robie si i pokazywalam nocnik jako alternatywe dla Ali, czasami sadzalam ją na przeciwko mnie- oczywiscie bez zadnego przymusu. Po kilku dniach pokazywania, sadzania, grania na niby Ala zalapala o co chodzi- bylismy zaskoczeni, kazala bic sobie brawo gdy nocnik zagral. Teraz nocnik stoi w lazience i gdy Ala wyraznie powie si si si sadzam ja na nocnik i mamy tak okolo 70% skutecznosci. Oczywiscie zawsze ja chwale, bije brawo. Na poczatku najlepiej posadzic dziecko jakas godzinke po wypiciu soczku, rano po przebudzeniu-wtedy sa najwieksze szanse, ze cos zrobi. Nic nie mozna na sile, jak Ala nie chce usiasc to jej nie zmuszam, to ona sama pokazuje kiedy chce na nocnik- sama jestem tym zaskoczona bo ona jeszcze nie chodzi, tylko raczkuje. Powodzenia Odpowiedz Link
tolka11 Re: nocnik:) 20.06.08, 12:10 Miłosz zaczął na dobre korzystać jak miał 3,5 roku. Wcześniejsze próby to porażki. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: nocnik:) 20.06.08, 14:40 Baaaby... Ale 16 czy 17 miesięcy to naprawdę za wcześnie. Owszem, dziecko usadzone na nocniku po jedzeniu może zrobić siusiu, ale tylko dlatego, ze akurat o tej porze robi. Ono nie jest jeszcze w stanie na tyle kontrolować swoich potrzeb fizjologicznych... Odpowiedz Link
ziutka23 Re: nocnik:) 20.06.08, 15:21 Nasz 2-latek wie do czego nocnik służy (kilka razy nasiusiał, posadzony), ale sam nie woła. Czekam na jego "inwencję", wolę, żeby był świadomy tego co robi i dlaczego, niż mechaniczne sadzanie. Neonatolog mówiła nam co prawda, żeby w okolicy drugich urodzin zacząć naukę nocnikowania... Jestem zdania, że każde dziecko ma swoje indywidualne tempo rozwoju, przyswajania nowego... Widać do nocnika nasz synek jeszcze nie dojrzał Pozdr., Monika Odpowiedz Link
kicia031 Re: nocnik:) 20.06.08, 16:21 16 miesiecy to za wczesnie na nocnik, najlepiej proby zaczac oklo 2 lat, mniej frustracji dla dziecka i matki, i powodow do zniechecania sie. Odpowiedz Link
traganek Re: nocnik:) 20.06.08, 16:30 Moje maluchy (2,2 )owszem wiedzą do czego służy nocnik ale usiądą tylko na 5 sekund i zaraz wstają mówiąc "nie ma kupy". Dłużej siedzą na takiej nakładce na sedes ale też nic nie robią(( Odpowiedz Link
oyate Re: nocnik:) 20.06.08, 16:46 Takiego błędu jak zrobiłam z córkami juz nie popełniłam. Córki sadzałam na nocnik jak miały 1,5 roku (zgodnie z książką) a one mi sie darły jak nie wiem. W końcu zrezygnowałam dla nich i same zaczęły wołać w wieku 2 lat i 2 miesięcy. Z Doriankiem już nie robiłam kompletnie nic. Na początku czerwca dowiedziałam się, że mały dostał się do przedszkola więc ściągnęłam mu pampersa i co?? Zrozumiał o co chodzi i w ciągu 2 dni nauczył sie korzystać z nocnika zarówno w dzień jak i w nocy....została mi paczka pampersów (oddam chrześnicy), bo myślałam, że w nocy to mały będzie mi sikał a on postanowił być już duży. Nauczył się bez stresu, męczarni i w ogóle bez porównania. Jestem dumną mamą bezpampersowca od 2 tygodniD Odpowiedz Link
sirbal Re: nocnik:) 20.06.08, 18:59 Hej dziewczyny, widze, ze to moj post tak Was poruszył. Moja córka ma 17mcy i jej nie zmuszam zeby usiadla na nocnik. Ona sama woła si si si i pokazuje na nocnik żeby ją posadzić. Sama jestem tym zaskoczona wiem, że do kazdego dziecka trzeba podejsc indywidualnie i nikogo nie namawiam, że musi teraz sadzać swoje dziecko na nocnik. Jak pisałam wcześniej chętnie załatwia się do nocnika, bije brawo, ogląda siuski i się cieszy Ja sama bardzo szybko nauczyłam się korzystać z nocnika, bo jak miałam 1,5 roku to nie było to dla mnie zadnym problemem, moze to dziedziczne, hehehe. Odpowiedz Link
hakaranda Re: nocnik:) 20.06.08, 20:59 Witam! Mój synek ma 21miesięcy i właśnie 2tyg nauczył się korzystać z nocniczka. Trochę było z tym pracy, ale udało się. Sadzałam małego co 30min, oczywiście zaliczyliśmy wiele wpadek, ale z czasem zrozumiał,że należy siusiać do nocniczka. Teraz sam woła lub pokazuje, że musi się załatwić. Bardzo polecam książkę Giny Ford "Jak nauczyć dziecko korzystać z nocniczka w 7dni". Wiele cennych porad i uwag. U nas nie sprawdziły się nocniki z pozytywką, bo wystarczyła kropelka moczu i synek od razu wstawał i robi całą resztę w spodnie. Moim zdaniem bał się tej muzyczki, więc rozbroiłam pozytywki. Sprawdził się także patent kilku nocników (mamy3) rozstawionych w rożnych miejscach mieszkania. Życzę dużo cierpliwości, pozdrawiam Odpowiedz Link
dooorrota Re: nocnik:) 29.06.08, 23:17 moja Weronika ma niecałe 16 mcy i ćwiczymy nocnik.w ok.70% nam to wychodzi,nocnik stoi w łazience i jak chce jej sie siusiu lub kupke to woła "o o o " i biegnie po nocnik.najczesciej udaaje jej sie wstrzymac do momentu az ją na nim posadze.dzisiaj nawet sama próbowała na nim usiąść.uwazam,ze nie jest to za wczesnie na sadzanie dziecka.kazde dziecko to indywidualny przypadek i samo decyduje kiedy jest gotowe na podejmowanie prób z nocnikiem,jedno sie wystraszy ,a drugie będzie współpracowało,więc nie ma co uogólniać.pozdrawiam Odpowiedz Link
tolka11 Re: nocnik:) 30.06.08, 10:24 Miłosz miał 3 lata, kiedy po ciężkich bojach zaczął korzystać. niedługo potem trafiłam na parę tygodni do szpitala i cofnął się w rozwoju, tym nocnikowym też. Tak na dobre korzysta odkąd skończył 3,5 roku. Sara ma 18 m-cy i nawet nie sadzałam jej jeszcze na nocnik. Judyta donoszona i szybka we wszystkim [chodziła w wieku 9 m-cy] pojęła co to nocnik w wieku 2 lat. Odpowiedz Link