Dodaj do ulubionych

Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hemofer

07.07.08, 13:50
Witam, mamy problem z morfologią - w 7 tyg. spadek HGB do 7,6 (po paru
tygodniach na hemoferze), zmiana na Ferrum Lek i przekrzyczany weekend - długo
dziecko by tego leku nie zniosło. Co nam pozostaje? W apotheke.de sprzedają i
Ferro Sanol i Ferrum Hausmanna (kropelki, 30 ml), chwalone na forach, można by
sprowadzić na próbę, ale jak zareaguje pediatra? Prywatnie wezwana dr
przepisała Ferrum Lek, zainkasowała 100 zł i umyła ręce ("niech Państwo idą do
poradni hematologicznej, skoro Ferrum Lek nie pomaga"). A tu trzeba działać -
na te leki czeka się kilka dni. Czy faktycznie Ferro Sanol i Ferrum Hausmann
to jakościowo znacznie lepiej przyswajalne leki dla dziecka i czy pediatrzy w
PL nie wzbraniają się, żeby te leki stosować?
Obserwuj wątek
    • dlania Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 07.07.08, 15:12
      A w jakim wieku jest dziecko, co je? Sorki, ale nie jestem na bieżąco.
    • tunelinda Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 07.07.08, 16:10
      Mój synek (ma 9 mc) dostaje Ferro Sanol już 6 mc ze względu na łatwiejsze
      dawkowanie i dobrze znosi, ale przy ferrum lek też nie było problemu. Jak mądry
      pediatra to najpierw przeczyta ulotkę a potem powie, jak dawkować (pytanie tylko
      czy zna niemiecki). Mnie neonatolog przy zmianie żelaza na Ferro Sanol poprosiła
      o przyniesienie ulotki i powiedziała, jak dawkować. Daję dodatkowo vit B6 i
      Cebion (vit C), bo to wpływa na lepszą przyswajalność żelaza. Proponowałabym
      zmienić pediatrę skoro daje takie rady.
    • mama-cudownego-misia Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 07.07.08, 16:15
      Ferrum lek się będzie wchłaniał równie dobrze, to nowoczesny preparat. Tyle, że
      jak każde żelazo podrażnia układ pokarmowy, może wywołać kolkę i zaparcia.
      Spróbuj jeszcze podzielić dzienną dawkę na ilość karmień i podać po trochu do
      każdego karmienia. A wit. C z żelazem podajecie? Bo ona ma dosyć duży wpływ na
      wchłanialność...
      • verka77 Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 07.07.08, 16:28
        na pytanie wprost nie odpowiem, ale niektopre dzieci - np moje w ogole nie
        tolerują żelaza - dzialania uboczne jak na ulotce - i wtedy trzeba natychmiast
        niestety odstawic zelazo, pozostaje przetoczenie krwi/lub odpowiednia dieta
        dziecka - ale o tym juz pediatra..
        • laukas Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 07.07.08, 16:55
          Dziecko ma 7 tygodni (1 korygowany), prawie od początku dostaje hemofer wraz z
          odpowiednim zestawem towarzyszącym, zgodnie z zaleceniami przy wypisie. Cóż, być
          może trzeba będzie szybko zrobić test na poziom retikulocytów, bo może i ten
          hemofer działa, pomimo spadku hemoglobiny. O dziwo po hemoferze nie ma dużych
          sensacji żołądkowych (lek jest dzielony na 2 dawki i jakoś dziecko to znosi), a
          po próbie zmiany na Ferrum Lek (dawka próbna - 0,5 ml) dziecko przez 2 wieczory
          wyło z bólu. O Ferrosanolu napisano wiele dobrego także na tym forum, więc
          wieczorem zrobię zamówienie w apotheke.de. Może też pomogłaby zmiana diety, ale
          czy tak małemu dziecku można podawać zupki? Zobaczymy, co jutro powie nasz
          rejonowy pediatra... Dziękuję za wszystkie porady.
          • mama-cudownego-misia Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 08.07.08, 08:30
            Nie można jeszcze wprowadzać zupek takiemu maluchowi sad. Przecież licząc wiek
            korygowany, to on jest noworodkiem...

Szczerze mówiąc, my też się koszmarnie męczyliśmy po żelazie. Pomógł debridat,
            dzielenie dawki, i odstawianie na parę ni co parę dni. Jak się z brzuszkiem
            robiło źle, to odstawiałam i czekałam, aż się unormuje. Wtedy podawałam znowu.
            Pediatra kręcił nosem, ale naprawdę nie było wyboru...
      • aneciamamawiki Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 07.07.08, 21:17
        wiecie co przerabialam to i lekarz poradzil mi podawac zamiast ferru
        czy hemoferu zwykly sok z buraka.Mialam buraczki od cioci ze wsi na
        noc takiego obranego buraka zamaczalam w szklanym naczyniu zalewajac
        go woda tak by w nim plywal rano scieralam go na tarce i przez gaze
        wyciskalam zaczelam podawanie od 3 ml pomyslicie co za głupia baba
        takiemu malemu dziecko sok z buraka ale pomogl i to bardzo uchronil
        nas przed szpitalem i ten sposob polecalam od tego czasu wszystkim i
        wszyst5kie dzieci wychodzily z anemi podobno sok z buraka jako ze to
        naturalny skladnik to najlepiej sie wchlania z przewodu pokarmowego
        tak mi lekarz tłumaczył wiec moze ty tez sprobuj? pozdrawiam
        • ania.silenter Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 07.07.08, 21:26
          aneciamamawiki napisała:

> pomyslicie co za głupia baba
          > takiemu malemu dziecko sok z buraka

wcale tak nie myślę, moja Ola brała i Ferrum i Hemofer i jakieś żelazo
          niemieckie (nazwy nie pomnę) i nie przyswajała go wcale, anemia była coraz większa

> naturalny skladnik to najlepiej sie wchlania z przewodu pokarmowego

właśnie, Oli anemia ustąpiła dopiero po wprowadzeniu jabłka, marchewki i potem
          mięsa.
        • flowercia Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 08.07.08, 08:50
          Aneciu a od kiedy ten burak mozna podawac? Chyba tak malemu dzieciatku to nie za
          bardzo? dopiero ma przeciez 1 tydzien korygowany?
    • flowercia Re: Ferro Sanol, Ferrum Hausmann, Ferrum Lek, Hem 08.07.08, 08:48
      My tez mielismy podobny problem przy wyjsciu ze szpitala nagle hemoglobina
      spadla do 7,8, w szpitalu mala brala ferrum miedzy posilkami w domu tez tak
      robilam po czym przeczytalam ulotke ze powinno sie podczas jedzenia podawac,
      zwiekszono nam ferrum do 2x1ml do tego w tym samym czasie podczas jedzenia!
      Dawalam rano pol tabletki B1/B6/Kwas Foliowy (w strzykawece z woda) a wieczorem
      podczas jedzenia pol tabletki Kwasu foliowego + Cebion Multi (4 krople). No i
      czekalismy od tego czasu minal juz miesiac i tydzien i dzis bylismy na badaniach
      i mala ma hemoglobiny 11,2 takze krwinki sie podwyzszyly byly wczesniej w
      granicy dolnej normy a teraz sa 4.65 czyli prawie gorna!
      Takze moim zdaniem trzeba by bylo po prostu jednak ten Ferrum podawac - nasza
      tez miala niestety na poczatku kolki sad potem jakos sie to uspokoilo
      (podawalismy tez Dicoflor 30 oraz Debridat). Ja jak pytalam sie neonatologa o
      Ferro Sanol powiedzial ze mozna go dawac i zamienic Ferrum na Ferro Sanol.. ale
      nie wiadomo jak dzidzia zareaguje. Tak przy okazji zamowilam 4 opakowania w
      kroplach i chyba bede miala do odstapienia, bo pewnie bedziemy odstawiac zelazo.
      MOZE POWINNAS Z JAKIMS INNYM LEKARZEM TO ZWERYFIKOWAC
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka