11anetta 21.01.09, 20:52 bylam dzis u okuliste i zasugerowala mi podawac atropine troche sie wacham.Moge tez nadal zaklejac malemu oczko ale z tym ciezko bo w momencie nieuwagi plaster sciagniety.Doradzcie mi drogie mamy.pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili2006 Re: ktora mama stosowala atropine 21.01.09, 21:37 ja stosowałam przed badaniem i musialam przerwać, bo małego uczuliło tak, że zastrzyk dostał tak że sceptycznie podchodzę, wolałabym zaklejać) Odpowiedz Link
zurawska.barbara Re: ktora mama stosowala atropine 21.01.09, 22:17 a na co ta atropina?? nie bardzo wiem o co chodzi z tym zaklejaniem ja miałam małą przygodę, mały miał mieć zakraplaną atropinę przed badaniem, zamówiłam w aptece i jak zobaczyłam tą buteleczkę z czachą to tak się przejęłam że wkropliłam sobie do jednego oka na próbę czy nie wyżre, tego się bałam, i chodziłam potem jak dziwak z jednym okiem czarnym - wielka źrenica i drugim normalnym, o kłopotach z widzeniem już nie wspomnę ale jak mi oka nie wyżarlo to zakropliłam małemu przez kilka dni, ostatnio też byliśmy u okulisty i też poprzedzona była ta wizyta atropiną, ale najgorsze w tym wszystkim jest zakraplanie, mały nie lubił tego strasznie, ale uczuleń nie było, w ogóle problemów specjalnych nie mieliśmy Odpowiedz Link
mamakrusi Re: ktora mama stosowala atropine 21.01.09, 23:35 My tez stosowalismy atropine przez pare dni przed badaniem, nie bylo zadnych problemow czasami tylko mala wpadala na futryne bo nie trafiala w przejscie Ja z plasterkow zrezygnowalam bo moja perelka w mgnieniu oka zrywala je i brala do buzi, okulistka polecila przyklejac polprzezroczyste plasterki do okularkow. Odpowiedz Link
gk102 Re: ktora mama stosowala atropine 22.01.09, 07:23 Ale ty masz stosować atropinę na co? My stosowaliśmy przed badaniem oczu - 7 dni. W przypadku zeza pewnie chodzi i zwiotczenie mięśni oka. Jak długo zalecała kropić? Odpowiedz Link
tolka11 Re: ktora mama stosowala atropine 22.01.09, 08:34 No właśnie zakraplaliśmy wielokrotnie przed badaniami. Wiem też, ze niektórzy okuliści stosują przy zezie, chociaż raczej się od tego odchodzi. Odpowiedz Link
11anetta Re: ktora mama stosowala atropine 22.01.09, 09:48 moj maluch ma lekkiego zezika i na poczatku bylo zaklejanie a teraz mowila o atropinie ale decyzja nalezy do mnie.Nie chce stosowac takich rzeczy dla dziecka tym bardziej ze mialoby to wygladac tak; codziennie przed snem jedna kkropla przez 2 tyg do jednego oczka potem 2 tyg.przerwy i do drugiego oczka tak samo.I powtorzyc rundke jeszcze raz.Cholera co tu robic Odpowiedz Link
tolka11 Re: ktora mama stosowala atropine 22.01.09, 09:54 Skonsultować dziecko z innym okulistą. Odpowiedz Link
jola23061978 Re: ktora mama stosowala atropine 22.01.09, 11:19 My stosowaliśmy trochę czasu atropinę po operacjach oczu (witrektomia). Zalecono nam kupić w NImeczech jednorazowe dzienne ampułki atropin 0,5 % EDO bo u nas w Polsce były wyższe steżenia albo w aptece na zamówienie w butelce robili z krótkim terminem ważności. POdobno miała działać jak gimnastyka dla oka bo (o ile dobrze pamietam) rozszerzała źrenice i poluźniała jakieś miesnie a po operacji zawsze jest ryzyko zrostów. Oliwia jest niewidoma ma retinopatie V stopnia, reaguje na światło. Wiem, że u zdrowszych dzieci atropina powoduje światłowstret i problemy w widzeniu w czasie stosowania. U OLiwii też zauważyliśmy że nie chciała otwierać oczu jak było nawet światło dzienne. Ale stosowaliśmy wg zalecenia okulisty pozdr Jola Odpowiedz Link
11anetta Re: ktora mama stosowala atropine 22.01.09, 16:00 no i tu jest pies pogrzebany co lepsze?Coraz bardziej wychodzi NIE atropinie.Sprobuje sie skontaktowac z innym okulista wczesniej kontaktowalam sie z dr.johan ale onakazala przyjsc za rok. Pozdr Odpowiedz Link
11anetta Re: do tolka 22.01.09, 16:01 tolciu czy uwazasz,ze dr pojda zasugerowalby cos innego?jak sadzisz? Odpowiedz Link
tolka11 Re: do tolka 22.01.09, 16:15 Pojda jest zwolennikiem zasłaniania oka i częstych kontroli, żeby mógł obserwować czy następuje poprawa. Odpowiedz Link
11anetta Re: do tolka 22.01.09, 16:43 aha dzieki.Tylko szkopul z tym zaslanianiem bo ja juz stosuje wszelekie metody i dluzej niz godzine z problemami zdola utzrymac na oczku plasterek Odpowiedz Link
tolka11 Re: do tolka 22.01.09, 16:44 Ale Pojda stosuje metode krótko i często. Czyli kiedy maluch ma dość to ściągać plaster i potem znów. Odpowiedz Link
11anetta Re: do tolka 22.01.09, 18:03 aha.No to oki dzisiaj udalo mi sie utrzymac godzinke a potem myk plasterek byl w buzi. Odpowiedz Link