Dodaj do ulubionych

Neonatologia na najwyższej półce

27.03.09, 13:22
fakty.lca.pl/news,15949,Neonatologia_na_najwyzszej_polce.html
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Neonatologia na najwyższej półce 27.03.09, 17:50
      Fajnie smile
      Ale ja bym jednak wolała mieć dziecko na AM we Wrocławiu. Mimo wszystko bliżej
      np. do lasera w razie ROP, bliżej specjaliści do konsultacji...
      • agajedi Re: Neonatologia na najwyższej półce 27.03.09, 18:10
        Super, że małe ośrodki neonatologii rozwijają się prężnie. Bo naprawdę są
        potrzebne. Niestety wcześniaka z Legnicy nie zawiozą do AM we Wrocławiu, bo jest
        neonatologia na miejscu. A co do różnych badań czy zabiegów, to Lublin ma
        przecież i świetnego okulistę i laser, a moja Marysia pojechała na zabieg do CZD
        do Warszawy. A i botall też miała zamykany we stolicy.
        Dlatego aż mi raźniej jak słyszę, że te najmniejsze będą mieć większą szansę nie
        tylko w dużych, prężnych ośrodkach.
        • mama-cudownego-misia Re: Neonatologia na najwyższej półce 27.03.09, 18:28
          Wiesz, na Dolnym Śląsku to w ogóle wszystko na głowie postawione - najlepsze
          położnictwo jest np. nie we Wrocku, a w Wałbrzychu (gdzie tez jest b.dobra
          neonatologia). Legnica to chlubny wyjątek, słyszałam już o 2 przypadkach na
          "prowincji", gdzie sie rodziły bliźniaki, był tylko jeden respirator i jakoś
          drugie (silniejsze) nie dotrwało do przyjazdu karetki. Takie sytuacje naprawdę
          rodzą przypuszczenie, ze personel narozrabiał, bo w końcu te kilka godzin to
          można ręcznie pooddychać za dziecko...

A tak w ogóle, żeby nie podciągać już tamtego wątku. Dzięki kiss
        • tartulina agajedi 28.03.09, 08:56
          A dlaczego wożą dzieci do Warszawy skoro mają laser i dobrego specjalistę-dr C.(moja bratowa była bardzo zadowolona z wizyty u Niego).Ja tak pytam z czystej ciekawości, bo Lublin ma wysokie notowania w ratowaniu wcześniaków i myślałam,że wszystkie zabiegi wykonują na Chodźki.Pozdrawiam serdecznie.Agnieszka
          • gandzia4 Tartulina odpowiem na pytanie. 30.03.09, 18:24
            Niestety na Chodźki w Lublinie nie ma kardiochirurgii, a kardiologia jest, że
            tak powiem nie najlepszych lotów. Moja córa ma też PDA i wozimy się również do
            CZD w Wa-wie, bo jakoś odpowiedzi kardiolog z Lublina na moje pytania, tego typu
            "A co to panią obchodzi, jak się pani nie zna na medycynie" "Na moje oko nie
            zamknie się" i tym podobne nie satysfakcjonowały mnie jako matki i raczej tym
            samym podważały one moje zaufanie co do kompetencji pani doktor, bo akurat "na
            oko" to ja bym wolała nie podejmować decyzji.
            • tartulina Re: Tartulina odpowiem na pytanie. 30.03.09, 18:45
              To rzeczywiście na nieciekawą lekarz trafiliście-współczuję.Dobrze,ze Warszawa niedaleko,a w CZD dobrzy specjalisci i dobry sprzęt.A okulistyka dziecięca?Tez tak sobie?
              • agajedi Re: Tartulina odpowiem na pytanie. 30.03.09, 19:28
                Ponieważ pytanie do mnie to odpowiem Ci tak. Rzeczywiście Lublin nie ma
                kardiochirurgii dzieci,ęcej (szkoda) i dlatego trzeba wysyłać dzieci do
                Warszawy. Ale jeśli chodzi o dziecięcego kardiologa to mamy super rewelacyjnego
                specjalistę (dr B. Połecka - DSK Lublin). Natomiast jeśli chodzi o oczy to moje
                dziecko miało mieć kaprys zacząć chorobę (ROP) w czasie wakacji. A wiadomo
                lekarz też człowiek. Jeden zabieg wykonany na miejscu przez panią doktor, którą
                stan oczu mojego dziecka zwyczajnie przerósł, a anestezjolog ściągany był
                prywatnie, bo na wyposażeniu kliniki tylko ta jedna sztuka. A drugi zabieg już w
                Warszawie, bo lekarzy brak. I tak to jest: świetny sprzęt, spora renoma, al pan
                doktor C. nie do zastąpienia w czasie urlopu. Taka polska rzeczywistość.
                • tartulina Re: Tartulina odpowiem na pytanie. 30.03.09, 19:49
                  Aga!Swego czasu dziecko mojej kuzynki zaraz po urodzeniu leżało na chirurgii z dość poważnymi problemami i wyprowadzili je lekarze z Chodźki.Dziecko z rodziny było teraz na pediatrii na badaniach i tez rodzice bardzo zadowoleni.Ale wiadomo-jeden oddział jest na wysokim poziomie,a inny nie-jak wszędzie.I wychodzi na to,ze dr C.jest nie do zastąpienia.Pozdrawiam Cię cieplutko.Agnieszka
              • gandzia4 Re: Tartulina odpowiem na pytanie. 30.03.09, 21:12
                O okulistyce się nie wypowiem, bo na szczęście oczka córa miała i ma zdrowe i
                pozostała moja dzieciarnia też. Mogę tylko powiedzieć że dobrych mają ortopedów,
                świetny jest oddział patologi noworodka, pracują tam wspaniali lekarze a
                pielęgniarki naprawdę otaczają dzieciaczki jak najlepszą opieką. Laryngologów
                mają może i nie najgorszych, ale chamskich, badanie słuchu u dziecka po urazie
                głowy polegające na krzyknięciu dziecku do ucha w którym jest podejrzenie
                perforacji błony bębenkowej jakoś też nie wydaje się prawidłowym postępowaniem.
                W sumie to każdy oddział jest na innym poziomie.
      • darecky-tata-ewy Re: Neonatologia na najwyższej półce 27.03.09, 21:46
        każdy ma prawo do własnego zdania , ja swojego o wrocku nie zmienię. Przez
        wrocławski "specjalistów" umarło dziecko naszej znajomej...
        • asiek1982_8 Re: Neonatologia na najwyższej półce 27.03.09, 21:52
          jeżeli chodzi o okulistów w Lublinie to Rzeszów musiał niejednokrotnie poprawiać
          po nich zabiegi retinopatii( wiadomości od lekarza znającego sprawę). Także
          różnie bywa.
          • tartulina Re: Neonatologia na najwyższej półce 28.03.09, 16:46
            Czyli wysyłali z Rzeszowa dziecko na leczenie okulistyczne do Lublina,a potem "poprawiali" u siebie?Bez sensu,ale u nas to wszystko możliwe.
        • mama-cudownego-misia Re: Neonatologia na najwyższej półce 27.03.09, 21:54
          Wiesz, niedociągnięcia są, szczególnie na tym jednym oddziale, o którym kiedyś
          rozmawialiśmy. Nie bez powodu najwięcej wcześniaków z problemami neurologicznymi
          pochodzi z tamtego właśnie szpitala. Ale jednak możliwości diagnostyczne... Też
          się zastanawiam, czy nie lepiej by się było w razie drugiej ciąży przenieść do
          Wałbrzycha. Ale się boje... Na Legnicę bym się mimo wszystko nie zdobyła, może i
          neonatologia na medal, ale mam obawy, czy mały szpitalik byłby w stanie
          poprowadzić trudną ciążę tak, żeby z tej opieki neonatologicznej nie trzeba było
          za bardzo korzystać.
          • darecky-tata-ewy Re: Neonatologia na najwyższej półce 28.03.09, 08:41
            Prowadzącym druga ciąże żony był ordynator (też Kowalik smile ). Dociągnął ciąże do
            36 tyg. i mimo poważnych kłopotów żona urodziła 3150g "wcześniaka". Więc chyba
            nie jest tak źle.
            • mama-cudownego-misia Re: Neonatologia na najwyższej półce 28.03.09, 08:51
              Czekaj, czekaj, to Ty już jesteś Dareckim-tatą-dwójki? smileTo czemu żeś się nie
              pochwalił?? smile)
              • darecky-tata-ewy Re: Neonatologia na najwyższej półce 28.03.09, 10:18
                bo przez nieprzespane noce od września 2008 do dzisiaj jakoś to do mnie samego
                nie dotarło smile
                • mama-cudownego-misia Re: Neonatologia na najwyższej półce 28.03.09, 11:16
                  No żartujesz?? smile
                  To wspaniała nowina! A i waga Twojego drugiego wcześniaka taka, ze każda z nas
                  by sie dała posiekać, żeby takiego urodzić. Przyjmij moje najszczersze
                  gratulacje i pochwal się jeszcze, jaka płeć, jakie imię... smile

Chyba miał rację jeden z moich znajomych, który mówił, że dobrze funkcjonujące
                  instytucje tworzą się wokół wyjątkowych osób - w Legnicy masz chyba lekarską
                  rodzinę na ordynatorskich stanowiskach, to samo w tym najlepszym szpitalu w
                  Lublinie, gdzie jest najmniejsza umieralność wcześniaków w Polsce... A we
                  Wrocławiu różnie to bywa, chociaż Małgosia miała szczęście z Korczakiem, a i
                  rodzice dzieci od Zielińskiej też bardzo sobie chwalą ten oddział. Poza tym
                  podobno nowa neonatologia przy ginekologii na chałubińskiego jest full wypas.
                  • neptunka Re: Neonatologia na najwyższej półce 28.03.09, 14:43
                    panowie Kowalikowie z legnickiego szpitala nie są rodzina smile taki
                    zbieg okolicznosci po prostu
                    • mamato2005 Re: Neonatologia na najwyższej półce 30.03.09, 09:36
                      Witam wszystkich!
                      Jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu, że mój Mateusz był pod
                      opieką legnickiej neonatologii. Lekarze i pielęgniarki to naprawdę
                      wielcy ludzie. Dokonali rzeczy niemożliwej. Przede wszystkim są
                      ludźmi, którzy mają poszanowanie do drugiego człowieka. Mieliśmy tam
                      przewspaniałą opieką, a spędziliśmy tam naprawdę sporo
                      czasu............cztery miesiące plus jeszcze kolejny. Najbardziej
                      mnie boli jak jakiś lekarz z Wrocławia, który bada Mateuszka ( a ma
                      już 4 latka) mówi, że to niemożliwe, żeby dziecko z takimi
                      przejściami było tak wyprowadzone w Legnicy. Musiałam napisać parę
                      słów....Pozdrawiam Pana Kowalika, Pana Gruszkę, Panią Beatę oraz
                      cały personel legnickiej "R" to końca życia będziemy Wam wdzięczni
                      za uratowanie życia naszego synka.
                      Mama Mateuszka
                      • darecky-tata-ewy Re: Neonatologia na najwyższej półce 30.03.09, 10:34
                        kompleksiki niektórych wrocławskich lekarzy... niestety pod tym kątem zaczynają
                        doganiać warszawkę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka