Dodaj do ulubionych

maść na blizny

27.04.09, 18:25
dziewczyny, nurtuje mnie taka sprawa, mój młody ma bliznę po operacji, dość
dużą ok 10cm na brzuszku, miał ja we wrześniu, na przełomie roku smarowałam go
maścią na blizny ok 3-4 miesiace, tak nam kazała lekarka (czemu tak późno??) i
ostatnio byliśmy z nim do kontroli, trafiliśmy na ordynatora, zbadał go i
stwierdził że już ok, że zdrowy, ale o te bliznę się nie zapytałam
możecie mi powiedzieć czy ja mam mu ten brzuszek smarować?
jak ocenić czy potrzebuje tego??
będę wdzięczna za rady
Obserwuj wątek
    • jolantusia1 Re: maść na blizny 27.04.09, 19:15
      bliznę mozna smarować dopiero po całkowitym zagojeniu się rany, dlatego pewnie
      tak późno kazali ci smarować. Mój młody ma bliznę po operacji około 12cm - miał
      operację w wieku 2,5roku, teraz ma prawie 16 i niestety dalej jest widoczna.
      Smarowałam cepanem (wtedy tylko to było dostępne), zbladła bardzo i się
      zmniejszyła ale jest. Smarowaliśmy około roku. Tak więc nie poddawaj się,
      smaruj, nie zaszkodzi mu to a może tylko pomóc. Pozdr
      • tolka11 Re: maść na blizny 27.04.09, 19:17

Ja bliznę po cc smarowałam contratubexsem (czy jak to się pisze).
        tylko nie wiem czy to dla dzieci też jest.
      • 31patrycja Re: maść na blizny 27.04.09, 19:19
        Witam a mogłybyście napisać mi czy ta maść jest na receptę mój synek ma cały
        pocięty brzuszek 14 operacji a lekarze w CZD mówili że na jego brzuszek nie
        pomoże maść ale może warto spróbować?
        • jak47 Re: maść na blizny 27.04.09, 19:35
          Ta maść nie jest na receptę, ale myslę, ze warto skontaktować się z chirurgiem
          plastykiem niech on się wypowie co można zrobić. Dobre są opatrunki silikonowe
          (silon) tylko na dużej powierzchni nie chcą się trzymać, jest też maść
          silikonowa veraderm. Można zrobić też plastykę blizny, ale o tym też decyduje
          chirurg plastyk. Sama mam obleśną bliznę po cesarce i też się zastanawiam nad
          plastyką w przyszłości, chyba że będę miała 2 cc po starej bliźnie i ładniej
          mnie zszyją.
          • asiaiwona_1 Re: maść na blizny 27.04.09, 21:19
            ja przepraszam, że podpinam się do tego wątku, ale ja w podobnej
            sprawie, choć blizna jest raczej błacha w porównaniu z tym
            waszymi...
            Córka ma na buzi pod okiem taką dziurkę-bliznę po ospie. Wiem, że
            dziurki już nie załatam, ale może tą bliznę by czymś smarować co by
            się kolorystycznie zrównała z buzią. Bo na razie to jest to taka
            czerwona kropa - jakby ledwo co strupek oderwała. Ma też takich
            kilka na ramionach i brzuszku, ale ta ba twarzy najbardziej mnie
            martwi, bo i tak jest już "naznaczona" chyba przetokami tak pod
            oczkami w kącikach, i żaden lekarz nie wiem co z tym zrobić sad
            • skomroch1 Re: maść na blizny 27.04.09, 21:37
              Ja po CC smarowałam contratubeksem9tez nie wiem, jak się pisze), małemu jak się
              oparzył łapkę tym samym.
              Asiaiwona, czasem blizny długo zachowują ciemniejszy odcień, ale najczęściej
              zrównują się z odcieniem skóry. Ja mam po CC bliznę cały czas ciemną w środkowej
              części, a to już 2 lata, ale jednak z miesiąca na miesiąc jaśnieje.Nie zaszkodzi
              kontratubeks, czy jak się to tam pisze, bo to maść na bazie wyciągu z cebuli.
            • jak47 Re: maść na blizny 27.04.09, 21:40
              uważaj z preparatami na blizny, bo one często są na blizny przerostowe i jeżeli
              to jest takie wgłębienie to może jeszcze pogorszyć sprawę. To samo zblednie,
              tylko potrzeba czasu, czasem nawet pół roku albo i dłużej. ja pamiętam, ze też
              miałam takie wgłębienie po wiatrówce na nosie w kolorze skóry, jeszcze jako
              nastolatka, ale teraz już mi zupełnie zlazło. zobaczysz, u takiego małego
              dziecka ciało się pięknie regeneruje i z czasem powinno być dużo lepiej, a jak
              dorośnie i będzie jej to przeszkadzało to pewnie już będą takie cuda w medycynie
              estetycznej, że sobie to usunie. już teraz robią takie rzeczy laserowo. a mój
              synek ma takie małe blizenki po wkłuciach na nóżkach i rączkach... i wzruszają
              mnie bardzo...
              • jak47 Re: maść na blizny 27.04.09, 21:41
                to było do asiaiwona
                • asiaiwona_1 Re: maść na blizny 27.04.09, 22:13
                  dzięki za rady smile
            • lazy_lou asiaiwona 30.04.09, 00:30
              wiesz, jesli to jest takie czerwonawe to mozesz probawac to nascia z
              wit a po prostu natluszczac. ja tak mialam potradzikowo- na dlugo
              zostawaly czerwone placki po syfkach uncertain
              i po masci z wit A sie rozjasnialy.
    • 100ania Re: maść na blizny 27.04.09, 21:38
      Nam kazali smarować bliznę na łapce Contactubexem (to jest bez recepty) zaraz po zdjęciu szwów.
      • zurawska.barbara Re: maść na blizny 27.04.09, 22:20
        widzę ze wiele osób w temaciesmile
        no ja mam contractubex wlaśnie, tylko nie wiem czy dalej smarować, kończy nam
        się pierwsza duża tubka, blizna jest w kolorze skóry, jednak czuć że twardsze i
        grubsze niż skórka. jak mam ocenić czy nadal trzeba, pani w aptece powiedziała
        że co najmniej dwa razy dziennie, ja smarowałam prawie zawsze dwa razy. ale on
        sie kiepsko wchłania, Wam też?? nie wiem czy zostawiać warstwę na skórze czy
        wsmarowywać wszystko, starałam się wszystko.
        • jak47 Re: maść na blizny 27.04.09, 22:31
          ta maść jest właśnie na takie zgrubienia, najważniejsze jest masowanie w tym
          wszystkim, ale wzdłuż blizny - można tak przciągnoć mocniej palcem, albo robić
          delikatne kółeczka, nawet z 5 minut, potem można nałożyć jeszcze warstwę i
          przykryć folią spożywczą i potrzymać 0,5 h, ale to są rady dla dorosłych, więc
          może lepiej zapytać jeszcze chirurga
    • jak47 Re: maść na blizny 27.04.09, 22:34
      kurcze, ja tych blizn po wkłuciach nie smaruje Miśkowi, są w kolorze skóry, ale
      takie wypukłe. może też powinnam? tak sobie myślę, że jak dorośnie to jeszcze
      będzie na nie podrywał dziewczyny wink ale oczywiście to nie jest powód dla
      którego nie smaruje.
    • workmama Re: maść na blizny 30.04.09, 11:19
      Nie czytałam powyższych postów,więc jak sie powtórze to sorki.Podobno maść ze
      śluzu ślimaka jest rewelacyjna na blizny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka