wrronia Między Mamami 02.12.09, 09:12 Dzisiaj o 11 na TVP1 zapraszam do oglądania programu Odpowiedz Link
wrronia Re: Filip i Malina - 31 tyg 05.03.10, 22:37 W ogóle to no... pozdrawiamy! Klony mają już 8 miesięcy!!! Jezusicku kiedy ten czas zleciał. Jeszcze tak nie dawno temu były takie maciupkie a teraz proszę... Malina 8kg, Filip 7,5kg. Ogólnie rzecz ujmując to mamy się dobrze. rehabilitujemy się intensywnie i efekty są aż miło. Tylko patrzeć jak zaczną same siadać i raczkować. Malina szczególnie wyrywa się do raczkowania i do CHODZENIA. Choć nie da rady utrzymać ciężaru swojego ciała i tak jest wniebowzięta gdy chodzi się z nią trzymając ją pod pachami. Filip troszkę zmiękł. Jego wzmożone napięcie ma się świetnie, ale już nie jest tak intensywne jak kiedyś. Też lubi pozycję siedzącą, marzy o raczkowaniu do przodu i uwielbia stać na nóżkach. Naszym problemem numer jeden teraz to jego furczenia. Walczymy już z nimi ponad 2 miesiące i zero efektów. Filip jest zdrowy, tylko furka mu w klacie jakby miał mega zapalenie oskrzeli. A nie ma. Mamy skierowanie do poradni tej od płuc. Zabijcie, ale nie pamiętam nazwy. Ciekawe co wymyślą. Z powodu tych furczeń dwa razy brał antybiotyk po 10 dni, ale pomogło to tylko w sprawie oka, które mu ropiało, a które przestawało po leczeniu, i wracało po odstawieniu leków. Istny meksyk. Teraz oko ma się dobrze, antybiotyku nie bierze, furczy jak furczał. Ach no i przez te leki ominęły go 2 okazję na szczepienia, więc nie jest F szczepiony. Malina za to już zaliczyła 3 szczepionki i 24 następna wizyta. Może uda się Filipa wcisnąć przy okazji. Doprawdy chciałabym już ruszyć z jego szczepionkami. Mamy się dobrze. Bardzo dobrze. Wszystkim wcześniakom tego życzymy PS. A no i zaliczyliśmy podróż na Śląsk! 300km. Było intensywnie bardzo. Daliśmy radę. Dzieciaki dały radę Odpowiedz Link
gojapio Re: Filip i Malina - 31 tyg 05.03.10, 22:52 Klony należałoby klonować! wielkie gratulacje i do rychłego zobaczenia z Klonami live (niech tylko śniegi i psie kupy zejdą) Odpowiedz Link
tumigutek5 Re: Filip i Malina - 31 tyg 06.03.10, 09:01 No nareszcie jakaś info....już chciałam twego wątku szukac , co byś się odezwała. No ale wieści super i niech już znajdą przyczynę tych furczeń. A ten od płuc to pulmonolog Odpowiedz Link
mama_krasnalka Re: Filip i Malina - 31 tyg 11.03.10, 13:43 witam my podobnie urodziliśmy sie jak twoje "klony" napisz jak tam dzieciaczki, czy chodzicie na rehabilitacje, jak postępy ? pozdrawiam Odpowiedz Link
wrronia Re: Filip i Malina - 31 tyg 12.03.10, 08:33 U nas wszystko dobrze! Dzieciaki rosną jak na drożdżach i bardzo ładnie się rozwijają! 10 marca Malina zaczeła raczkować!!! i każdego dnia wychodzi jej to coraz sprawnij (dzisiaj rano np. postanowiła zejść z łóżka. Łapałam ją w locie.) Dzieci zaczęły być późno rehabilutowane, bo dopiero od stycznia. Ćwiczymy za to bardzo intensywnie. Rehabilitantka przychodzi do nas do dommu 3x w tygodniu. Malina miała obniżone napięcie, a Filip wzmożone. Młodej jakoś szczególnie to nie przeszkadzało i gdy zaczeła być ćwiczone bardzo itensywnie zaczęła się rozwijać. Filipowi natomiast WNM dość mocno wszystko utrudniało. Radził sobie z tym i rozwijał się ale dłużej trwało żeby go trochę rozluźnić. Dalej te napięcie jest wzmożone, ale już dużo mniej i ładnie się rozwija. Dzieciaki ważą teraz około Malina 8100g, Filip 7600g. Dzisiaj idziemy na kontrolę do neurologa i zobaczymy co nam powie. Nasza rehabilitantka rozwojowo ocenia dzieci na swój wiek urodzeniowy. Mam nadzieję, że się to potwierdzi Czeka nas jeszcze badanie wzroku pod kątem wady wzroku. Chcemy się jeszcze wybrać na przesiewowe badanie słuchu. Jest naprawdę dobrze. Maluchy są niesamowite. Odpowiedz Link
gojapio Re: Filip i Malina - 31 tyg 12.03.10, 09:04 łącznie prawie 16kg żywej, ruszającej się wagi masz już w domu, ale ledwoś co rodziła naprawdę jestem dla Was pełna podziwu - i dla zdolności dzieciaków, i tego, że ogarnęłaś to wszystko tak organizacyjnie, że klony wymiatają konkurencję Odpowiedz Link
wrronia Re: Filip i Malina - 31 tyg 12.03.10, 15:12 Lekarka ocenia dzieci na 8-9 miesięcy!!! Cała jestem w skowronkach!!!! W najśmielszych snach nie liczyłam na to, że tak szybko nadrobią!!! Odpowiedz Link
mama_krasnalka Re: Filip i Malina - 31 tyg 12.03.10, 20:53 Witam, ciesze sie ze u was wszystko oki ;] Nas syn ma 9 miesiecy urodzeniowe a lekarze daje mu 14 miesięcy hihi, bo w sumie tak wygalda ma 10 kilo i 82 cm ;] widac dzieci z 31 tygodnia daja rade ;] Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: Filip i Malina - 31 tyg 12.03.10, 21:38 Super! Gratuluję i życzę dalszych postępów Odpowiedz Link
wrronia Chwalimy się 01.04.10, 09:15 Dzisiaj pochwalimy się naszymi siatkami centylowymi. A co sobie będziemy odmawiać Malina Filip Oczywiście są to wykresy dla dzieci urodzonych przed 32 tygodniem. Odpowiedz Link
wrronia Re: Chwalimy się 01.04.10, 09:19 Jakieś lewe są te linki do siatek no to dodam własne Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: Chwalimy się 01.04.10, 09:59 Chciałabym aby nasze siatki tak ładnie wyglądały jak Wasze Gratuluje, wszystkiego dobrego Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: Chwalimy się 01.04.10, 10:41 super, mój tyle ważył jak miał ponad dwa lata Odpowiedz Link
kiri77 Re: Chwalimy się 01.04.10, 11:06 super siatki centylowe I oby tak dalej maluszki sie rozwijaly Moj szkrabik niestety takich pieknych siatek nie ma no ale zaczynal od duzo mizszej wagi teraz jestesmy ponad wszytkimi centylami heheh ma 7,5 mc i wazy 4900g no ale mam nadzieje ze niedlugo i u nas sie poprawi i tez bediemy mogli pochalic sie ladnymi siatkami (ze juz znajdujemy sie na nich hehehe ) Zyczymy duzo zdrowka Odpowiedz Link
monika.rz.86 Re: Filip i Malina - 31 tyg 01.04.10, 11:20 To fajnie, że dzieci dobrze się rozwijają. A swoją drogą. Ja urodziłam Maję i Oliwkę właśnie w Sokołowie 9 lipca. Maja była na oddziale ITNiN prawie 3 miesiace. Nie wiem jak to się stało, że się nie poznałysmy.Ale może dlatego, że Twoje dzieciaczki były w różnych szpitalach. Odpowiedz Link