elaelisheva 08.03.10, 19:00 rękawów i swetrów robionych "od góry" (najlepiej bez zszywania...) polecam na dole strony CUSTOM KNITS. Wszystko ślicznie opisane i narysowane. Miłego dziergania życzę vyazanie.zhenzhurnaly.com/category/raznye/next/4 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.lea Re: Wielbicielkom 08.03.10, 20:09 Dzięki Ci dobra kobieto Wielbicielką jestem, zamierzam opanować tę sztukę, na razie idzie mi marnie, bo w necie za dużo nie można poczytać na ten temat, i trochę sama kombinuję, jak koń pod górkę, jak tu od góry zrobić dekolt w szpic, lub głęboko wycięty półokrągły. I rękawy rzędami skróconymi, bo chyba będzie się zbierać za dużo włóczki pod pachą, jak machnę cały rękaw na okrągło. Podobno, taką dobrą książką do obliczania, co i jak jest "Knitting from the Top" Barbary Walker, niestety nie znalazłam do tej pory, nawet na ff forum. A nie chcę kupować w ciemno, nawet na Amazonie nie można jej przejrzeć. A tutaj foto instrukcja - typowy raglan od góry dla zainteresowanych: www.knittingpureandsimple.com/knitalong.html Odpowiedz Link
elaelisheva Re: Wielbicielkom 08.03.10, 20:28 Ta ma tę zaletę, że nie musisz jej kupować, można sobie ściągnąć wersję elektroniczną na komputer. Między innymi z tego powodu kocham internet... Odpowiedz Link
staua Re: Wielbicielkom 08.03.10, 20:48 Mam Custom Knits (kupilam ksiazke, i nie zaluje) - jest swietna, nauczylam sie z niej wiele technik, a i modele sa fajne i bardzo dobrze da sie je zmieniac wedle swego widzimisie. Polecam. Polecam tez blog Wendy Bernard - Knit and Tonic, gdzie sa inne modele, rownie mile technicznie. Odpowiedz Link
joanna-olga Re: Wielbicielkom 08.03.10, 21:46 Mam tę książkę od wielu miesięcy, kupiłam przez Empik. Techniki wyłozone łopatologicznie. Mogę polecić z czystym sumieniem. Rękawy rozliczane są jak u Barbary Walker. Jedna tylko malutka uwaga, ciszej jednak polecajmy sobie "wersję elektroniczną", bo to jednak zwykły pirat a nie szlachetny e-book. Odpowiedz Link
elaelisheva Re: Wielbicielkom 08.03.10, 22:02 Uwielbiam "papierowe" książki, ale szczupłość miejsca nie pozwala mi na ich kolekcjonowanie. Mam tylko "wybrane z wybranych", reszta niestety musi być w tej mniej przyjemnej formie czyli w komputerze. A tak formalnie - nie wolno udostępniać, pobierać wolno... Odpowiedz Link
mi.lea Re: Wielbicielkom 08.03.10, 22:41 W wersji elektronicznej tej książki istniejącej w sieci nie ma między innymi strony 162, na której jest opisana właśnie technika robienia rękawów rzędami skróconymi . Ja też bardzo lubię książki papierowe, ale kota w worku nie kupuję, po tym, jak się nacięłam parę razy i włosy z głowy rwałam. Komentarze na Amazonie tez nie zawsze są adekwatne do zawartości. Odpowiedz Link
joanna-olga Re: Wielbicielkom 08.03.10, 23:19 Abstrahując od ceny książek, bo i Amazon drogi jesli doda się koszt wysyłki i Empik też nie tani, to Empik ma tę przewagę, że jesli człowiek zamówi książkę i z jaiegokolwiek powodu nie spodoba się ona, to zawsze można zwrócic bez podawania przyczyn. Jedyny warunek - książka nie może nosic sladów kopiowania, skanowania i uzywania. Większość książek kupuję u nich i nigdy nie miałam problemów. Oczywiście najmilej jest pojsc do księgarni, ale tam tez tanio nie jest. Ostatnio w stacjonarnej ksiegarni za dosyć popularna ksiazke robótkową zapłaciłam 17 funtów. Odpowiedz Link
mi.lea Re: Wielbicielkom 08.03.10, 23:54 Dziękuję za informację Nie wiedziałam, że w Empiku "można oddać, jak się nie spodoba". Zwracam się do wielbicielek robienia bezszwowego, oraz top-down, jakie inne dobre książki polecacie? Pisząc "dobre" mam na myśli te, które wyjaśniają technikę takiego sposobu robienia, bo na modelach specjalnie mi nie zależy. Ja osobiście i tak zawsze mierzę się sama i wyliczam oczka, więc nie robię wg wzoru, tylko raczej wykorzystuje schemat i krój. Ale najpierw muszę poznać solidne podstawy. Odpowiedz Link
staua Re: Wielbicielkom 09.03.10, 00:39 Naprawde, "Custom Knits" moge polecic z czystym sumieniem. Nie zawiedziesz sie. Wlasnie techniki robienia dopasowanych do wlasnych wymiarow ubran sa tam opisane bardzo przejrzyscie. Odpowiedz Link
joanna-olga Re: Wielbicielkom 09.03.10, 08:56 Obydwie autorki, i Wendy Bernard i Barbara Walker, stosują tę samą technikę i metody, ale moim zdaniem Custom Knit jest nowoczesniejsza w formie i przez to przyjemniejsza w korzystaniu. Odpowiedz Link
zettrzy Re: Wielbicielkom 09.03.10, 15:20 > Abstrahując od ceny książek, bo i Amazon drogi jesli doda się koszt > wysyłki i Empik też nie tani, to Empik ma tę przewagę, że jesli > człowiek zamówi książkę i z jaiegokolwiek powodu nie spodoba się > ona, to zawsze można zwrócic bez podawania przyczyn. to jest wlasnie cecha Amazona - do tego stopnia ze czesto w recenzjach czytelnikow ktos sie przyznaje do zwrotu ksiazki, jesli takowa byla ponizej oczekiwan zwrocic do amazona mozna absolutnie wszystko, bez zadnej przyczyny, tyle ze istnieja jakies tam ograniczenia czasowe Odpowiedz Link
joanna-olga Re: Wielbicielkom 09.03.10, 16:35 To prawda, że do Amazona tez można zwracac, tylko że my mieszkamy w Polsce i koszt wykonania zwrotu jest bardzo wysoki. Odpowiedz Link
aga.kulka Re: Wielbicielkom 09.03.10, 11:24 W podanym linku do książki Custom Knits zawartość jest niestety uboga ponieważ zawiera zaledwie 40 stron z tej książki (zamiast około 160). Jednak i tak po tej zawartości można się zorientować w jaki sposób jest wszystko wytłumaczone i opisane. Do mnie to trafia, więc chyba ją kupię, zobaczę jak to wygląda przez Empik. Odpowiedz Link
artesanka Re: Wielbicielkom 10.03.10, 12:07 Link super - dzięki Pozwala obejrzeć co jest w środku, a nie kupować przysłowiowego kota w worku. Książka bardzo mi się spodobała i znalazłam ją tutaj. Cena prawie 20 dolarów, ale już nie dochodzą koszty wysyłki więc chyba się skuszę, bo jestem wielką fanką dziergania od góry Odpowiedz Link
elaelisheva Re: Wielbicielkom 10.03.10, 12:22 Ja już tam kupiłam i jest w drodze... Nie lubię zszywania i wszystkie techniki "bezszwowe" są dla mnie the best. Mam jeszcze kilka pozycji w tym temacie "na oku" i w komputerze. Odpowiedz Link