Dodaj do ulubionych

zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -załama

IP: *.radom.vectranet.pl 06.05.11, 15:54
Kupiłam 4 mce temu Punto I, 1,1. Mam 28 lat, prawko od 8 mcy - chciałam OC w Warcie,a tu zasunęli mi 1700 zł! Bez przesady.....
Pojechałam do brokera innego Multiagencji i Pani wyszukała mi najtańsza opcję firmy X za 1244 zł....

Jak to mozliwe,ze OC za malego starego Punto tyle kosztuje? Przed kupnem samochodu uzywalam licznikow roznych na tje pojemnosci i roczna skladka wychodzila 800zł.

MLODZI KIEROWCY BEZ ZNIZEK, ILE PLACICIE WASZE OC? MYSLALAM,ZE TAM PADNE NA KRZESLE.

Obserwuj wątek
    • hazzard Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 06.05.11, 19:59
      Warta czy PZU ma b. drogie kwoty ubezpieczenia - opłaca się dopiero po iluś latach bezszkodowej jazdy ubezpieczać auto w PZU. Ale 1244zł samego OC to i tak gruba przesada. Ja w pierwszym roku za Getza 1.3 w pakiecie OC+AC+NNW zapłaciłam 1700zł, ale w drugim roku już 1300zł z groszami(ta sama opcja w Hestii czy PZU wyniosłaby chyba 2400zł!!!). Ubezpieczałam się w PTU, a nie w żadnym direct.

Za samo OC powinnaś zapłacić nie więcej niż 800-900zł.
      • Gość: Agi_Świeżak Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.radom.vectranet.pl 06.05.11, 23:14
        Tez wg kalkulatów interntowych paru firm wychodziło 800-900zł.
        W biurze podała mi firmę BTA, na 2 raty ( w tym NW na 10 tysięcy od siedzenia) = 1 rata 697 zl jako skladka podstawowa i 1234 zl jako skladka do zaplaty.

BTA było porownywalnie najtansza opcja z jakas inna firmą, ktora byla 30zl tansza i bez NW...

OC wykupione - nie ma odwrotu.

Rabunek w Biały dzień... to cala moja pensja
        • Gość: wujek_dobra_rada Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.skynet.net.pl 07.05.11, 13:35
          Jaki tam rabunek, wychodzi Ci po 125 zeta za miesiąc a prawie napewno w kogoś pukniesz lub zarysujesz :) A to już nie przelewki i nastukać parę tysi za niemal niewidoczną szkodę w czyimś drogim aucie to betka.
          Poza tym muszę Cię rozczarować to dopiero początek :) Jazda autem to nie tylko benzyna i OC, poczekaj do pierwszej wizyty w warsztacie, jakieś tam klocki ham, olej, filtry ew. tarcze ham. i już masz ze 600,- jak nic :) Punto I ma już parę latek także dojdzie Ci zapewne coś tam w zawieszeniu i kolejne setki lecą :)
          • Gość: wujek_dobra_rada Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto EDIT IP: *.skynet.net.pl 07.05.11, 13:38
            Oczywiście wychodzi Ci po ok. 103PLN/m-c
          • Gość: Agi_Świeżak Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.radom.vectranet.pl 07.05.11, 15:46
            Tak, tak wiem... Byl u mechanika juz 3 razy, zalozylam nowa isntalacje gazowa, do wymiany bly reduktor (250zl), z apierwszym razem u mechanika dalam 300zl , za drugim razem 600zl,a za trzecim razem (pod katem przegladu zebt miec wszystko juz na tip top - 800zl. Zawieszenie jest OK, to co robilam to
            -pasek rozrzadu
            -cylindry tylne
            -reczny
            -przekaznik stopu
            -swiece
            -kable
            -rozrusznik
            -calty remont podlogi + konserwacja (blacharz = 800zl)
            -linkę do bagaznika
            -olej dolewany
            -filtr gazu wymieniany
            -nowa klamka
            KWESTIE ESTETYCZNE: sw. krzysztof poswiecony na sw. krzyzu w Nowej Slupii, stojak na GPS, pokrowce z Allegro

Zdaje sobie sprawę z wydatkow - to byla bardzo przemyslana decyzja
            • taglinda wątek poboczny, ale ciekawy.... 03.06.11, 09:06
              współczuję ceny ubezpieczenia, ale przy okazji zapytam, bo chyba nie ogarniam:
              jakie jest sens instalacji gazowej w aucie 1,1 l?

jeżdzilem punto 1,2, więc chyba da się porównać; autko paliło jakieś 5,5 l /100 km na trasie i niecałe 7 l w mieście. Ile kosztuje instalacja gazowa do takiego malucha, i ile trzeba jeździć, żeby to zaczęło być opłacalne? Bo mam wrażenie, że zanim wydatek się zwróci, to punto pojedzie na szrot.

(pomijam tutaj takie kwestie jak trwale obciążona dupa, zawieszenie itd.)
            • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: 217.8.178.* 03.06.11, 09:40
              -calty remont podlogi + konserwacja (blacharz = 800zl)

faktycznie, przemyślana decyzja...
              tyle samochodów jest na rynku, naprawdę można trafić na porządne egezmplarze. nie trezba kupowac szrotów za grosze, zeby potem w nie wkładac wuchtę kasy.

rozumiem rozrząd, olej, filtry - to podstawa. ale kupowac coś, co jest złomem? (podłoga, rozrusznik...)?
          • Gość: hella oczywiscie, ze rabunek i to w biały dzień :P IP: *.icpnet.pl 02.06.11, 21:50
            ubezpieczalnie windują ceny masakrycznie.
            mi przyszło za OC o 200 zł wiecej niz w zeszłym roku. kontynuacja, od samego poczatku bezszkodowa jazda, prawo jazdy kilkanaście lat... i z 728 w zeszłym roku zrobiło sie 928 w tym roku.
            PZU, silnik 1998cm3
    • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 06.05.11, 22:08
      Mam 3coś lat, prawo zrobione w r.2011, najtańsze OC znalazłam w Warcie, na 2 raty trochę ponad 1100. Silnik też 1.1... Warszawa (to chyba też się uwzględnia). Chyba największym problemem był fakt, że jestem "mlodym kierowcą".
      W PZU za paket OC_AC zażyczyli sobie ponad 3000.
      Następny po Warcie był Allianz, już nie pamiętam - 1200 (na raty wiecej?)? 1400? za OC. OC+AC chyba 2200.
      U innych jeszcze drożej. Przynajmniej wg internetowych liczników, poza tym w niektórych TU pytałam osobiście.
      Niestety, tak to kosztuję. Po kilku latach może będziesz miała wiecej zniżek ;)
      • Gość: magda Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 22:28
        Sprawdz w LINK4, oni maja dosc tanie ubezpieczenia.
        • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 06.05.11, 22:39
          no i sprawdziłam... 2063,54 :>
          • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 06.05.11, 22:43
            aha, to było OC
            OC+AC bez własnego udziału 4458,35.
            Na 4 raty wiecej.
            To LINK4...
      • Gość: Agi_Świeżak Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.radom.vectranet.pl 06.05.11, 23:18
        Jesli masz 36 lat, to w Warcie zmienily sie zasady podobno, i osoby po 35 r.ż maja chyba 10% znizki, stad moze taniej wyszlo Cię,
        Mamy te same silniki, prawko zrobione w tym samym roku,a jednak nasze skladki sie roznilyby, bo moja w Warcie na dzien dzisijesyz wynosialby 1700zl! A twoja przy identycznych parametrach ''torche ponad 1100''. Roznica 600zl.... i pytanie brzmi dlaczego. Albo chodzi o próg 36+ albo o płeć, bo innego logicznego wytlumaczenia nie znajduję buuu
        • Gość: ola Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 06:37
          Pamiętaj,że zawsze możesz zmienić ubezpieczyciela tylko chyba miesiąc przed końcem musisz wypowiedzieć umowę.Ja kiedyś szukałam taniej firmy i znalazłam Samopomoc,tam było najtaniej.Nie wiem,ile w Twoim wypadku wyszło by w tej firmie ubezpieczenie,może warto sprawdzić,rok szybko minie i można się przenieść do innej firmy.
          • Gość: ABC Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.11, 11:52
            > Pamiętaj,że zawsze możesz zmienić ubezpieczyciela tylko chyba miesiąc przed koń
            > cem musisz wypowiedzieć umowę

Najpóźniej dzień przed końcem, ale UWAGA!!! liczy się nie data nadania poleconego z wypowiedzeniem, ale data jego DORĘCZENIA.
            Dlatego kiedy mało czasu a masz blisko biuro ubezpieczyciela (nie agenta!) lepiej złożyć wypowiedzenie osobiście.
        • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 07:55
          cyt:
          "Albo chodzi o próg 36+ albo o płeć, bo innego logicznego wytlumaczenia nie znajduję buuu"
          i to, i tamto... pomijając fakt, że jesteśmy tej samej płci :)
          ale jest też cała reszta- ilość dzieci, samochodów w rodzinie, kierujących tym samym pojazdem itd..
          A jednak duża różnica... 1700! nieźle...
    • Gość: ABC Nigdy w PZU IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.11, 11:48
      Za pierwszy samochód siedmioletni (pojemność 1.3) kupiony tydzień po zdaniu prawa jazdy (więc zero zniżek) zapłaciłem 1120 zł, mając za to OC, NNW, Assistance e UE, nie tylko w Polsce, AC z wykupionym udziałem własnym (cena urosła o 10%) i opcją ewentualnej naprawy na częściach nowych, bez liczonej siedmioletniej amortyzacji.
      Do tego samochód zastępczy na czas awarii (nie wypadku, a awarii na drodze) i hotel.
      Ten assistance był przydatny, bo jeździliśmy z rocznym dzieckiem i auto dwa razy się zepsuło.
      Raz spaliśmy w hotelu, raz na lawecie powieźli nas w nocy pod dom a auto do wskazanego warsztatu blisko domu.

Kiedy kupiłem auto, było ono ubezpieczone przez poprzedniego właściciela w PZU.
      Gdy wypowiadałem OC zaproponowano mi przedłużenie w PZU. Składka samego OC wyniosła 1900 zł.

Wnioski wyciągnij sam(a).
    • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 08.05.11, 08:04
      ok, ale piszecie: w pierszym roku zapłaciłam/ zapłaciłam... w drugim...
      W którym? Bo w w 2003 czy w 2010 - to jest rółznica...
      ABC, podziel się- gdzie znalazłes taką ofertę? i kiedy? ;)
      • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.11, 03:51
        Rzeczywiscie ABC to chyba dane sprzed kilku lat. Poł roku temu za AC na minivana 4-letniego 3500 zl.
        • Gość: inny bez przesady IP: *.statnet.pl 03.06.11, 08:17
          W tym roku do siedmioletniej Vectry C 1.8 (w styczniu) kupiłem OC+AC+ najlepsze assistance w mDirect i kosztuje mnie to około 2200/rok...
          ...tylko że zanim kupiłem, sprawdziłem wszystkich.

Przy okazji słowa podziękowania dla Ergo Hestia, która jako jedna z nielicznych sprzedaje OC na krótsze (niż rok) okresy i ma (co ważniejsze) wyedukowanych agentów, którzy rozumieją, że nie trzeba mieć do tego komisu samochodowego.
      • Gość: ABC Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.11, 12:40
        Mam zniżkę za dwa lata jazdy bez stłuczki. Zatem to było dwa lata temu.
        Teraz skalkulowałem w mBnku OC, NW, Assistence Europa, hotel, samochód zastępczy itd. BEZ AC. 560 zł.
        Będzie jeszcze taniej, bo w tej chwili nie mam jeszcze prawa jazdy ponad trzy lata i dlatego doliczają mi zwyżkę z tego powodu na OC.
        PZU - z ciekawości - 1270 zł. Chyba był rekordzista (kalkulacja przez internet) z ponad 1700 zł za OC.
        Teraz auto będzie prawie dziesięcioletnie i nie opłaca mi się go już ubezpieczać AC, bo i tak w nic prawie nie dostanę gdyby coś się zdarzyło.

Popytajcie u brokerów lub choćby poszukajcie w internecie, a znajdzie się tanie OC.
        • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 09.05.11, 13:48
          w mBanku to chyba trzeba mieć konto?
          • Gość: inny tak IP: *.statnet.pl 03.06.11, 08:19
            Teraz to będzie kosztować dodatkowe 2 zł/mc (o ile nie będziesz robił zakupów debetówką (być może da się z debetówki zrezygnować?))
    • lanou Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 02.06.11, 20:17
      To się ciesz że tylko tyle. Za 2 litrowe 16 letnie auto (prawko miałem wtedy 7 miesięcy) dali mi 4300 OC więc twoje 1244 się chowa.
      Zasada jest taka. Im starsze auto, młodszy kierowca, krócej posiadane prawo jazdy, większy silnik i częstsze zmiany właścicieli, tym większa jest stawka. Stawka podstawowa dla mnie, jako 19-letniego gościa wynosi 3600, do tego jeszcze dochodzą zwyżki. Jako że nie miałaś na siebie zarejestrowanego auta, którym nie spowodowano wypadku, zniżki za bezszkodową jazdę Ci się nie należą. Młody wiek, krótko prawko, a punto rewelacyjnym autem nie jest. Ubezpieczyciele biorą pod uwagę też właśnie jakość auta. Znajomy jak kupił bmw e92 w salonie to zapłacił 700 zł za OC, chociaż ma 1.8 silnik. Po prostu nowe, porządne auto, którym ciężej spowodować wypadek, bo nie ma szans żeby miało wadliwe hamulce.
      Ciesz się że tak mało płacisz.
      • Gość: wasz egzaminator Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.opera-mini.net 02.06.11, 20:52
        kupiłem synowi auto, pół na siebie. Przejął moje zniżki 60 %i w HDI zapłaciłem 449 zł (900cm)
        • Gość: dad Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 02.06.11, 21:29
          Ale jak młody kogoś puknie, to Twoje zniżki pójdą wydaje mi sie w ch..
          • Gość: dad Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 02.06.11, 21:37
            Ja 33 lata, prawko od roku, Golf iv `97 1.4, samochodu używa również kobieta (młodsza)+ małe dziecko, pojazd garażowany na prywatnej posesji (chociaż to akurat ściema, ale 50zl w kieszeni), za OC+NNW zapłaciłem rok temu w Axa 950zl. W tym roku już 100zl mniej. No, ale to i tak dużo biorąc pod uwagę grata.
            • hoovercraft Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 03.06.11, 13:37
              Z ciekawości - co ma garażowanie do OC? Z AC rozumiem, bo łatwiej ukraść, ale OC? Ryzyko, że się linka od ręcznego urwie i auto się gdzieś stoczy kosztuje 50 zł?
              • Gość: dad Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.play-internet.pl 03.06.11, 20:20
                Ja po prostu wypełniałem arkusz internetowo sprawdzając różne opcje. Garażowanie obniżyło końcową kwotę o te właśnie 50zł. Można jedynie przypuszczać, że prawdopodobieństwo stłuczki na parkingu będzie sporo wyższe niż na prywatnej posesji. O dziwo duże lub małe miasto nie zmieniło raczej składki.
          • mecenas_misiura Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 03.06.11, 06:15
            Nie pójdą tak bardzo w ch....

Miałem w zeszłym roku 1 stłuczkę (wcześniej żadnej) - przy ubezpieczeniu w hestii, Teraz zmieniłem na liberty, i mimo zgłoszonej szkody zapłaciłem mniej niż w zeszłym roku.
        • rys82 Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 03.06.11, 08:49
          Ja zrobiłem podobnie, kupiłem ze swoim rodzicem, bo prawo jazdy mam dopiero od 3 lat, więc niewielkie zniżki. Zapłaciłem za OC 560 zł, a za AC 2070. Nie mam pojęcia ile by mnie to kosztowało, jakby wziął na siebie. Zwłaszcza, że samochód ma 3,5 litra silnik.
      • Gość: hunasker Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: 195.75.207.* 03.06.11, 07:54
        wiek samochodu przy OC praktycznie niema znaczenia.
        liczy sie przedewszystkim pojemnosc, bo to jest podstawa do liczenia dalej.
        pozniej dochodza takie rzeczy jak znizki za bezszkodowa jazde, kontynuacje, platnosc za caly rok itd itp
        no i zwyzki czyli wiek kierowcy, jakies szkody itd itp.
        do tego miejsce zamieszkania, duze miasto wieksza szansa na stluczke niz kozia wolka gdzie sa 2 skzyzowania.

a to czy samochod nowy czy nie, czy z salonu czy nie to niema znaczenia przy OC.
        • Gość: inny taak IP: *.statnet.pl 03.06.11, 08:23
          > liczy sie przedewszystkim pojemnosc, bo to jest podstawa do liczenia dalej.

Tak, maksymalna głupota - kolega za VW Lupo 1.9 SDI (chyb 60 KM) płacił *znacznie* więcej niż ja za Punto 1.1 55 KM :>
    • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.11, 20:30
      4-letnia meriva - OC, AC i NW nieco ponad 1200. W PZU.
      • Gość: gość Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.11, 20:44
        mam trochę większe auto z trochę większym silnikiem oc-311zł (PZU) mam chyba jeszcze w tym NW zawsze z niego usiłuję zrezygnować ale "w pakiecie" wychodzi taniej niż samo OC powinni ich ukarać 10% dochodu rocznego za wciskanie tego NW klientom - bez tego NW powinienem zapłacić 270-280zł.
    • mistrz.prostej Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 02.06.11, 20:59
      Zdziwienie swe pozwolę sobie wyrazić.

Naprawdę nie miałaś/znałaś nikogo z kim mogłabyś być współwłaścielką tego pojazdu (tata, brat, kochanek, mąż, siostra etc.), żeby skorzystać z jego/jej większej ulgi?

Jednakowoż pocieszę Cię - OC to dobra inwestycja. Nie musisz specjalnie uważać przy parkowaniu, czy cofaniu, a wręcz możesz komuś sprawić niewypowiedzianą radość - fundując remont auta.

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie! :*** <3
      • Gość: Agi Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.radom.vectranet.pl 08.08.11, 13:54

Nie miałam na kogo własnie...
        Nie mam taty, nie mam brata, nie mam kochanka ani męża, a na siotrę są zarejstrowane już 3 w tym szwagier alkoholik , który ma stłuczki raz na 3 mce..
        Przy takiej koniunturze wolę sama wyrobić
    • Gość: lol Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.zone14.bethere.co.uk 02.06.11, 21:09
      1800 funtow za male auto z malym silnikiem
      29 lat
      prawko od 11 miesiecy
      • Gość: albert Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.acn.waw.pl 02.06.11, 21:55
        podajecie różne TU i ich ceny. A może tak podacie jak w tych TU załatwia sie likwidację szkody.
        • Gość: Arronax Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.11, 22:02
          Ale OC to i tak wszystko jedno. AC to inna śpiewka.
        • Gość: hunasker Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: 195.75.207.* 03.06.11, 07:56
          > podajecie różne TU i ich ceny. A może tak podacie jak w tych TU załatwia sie li
          > kwidację szkody.

dyskusja jest o OC wiec likwidacja szkody dla kupujacego polise niema zadnego znaczenia.
          przy OC liczy sie to ile polisa kosztuje i tyle.

• klapouchywi Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 02.06.11, 22:38
      Rower: 36 zł za OC :) Auto (Clio III 1.6 2006) w HDI ~500 zł, w PZU chcieli 1400 zł.
    • expecting Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 02.06.11, 22:55
      Pierwsze auto (Clio 1.4) - miałam 22 lata, to było 4 lata temu - 1500 zł. Samo OC. W PZU. Potem w Link 4 było nieco taniej.
    • jozefzdun Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 02.06.11, 23:16
      W tym roku najtaniej dla mnie było w AXA - prawie 2 razy taniej niż gdzie indziej. OC to ukryty podatek, więc nie ma co patrzeć na renomę ubezpieczyciela.
    • Gość: alama Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.11, 23:59
      W MTU, przy założeniu najwyższego wskaźnika za stefę regionalną i samochodzie starszym niż 12 lat wychodzi 1214,92, przy płatności jednorazowej dochodzi zniżka 60,74. Pociesz się, że za rok dojdzie zniżka za bezszkodowość (czego życzę), za dwa zniknie zwyżka za wiek. Pozdrawiam.
    • hoovercraft Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 03.06.11, 02:09
      Pierwsze auto w wieku niespełna 20 lat, z prawem jazdy od półtorej roku, pojemność 1.9, gdybym nie miał współwłaściciela ze zniżkami wyszłoby mi 1600, ze współwłaścicielem z rodziny zapłaciłem 650, ale w sumie część ryzyka biorę na siebie, bo jakbym coś popełnił, to wypada mu wtedy oddać za zniżki, które straci.

W sumie nie wyszło dużo. Może dlatego, że ściana wschodnia, z natury swej spokojniejsza, a auto to nudne do bólu kombi kojarzone z wożeniem rodziny z dziećmi i psem na wczasy do Chorwacji, a nie pijanymi powrotami młodzieńców w moim wieku z dyskotek.

Pani z firmy ubezpieczeniowej tylko się dziwiła, że taka duża pojemność, że mogłem mieć mniejszą. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie jeżdżenia w dalekie trasy (prawie wyłącznie do tego służy mi samochód) autem z mniejszą pojemnością, przecież takie 1.1 wyładowane jadąc to zwyczajowe 105 km/h w niezabudowanym spali więcej...

• Gość: Ania Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: 213.76.147.* 03.06.11, 08:58
        Jest jeszcze coś takiego jak ubezpiecznie zniżki OC.
        Na pewno oferuje je MTU za ok. 30zł i chyba Aviva za około 50zł. Więcej towarzystw chyba nie.
        Polega to na tym, że dopuszczalne są 2 szkody w okresie 3 lat i zniżki się nie traci.
        Gdyby szkód było więcej klient musi wyrównać składkę.
        Wg mnie warto pomyśleć.

Ja korzystam w MTU, bo zwykle wychodzi najniższe ubezpieczenie plus właśnie zaleta ubezpieczenia zniżki - samochód mam z tatą, mają go też moi 2 bracia i sam tato ma samochód, więc w razie szkody 4 samochody miałyby wyższe OC w następnym roku, a przy tym nikt i wszyscy korzystamy z 60% zniżki na OC.
        • hoovercraft Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 03.06.11, 13:34
          Warto wiedzieć. To by było dobre, bo osoba z rodziny, którą mam wpisaną jako współwłaściciela, ma dość dobre auto, za które płaci sobie też AC, więc utrata zniżek zabolałaby.

Dobrze, że jedyna szkoda, to była zdrapka parkingowa, gdzie stwierdziliśmy, że byłem tylko trochę bardziej winny od drugiej strony, więc skończyło się na przekazaniu banknotu stuzłotowego (ja swoje zostawiłem jak było, bo na czarnym plastikowym zderzaku obcierki za bardzo nie widać).
    • emed1 W Kanadzie ( prowincja Ontario ) ... 03.06.11, 04:15
      ... zaplacilybas okolo 300 $ miesiecznie czyli w przeliczeniu na zlotowki przeszlo 10 000 rocznie , wiec w czym macie problem ... czy dalej uwazacie ze wam wiatr zawsze w oczy !
      • Gość: gosc Re: W Kanadzie ( prowincja Ontario ) ... IP: *.home.aster.pl 03.06.11, 07:33
        ostatnio tez poszukiwalam tanszej opcji bo u mojego starego ubezpieczyciela podwyzszyli skladki (zreszta chyba wszedzie) i znalazlam nowy produkt ergo hesita dla mlodych do 29 lat - you can drive. nie pamietam ile juz zaplacilam, ale bylo to duzo mniej nic u reszty - ok 30-40% taniej. Jedyne ograniczenie to wiek.
      • Gość: gosc Re: W Kanadzie ( prowincja Ontario ) ... IP: 217.8.178.* 03.06.11, 09:45
        a jakie sa zarobki średnie w Kanadzie?
        tez ludzie zarabiają średnio 700-800$?
        • Gość: rychu Re: W Kanadzie ( prowincja Ontario ) ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.06.12, 05:13
          zadales zle pytanie... ale ja ci i tak na nie odpowiem
          zapie...sz? masz
          opie...sz sie? nie masz ;]
          proste jak w kazdym kraju
      • bezzebnypirat Re: W Kanadzie ( prowincja Ontario ) ... 03.06.11, 12:43
        Za punto 1.1? W ogole sa w Kanadzie Fiaty Punto 1.1?;-)
        • Gość: rychu Re: W Kanadzie ( prowincja Ontario ) ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.06.12, 05:10
          nie fiata nie ma z wyjatkiem 500 nie ma zadnego francuza ani wlocha oprucz ferrari i lambo.
    • Gość: Ja Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: 91.209.116.* 03.06.11, 08:08
      Za samo OC płacę 450zł, więc grosze :D Wiek - 29, Peugeot 407 2.0HDi z 2008 roku. Ale mam prawo jazdy od 11 lat, zero stłuczek i wyjeździłem sobie zniżki. Wcześniej miałem samochody na współwłaściciela - ojca albo mamę i też płaciłem grosze. Za to za AC i NNW płacę ok. 2000zł.
    • Gość: inny Dziwne? Dlaczego? IP: *.statnet.pl 03.06.11, 08:12
      Jesteś młodym, bardzo świeżym (potencjalnie stłuczkowym) kierowcą bez znanej historii bezwypadkowości - dziwisz się?
      Kiedyś wjechała we mnie pewna... niech będzie, że osoba, malutką Corsą i koszty naprawy zamknęły się w około 6 tysiącach - z ubezpieczeń ubezpieczyciele muszą pokryć szkody (ba! nie mogą na tym za dużo tracić (tak, wiem, rżną klientów na AC, nie OC) - nie wiedzą ile będziesz kosztować.
      Nie dziw się.
      ...a jeśli chcesz oszczędzić i masz kogoś, kto nie boi się utraty swoich zniżek, weź na współwłaściciela kogoś, kto ma maksymalne zniżki.
    • jazzman1979 :) 03.06.11, 08:37
      Skoro ubezpieczenie OC jest obowiązkowe to nie ma prawdziwej konkurencji między ubezpieczycielami. Kto jest za to odpowiedzialny, wiadomo....
      • opir Re: :) 03.06.11, 08:59
        Właśnie, uwolnić ten rynek i ceny poszybują w dół, bo połowa ludków nie wykupi.
        Ja mam prawko od niedawna, a auto użytkuje po ojcu, z oszczędności by za OC zamiast 1500 płacić 370. 12letni Ford Escort Kombi 1.6
        • adaml78 Re: :) 03.06.11, 09:47
          Ciekawe myślenie.... a może raczej jego brak.
          Rynek jet uwolniony. Konkurencja między firmami ubezpieczeniowymi istnieje na co dowodem jest samo istnienie tego wątku. Obowiązkowośc ubezpieczenia to inna kwestia nie związana z kokurencją między firmamy. OC jest i powinno być obowiązkowe!
          OC służy wyrównaniu szkód spowodowanych przez właściciela samochodu innym osobom. Co byś zrobił, gdyby w twój nowy warty 60kawałków samochód wjechał bezrobotny jakimś starym szrotem bez OC? Musiałbyś wyciągać od niego odszkodowanie na drodze cywilej, potem ściągać przez komornika, a komornik z golasa nic nie wydusi. A gdybyś jeszcze w tym wypadku stracił zdrowie i możliwość zarobkowania? Kto by za to zapłacił?
          Teraz rozumiesz po co jest OC?
          • Gość: Ja Re: :) IP: 91.209.116.* 03.06.11, 10:00
            Chyba kolego nie zrozumiałeś ironii ;) No i co to za samochód, który jako nowy kosztuje 60tys. zł. 200tys. zł i więcej to rozumiem...
    • maretina Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 03.06.11, 09:01

zapłaciłam ponad 4 tysiące za hondę civic z silnikiem 1.8. rok temu nie płaciłam, bo auto było w promocji i salon pokrywał koszty ubezpieczenia.
    • Gość: Pita Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.pl.netia.com.pl 03.06.11, 09:11
      ciesz się,że nie więcej. Oc idzie w górę w tym roku, a i będzie szło w następnym. Gdybyś miała mniej niż 25 lat, to dostałabyś jeszcze z 50proc. wyższą stawkę.
      pozdrawiam
    • Gość: cieniek Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.11, 09:26
      Aviva - 1000 zł za Partnera 1.9. 30 lat, prawko od 12 lat, pierwsze auto zarejestrowane na mnie.
      Dużo szukałem i Aviva oferowała zdecydowanie najlepsze warunki.
      • Gość: ed Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 09:40
        Kup se motocykl : Honda CB 500 OC/rok 127 zł

Dziękuję.
    • Gość: Sally Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.Red-83-45-151.dynamicIP.rima-tde.net 03.06.11, 09:37
      W Hiszpanii Megane 1,6. Kierowca 38 lat, 0 znizek bo przywieziony z innego kraju. Podstawowe OC wyniosło 230 euro rocznie.
      • Gość: Sally Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.Red-83-45-151.dynamicIP.rima-tde.net 03.06.11, 09:38
        Dodam jeszcze ze chodzi o Madryt.
    • kabanos84 Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za 03.06.11, 09:46
      Ja zapłaciłem za 11 letniego Mercedesa 2.2L pojemności 800 PLN za OC w mBanku. Mam 27 lat prawko od 10 i 30% zniżek (samochód zarejestrowany na mnie od 3 lat). W zeszłym roku płaciłem 1000.
    • bolkowiak Przez wiek, raczej nie 03.06.11, 14:38
      Teraz ubezpieczyciele mają system do monitorowania szkodowości więc jak ktoś stuknął się i poszedł do drugiego towarzystwo po polisę to tam kukają w system i patrzą ci masz zniżki, czy powodujesz wypadki itd.
      Widocznie masz coś na sumieniu jak ci tyle przysolili. Nie sądzę aby chodziło tylko o wiek.
      • Gość: tsa5 Re: Przez wiek, raczej nie IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.11, 21:45
        w cywilizowanych krajach kierowca, który zbiera punkty karne na drodze, ma z automatu podwyższaną składkę OC . W naszym kraju możesz być świetnym, uważnym i niemiłosiernie bezpiecznym kierowcą z zerową stawką punktową i musisz płacić frycowe za "młodość"...
    • Gość: klaudia Re: zapłaciłam za OC 1244 zł za Punto I , 1,1 -za IP: *.netlin.pl 18.07.13, 14:10
      Ja za polo 1,4 z 96r płacę od 2 lat po 1400 z groszami, także nie masz aż tak źle:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka