Dodaj do ulubionych

Osoby Niesłyszące

IP: *.promax.media.pl 03.06.11, 16:38
O tym, że osoby niepełnosprawne moga mieć prawo jazdy to wiem. Mam sąsiadów niesłyszących i tak zastanawia mnie pewny fakt. Czy osoba głuchoniema może mieć prawo jazdy(taka nic nie słysząca, nie z ubytkiem) i jak wygląda szkolenie czy egzamin. Jak wygląda się porozumiewanie egzaminatora i jego reakcja na taką osobę. Ma ktoś takie doświadczenia lub wie jak to wygląda? To dość ciekawy temat. Nie mogę się zapytać sąsiadów, bo nie są dwujęzyczni, a wiem że niektóre osoby niesłyszące oprócz PJM znają pisany język polski.
Obserwuj wątek
    • aga.ska Re: Osoby Niesłyszące 08.06.11, 20:58
      osoba niesłysząca może zdawać na prawo jazdy jak każdy człowiek problem z egzaminem polega na tym że można tam iść z tłumaczem przysięgym co niestety sporo kosztje.ale w niektórych łordach sa egzaminatorzy co umieją MIGAĆ NP SIEDLCE,
      • Gość: kierowca Re: Osoby Niesłyszące IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 22:17
        po co tłumacz języka migowego siedzący z tyłu w samochodzie?
        • Gość: kierowca Re: Osoby Niesłyszące IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 22:18
          poza tym który tłumacz języka migowego jest przysięgłym ?
    • permanentne_7_niebo Re: Osoby Niesłyszące 10.06.11, 15:12
      Jak osoba niesłysząca słyszy karetkę i trąbienie? :>
      • Gość: OMG! Do kierowca! IP: *.promax.media.pl 10.06.11, 16:16
        Tak i wyobraz sobie, że jezyk migowy to język taki jak angielski czy polski. A po za tym możesz go studiować i zostać tłumaczem, a nawet tłumaczem przysięgłym. Wtedy na studiach, w sądzie czy banku tłumaczysz osobę głucho-niemą. W wielu krajach władze przejmują się losem osób głuchych i obok języka mówionego oficjalnym jest język migowy. To znaczy, że większe banki czy placówki publiczne muszą zatrudniać chociaż jednego tłumacza języka migowego, który w określonych dniach, godzinach przyjmuje. U nas też jest taki projekt ustawy, żeby takiego tłumacza zapewnić a jezykiem oficjalnym był język migowy i język polski. Po za tym osoby głucha może zdawać maturę i studiować. Wtedy uczelnia mają zaświadczenie o niepełnosprawności załatwia tłumacza lub egzamin ma formę pisemną tylko i wyłącznie. Osoba głucha zna pisany język polski, a czasem nawet obcy. Ucząc się fonogestów uczy się czytać co mówisz z ruchu twoich warg. Może mieć prawo jazdy, każdy ambulans ma napis i może go przeczytać. A żeby pozbyć się problemów z trąbieniem na aucie przylepia się symbol przekreślonego ucha. To daje do wiadomości, że jest głucha. Większy problem jest z egzaminem praktycznyM. pO ZA tym w ciszy widzi się wszystko dokładniej, niż my. Też lepiej czujesz pracę silnika. Masz wysostrzone zmysły.
        • Gość: OMG! Re: Do kierowca! IP: *.promax.media.pl 10.06.11, 16:24
          Dla twojej wiadomości jeszcze język migowy ma swoje dialekty, gramatykę, przekleństwa i fachowe symbole, np. odnośnie teorii w prawie jazdy. Przekleństwa to nie tylko zaszczyt osób słyszących. Są specjalni tłumacze wykładający teorię z prawka dla osób całkowicie głuchych i nieznających języka polskiego. Łatwiej mają osoby z niedosłuchem. Uczestniczą w normalnych zajęciach. Osoby te mogą podjąć nawet pracę, np. Księgowy. Myślisz, że mają tylko skończoną zerówkę i ciągle siedzą w domu na państwowej rencie? Nawet w jezyku migowym da się śpiewać. Są takie chóry. Migasz rytmicznie. Jest to często pokazane w niektórych amerykańskich filmach dokumentalnych.
          • Gość: OMG! Re: Do kierowca! IP: *.promax.media.pl 10.06.11, 16:27
            Osoby głuche chodzą nawet niektóre na dyskoteki. Co prawda ten cały potężny hałas przy odpowiednim silnym aparacie słyszą jak cichutką rozmowę ale mogą tańczyć, czuć rytm. Nawet w You Can Dance był głuchy tancerz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka