Gość: Driver IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 14:30 Kto w sytuacji na obrazu z linku ma pierwszeństwo? Tramwaj czy samochód? i.imgur.com/ft4js.png Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bimota Re: Tramwaj - pierwszeństwo 16.08.12, 14:32 Chyba tramwaj. A gdzie tak jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Driver Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 17:06 To sytuacja wymyślona przeze mnie. Też mi się wydaje, że tramwaj, chociaż na pierwszy rzut oka samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Driver Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 17:20 To jeszcze jedna sytuacja: i.imgur.com/DecR3.png Kto tu ma pierwszeństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.12, 19:25 w jednej i drugiej sytuacji pierwszeństwo ma tramwaj :O jedzie z głównej i ma pierwszeństwo przed jemu równymi bez względu w którą stronę jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arth Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 20:38 W obu tramwaj ma pierwszeństwo. Chodziło Ci, jak mniemam o przepis, że skręcający tramwaj nie ma pierwszeństwa przed jadącym prosto tą samą drogą samochodem, ale on dotyczy sytuacji, kiedy ruch jest regulowany światłami i oba pojazdy mają zielone światło. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Tramwaj - pierwszeństwo 16.08.12, 22:46 Ciekwostka..,. Mozesz przytoczyc przepis... ? Odpowiedz Link Zgłoś
staszek585 Dla Bimoty 17.08.12, 19:47 Podstawa prawna dot. pierwszeństwa tramwaju przy działającej sygnalizacji świetlnej: Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych - par.95. Ale warto przeczytać całość. Nie zaszkodzi. PS: Podstawa prawna ogólnego pierwszeństwa tramwaju : Ustawa Prawo o ruchu drogowym -art.25 i art.5. Ale też warto całość przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIMOTA Re: Dla Bimoty IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.12, 23:11 Dzieki, czasem sie nacos przydasz. Skaranie z tymi tramwajami... :P Ale co magiczny art. 5 ma do rzeczy, to nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
staszek585 Re: Dla Bimoty 19.08.12, 11:16 Art.5 jest po to cobyś wiedział, że znaki drogowe (sygnały ) obowiązują mimo, że mogą wskazywać inny sposób zachowania niż określony w PoRD. PS: Ty naprawdę jeździsz jakimś pojazdem ? I masz prawo jazdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dla Bimoty 19.08.12, 16:40 Czyli ktory znak w tym momencie decydowal o pierwszenstwie tramwaju /? Odpowiedz Link Zgłoś
staszek585 Re: Dla Bimoty 19.08.12, 20:56 Bimoto, o znakach napisałem postscriptum. Ii nie dotyczyło to opisywanego problemu, a było uzupełnieniem specjalnie dla Ciebie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dla Bimoty 19.08.12, 23:51 To sie nie wymadrzaj. Ja tez tak tylko spytalem, a ty zaraz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Driver Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:55 Chciałem się upewnić co do tego przepisu. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś