Dodaj do ulubionych

Tramwaj - pierwszeństwo

IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 14:30
Kto w sytuacji na obrazu z linku ma pierwszeństwo? Tramwaj czy samochód?

i.imgur.com/ft4js.png
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Tramwaj - pierwszeństwo 16.08.12, 14:32
      Chyba tramwaj. A gdzie tak jest ?
      • Gość: Driver Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 17:06
        To sytuacja wymyślona przeze mnie. Też mi się wydaje, że tramwaj, chociaż na pierwszy rzut oka samochód.
    • Gość: Driver Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 17:20
      To jeszcze jedna sytuacja: i.imgur.com/DecR3.png

Kto tu ma pierwszeństwo?
      • Gość: . Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.12, 19:25
        w jednej i drugiej sytuacji pierwszeństwo ma tramwaj :O
        jedzie z głównej i ma pierwszeństwo przed jemu równymi bez względu w którą stronę jedzie.
    • Gość: Arth Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.12, 20:38
      W obu tramwaj ma pierwszeństwo. Chodziło Ci, jak mniemam o przepis, że skręcający tramwaj nie ma pierwszeństwa przed jadącym prosto tą samą drogą samochodem, ale on dotyczy sytuacji, kiedy ruch jest regulowany światłami i oba pojazdy mają zielone światło.
      • bimota Re: Tramwaj - pierwszeństwo 16.08.12, 22:46
        Ciekwostka..,. Mozesz przytoczyc przepis... ?
        • staszek585 Dla Bimoty 17.08.12, 19:47
          Podstawa prawna dot. pierwszeństwa tramwaju przy działającej sygnalizacji świetlnej: Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych - par.95.
          Ale warto przeczytać całość. Nie zaszkodzi.
          PS:
          Podstawa prawna ogólnego pierwszeństwa tramwaju : Ustawa Prawo o ruchu drogowym -art.25 i art.5. Ale też warto całość przeczytać.
          • Gość: BIMOTA Re: Dla Bimoty IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.12, 23:11
            Dzieki, czasem sie nacos przydasz. Skaranie z tymi tramwajami... :P

Ale co magiczny art. 5 ma do rzeczy, to nie wiem...
            • staszek585 Re: Dla Bimoty 19.08.12, 11:16
              Art.5 jest po to cobyś wiedział, że znaki drogowe (sygnały ) obowiązują mimo, że mogą wskazywać inny sposób zachowania niż określony w PoRD.
              PS:
              Ty naprawdę jeździsz jakimś pojazdem ? I masz prawo jazdy ?
              • bimota Re: Dla Bimoty 19.08.12, 16:40
                Czyli ktory znak w tym momencie decydowal o pierwszenstwie tramwaju /?
                • staszek585 Re: Dla Bimoty 19.08.12, 20:56
                  Bimoto, o znakach napisałem postscriptum. Ii nie dotyczyło to opisywanego problemu, a było uzupełnieniem specjalnie dla Ciebie :-)
                  • bimota Re: Dla Bimoty 19.08.12, 23:51
                    To sie nie wymadrzaj. Ja tez tak tylko spytalem, a ty zaraz ...
      • Gość: Driver Re: Tramwaj - pierwszeństwo IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:55
        Chciałem się upewnić co do tego przepisu. Dzięki za odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka