Dodaj do ulubionych

Sposób na kopertę

IP: 80.53.120.* 19.01.05, 15:59
Hej, jaki macie sposób na kopertę. Proszę o rady, niedługo mam egzamin i
strasznie się boję, bo ten manerwr to moje przekleństwo. Pomocy!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Dyrektor_samochodu Re: Sposób na kopertę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 16:18
      to jest manewr, ktorego mnie nauczono calkowicie mechanicznie, podejrzewam ze
      miedzy samochodami parkowalbym inaczej. aczkolwiek co do egzaminu plus tej
      mechanicznosci jest taki, ze zwykle sie udaje :-). a wiec jestem jakis kawalek
      kilkadziesiat centymetrow od krawedzi pasa ruchu, jade do tylu :-), prawy
      kieunkowskaz wlaczony.

1.gdy w tylnej bocznej szybce pojawia sie tyczka oznaczajaca poczatek koperty,
      masymalny skret kierownicy w prawo.

2.patrze w tylne lustrko, gdy tyczka po przekatnej jest w polowie lusterka,
      prostuje kola.

3. patrze na lewe lusterko, gdy tylne kolo dojezdza do lini, maksymalny skret w
      kierownicy w lewo.

4. patrze w prawe lusterko i podziwiam swoje dzielo, albo sie zmiescilem, albo
      nie :-) jesli sie zmiescilem, to jak samochod juz jest rownolegle do
      kraweznika, zatrzymuje samochod.
      • Gość: dyrektor_samochodu Re: Sposób na kopertę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 16:25
        aha, no i ja zdaje na corsie, nie wiem jaki ty masz samochodzik.
        • Gość: Karinka Re: Sposób na kopertę IP: 80.53.120.* 19.01.05, 18:05
          Ja na Punto, który niestety jest troszeczkę inny niż Corsa
          • Gość: olo Re: Sposób na kopertę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 18:22
            Nie wiem jak się robi to na tyczkach, ale właśnie tak to było z jakąś
            pojawiającą się w okienku tyczką. Pod blokiem nauczyłem się inaczej. Wyrównać
            tyły samochodów, ruszyć i skręcać od razu do postawienia auta pod kątem 45 st.
            i odkręcać do chwili równoległego ustawienia. Jeżeli nie przyda się teraz to na
            pewno później. Pozdrawiam i życzę powodzenia w nauce i egzaminie.
          • Gość: Eda Re: Sposób na kopertę IP: *.chello.pl 19.01.05, 20:19
            na punto jest ciutek inaczej niz na corsie/na niej jest to wg mnie
            prosciej/ustawiasz autko jedziesz do tylu i z tego co pamietam trzeba bylo
            sie polozyc na kierownicy by zobaczyc w tylniej bocznej szybie tyczke
            wtedy na max w prawo by zlapac tyczke na 3/4 szyby tylnej blizej zaglowka
            kierowcy prostujemy kola jak mamy przkatna gdy lewe tylne kolo na lini maxs w
            lewo to bylo cusik takiego.
            • Gość: Lucek Re: Sposób na kopertę IP: *.bloknet.org / *.org 19.01.05, 21:40
              Jedziesz na slupek pierwszy od koperty w odleglosci 20 cm pod ukosem, gdy ukaze
              sie w bocznej szybce lub zrowna sie z tylnym kolem krecisz na maxa w
              prawo(oczywiscie prawy kierunek wlaczony), w tylej szybce znajdujesz przekatna
              koperty (tak zeby byla miedzy zaglowkami rowno, albo na srodku szyby),
              prostujesz kola (powtarzasz prawy kierunek) i jezdziesz do drugiej lini
              przerywanej (tej od koperty a nie od luku), nalezy na nia dokladnie najechac
              (mozna sie zatrzymywac ile razy sie chce do tego manewru) i wtedy na maxa w lewo
              (juz nie trzeba wlaczac kierunku choc mozna) i wjezdzamy do wyprostu samochodu.
              przysluguje korekta toru jazdy o czym pewnie wiesz... Pozdrawiam
              • Gość: Lucek Re: Sposób na kopertę IP: *.bloknet.org / *.org 19.01.05, 21:43
                Ta metoda nadaje sie na kazdy samochod. Robilem ja PUNTO, Chevroletem, Octavia,
                cordoba. Pozdrwiam
          • Gość: Xen Re: Sposób na kopertę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 21:59
            na punciaka jest prosty sposob:
            ustawiasz sie tak jak trzeba i patrzysz w tylnia szybe. jesli slupek od koperty
            tylko zniknie to krecisz 1 pelny obrot. w momencie kiedy tyczka pojawi sie w
            tylnej bocznej szybce to dokrecasz na maxa i zaczynasz obserwowac tylna szybe.
            Tylna szyba ma druciki od ogrzewania - najwyzszy jest inaczej profilowany i ma
            taki maly 'trojkacik' - jesli tyczka oznaczajaca przekatnna koperty sie pojawi
            w tym 'trojkaciku' (to mniej wiecej 2/3 tylniej szyby) to prostujesz kola i
            przenosisz wzrok na lewe lusterko - jesli kolo zaczyna najezdzac na linie to
            krecisz na maksa koleczkami i wjezdzasz :) dla pewnosci mozesz wyprostowac
            kola, ale nie musisz bo zawsze wychodzi :)
            • Gość: lillia Re: Sposób na kopertę IP: 80.53.120.* 20.01.05, 17:06
              Nie ma sposobu, albo się uda, albo nie...
              • Gość: Xen Re: Sposób na kopertę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 22:32
                koperta jest tak piekielnie latwa ze przy odrobinie dobrych checi i
                skorzystaniu z jakiegos sposobu ktory ulatwi orientacje gdzie dokladnie teraz
                jest auto udaje sie zawsze. to nie garaz przodem w ktorym niewielkie spoznienie
                i trzeba robic korekte...
    • Gość: malina KOPERTA jest LATWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:22
      1. ustawiasz auto tak zeby w prawym lusterku widziec linie ciagla tuz przed
      placyku koperty.Ruszasz WOLNIUTKO patrzac w prawe lusterko;
      - Kolo tylne prawe tuz przed 1 slupkiem od stanowiska i kierownica max w prawo.
      - patrzysz teraz do tylu. Prawy slupek z tylu (najlepiej sobie to wszystko
      narysuj,dla jasnosci) pojawia sie w 2/3 okna (w punto bedzie to np. szew-
      zszycie na oparciu kanapy. W Corsie poczatek 3 zaglowka)i wyprost kierownicy .
      -glowa w prawo o obserwujesz lewe lusterko. Lewe tylne kolo (w lusterku lewym
      oczywiscie) jego styk z nawierzchnia tuz przed linia przerywana i max w lewo...
      uwazaj na prawa linie-belke.najechanie na nia to koniec.
      Potem tylko ustawiasz auto w kopercie. Pamietaj ze mozesz zrobic korekte!
      I zawsze pamietaj o max.wolnej jezdzie autem i szybkim kreceniu kierownica.
      Wyjazd:
      max skrecasz kierownica w prawo. Odbijasz kiedy slupek minie mniej wiecej w
      polowie prawej wycieraczki.

Oczywiscie to jest sposob ktory wiele osob skrytykuje, ze nie, ze miedzy autami
      to inaczej sie wjezdza. Bla, bla..Ok. Ich sprawa. Ale egzamin to stres i trzeba
      miec jakas technike ktora nie zawiedzie. A ta dziala, dla mnie wjazd w koperte
      do pestka, egzamin zdalam za pierwszym razem :), a system ''na lusterka' dziala
      takze miedzy samochodami.
    • ahym Re: Sposób na kopertę 21.03.05, 22:53
      sposób na kopertę jest taki... pamiętaj, że na egzaminie masz dwa podejścia do
      manewru, a w każdym z nich może byc tzw. korekta. czyli jeżeli wjedziesz za
      głęboko, albo pod złym skosem, ożesz podciągnąć autko do przodu. ja miałam
      kopertę i tak właśnie zrobiłam. wjechałam sobie za głęboko, więc podciągnęłam
      autko do produ a potem to już dalej w koperte. pamiętaj - nikt nie powiedział
      że masz to zrobić na 1 raz. masz to zrobić na dopuszczalnych warunkach, a
      korekta takim dopuszczalnym warunkiem jest. w końcu na parkingu jak wjedziesz
      źle, to nie manewrujesz waląc w auta obok, tyle raz wycofujesz autko lub
      podciągasz do przodu i wjezdzasz raz jeszcze. ale pamiętaj - korekta nie
      obowiązuje na łuku i ruzaniu z ręcznego!

powodzenia i się nie stresuj.
      • dorkasca Re: Sposób na kopertę 03.04.05, 06:05
        Najlepiej ja wrecz po prostu.... :)
    • Gość: Devil Re: Sposób na kopertę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:01
      Wsiadasz na placu do samochodu wyciągasz kopertę z kieszeni z odpowiednią zawartością i dajesz ją odpowiedniej osobie w odpowiednim czasie :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka