Gość: Karinka IP: 80.53.120.* 19.01.05, 15:59 Hej, jaki macie sposób na kopertę. Proszę o rady, niedługo mam egzamin i strasznie się boję, bo ten manerwr to moje przekleństwo. Pomocy!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dyrektor_samochodu Re: Sposób na kopertę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 16:18 to jest manewr, ktorego mnie nauczono calkowicie mechanicznie, podejrzewam ze miedzy samochodami parkowalbym inaczej. aczkolwiek co do egzaminu plus tej mechanicznosci jest taki, ze zwykle sie udaje :-). a wiec jestem jakis kawalek kilkadziesiat centymetrow od krawedzi pasa ruchu, jade do tylu :-), prawy kieunkowskaz wlaczony. 1.gdy w tylnej bocznej szybce pojawia sie tyczka oznaczajaca poczatek koperty, masymalny skret kierownicy w prawo. 2.patrze w tylne lustrko, gdy tyczka po przekatnej jest w polowie lusterka, prostuje kola. 3. patrze na lewe lusterko, gdy tylne kolo dojezdza do lini, maksymalny skret w kierownicy w lewo. 4. patrze w prawe lusterko i podziwiam swoje dzielo, albo sie zmiescilem, albo nie :-) jesli sie zmiescilem, to jak samochod juz jest rownolegle do kraweznika, zatrzymuje samochod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyrektor_samochodu Re: Sposób na kopertę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 16:25 aha, no i ja zdaje na corsie, nie wiem jaki ty masz samochodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karinka Re: Sposób na kopertę IP: 80.53.120.* 19.01.05, 18:05 Ja na Punto, który niestety jest troszeczkę inny niż Corsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Sposób na kopertę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 18:22 Nie wiem jak się robi to na tyczkach, ale właśnie tak to było z jakąś pojawiającą się w okienku tyczką. Pod blokiem nauczyłem się inaczej. Wyrównać tyły samochodów, ruszyć i skręcać od razu do postawienia auta pod kątem 45 st. i odkręcać do chwili równoległego ustawienia. Jeżeli nie przyda się teraz to na pewno później. Pozdrawiam i życzę powodzenia w nauce i egzaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eda Re: Sposób na kopertę IP: *.chello.pl 19.01.05, 20:19 na punto jest ciutek inaczej niz na corsie/na niej jest to wg mnie prosciej/ustawiasz autko jedziesz do tylu i z tego co pamietam trzeba bylo sie polozyc na kierownicy by zobaczyc w tylniej bocznej szybie tyczke wtedy na max w prawo by zlapac tyczke na 3/4 szyby tylnej blizej zaglowka kierowcy prostujemy kola jak mamy przkatna gdy lewe tylne kolo na lini maxs w lewo to bylo cusik takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucek Re: Sposób na kopertę IP: *.bloknet.org / *.org 19.01.05, 21:40 Jedziesz na slupek pierwszy od koperty w odleglosci 20 cm pod ukosem, gdy ukaze sie w bocznej szybce lub zrowna sie z tylnym kolem krecisz na maxa w prawo(oczywiscie prawy kierunek wlaczony), w tylej szybce znajdujesz przekatna koperty (tak zeby byla miedzy zaglowkami rowno, albo na srodku szyby), prostujesz kola (powtarzasz prawy kierunek) i jezdziesz do drugiej lini przerywanej (tej od koperty a nie od luku), nalezy na nia dokladnie najechac (mozna sie zatrzymywac ile razy sie chce do tego manewru) i wtedy na maxa w lewo (juz nie trzeba wlaczac kierunku choc mozna) i wjezdzamy do wyprostu samochodu. przysluguje korekta toru jazdy o czym pewnie wiesz... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucek Re: Sposób na kopertę IP: *.bloknet.org / *.org 19.01.05, 21:43 Ta metoda nadaje sie na kazdy samochod. Robilem ja PUNTO, Chevroletem, Octavia, cordoba. Pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: Sposób na kopertę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 21:59 na punciaka jest prosty sposob: ustawiasz sie tak jak trzeba i patrzysz w tylnia szybe. jesli slupek od koperty tylko zniknie to krecisz 1 pelny obrot. w momencie kiedy tyczka pojawi sie w tylnej bocznej szybce to dokrecasz na maxa i zaczynasz obserwowac tylna szybe. Tylna szyba ma druciki od ogrzewania - najwyzszy jest inaczej profilowany i ma taki maly 'trojkacik' - jesli tyczka oznaczajaca przekatnna koperty sie pojawi w tym 'trojkaciku' (to mniej wiecej 2/3 tylniej szyby) to prostujesz kola i przenosisz wzrok na lewe lusterko - jesli kolo zaczyna najezdzac na linie to krecisz na maksa koleczkami i wjezdzasz :) dla pewnosci mozesz wyprostowac kola, ale nie musisz bo zawsze wychodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lillia Re: Sposób na kopertę IP: 80.53.120.* 20.01.05, 17:06 Nie ma sposobu, albo się uda, albo nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: Sposób na kopertę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 22:32 koperta jest tak piekielnie latwa ze przy odrobinie dobrych checi i skorzystaniu z jakiegos sposobu ktory ulatwi orientacje gdzie dokladnie teraz jest auto udaje sie zawsze. to nie garaz przodem w ktorym niewielkie spoznienie i trzeba robic korekte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina KOPERTA jest LATWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:22 1. ustawiasz auto tak zeby w prawym lusterku widziec linie ciagla tuz przed placyku koperty.Ruszasz WOLNIUTKO patrzac w prawe lusterko; - Kolo tylne prawe tuz przed 1 slupkiem od stanowiska i kierownica max w prawo. - patrzysz teraz do tylu. Prawy slupek z tylu (najlepiej sobie to wszystko narysuj,dla jasnosci) pojawia sie w 2/3 okna (w punto bedzie to np. szew- zszycie na oparciu kanapy. W Corsie poczatek 3 zaglowka)i wyprost kierownicy . -glowa w prawo o obserwujesz lewe lusterko. Lewe tylne kolo (w lusterku lewym oczywiscie) jego styk z nawierzchnia tuz przed linia przerywana i max w lewo... uwazaj na prawa linie-belke.najechanie na nia to koniec. Potem tylko ustawiasz auto w kopercie. Pamietaj ze mozesz zrobic korekte! I zawsze pamietaj o max.wolnej jezdzie autem i szybkim kreceniu kierownica. Wyjazd: max skrecasz kierownica w prawo. Odbijasz kiedy slupek minie mniej wiecej w polowie prawej wycieraczki. Oczywiscie to jest sposob ktory wiele osob skrytykuje, ze nie, ze miedzy autami to inaczej sie wjezdza. Bla, bla..Ok. Ich sprawa. Ale egzamin to stres i trzeba miec jakas technike ktora nie zawiedzie. A ta dziala, dla mnie wjazd w koperte do pestka, egzamin zdalam za pierwszym razem :), a system ''na lusterka' dziala takze miedzy samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
ahym Re: Sposób na kopertę 21.03.05, 22:53 sposób na kopertę jest taki... pamiętaj, że na egzaminie masz dwa podejścia do manewru, a w każdym z nich może byc tzw. korekta. czyli jeżeli wjedziesz za głęboko, albo pod złym skosem, ożesz podciągnąć autko do przodu. ja miałam kopertę i tak właśnie zrobiłam. wjechałam sobie za głęboko, więc podciągnęłam autko do produ a potem to już dalej w koperte. pamiętaj - nikt nie powiedział że masz to zrobić na 1 raz. masz to zrobić na dopuszczalnych warunkach, a korekta takim dopuszczalnym warunkiem jest. w końcu na parkingu jak wjedziesz źle, to nie manewrujesz waląc w auta obok, tyle raz wycofujesz autko lub podciągasz do przodu i wjezdzasz raz jeszcze. ale pamiętaj - korekta nie obowiązuje na łuku i ruzaniu z ręcznego! powodzenia i się nie stresuj. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasca Re: Sposób na kopertę 03.04.05, 06:05 Najlepiej ja wrecz po prostu.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Devil Re: Sposób na kopertę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:01 Wsiadasz na placu do samochodu wyciągasz kopertę z kieszeni z odpowiednią zawartością i dajesz ją odpowiedniej osobie w odpowiednim czasie :-) Odpowiedz Link Zgłoś