Dodaj do ulubionych

Prostopadle tylem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 13:50
Jak to zrobic? Dzis na tym oblalam bo 2 razy jak skrecalam (do tylu)
przekroczylam przednimi kolami linie ta z przodu wiec ile sie od niej
ustawic? Jak zrobic ten cholerny manewr?? Zawsze byl moja pieta achillesowa...
Obserwuj wątek
    • Gość: :( Re: Prostopadle tylem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 17:47
      na linie pod prawymi kołami możesz nawet lekko najechać, a skoro zachaczasz o
      przednią tzn ze stoisz za daleko tej prawej linii ;) a skrecasz wtedy jak
      zobaczysz w bocznym oknie pachołek ;)
      • Gość: kaska Re: Prostopadle tylem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 19:18
        tzn. jak mam sie ustawic? ile od tej linii ograniczajacej (tej rownoleglej do
        samochodu na poczatku) powinnam stanac?
        • Gość: tez kaska Re: Prostopadle tylem IP: 195.136.30.* 08.06.05, 21:42
          Na tej pierwszej linii tzw. 3.5 metrowej, ustawiasz samochod, tak abys miala ja pod soba, lub jesli wolisz byla w jednej linii z lewym reflektorem, nie masz wtedy prawa najechac przy skrecaniu na ta druga linie. Staraj sie caly czas trzymac ten pierwszy w tylnym okienku. Jesli juz wjedziesz tylem (przod ma byc prosto), zatrzymaj sie na chwile wyprostuj kola i dokoncz manewr. Troche chaotycznie napisalam, ale mam nadzieje, ze chociaz troszke pomoglam. Powodzenia
          • Gość: kaska Re: Prostopadle tylem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:53
            dzieki:) ale jaka linie mam miec pod soba? bo ja tam tylko 1 widzialam boz tej
            paniki nawet sie nei przyjzalam tam sa 2 linie?
            • lucyferek84 Re: Prostopadle tylem 09.06.05, 16:33
              Gość portalu: kaska napisał(a):

> dzieki:) ale jaka linie mam miec pod soba? bo ja tam tylko 1 widzialam boz
              tej
              > paniki nawet sie nei przyjzalam tam sa 2 linie?
              Tak żółta linia powinna znajdować się pod Tobą(między nogami prosto mówiąc, jak
              zdajesz w Gdyni to umów się na pare jazd z Remkiem, moim instrukorem to Ci
              pomoże jego numer 0692-410-896 polecam wszystkim tylko cześniej trzeba bo
              troszkę rozchwytywany jest:)
              pozdrawiam
    • kalooo Re: Prostopadle tylem 08.06.05, 23:18
      mijasz słupek w trójkątnym okienku(wersja 5-drzwi ) lub ok.20cm od końca tylnej
      szyby (wersja 3-drzwi),ale w momencie gdy on juz minie ten 20 cm lub minie
      okienko trójkątne- i wtedy skręcasz kierownicę,dojeżdżasz do linii,gdy koła
      przejadą nad linią ustawiasz się prostopadle,tzn.prostujesz
      kierownicę,dojeżdżasz do znaczkiem na tylnym kole do linii i hamujesz-
      zatrzymujesz się. I po bólu..;)
      • Gość: kleo Re: Prostopadle tylem IP: *.aster.pl 08.06.05, 23:25
        www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=31
        • Gość: kaska Re: Prostopadle tylem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 00:46
          tylko z mi chodzi o ta linie na poczatku- jak stoje i mam zaczac manewr.
          • Gość: kacha Re: Prostopadle tylem IP: 195.136.30.* 09.06.05, 09:24
            Jezeli na pasie do jazdu po luku masz 3 linie, ustawiasz sie do wjazdu tylem, przy tej pierwszej (prawej), to w takim razie nie mozesz najechac na linie srodkowa. Idz na dodatkowe jazdy do innego instruktora, skoro ci twoj tego nie wytlumaczyl.
          • Gość: An Re: Prostopadle tylem IP: 195.8.101.* 09.06.05, 09:31
            Kasiu nie wiem jak cię uczono na kursie, ale prawdopodobnie chodzi ci o linię
            zewnetrzną od łuku. Musisz się na niej ustawić prawymi kołami dokładnie na
            środku). Cofając obserwujesz w prawym tylnej szybce, kiedy pojawi się tyczka
            oznaczająca stanowisko(ta od lewej). Musisz ją mieć trochę dalej niż w rogu.
            Wdedy kręcisz do oporu w prawo i obserwujesz w lewym lusterku wjazd do
            stanowiska, jeśli zauważysz że się nie mieścisz to wdedy trochę w lewo, a
            następnie utrzymać i natychmiast wyprostować, kiedy auto znajdzie sie już w
            stanowisku, wtedy tylko dojeżdżasz do tylnej linii. Wyjazd ze stanowiska jest
            już balnalnie prosty, trzeba tylko również uważać żeby nie najechać na linie
            ograniczające.
            Na poczatku również miałam problemy z tym manewrem (nie pamiętałam jak mam sie
            ustawić) ale uwierz mi jak tylko nauczysz się je robić nie tylko na tyczki ale
            z wyczuciem, żaden menewr nie powinien ci sprawiać trudności.
            Nie wiem czy ci pomogłam
            Pozdrawiam
            • Gość: kaska Re: Prostopadle tylem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 10:01
              na placu w czasie kursu radzilam sobie calkiem niezle. zdaje w gdansku wiec
              ktos moze sie jak tam wygladaja te linie. chodzi mi tylo o to ile ustawic sie
              od tej linii ktorej nie wolno przekroczyc
              • Gość: An Re: Prostopadle tylem IP: 195.8.101.* 09.06.05, 10:37
                To nie rozumiem ni w ząb o jaką linię ci chodzi ale ty sama chyba też nie
                wiesz ? Piszesz, że na placu radziałaś sobie dobrze, a z tego co piszesz
                wynika, że nie masz zielonego pojęcia jak naprawdę wygląda plac
                manewrowy.Wydaje mi się też b. dziwne, że parkując tyłem zwracasz uwagę na
                jakąś przednią linię zamiast na stanowisko.
                Poza tym wydaje mi się plac manewrowy powinien spełniać ściśle określone
                kryteria i w calej Polsce, a nie tylko w Gdańsku wygląda tak samo.
                Poszukaj sobie lepiej jakiś symulacji manewrów w internecie.
                • Gość: kaska Re: Prostopadle tylem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:17
                  no widzialam te symulacje. nie wiem czemu nie rozumiecie o co mi chodzi.
                  stanelam wczoraj rownolegle do linii i zaczelam cofac, zobaczylam slupek w
                  tylnej szybie i zaczelam krecic w prawo, a egzaminator powiedzial: stop,
                  przekroczyla pani przednimi kolami linie ograniczajaca. powiedzial to w
                  momencie kiedy nie stalam jeszcze nawet rownolegle do bramki- samochod dopiero
                  skrecal.
                  • Gość: An Re: Prostopadle tylem IP: 195.8.101.* 09.06.05, 12:29
                    to widocznie źle się ustawiłaś !
                    przy wykonywaniu każdego menewru nie możesz wyjechać poza linie ograniczające,
                    nieważne czy tyłem czy przodem musisz wjechać/wyjechać w obrębie stanowiska.
                    ciekawa jestem jak się ustawiasz do tego manewru ?
                    Obejrzałaś symulacje i co nadal nie wiesz co i jak ?
                    i tylko z tym manewrem masz trudności ?
                    • Gość: kaska Re: Prostopadle tylem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:45
                      tak, tylko z tym. No jestem pewna ze stanelam za blisko tej linii
                      ograniczajacej tylko ze na placu w czasie kursu byla obok jeszcze jedna linia i
                      wystawialam sie przy niej a nie przy tamtej. a na egzaminie je nie widzialam i
                      to totalnie zawrocilo mi w glowie. zreszta bylam tak spanikowana ze sie nie
                      dzieiwe. to byl moj 1wszy egzamin.
                      • Gość: An Re: Prostopadle tylem IP: 195.8.101.* 09.06.05, 13:39
                        na przyszłość na egzaminie radzę się dobrze rozejrzeć po placu manewrowym
                        mnie nauczono ustawiać się prawymi kołami na zewnętrznej o łuku i zawsze
                        wychodziło !!!
                        już kierowca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka