Gość: jas fasola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:48 prosze o pomoc kiedy mam zmieniac biegi biorac pod uwage obroty silnika, predkosc auta ,czy po prostu zmieniac sluchajac dzwieku silnika niech mi to ktos wytlumaczy lopatologicznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elizka19 Re: kiedy zmieniac biegi help 01.08.05, 17:58 Czee!ja przy zmianie biegow kieruje zarowno predkościa auta i ... warczeniem silnika:) wiadomo jak np. 3 wciskach przy 30km ale jak słyszysz,że silnik warczy dajesz juz przy 27:) to sie robi na wyczucie,nauczysz sie-don't worry:) pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ret Re: kiedy zmieniac biegi help IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.05, 05:15 własnie spytaj instruktora, mnie uczyli zmieniac biegi wg predkosci. jedyna wiadomo tylko do ruszania, a potem na przyklad z 2 na 3 przy 35 km/h tak samo sie redukuje, spada predkosc ponizej 40 to wrzucasz 3 itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egal Re: kiedy zmieniac biegi help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 08:10 To fragment z jakiejś strony, pozostało mi jeszcze z czasów kiedy sama robiłam prawko :) Mam nadzieję, że pomoże :] 1.Przyspieszanie : - po ruszeniu gaz, 5 - 10 m jazdy na I biegu, - sprzęgło, noga z gazu, bieg z I na II,- zwolnienie sprzęgła , gaz do 30 - 40 km/h, - sprzęgło, noga z gazu bieg z II na III,- zwolnienie sprzęgła, gaz do 50 - 70 km/h, - sprzęgło, noga z gazu, bieg z III na IV,- zwolnienie sprzęgła, gaz do dopuszczalnej i bezpiecznej prędkości. 2.Zwalnianie : - noga z gazu /hamowanie silnikiem/, - noga z gazu + hamulec nożny /hamowanie silnikiem i hamulcem/. 3.Redukowanie biegu stosownie do prędkości : - poniżej 50 do 30 km/h - III bieg, - poniżej 30 do 10 km/h - II bieg, - poniżej 10 km/h - I bieg. - Redukcja pod górę - przy zwalnianiu sprzęgła dodaj gazu. - Redukcja ze zwalnianiem - trzymaj hamulec , sprzęgło przytrzymaj w miejscu jak "bierze". Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: kiedy zmieniac biegi help 02.08.05, 20:16 Według mojego instruktora, warunki miejskie na Oplu Corsie: Po ruszeniu na jedynce rozpędzam do 15-20 km/h i wrzucam dwójkę (uprzednio wysprzęglając). Rozpędzam do 35-40 km/h i wrzucam trójkę (pamiętaj o sprzęgle). Wciskam gaz mam 45-50 na liczniku i wrzucam czwórkę (sprzęgło!). W mieście po prostej (50 km/h) jadę na czwórce (w sprzyjających warunkach). W trasie po rozpędzeniu do 65-70 mogę wrzucać piątkę, ale redukuję do czwórki jeżeli chcę wyprzedzać. Minimalne prędkości biegów to: II - 10 km/h III - 30 km/h IV - 40 km/h V - 60 km/h A teraz redukcja: Jeżeli sami chcemy zmienić bieg (przed skrętem, na ograniczeniu), to zwalniamy do prędkości na której wrzucamy dany bieg (I <= 10 km/h; II - 15-20 km/h; III - 35-40 km/h; IV - 45-50 km/h) i przy tej prędkości redukujemy bieg (pamiętając o sprzęgle). Jeżeli redukujemy z wysokiego biegu (III, IV, V) do niskiego biegu (I, II), to do 30 km/h zwalniamy hamując silnikiem (noga z gazu), lub silnikiem i hamulcem roboczym (noga delikatnie na hamulec), przy 30 km/h wciskamy sprzęgło, hamulcem roboczym zwalniamy do odpowiedniej szybkości, redukujemy bieg i puszczamy sprzęgło (lub na pół sprzęgle wytaczamy się zza zasłoniętego zakrętu). Prędkość minimalna danego biegu jest niższa niż prędkość przy której wrzucamy dany bieg. Wrzucasz bieg z wciśniętym sprzęgłem, samochód zwalnia, gdybyś zrobił(a) to przy minimalnej prędkości dla danego biegu, samochód zwolnił by poniżej tej szybkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emili Re: kiedy zmieniac biegi help IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:16 Chyba coś tu jest namieszane; V bieg przy 60 km/h ??????!!!! Co ty!? Ja wrzucam dopiero przy 80 km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleo Re: kiedy zmieniac biegi help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:05 a mnie uczyli, tak: I -do ruszania i przy predkosci do 10 km/h II - 11-34 km/h III - 35-49 km/h IV - 50-79 km/h V - 80 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emili Re: kiedy zmieniac biegi help IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:11 I dobrze cię wyuczyli! Mnie tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
rudi_76 Re: kiedy zmieniac biegi help 03.08.05, 19:37 Gość portalu: kleo napisał(a): > a mnie uczyli, tak: > > I -do ruszania i przy predkosci do 10 km/h > II - 11-34 km/h > III - 35-49 km/h > IV - 50-79 km/h > V - 80 km/h no i co tak idealnie zmieniasz biegi, mnie tez uczyli za i to tylko ruszanie a poźniej zmiana co 20 km, ale jeżdżac teraz wcale na to uwagi nie zwracam tylko słucham silnika, dla mnie obrotomierz może nie istnieć Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: kiedy zmieniac biegi help 03.08.05, 20:53 Proponuję przeczytać ze zrozumieniem, 60 km/h to minimalna prędkość V biegu, a nie prędkość wrzucania tego biegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mija Re: kiedy zmieniac biegi help IP: *.76.classcom.pl 03.08.05, 21:35 najlepiej wg obrotomierza - nie moze spadac ponizej 2tys obrotow (wtedy trzeba zmienic na nizszy) i zeby nie wykraczal powyzej 2,5 tys obrotow (wtedy na wyzszy) podsumowujac - pomiedzy 2 a 2,5 tys obrotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ Ludzie kochani! IP: *.autocom.pl 05.08.05, 18:51 Rysujecie sobie tabelki, przy jakiej prędkości zmienić bieg?! Pokazać Wam samochód jadący 30km/h na piątym biegu? Pokazać Wam samochód ruszający z dwójki? Zmiana biegu zależy od licznych czynników - prędkość ma tu najmniejsze znaczenie. Ważne są obroty silnika, pochylenie nawierzchni, współczynnik przyczepności opon do nawierzchni, masa rzeczywista pojazdu, wiatr... Zawsze jeszcze są skrzynie automatyczne. D do przodu od 0km/h do prędkości maksymalnej, R do tyłu P jak zostawiacie pojazd na parkingu i cała filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molk Re: Ludzie kochani! IP: *.crowley.pl 06.08.05, 10:30 30km na piatce? Zabojstwo dla silnika. A samochody ruszaja spokojnie z wyzszych biegow, maluch np ruszy z 4. Mnie sie kiedys zapomnialo zmienic biegu po dojechaniu do skrzyzowania i ruszylem z 3 :). Odpowiedz Link Zgłoś
to_zem_ja Re: Ludzie kochani! 06.08.05, 23:07 kaszlakiem z 4 aż mi sie wierzyc nie chce w potencjał tego "auta" ludu nie uczcie sie na pamiec kiedy trzeba bieg zmieniac wystarczy słuchac silnik, zaczyna warczec zmieniamy bieg, cała filozofia, ale jeslie juz to nie nalezy przekraczac wartosic3 tys obrótów pzdr.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molk Re: Ludzie kochani! IP: *.crowley.pl 06.08.05, 23:14 Na wlasne oczy nie widzialem, ale slyszalem od dwoch roznych osob. Oczywiscie trzeba go bylo wczesniej wkrecic na odpowiednie obroty. Maluch jest lekki tak wiec mysle, ze to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to_zem_ja Re: Ludzie kochani! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:53 hehe, pomimo tego jakoś nie ciągnie mnie zeby mieć malucha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas fasola serdeczne dzieki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:54 bardzo bardzo wam dziekuje za pomoc i powazne podejscie do mojego problemu bardzo mi pomogliscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: kiedy zmieniac biegi help IP: *.pg.com 11.08.05, 11:53 Moze poprostu nie jesetm sobie w stanie wyobrazic jak trudne to moze byc, bo sam zmieniam biegi od 6 roku zycia a z prawkiem od 9 lat, ale jak mozna sie kierowac predkoscia przy zmianie biegow i ustalac sobie sztywno zasady kiedy zmieniac? Chcecie caly czas patrzec na predkosciomierz i czekac az pojawi sie 50 zeby wrzucic III? A co z tym ze kazde auto ma inne przelozenie i charakterystyke momentu obrotowego? Wsluchujcie sie w auto, patrzecie na droge przed siebie. Jak chcecie sie kula to sie kulajcie, jak potrzebujecie mocy to reduckja. I jak najmniej uzywac sprzegla i hamulcow. Czasmi smiac mi sie chce jak jedzie przede mna auto, swieca mu sie swiatla STOP a ja nawet nie musze pedalu dotykac. Pzdr i szerokiej drogi :) IMHO od biegow wazniejsze sa lusterka :) Naprawde lepiej ich uzywac niz obracac glowe do tylu o 180 stopni :) Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: kiedy zmieniac biegi help 11.08.05, 16:33 > A co z tym ze kazde auto ma inne przelozenie i charakterystyke momentu > obrotowego? Samochodem "szkolno, treningowym" jest obecnie (w W-wie) Opel Corsa 1.2; różnice w charakterystyce biorą się głównie z używanego paliwa (szkolne jeżdżą głównie na gaz, egzaminacyjne są benzynowe). > sam zmieniam biegi od 6 roku zycia a z prawkiem od 9 lat Więc nauczyłeś się słuchać silnika, reagować na drgania w samochodzie i podejmować decyzje jak chcesz jechać. Tego typu pytania zadają głównie osoby które na co dzień poruszają się komunikacją miejską i żadnego doświadczenia w prowadzeniu pojazdów nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś