Dodaj do ulubionych

NIESŁUSZNY MANDAT...?

08.09.05, 16:22
WITAM, MAM PYTANIE. CZY JEŚLI PRZED PÓJŚCIEM NA KURS PRAWA JAZDY CHCIAŁAM
SOBIE POĆWICZYĆ NA PLACU MANEWROWYM I ZŁAPAŁA MNIE TAM POLICJA TO SŁUSZNIE
WLEPIŁA MI MANDAT 500ZŁ ZA JAZDE BEZWAŻNYCH DOKUMENTÓW? DODAM, ŻE PLACYK
MANEWROWY ZNAJDUJE SIĘ NA UBOCZU, Z DALA OD RUCHU ULICZNEGO, GDZIE NIE
STWARZAŁAM ZAGROŻENIA. BĘDĘ WDZIECZNA ZA SZYBKĄ I FACHOWĄ ODPOWIEDŹ. DODAM
JESZCZE ŻE MANDAT PRZYJĘŁAM. PYTANIE CZY MOGĘ SIĘ OD NIEGO ODWOŁAĆ. I
WAŻNIEJSZE - CZY POLICJA MOGŁA MI GO WLEPIĆ?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: 212.160.235.* 08.09.05, 16:27
      Słusznie dostałas mandat.
    • Gość: mania Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 17:06
      Oczywiście,że tak i nie masz co sie odwoływac to i tak masz dobrze, bo mogli jeszcze ukarac wlaściciela pojazdu że go tobie udostępnił i mogli skierowac sprawę do sadu gordzkiego , a ponadto ciesz się że dostalaś tylko madat bo jest jeszcze dodatkowo zakaz prowadzenia pojazdów prez 3 latka (czyli w tym casie nie moglabyś zrobić kursu).
    • Gość: WIECZOOR Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: *.rybnet.pl 08.09.05, 18:03
      No niestety raczej słusznie wlepila mandat, ponieważ poruszanie się bez
      dokumentu na drodze publicznej a taką jest też placyk, jest niezgodne z
      kodeksem, z prawem. Odwołanie się raczej nic nie da bo nie masz argumentów do
      obrony. A żeby poćwiczyć to można zamówić dodtkowe jazdy z instruktorem.
    • ecikp Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? 08.09.05, 20:21
      mOGŁA, JAK NAJBARDZIEJ. jEŹDZIŁAŚ PRZEZCIEŻ SAMOCHODEM NIEDOSTOSOWANYM DO NAUKI
      JAZDY, NA PEWNO BEZ OSOBY O UPRAWNIENIACH Instruktora itd. Mogła i słusznie
      zrobiła.
      • Gość: WUJA Re: NIESŁUSZNY MANDAT...?-NIESŁUSZNIE dostalas IP: 195.136.71.* 21.09.05, 12:25
        Bzdury opowiadacie.....Niesłusznie dostałaś mandat..jeśli byłaś na zamknietym
        ogrodzonym placu i przyjechalas z osobą która ma prawko to pały niesłusznie ci
        wlepiły 500 zł, trzebva było ich pojechać i nie przyjąć...każdy sad przynzał by
        Ci rację....wiem co mówię bo studiuję prawo. Po drodze PUBLICZNEJ nie możesz
        jezdzic sama bez prawka, ale po placu do nauki jazdy owszem, z tym,że musi być
        z tobą osoba która posiada ważne parwo jazdy, jest włascicielem auta na którym
        ćwiczysz i siedzi obok ciebie z boku aby w razie czego zareagować..Bez
        przesady..jakie zagrożenie..przeciez po placu jezdzi sie 5 km/h..wiec wlascicel
        pojazdu zdazy go opanowac...plac na ktorym cwiczy moj kumpel znajduje sie przy
        ruchliwej trasie (jest ogrodzony) wiele razy przejeżdzała Policja i sie nie
        doczepili...Jak widac są policjanci i taborety

P.S A mandatu nie płac najlepiej..i tak nie sciagna....jak nie zaplaciłem 1000
        zł i umorzono to haahahah !!
    • luks2 Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? 09.09.05, 20:58
      policja mogła ci wlepić mandat z punktu prawnego bo każdy może powiedzieć ,żę
      chciał poćwiczyć jazdę samochodem
    • ela195 Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? 09.09.05, 21:47
      Jak najbardziej słuszny mandat
    • elpooho Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? 10.09.05, 22:34
      A odkad to jakis plac jest droga publiczna? Droga to droga, jesli masz kawal
      ziemi to mozesz sobie na nim wybudowac tor wyscigowy i jezdzic na nim do woli
      bez prawa jazdy. Jak dokladnie wygladal ten plac? To byl jakis parking czy co? I
      co tam robilas, ze az zainteresowala sie policja???
      • tomek_cichy Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? 13.09.05, 22:24
        Jak najbardziej słuszny mandat. A co do placyku to jesli jest on na terenie wyłączonym z ruchu (nie mogłabyś na nim jezdzic :) ) to policja nie moze ci wlepic mandatu. Taka sama sytuacja jest jezeli znajdwałby sie na twoim terenie, wtedy policja nie moze ingerowac w to co robisz na swojej ziemi. Fakt, ze był on na uboczu nie robi z placu toru testowego. Każdy moze sie tam dostac... Zwłaszcza małe dziecko. Wyobraź sobie sytuacje, gdy podczas nauki ruszania nie zapanujesz nad sprzęgłem i ( nie daj boże ) wjedziesz na dziecko.. Przemysl to ...
        Wpełni zgadzam sie z Policja i licze na wiecej takich mandatów.
    • Gość: StaSiu Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: *.srg.vectranet.pl / 195.205.63.* 14.09.05, 21:46
      skoro niemasz prawka to policja mogla bo pojazd byl w ruchu ciaglym a odwolac
      sie mozesz do 7dni od wystawienia mandatu . Dobrze ze ci nie odroczyli prawa
      jazdy na 5 lat powodzenia
      • Gość: havay Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 01:09
        hola hola!
        jesli to byl jakis tam plac manewrowy do nauki jazdy a nie np jakis parking
        miejski czy cos - moim zdaniem niesluszny mandat jak bumcykcyk! sam przed
        egzaminem katowalem Punto taty na placu - za rada instruktora (policjanta do
        tego :D) i na placu ktory sasiaduje z miejska komenda policji.

• Gość: mania Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 15:36
      " havay
      hola hola!
      jesli to byl jakis tam plac manewrowy do nauki jazdy a nie np jakis parking
      miejski czy cos - moim zdaniem niesluszny mandat jak bumcykcyk! sam przed
      egzaminem katowalem Punto taty na placu - za rada instruktora (policjanta do
      tego :D) i na placu ktory sasiaduje z miejska komenda policji."

To chyba jakiś dziwny policjant z tego instruktora, aż dziw bierze że policjant i tak powiedział. Na dodatek jeśli to robiłeś na placu który sąsiaduje z komendą policji, to ten twój instruktor niezłe wejścia ma skoro nikt cię nie ukarał. Bo nie wierzę ze żaden policjant nie zainteresował sie autkiem które jezdzi po placu manewrowym (na pewno bez literki L).
      • Gość: bor Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: 217.153.114.* 19.09.05, 10:24
        Jeśli to była droga publiczna, tzn. zarządzana przez państwo, województwo,
        powiat lub gminę to mandat słuszny. Jeśli natomiast była to droga niepubliczna
        to mandat ten jest nieprawny. Czyatłem gdzieś nawet artykuł wysokiego oficera z
        KGP, że nie mogą interweniować do momentu wypadku, a po drodze niepublicznej
        można jechać bez żadnych uprawnień.
        • Gość: ana Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:35
          ja tam uczyłam sie jezdzic na starym opuszczopnym placu manewrowym i wiem ze
          nie tylko ja , Policja dobrze o tym wie ale jeszce nie słyszalam zeby komus
          mandat wlepili
      • Gość: havay Re: NIESŁUSZNY MANDAT...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 00:25
        Jasne, autko bylo bez literki L, zwykly srebrny punciak :) I jezdzi tam cala
        masa autek, ilekroc teraz przejezdzam wieczorami tamtedy to widze jak sie ktos
        meczy na nie tylko punciakach ale nawet na polonezach od rodzicow itepe ;)
        ba, policjanci rzecz jasna sie interesowali - kiedy im sie nudzilo patrzyli
        przez okno jak mi idzie ;)
        Oczywiscie mowimy tu o sytuacji kiedy ten plac nie jest droga publiczna - kto
        wie, moze w przypadku autora watku bylo to na jakims targowisku ogolnodostepnym
        czy cos albo nakryli ze nie tylko po nim ale i dojechal i wrocil z niego
        samodzielnie ? Wiec nie wiem czy fragment o wejsciach jest tu odpowiedni droga
        kolezanko/drogi kolego bo jak juz ktos zauwazyl po drogach niepublicznych mozna
        sie poruszac ile dusza zapragnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka