Gość: kuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:13 www.mtib.gov.pl/aktualnosci/2127.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malina Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:37 Dajcie mi sznurek. Egzamin mam 11-go stycznia.... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:47 Jak już wykorzystasz ten sznurek to mi go pożycz... Ja też będę zdawał 4 raz w styczniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 18:58 Kuba - ta sama sytuacja u mnie :/ Mam kilka pytan: 1) Zdaje łączony bo mi teoria wygasła, czy egz. teoretyczny tez sie zmienia? bo slyszalem, ze niestety tak ( wiekszy nacisk na pierwsza pomoc ). 2) Pytalem sie tez w MORD ( cóż za adekwatna nazwa ;P ) na temat nowych przepisów i dowiedzialem sie, ze ma byc jakis przeglad techniczny samochodu na placu. Cos ktos cos tym wie? 3) Zadanie matematyczne: Oblicz prawdopodobienstwo tego, że X zda egzamin praktyczny na miescie, trwajacy >40 minut, wiedząc, że w ciagu 25 minut egzaminu moze zostac oblany 100 razy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:02 Na temat zmian w teorii nie wiem. Wiem że większy nacisk na pierwszą pomoc ma być na kursie. O przeglądzie technicznym na placu też nie słyszałem. A kto Ci to mówił w MORD? A co do prawdopodobieństwa zdania..... Bez komentarza, szkoda nerwów..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:00 kuba ---> ten mój styczniowy egzamin też ma nr4 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:04 Sluchajcie, to nie moze byc zbieg okolicznosci ;P Wszyscy mamy 4 termin. To znak! Ja zdaje w Krakowie, a wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:06 Ja też w Krakowie. Ostatnio oblałem 16 grudnia. A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:10 Ja zawaliłem 28 listopada. Pierwszy raz na miasto w ogole wyjechalem ;D Dwa razy koperta mnie pograzyla. Szkoda slow, nie wiem dlaczego ale ten manewr mi wychodzil cycus glancus na jazdach ( dwoma sposobami nawet ;P ) a na egzaminie prryyyyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:13 ja za drugim i trzecim razem oblałem na mieście. Tego trzeciego mi n ie zaliczył niesłusznie, ale to już opisywałem. Trafiałem na złośliwych egzaminatorów. Ten ostatni to K.W. NIe wiem czy trafiłeś na niego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:11 Na czym oblewałeś? I jakie wspomnienia egzaminatorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:14 A ja: WORD Siedlce. I egzam- miasto(Łuk-P, skos-P, pr.przodem-P, miasto-N) II egzam- plac (łuk-P, skos-P i garaż tyłem-N) III egzam- plac(łuk-N) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:17 No o pacu juz sie pochwaliłem. Poza koperta nie mialem na egzaminie z niczym problemow ( trafialem na zestawy: koperta, wzniesienie ; skosne, koperta; skosne, prostopadle tylem ) na miescie obalem za wymuszenie pierszenstwa :/ Nie polecam jezdzic po 18.30 ( czekalem ejszcze 1h i w sumie na miasto wyjechalem ok 20 ), ciemno, slisko, do dupy :P Na Nowohuckiej mialem pusto, myslalem, ze niezly farcik. Jak dojechalem do A. Pokoju to zwatpilem. Korek przeje..y, lewy pas zapchany a gdziez inaczej mogloby byc, jak nie polecenie na kotlarskim w lewo :P No i na srodku ronda zle obczailem sytacje, bylo zapchane - zamiast czekac wjechalem tak na 1/4 pasa srodkowego do skretu w lewo, i potem chcialem szybko ruszyc do przodu, ale z mojej prawej tez ruszuli wiec parim pim pam i zwalony egzam :D A wy na czym oblewaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:21 1) plac- prostopadłe przodem (egzaminator trochy złośliwy) 2) miasto- wymuszenie pierwszeństwa- moja wina.....(egzaminator spoko) 3) miasto- nie zatrzymałem się przed przejściem, stała babka, nie próbowała wchodzić nawet, ale on mi po hamulcach i natychmiast mnie oblał. Wszyscy mi mówią że to nie był błąd na natychmiastowe oblanie, ale pan egzaminator myśli inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:26 A co do egzaminatorow: pierwszy - burak, jakis taki niesympatyczny sie troche wydawal, ale w sumie pierwszy raz spisywalem na straty bo tak rozciagnalem to prawko, ze nie czulem sie na silach - po prostu to byl zwiad ;D wiec sie nie przejalem tym za bardzo. Drugi byl bardzo mily i sympatyczny - liczylem na to ze wyjade z nim na miasto bo wygladal na naprawde wporzo goscia ( choc pozory czasem myla ). Trzeci - taki sobie, raczej na minus. Chcialem nawet z nim pogadac cos jak ruszalismy ale zauwazylem, ze raczej nie wyjdzie wiec odpuscilem. Na miescie nic nie slyszalem z wyjatkiem polecen no i na koncu jak zwalilem to cos tam poburczal "negatywny, dlaczego sie pan nie popatrzyl ba bla" - ja mu daje minusa, ale nie powiem, zeby byl jakis kijowy czy bardzo chamski na egzaminie , to raczej ogolnie jako osoba ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:39 ja co prawda bede zdawala pierwszy raz ale chyba na nowych zasadach i w dodatku w jakim terminie....;/ 13 stycznia w piatek.... Odpowiedz Link Zgłoś
kamixa Re: Jest decyzja 03.01.06, 13:11 witam czy orientujesz się jak ten egzamin ma wyglądać na co będą zwracać szczególną uwage bo mój instruktor to chyba jest do bani nie zbyt dużo na ten temat wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:46 wiem tyle co wszyscy czyli w zasadzie nic konkretnego. dopiero 12 stycznia wykupilam sobie dwie dodatkowe godziny u mojego instruktora wiec moze zwroci mi uwage na jakies szczegoly. nie zamierzam wiecej inwestowac w ten caly interes. zajrzyj na rozne strony w internecie - tam sa wszystkie informacje jakie w ogole sa dostepne. tak naprawde nikt nie wie jak to do konca bedzie wygladalo bo w koncu nie testowano tego w praktyce. pozdrawiam i zycze powodzenia zdajacym. wiadomosci.onet.pl/1217726,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 15:46 ja rowniez skorzystam z tego sznurka.... ja mam egzamin 13 stycznia - w piatek.....;(( Odpowiedz Link Zgłoś
agrafka18 Re: Jest decyzja 21.12.05, 16:27 może 13 okaże się dniem szczęśliwym :)) Ja musze dopiero jechać do MORDu sie zapisać ale coś nie mogę tam dojechać - ciekawe dlaczego? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:35 mam taka nadzieje... wszystkim zdajacym zycze powodzenia i trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 19:34 Sluchajcie mam jeszcze do was pytanie: Jak sadzicie? Czy na miescie tez beda takie jaja, ze mam niby we wskazanym miejscu zaparkowac za pierwszym razem + jedna korekta bo inacej koniec swiata? Bo jak tak, to chyba nic sie nie zmieni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:37 nie wiem. Może właśnie ktoś dokładnie wie jak to będzie wyglądać i podzieli się z nami??????????????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini Re: Jest decyzja IP: *.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:05 a wiecie co? ja sie w sumie ciesze ze bede zdawala na nowych, moze bedzie latwiej i uwazam ze na poczatku tez bedzie lepiej. chcialam sie was spytac czy wiecie moze w ktorych osrodkach bedzie juz na nowych zasadach od 10 stycznia, a konkretnie w dabrowie wie ktos moze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Jest decyzja IP: *.telpol.net.pl 20.12.05, 20:25 ja Ci moge powiedziec tyle ze 30 listopada bly terminy na 28 grudnia, natomiast tydzien pozniej, kiedy sie zaczela gadka odnosnie przesuniecia terminu nowych zasad, terminy egzaminow sie tak obluzowaly ze byly wolne na 16go grudnia - pewnie duzo osob przelozylo terminy po 10 stycznia, azeby sie nie spieszyc. ja 14go mialam exam i zadnej kartki nie widzialam tam z informacja. natomiast jak cos to zadzwon i najlepiej zapytaj - najpewniejsze zrodlo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 20:30 Znalazlem to na innym forum: a) parkowanie prostopadle lub skosne - wjazd przodem, wjazd tylkem (mozliwa 1 korekta toru jazdy), * miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazujac je osobie egzaminowanej, * po zaparkowaniu musi byc mozliwosc OPUSZCZENIA pojazdu przez kierowce i pasazera z obydwu stron pojazdu, a pojazd musi byc zaparkowany w sposob zgodny z przepisami ruchu drogowego (nalezy sprawdzic mozliwosc opuszczenia pojazdu), * parkowanie odbywa sie z zachowaniem zasad ruchu drogowego, b) LUB parkowanie ronolegle pomiedzy 2 pojazdami (manewr jest mozliwy jesli jest mozliwe wyznaczenie miejsca parkowania-mozliwa 1 korekta jazdy) - wjazd tylem-wyjazd przodem, * miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazujac je osobie egzaminowanej * dlugosc miejsca do parkowania pomiedzy pojazdami powinna byc co najmniej 2 krotnoscia dlugosci pojazdu egzaminacyjnego, * w trakcie wykonywania manewru mozliwa 1 korekta toru jazdy * po zaparkowaniu pojazd nie moze stwarzac zagrozenia dla bezpieczenstwa ruchu drogowego, * w przypadku kiedy pojazd parkuje rownolegle do kraweznika, w trakcie wykonywania manewru nie moze najechac na kraweznik ale powinien zaparkowac sie jak najblizej jego. c) zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej-mozliwosc wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastruktury drogowej(bramy, wyjazdy, pojazdy, zatoczki itp.)- zawracanie musi odbyc sie przy uzyciu biegu wstecznego, * miejsce do zawracania wyznacza egzaminator. plynna jazda pasem ruchu do przodu i do tylu (w trakcie jazdy do tylu obserwacja toru jazdy pojazdu przez tylna szybe pojazdu). " zwątpilem :/ Jezeli to prawda to nic sie nie zmienia, bo dalej kur** mozliwa jedna korekta, itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG.K Re: Jest decyzja IP: *.generacja.pl 20.12.05, 20:34 nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 20:42 Dzownilem do instruktora teraz zeby tak czy siak sie ustawic na jazdy. Pytalem sie oczywiscie o ten nowy egzamin i powiedzial mi tyle, że nic nie wiadomo ale wspomnial tez, ze ponoc ewentualnie luk ma byc poszerzonu o 0,5 m ( to juz chyba bedzie pewniak jak wejda nowe zasady ) ale co ciekawe, ma byc tez jakas koperta na ktorej trzeba sie zatrzymac na koncu, a nie jak dotychczas w odniesieniu do linii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:48 nie rozumiem tej koperty o której pisałes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 20.12.05, 20:51 no chodzi o to , ze bedziesz musial zatrzymac sie w pewnym obszarze ograniczonym - czyli tak jak dotychczas - tyle ze ów obszar bedzie zaznaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 20.12.05, 22:36 Hej!Nastraszyłeś mnie ładnie tymi zmianami ale ja chyba ochłonełam troche i... spokojnie wzięłam poczytałam to rozporządzenie i może to nie jest takie złe. Sama sie do siebie uśmiechnęłam że teraz to egzaminator powinien być nie tylko ludzki ale i chudy bo łatwiej tak zaparkować zeby mu się dobrze wysiadło;-).Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 08:22 Annie! To się okaże, mnie instruktor powiedział że będzie znacznie gorzej bo będzie więcej możliwości na oblanie. Przecież przy takim parkowaniu, zahamuje Ci i powie "przykro mi ale zawadziłaby Pani o samochód. Proszę przyjść na poprawę egzaminu!". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 21.12.05, 09:28 Wiem Kuba, wiem!Sama tez na to wpadłam i to też była pierwsza myśl.Ale może naiwnie się łudze że jesteśmy "króliczki doświadczalne" i nie będą się tak do nas przypierniczać??Naiwna jestem co??Pozdrawiam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 18:59 oby tak było Annie! Mam nadzieję że jakoś to zdamy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 21.12.05, 19:23 Hej!Kuba,miałam więcej szczęscia niż rozumu!Mam termin fuksem na 30.12.Jeszcze po staremu,tylko chyba teraz nerwy podwójne bo to juz na pewno ostatania taka szansa.Jak spiernicze teraz to chyba na prawdę mnie szlag trafi.Pozdrawiam:-).Już dziś błagam trzymaj kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 18:46 Annie, jak Ci się to udało. Mnie dziś powiedzieli, że już od wczoraj nie ma terminów????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 22.12.05, 19:46 Kupa kupa fuksa.Mam nadzieje,że na egzamin też będe mieć tyle szczęścia.Ktoś zrezygnował,bo ja sama we wtorek też się dowiedziałam że nie ma terminów.Tylko że jeśli teraz obleje to na prawdę się chyba zabije,bo spierniczyć taką okazje to będzie... szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 20:48 miałas super szczęście. Zazdroszczę Ci aż i życzę dużo szczęścia. odezwij się jak Ci poszło. Wesołych Świąt Annie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: Jest decyzja IP: *.ramtel.pl 22.12.05, 22:18 Kuba bardzo dziękuje za życzenia i dla Ciebie Wesołych i Spokojnych Świąt.Ja chyba już myślami jestem przy tym egzaminie!!Gorąco pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:05 Annie! Życzę Ci jutro powodzenia! O której mam trzymać kciuki? Napisz jak Ci poszło!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yet Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 21:00 Przepisy są zawarte w Rozporządzenia Min. Infr. z dnia 27.10.2005 r. Dz. Ust. nr 217 z 2005) Dla kat.B animacja zadań na placu : www.prawko-kwartnik.info/images/nowytor2.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda_gdansk Re: Jest decyzja IP: 81.219.103.* 20.12.05, 21:06 ehh to zalamka totalna;((( bedzie trudnie by zdac!!!!!!!!!! ja dzis 4 raz oblalam;((((((((( juz sie poddaje w tym momencie;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska - IP: *.telpol.net.pl 20.12.05, 21:35 z ta koperta w ktorej sie trzeba zatrzymac to jest nie tak jak teraz 40 zm tylko bedzie pole 5 metrow długosci na 3 m szerokosci, wiec z tym akurat bedzie + Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: *.chello.pl 22.12.05, 12:15 Ja tak jak Ty, też w Gdańsku i też jestem załamana:(... Umieściłam swój post niżej, a potem przeczytałam Twój.. Na dzień dzisiejszy też się poddaję i nie wiem czy uda mi się pozbierać ale ciężko będzie.. Najgorsze że nie można pójść za ciosem i zapisać się od razu..A tyle osób dziś się cieszyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 21:33 Egzamin egzaminem, ale zajebiście mi się humor zepsół. Ide odreagować. Będę rozbijać orzech włoskie. Może rodzina mnie za to nie wyrzuci dziś przd drzwi... Życzcie mi powodzenia. Buuu Odpowiedz Link Zgłoś
loczek83 Re: Jest decyzja 21.12.05, 09:57 3 stycznia mam drugie podejście do egzaminu... mam nadzieję, że ostatnie bo nigdy nie ćwiczyłam parkowania w mieście pomiędzy innymi autami :/ wiem, że to duży błąd(pomijam parkowanie pod własnym blokiem, gdzie jest zawsze dużo miejsca).W najgorszym przypadku będę musiała wykupić dodatkowe godziny tylko po to by poćwiczyć manewry między autami. Ciekawa jestem tylko co na to właściciele tych aut, hahahah. Czy myślicie, że ucieszą się na widok L-ki kombinującej coś koło ich cudeńka :/ Już się nie mogę doczekać :/ zapowiada się interesująco ale jak trzeba to trzeba. Umieć zaparkować musi każdy, tylko dlaczego nie uczyli tego obligatoryjnie wszystkich kursantów? I po kiego grzyba przez tyle godzin szlifiwałam placyk i znęcałam się nad tyczkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lela Re: Jest decyzja IP: *.os1.kn.pl 21.12.05, 11:16 Nie wiem jak Wy ale ja jestem zdegustowana tym, że na kusie mówiono nam, że jak się zapisaliśmy na starych, to zdajemy na starych a tu psikus... Czyli zdajemy parkowanie na mieście, poszerzony łuk i górkę obowiązkowo na praktycznym i ten egz trwa 50 minut? Jak źle myślę to wyprowadźcie mnie z błędu bo już się gubię :/ a jak z teorią? zmienia się ilość i pula pytań? Pozdrawiam wszystkich kursantów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruszynka79 Re: Jest decyzja IP: 87.207.193.* 21.12.05, 11:42 Witam Ja już na szczęście jestem po zdanym egzaminie (2 podejścia), ale czytuję jeszcze dyskusję i przypomniało mi się coś w tym temacie. Mój (były) instruktor na moje pytanie, jak będą się uczyć kursanci po wprowadzeniu nowych przepisów, odpowiedział że pewnie nic się nie zmieni, tzn. nie będzie parkowania na mieście miedzy samochodami (z kpiną zapytał, kto będzie za ew. szkody płacił). Powiedział, że nadal będzie manewrowanie między pachołkami, ale już nie na opuszczonych lusterkach. Może instruktorzy z Warszawy, z IMOLI liczą na naszą wyobraźnię, i na to, że zamiast pachołków kursant zobaczy bliżej nieokreślone autko? A jak to jest w innych miastach/szkołach? Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkich zdających!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: Jest decyzja 21.12.05, 12:05 to bardzo niemiło z jego strony. Oczywiście ośroki zostawią sobie część placy, żeby początkującego nauczyć choćby podstaw. Niestety - część ośrodków nigdy nie uczyła parkowac na mieściek, co jest oczywiście krtzywdzące dla kursanta, bo co będzie gdy juz będzie miał prawko ?? Bedzie się uczył na własnych błędach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: Jest decyzja 21.12.05, 12:03 no to niestety możesz swoje pretensje zgłosić jedynie do Ośrodka, w którym miałaś kurs. Co do manewrów to rzeczywiście - obowiązkowo łuk i górka, no i parkowanie na mieście. Zresztą ja wczoraj na egzaminie robiłam zawracanie na 3 na mieście. Teoria na razie się nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
loczek83 Re: Jest decyzja 21.12.05, 12:18 Niestety prawda jest taka, że faktycznie trzeba będzie uczyć się na błędach czyli przejdę chyba szybki kurs rysowania na lakierze samochodowym :/ Ale szybko się uczę, więc może nie będzie tak źle :P A tak serio to jak to będzie z obiektywnością egzaminatora przy wyborze miejsca do zaparkowania, czy taka obiektywność wogóle istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: Jest decyzja 21.12.05, 13:06 Zasada jest taka, że miejsce które Ci znajdzie ma być na tyle duże, żeby po zaparkowaniu i on i Ty spokojnie mogli wysiąść. Odpowiedz Link Zgłoś
loczek83 Re: Jest decyzja 21.12.05, 13:17 tyle to już wiem... i wiele więcej. Chodzi o to, że każdy będzie miał inne warunki do wykonania manewu i ruszy lawina skarg. Bo ten miał tyle miejsca, a tamten tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
loczek83 Re: Jest decyzja 21.12.05, 13:30 Jakoś sceptycznie podchodze do tych kamer... :/ Takie sprzęcik moim zdaniem nie przedstawi dokładnej sytuacji na drodze w danej chwili... a może nie mam racji... Placyk jaki był, taki był ale wymiary miał wszędzie takie same. Czy mowe zasady będą dobre? Zobaczymy po 10 stycznia. Obym była już wtedy szczęśliwą posiadaczką prawka, ehhh... Boję się zmian, bo nie wiem czego dokładnie się mam spodziewać. I wszyscy chyba tak mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Jest decyzja IP: *.telpol.net.pl 21.12.05, 18:20 w Dabrowie juz na pewno nowe zasady beda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 21.12.05, 19:03 Nie zalamujmy sie ;D Swieta ida, ho ho ho. Nie myslcie o tym prawku, toz to nie koniec swiata jak sie nie ma :P Poza tym jestem pewien, ze wczesniej czy pozniej ludziska, kazdy z nas zalozy dumny topic "zdalem, zdalam, oh yeah :d" i nie koniecznie trzeba sie chwalic za ktorym razem sie udalo :D Pozdrawiam wszystkich, chill out!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ Re: Jest decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 19:15 powialo optymizmem...:) ale chyba ten optymizm stresu przed egzaminem nie wyeliminuje hehe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 21.12.05, 19:19 Stres zawsze jest. Niektorzy może sie nie stresuja, moze sa bardzo pewni siebie, wiedza, ze dobrze jezdza, moze potrafia opanowac stres itd. Ale ludzie, bez stresu nie ma euforii bo zdanym egzaminie :D W kazdym razie powtarzam - Swieta Swieta Swieta - ho ho ho :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: *.chello.pl 22.12.05, 12:01 A ja oblałam dziś czwarty raz i nie wiem czy mi jeszcze wystarczy sił na kolejne podejście, na nowych zasadach oczywiście:( Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Jest decyzja 22.12.05, 13:26 a czemu ma nie wystarczyć? Ty nie zdasz, Ty? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: *.chello.pl 22.12.05, 13:33 No właśnie po dzisiejszym to już zupełnie przestałam wierzyć - tyle temu poświęciłam, po długiej przerwie praktycznie wszystkiego uczyłam się od nowa..Tyle kasy i czasu i na dodatek dziś wszystko mi sprzyjało i naprawdę czułam się przygotowana,ale jak coś zrobię raz nie tak od razu tracę pewność siebie i zupełnie się gubię:( A Ty masz już jakieś podejście za sobą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda_gdansk Re: Jest decyzja IP: 81.219.103.* 24.12.05, 15:24 Klara a na czym oblalas? bo chyba tez w Gdansku? kogo mialas za egzaminatora? ja to mam samo co Ty... raz cos nie wyjdzie to wtedy nerwy zjadaja i drugi raz juz ciezko sie pozbierac:( pozdrawiam i wesolych swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: 87.207.84.* 02.01.06, 23:00 Cześć,przepraszam że dopiero teraz ale taki okres najpierw wyjechałam na święta, a potem dużo pracy..Tak więc wszystkiego najlepszego w Nowym Roku (przede wszystkim zdobycia tego kawałka plastiku, który zabiera nam tyle nerwów:))Tym razem oblałam na pasie ruchu - jechałam idealnie - tak mi powiedział egzaminator, ale zatrzymałam się za daleko od linii końcowej, a potem sama wiesz..A Ty na czym poległaś? Ja narazie zupełnie to zarzuciłam ale zastanawiam się czy dobrze robię. A Ty doskonalisz nadal swoje umiejętności i zapisujesz się na egzamin zaraz jak tylko będzie można, czyli zdaje się dopiero po 16 stycznia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda_gdansk Re: Jest decyzja IP: 81.219.103.* 03.01.06, 15:42 hej.. ja ostatnio oblalam na zawracaniu:( nie wyrobilam sie bo tam ten filar.... no coz... naprawde takich nerwow niestety nie mialam nigdy:( najgorsze jest ze nie potrafie znimi walczyc.. chociaz ostatnio bylo juz lepiej, biore tabletki uspokajajace... na razie sobei odpuscilam prawko... a to najgorsze co moze bbyc.. mam takiego instruktora ktory wierci dziure w brzuchu i namawia wiec zobaczymy co to bedzie po 16 stycznia! powodzenia;) i wszystkiego najlepszegow nowym roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: 87.207.84.* 03.01.06, 17:04 Hej..to dobrze że masz takiego instruktora,bo ja tak naprawdę nie wiem jak miałabym się do tego zabrać,czy do tego samego instruktora czy do innego?I jak w ogóle przygotowywać się do takiego egzaminu?Jak będziesz miała jakieś pomysły i rady to daj znać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda_gdansk Re: Jest decyzja IP: 81.219.103.* 04.01.06, 14:14 ja juz jestem na starconej pozycji i ciezko mi sie jakos starac przygotowac do tego egzaminu bo watpie w moje sily jak na razie po porazkach;( a Ty jak tam? jestes zdecydowana isc na nowe zasady? najpierw to chyba poczekamy zobaczymy co i jak to bedzie wygladalo po 10 stycznia:) tak juz w praktyce.... pozdrawiam Cie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: *.chello.pl 04.01.06, 16:56 Wreszcie ktoś czuje tak samo jak ja!W moim otoczeniu ludzie mają prawo jazy i oczywiście każdy mi powtarza żeby próbować,że następnym razem na pewno się uda..Ale narazie na to nie mam siły.Gdyby nie zmienił się sposób egzaminowania na pewno spróbowałabym od razu,a tak chyba naprawdę najlepiej poczekać i zobaczyć jak to będzie wyglądało w praktyce.. Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.D. Re: Jest decyzja IP: *.autocom.pl 04.01.06, 19:24 Hmmm, ja mam 12 sty egzamin i wlasnie zastanawiam sie czy isc na zywiol czy lepiej przelozyc termin i poczekac. Jestem po 3 nieudanych próbach, jak zawale 4 raz to bede mial mega depreche :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Jest decyzja IP: 87.207.84.* 05.01.06, 17:29 Trudno powiedzieć - z jednej strony strach przed niewiadomym, a z drugiej - może pierwsi będą mieli szczęście i zostaną potraktowani ulgowo:) Dla ośrodków egzaminowania to też wielka niewiadoma! Zyczę powodzenia i czekam na słowa otuchy po zdanym egzaminie:)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
thorpe Re: Jest decyzja 22.12.05, 23:31 Fajnie, jeśli zmienią Wam łuk - gdy tydzień temu zdawałem egzamin, to w sąsiedniej grupie właśnie na tym manewrze oblało 7 osób na 9 zdających. Jadąc w tył nie potrafili się zatrzymać tak, żeby zderzak był <40 cm od linii. Jak Wam zaznaczą miejsce "tolerancji zatrzymania" lepiej niż obecnie, to może będzie to miało więcej sensu niż teraz. Same manewry na mieście nie są chyba takie straszne - pamiętajcie, że egzaminator będzie je robił dopiero na końcu, kiedy widzi, że człowiek panuje nad samochodem i nie obleje go wcześniej. Aha - te manewry, żeby nie blokować ruchu na ulicy będą najprawdopodobniej robione na parkingach - np. przed sklepami czy supemarketami! Np w moim mieście - zaraz obok WORD są dwa dyskonty z dużymi parkingami i wszyscy instruktorzy mówią, że to tam będzie egzamin. ;-) Powodzenia! Ale cieszę się, że zdałem jeszcze w grudniu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraiczek 50 minut jedna osoba*10 osob=500minut!!!!! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.12.05, 22:46 ostatnia osoba będzie czekała 8 godzin!!!!:) Proponuję jakieś solidne bufety zrobić w poczekalniach Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: 50 minut jedna osoba*10 osob=500minut!!!!! 29.12.05, 10:20 to tam trzeba czekać? myślałam, że każdy jest po prostu umówiony na konkretną godzinę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssfd Re: 50 minut jedna osoba*10 osob=500minut!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:26 przed chwila bylo w lodzkich wiadomosciach dnia ze nowe zasady wchodza od kwietnia na wszystko !!!! powtarzam, na wszystko !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
thorpe Re: 50 minut jedna osoba*10 osob=500minut!!!!! 05.01.06, 09:42 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060105/prawo/prawo_a_14.html PRAWO DROGOWE Życiowe przepisy, bezpieczniej na drogach Egzaminy na prawo jazdy już po nowemu Za kilka dni zaczną obowiązywać nowe zasady szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców. Przygotowania do ich wprowadzenia trwają. Najgorzej wypada Warszawa. - Większość ośrodków egzaminowania jest gotowa do przeprowadzania egzaminu na prawo jazdy na nowych zasadach - zapewnia "Rz" Tomasz Piętka, główny specjalista w Departamencie Dróg i Transportu Drogowego w Ministerstwie Transportu i Budownictwa. Najwięcej zmian dotyczy kandydatów na kierowców najpopularniejszej kategorii B (samochód osobowy). Zdający będzie miał mniej zadań na placu manewrowym, pozostanie tylko jazda po łuku, przygotowywanie do jazdy (ustawienie fotela, lusterek, zapięcie pasów bezpieczeństwa) i ruszanie pod górę. Reszta manewrów, np. parkowanie, przeniesiona zostaje na ulice. Inaczej wyglądać ma też szkolenie. Jazda w każdych, nawet najgorszych, warunkach atmosferycznych, po szybkich drogach, gdzie kandydat na kierowcę będzie mógł pojechać szybciej pod okiem instruktora - to obowiązkowe elementy szkolenia. Rewolucyjne i antykorupcyjne zasady szkolenia i egzaminowania kierowców miały wejść w życie w całości 10 stycznia 2006 r. Niezadowoleni z nich dyrektorzy wojewódzkich ośrodków ruchu drogowego od tygodni przekonywali, że to niemożliwe, bo nie zdążą się do nich przygotować. Jerzy Polaczek, minister transportu, nie chciał przesuwać terminu wejścia w życie nowego systemu egzaminowania na prawo jazdy. Ponieważ jednak nie wszystkie ośrodki egzaminacyjne zdążyły z zakupem kamer do samochodów i z przygotowaniem placów manewrowych egzaminów na kategorie C, D, E i T, minister zdecydował o przesunięciu o trzy miesiące terminu wejścia w życie rozporządzenia w tych dwóch sprawach. Wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego, które zdążyły z montażem kamer w samochodach i z przygotowaniem placów manewrowych do egzaminów na kategorie C, D, E i T, mogą od 10 stycznia 2006 r. przeprowadzać egzaminy wedle nowego systemu. - I pewnie będą - mówi Tomasz Piętka. Sprzętem do nagrywania przebiegu egzaminu dysponuje 10 ośrodków w kraju. W kilku trwa montaż, choć po przesunięciu terminu nikt się już tak nie spieszy. W wielu ośrodkach trwają procedury przetargowe na zakup takiego sprzętu. Z kolei 5 ośrodków w całym kraju ma już gotowe place manewrowe (kat. B), reszta z ich przemalowaniem musi się uporać przez najbliższy tydzień. Z informacji, które napływają do ministerstwa, wynika, że z adaptacją placów manewrowych ośrodki czekają na noc z 9 na 10 stycznia. Do tego dnia egzaminują bowiem jeszcze na starych zasadach. Najgorzej przygotowania przebiegają w Warszawie. - W ogóle ich nie rozpoczęto - potwierdza Tomasz Piętka. Agata Łukaszewicz Odpowiedz Link Zgłoś