Dodaj do ulubionych

Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 13:54
Witam. Data ważności mojego prawa jazdy kat. B minęła ponad rok temu z uwagi na badania lekarskie ważne na 5 lat. Czy chcąc odzyskać prawko wystarczą mi aktualne badania lekarskie, czy muszę dodatkowo zdawać egzamin kontrolny ?
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 15:28
      Potrzebujesz jedynie nowe badania + fotkę + pieniążki na opłatę i wniosek o
      wydanie :-)

Przecież Prawka Ci nikt nie zabrał , a jedynie przedłużasz ważność plastiku !
      Że była przerwa , to nikogo nie powinno obchodzić .

• queen-of-angels Re: Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny 29.05.06, 15:35
        Pozwolę sobie tylko dodać do odpowiedzi X-a,że...

Nie wiem o jaką przyczynę terminowej ważności Twojego prawa jazdy chodzi, ale
        jeśli byłaby to np. wada wzroku to oznacza, że przez 5 lat masz obowiązek jazdy
        w okularach. Po uplywie tego terminu musisz udać się po zaświadczenie od
        lekarza uprawnionego do badan kierowców, a ten lekarz wcześniej kieruje do
        okulisty lub korzysta z aktualnego orzeczenia okulisty ,które mu przedstawisz.
        Jeśli twoja wada wzroku przez te 5 lat sie nie pogorszy to następne prawo jazdy
        możesz dostać bezterminowo!!!

A i tak wszystko zależy od okulisty i twojej wady wzroku. To on zdecyduje czy z
        taką wadą jaką posiadasz możesz dostać prawo jazdy bezterminowo.

pzdr
        • Gość: X Re: Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 23:57
          Zapomniałem dodać , że wymieniając Prawko (w Twoim przypadku), to musisz oddać
          te stare, a nowe możesz odebrać przez pocztę !
          Czyli nie musisz dwa razy jeździć do Urzędu.
          Koszt takiej operacji (dostarczenie pocztą), to 5.oo zł. extra.
          • Gość: Mag Re: Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 07:33
            Dzięki za odpowiedzi. Zrobiłem nowe badania, lekarz wystawił je na czas nieokreślony, niestety naczelnik wydziału komunikacji uparł się, że to nie wystarczy z powodu zbyt długiej przerwy i koniecznie chce mnie wysłać na egzamin kontrolny na podstawie art. 114 kodeksu.
            • queen-of-angels Re: Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny 30.05.06, 17:32
              Gość portalu: Mag napisał(a):

> na podstawie art. 114 kodeksu.

Szczerze mówiąc, jakoś umknął mi ten "upływ 1 roku" gdy pierszy raz czytałam
              Twój post.
              Wszystko wskazuje na to, że mieścisz się w zakresie podmiotowym tego przepisu.
              Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. prawo o ruchu drogowym stanowi bowiem, iż:
              Art. 114. 1. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:
              1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją
              starosty:
              a) w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji,
              b) na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji, w razie przekroczenia 24
              punktów otrzymanych na podstawie art. 130 ust. 1;
              2) osoba ubiegająca się o:
              a) przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdem cofniętego na okres
              przekraczający 1 rok lub w związku z utratą kwalifikacji,
              b) zwrot zatrzymanego prawa jazdy lub pozwolenia do kierowania tramwajem,
              którego była pozbawiona na okres przekraczający 1 rok.
              (...)
              4. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 2 dokument stwierdzający uprawnienie
              do kierowania pojazdem wydaje się po zdaniu, przez osobę ubiegającą się o jego
              wydanie, odpowiedniego do rodzaju uprawnienia egzaminu państwowego
              sprawdzającego kwalifikacje.

pzdr

PS. Zajrzyj może jeszcze do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 14
              grudnia 2001 r. w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami (Dz. U.
              Nr 150 z 24 grudnia 2001 r., poz. 1680).
              www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=71#2.
              • Gość: X Zaraz, zaraz !!! IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 19:22
                Ten "paragraf" o Egzaminie po jednym roku dotyczy TYLKO OSÓB KTÓRYM PRAWO JAZDY
                ZATRZYMANO/ZAWIESZONO ze względu na punkty , wypadek drogowy lub inne tego typu
                sprawy !!!

W tym przypadku jeżeli dobrze rozumię, to chodzi o wygaśnięcie UPRAWNIEŃ z
                uwagi na badania i nic więcej !
                Chyba, że masz coś jeszcze na sumieniu ?

Ja osobiście wznawiałem Prawko (też przez badania) po wielu latach nieobecności
                w Kraju.
                Po prostu o to nie dbałem, bo nie potrzebowałem.
                Zrobiłem nowe badanka, zapłaciłem i nikt się nie czepiał !!!

Co prawda jeden z Urzędników zapytał dlaczego tak długo czekałem z wymianą ?
                A ja odpowiedziałem , że nie było mi potrzebne, to nie wymieniałem.
                Nie było żadnych innych pytań , czy problemów !!!

Jeszcze raz powtórze - Jeżeli nikt Ci Pawka nie zabrał, to nikt nie ma Prawa na
                skierowanie Ciebie na Egzamin !!!
                Jeżeli będą dalej robić problemy, to zgłoś sprawę do Rzecznika Praw
                Obywatelskich.
                Że część Urzędników jest niedouczona i zachowuje się jak Kargul na miedzy,
                to nie znaczy , że należy im się podporządkowywać !
              • Gość: Mag Re: Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 08:21
                Naczelnik wydziału twierdzi, że egzamin kontrolny muszę zdać ponieważ jestem osobą osoba ubiegająca się o: a) przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdem cofniętego na okres przekraczający 1 rok lub w związku z utratą kwalifikacji, b) zwrot zatrzymanego prawa jazdy lub pozwolenia do kierowania tramwajem, którego była pozbawiona na okres przekraczający 1 rok.
                Prawa jazdy mi nie zatrzymano i uprawnień również nie cofnięto, nie było żadnej decyzji ponieważ nie było ku temu żadnych powodów. Poza tym, że skończyła się ważnośc badań lekarskich nie mam nic innego na sumieniu. Co ciekawe kiedyś byłem zaytać jak to jest w moim przypadku, stwierdzili że nie ma określonego terminu,kiedy będę potrzebował prawko wystarczy, że dostarczę aktualne badania.Obecnie dowiadywałem sie jak to jest w innych wydziałach komunikacji i nigdzie nie było z tym problemu; ważne badania, opłaty i po sprawie. Nie miałbym nic przeciwko egzaminowi gdyby rzeczywiście obowiązywał wszędzie, ale stosują to tylko w moim mieście i zupełnie nie wiem jak to załatwić. W końcu prawo wszędzie jest jednakowe
                • lemuriza Re: Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny 16.06.06, 22:47
                  Naczelnik jest nadgorliwy.
                  Co prawda może skorzystać z przepisu o okntorlnym spr. kwalifikacji , bo skoro
                  ponad rok miałaś nieważne prawo jazdy to znaczy, ze nie mogłaś jeździć, a skoro
                  nie jeździłaś to znaczy, że trzeba sprawdzić Twoje kwalifikacje.
                  Podobnie uważa nasz radczyni prawna, ale my nic takiego nie robimy, po porstu
                  co trzecią musileibysmy kierować na taki egzamin, chociazby osoby, które nie
                  wymieniły prawa jazdy pdoczas poprzednich wymian.
                  Propnuję w razie gdyby urząd jednak wystawił Ci skierowanie po porstu odwołać
                  sie od niego do SKO. Sądzę że SKO uchyli skierowanie.
                  Powodzenia.
                  • Gość: Mag Re: Data ważności prawa jazdy a egzamin kontrolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 07:28
                    Obawiam się, że to nie bedzie takie proste. Naczelnik podpiera sie podobnym przypadkiem. Gość sie odwołał i podobno przegrał?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka