arc2 13.06.06, 21:01 Kiedy wejdzie prawo jazdy od 16 lat?? Bo podobno ma wejść. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jurek Re: Prawo jazdy od 16 lat. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 21:28 Mam nadzieje, ze nigdy. Do ksiazek gowniarze, ew. na rower, a nie mi tu na prawo jazdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandria Re: Prawo jazdy od 16 lat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 08:17 Popieram. Mama nadzieję, że nigdy. Osobiście uważam, że 18 lat to zamało. Potem są takie wypadki jak ostatnio w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Prawo jazdy od 16 lat. 14.06.06, 08:56 A Ja uważam całkiem odwrotnie. Dlaczego w np.Kanadzie i USA minimalnym wiekiem na uzyskanie Prawa Jazdy z Restrykcjami jest 15 lat ? Małolaty dostają Prawko i wcale nie są tak niebezpieczni na drodze jak osoba która ma 18-20 lat. Właśnie ten niby dorosły myśli, że jemu wszystko wolno ,bo jest DOROSŁY. W Polsce do ~~ 1997 roku można było robić kat.B od 16-tego roku życia i nie było tylu "wariatów drogowych" co teraz. No, ale to wszystko , to takie polskie rozumowanie :-) Niby teraz coponiektórzy zwalają wszystko na Unię........ Pożyjemy, zobaczymy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandria Re: Prawo jazdy od 16 lat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:51 > Dlaczego w np.Kanadzie i USA minimalnym wiekiem na uzyskanie Prawa Jazdy z > Restrykcjami jest 15 lat ? Tam mają trochę większe odleglości do pokonania. U nas do szkół jest raczej blisko (nie wszędzie) i warunki inne. Dlatego uważam, że obecne 18 lat to wystarczająco a może nawet trochę zamało. > Małolaty dostają Prawko i wcale nie są tak niebezpieczni na drodze jak osoba > która ma 18-20 lat. > Właśnie ten niby dorosły myśli, że jemu wszystko wolno ,bo jest DOROSŁY. Bezpieczeńswo na drogach nie zależy od wieku, tylko od przestrzgania przepisów. A u nas oto bardzo trudno. Osoba, która próbuje często jest nazywana zawalidrogą. Nawet DOROSŁY jadący jak wariat jest dla mnie gó..arzem i jest niebezpieczny. To takie moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Prawo jazdy od 16 lat. 14.06.06, 21:28 Gość portalu: bandria napisał(a): ............ Nawet DOROSŁY jadący jak wariat jest dla mnie gó..arzem i jest > niebezpieczny. __________________________________________________ Hmmm. A wczesniej pisałaś, że "małolaty do książek" ........ Odległość do pokonania nie ma żadnego znaczenia w stosunku do zrozumienia tego jak postępować na DRODZE. Jeżeli ktoś za Młodu nauczy się "Zachowania Na Drodze" w poprawnym tego słowa znaczeniu, to możnaby uniknąć wielu wypadków (i bzdurnych Dyskusji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandria Re: Przepraszam ! IP: *.chello.pl 14.06.06, 21:38 Nic się nie stało. Mamy poprostu inne zdanie na ten temat. PS Uważam, że nie jestem nawiedzona :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no nieeeeeeee no nie moge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 14:10 dzieci opanuja ulice. nie dosc ze ludzie którzy już mają prawko od wielu lat poelniają błędy to co dopiero 16 latek. nieche Was obrażać ale poprostu ja bym się bała jechać z kimś tak młodym lub koło nastolatka który nie ma jeszcze 18 lat. wiem że chcecie być bardzo dorosłe, ja tez tak miałam, ale jestem za tym żeby nigdy tego nie wprowadzano. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: no nie moge 15.06.06, 16:33 A może spójż na całą sprawę z punktu psychologicznego. Kogo łatwiej NAUCZYĆ np. Jazdy Pojazdem Mechanicznym ? Kogoś Młodego czy "Starucha" który już "wszystko" Wie i jest najlepszy na całym świecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandria Re: no nie moge IP: *.chello.pl 15.06.06, 17:27 Możesz mi powiedzieć kogo uważasz za "starucha" (chodzi mi o wiek). Z twoich wypowiedzi wnioskuję, że jesteś młodym człowiekiem, poczekaj kilka lat a zmieni Ci się światopogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
arc2 Re: no nie moge 15.06.06, 19:13 Jakos kiedys w Polsce było prawko od 16 lat i bylo dobrze. A "dzieci" jak nazywasz szesnastolatkow czasami jezdzą lepiej i bezpieczniej od dorosłych ludzi, a napewno bezpieczniej od ludzi po siedemdziesiatce!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandria Re: no nie moge IP: *.chello.pl 15.06.06, 19:23 Z ludzmi po siedemdziesiądce to się zgodzę (może nie wszyscy). Napewno powinny być obowiązkowe badania po przekroczeniu pewnego wieku, stwierdzające czy można dalej jeździć, czy też nie. Jeżeli chodzi o 16-latków, to uważam, że mimo wszystko nie powinni jeszcze mieć możliwości uzyskania prawa jady. Mam z nimi kontakt na codzień i uwież mi nie są oni jeszcze na tyle dojrzali. To fakt, że część z nich może jeździ lepiej i bezpieczniej, ale to można powiedzieć o wszystkich (tylko część). Pisałam wcześniej, że bezpieczeństwo nie zależy od wieku tylko od przestrzegania przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandria Re: no nie moge IP: *.chello.pl 15.06.06, 19:23 A 16-latkowie to są dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś