Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy od 16 lat.

13.06.06, 21:01
Kiedy wejdzie prawo jazdy od 16 lat?? Bo podobno ma wejść.
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Prawo jazdy od 16 lat. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 21:28
      Mam nadzieje, ze nigdy. Do ksiazek gowniarze, ew. na rower, a nie mi tu na prawo jazdy!
      • Gość: bandria Re: Prawo jazdy od 16 lat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 08:17
        Popieram. Mama nadzieję, że nigdy. Osobiście uważam, że 18 lat to zamało. Potem
        są takie wypadki jak ostatnio w Krakowie.
        • w357 Re: Prawo jazdy od 16 lat. 14.06.06, 08:56
          A Ja uważam całkiem odwrotnie.

Dlaczego w np.Kanadzie i USA minimalnym wiekiem na uzyskanie Prawa Jazdy z
          Restrykcjami jest 15 lat ?

Małolaty dostają Prawko i wcale nie są tak niebezpieczni na drodze jak osoba
          która ma 18-20 lat.
          Właśnie ten niby dorosły myśli, że jemu wszystko wolno ,bo jest DOROSŁY.

W Polsce do ~~ 1997 roku można było robić kat.B od 16-tego roku życia i nie
          było tylu "wariatów drogowych" co teraz.

No, ale to wszystko , to takie polskie rozumowanie :-)
          Niby teraz coponiektórzy zwalają wszystko na Unię........

Pożyjemy, zobaczymy .
          • Gość: bandria Re: Prawo jazdy od 16 lat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:51
            > Dlaczego w np.Kanadzie i USA minimalnym wiekiem na uzyskanie Prawa Jazdy z
            > Restrykcjami jest 15 lat ?

Tam mają trochę większe odleglości do pokonania. U nas do szkół jest raczej
            blisko (nie wszędzie) i warunki inne. Dlatego uważam, że obecne 18 lat to
            wystarczająco a może nawet trochę zamało.

> Małolaty dostają Prawko i wcale nie są tak niebezpieczni na drodze jak osoba
            > która ma 18-20 lat.
            > Właśnie ten niby dorosły myśli, że jemu wszystko wolno ,bo jest DOROSŁY.

Bezpieczeńswo na drogach nie zależy od wieku, tylko od przestrzgania przepisów.
            A u nas oto bardzo trudno. Osoba, która próbuje często jest nazywana
            zawalidrogą. Nawet DOROSŁY jadący jak wariat jest dla mnie gó..arzem i jest
            niebezpieczny.

To takie moje zdanie
            • w357 Re: Prawo jazdy od 16 lat. 14.06.06, 21:28
              Gość portalu: bandria napisał(a):

............ Nawet DOROSŁY jadący jak wariat jest dla mnie gó..arzem i jest
              > niebezpieczny.

Odległość do pokonania nie ma żadnego znaczenia w stosunku do zrozumienia tego
              jak postępować na DRODZE.

Jeżeli ktoś za Młodu nauczy się "Zachowania Na Drodze" w poprawnym tego słowa
              znaczeniu, to możnaby uniknąć wielu wypadków (i bzdurnych Dyskusji).
              • w357 Przepraszam ! 14.06.06, 21:30
                O książkach pisał inny "nawiedzony" .
                • Gość: bandria Re: Przepraszam ! IP: *.chello.pl 14.06.06, 21:38
                  Nic się nie stało. Mamy poprostu inne zdanie na ten temat.

PS
                  Uważam, że nie jestem nawiedzona :)
                  • Gość: no nieeeeeeee no nie moge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 14:10
                    dzieci opanuja ulice. nie dosc ze ludzie którzy już mają prawko od wielu lat
                    poelniają błędy to co dopiero 16 latek. nieche Was obrażać ale poprostu ja bym
                    się bała jechać z kimś tak młodym lub koło nastolatka który nie ma jeszcze 18
                    lat. wiem że chcecie być bardzo dorosłe, ja tez tak miałam, ale jestem za tym
                    żeby nigdy tego nie wprowadzano. pozdrawiam
                    • w357 Re: no nie moge 15.06.06, 16:33
                      A może spójż na całą sprawę z punktu psychologicznego.

Kogo łatwiej NAUCZYĆ np. Jazdy Pojazdem Mechanicznym ?
                      Kogoś Młodego czy "Starucha" który już "wszystko" Wie i jest najlepszy na
                      całym świecie ?
                      • Gość: bandria Re: no nie moge IP: *.chello.pl 15.06.06, 17:27
                        Możesz mi powiedzieć kogo uważasz za "starucha" (chodzi mi o wiek). Z twoich
                        wypowiedzi wnioskuję, że jesteś młodym człowiekiem, poczekaj kilka lat a zmieni
                        Ci się światopogląd.
                        • arc2 Re: no nie moge 15.06.06, 19:13
                          Jakos kiedys w Polsce było prawko od 16 lat i bylo dobrze. A "dzieci" jak
                          nazywasz szesnastolatkow czasami jezdzą lepiej i bezpieczniej od dorosłych
                          ludzi, a napewno bezpieczniej od ludzi po siedemdziesiatce!!
                          • Gość: bandria Re: no nie moge IP: *.chello.pl 15.06.06, 19:23
                            Z ludzmi po siedemdziesiądce to się zgodzę (może nie wszyscy). Napewno powinny
                            być obowiązkowe badania po przekroczeniu pewnego wieku, stwierdzające czy można
                            dalej jeździć, czy też nie.

Jeżeli chodzi o 16-latków, to uważam, że mimo wszystko nie powinni jeszcze mieć
                            możliwości uzyskania prawa jady. Mam z nimi kontakt na codzień i uwież mi nie
                            są oni jeszcze na tyle dojrzali. To fakt, że część z nich może jeździ lepiej i
                            bezpieczniej, ale to można powiedzieć o wszystkich (tylko część). Pisałam
                            wcześniej, że bezpieczeństwo nie zależy od wieku tylko od przestrzegania
                            przepisów.
                            • Gość: bandria Re: no nie moge IP: *.chello.pl 15.06.06, 19:23
                              A 16-latkowie to są dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka